X

Rabin: evreii și creștinii trebuie să-și unească eforturile în lupta politică împotriva avorturilor

Încântată de a fi însărcinată (Foto de la Shutterstock)

Ar trebui oare ca evreii și creștinii să-și unească eforturile în lupta politică împotriva avorturilor?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

de Adam ELIYAHU BERKOWITZ, 05 Iunie 2019, 12:30 PM

“Că Tu ai zidit rărunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcătuit în pântecele maicii mele.” Psalmi 139:13 (Biblia Israelită) / (Psalmul 138 în Biblia Ortodoxă n.t.)

La mai bine de 45 de ani după ce Roe v. Wade s-a soluționat la Curtea Supremă, legislația privind avorturile devine centrul dezbaterilor politice feroce. Legislația include întreaga gamă, începând de la Missouri care la acest moment ia în calcul să devină primul stat fără vreo clinică de avorturi, până la alte state care iau în considerare să legalizeze avorturile chiar târziu în al treilea trimestru. Pentru mulți oameni, principiul după care se ghidează în îmbrățișarea agendei politice își află rădăcina în credința lor religioasă (sau nereligioasă), apărând posibilitatea ca, având o bază biblică în comun, evreii și creștinii să-și unească forțele.

Rabinul Yoel SCHWARTZ. Wikipedia

Rabinul Yoel SCHWARTZ, o autoritate respectată în domeniul Halacha (legea Tora), a subliniat că ar fi imprecis să faci vreo afirmație generală în privința modului în care legea iudaică vede avortul.

“Aceasta este o chestiune complexă iar oamenii ar trebui să se consulte cu o autoritate rabinică competentă”, a declarat rabinul Yoel SCHWARTZ pentru Breaking Israel News. Acesta a precizat că avortul bazat pe alegere nu a fost descris în Biblie, însă legea iudaică permite avortul atunci când viața sau sănătatea mamei sunt puse în pericol. Aceasta diferă de perspectiva creștină, în care fetusul este considerat viață încă din momentul concepției.

“Concepția iudaică nu este indulgentă bazându-se pe statutul mai redus al unui fetus”, a explicat rabinul SCHWARTZ. “Potrivit Halacha, cineva care efectuează un avort comite o crimă și trebui să fie judecat ca atare.”

“Acest lucru este valid și pentru non-evrei, întrucât interzicerea omorului este una dintre cele șapte legi noahide obligatorii pentru întreaga omenire.”, a explicat rabinul SCHWARTZ. “Cu aceasta în comun pe subiect, nu doar că evreii și non-evreii pot lupta împreună, dar trebuie să luăm poziție împreună. Lupta împotriva avorturilor transcende religia, politica, și ajunge la esența a ceea ce înseamnă a fi om.”

Rabinul SCHWARTZ a descris ce consideră el a fi temelia polemicii politice: o revoltă împotriva Creatorului.

“Dumnezeu ne-a oferit capacitatea și dorința de a ne reproduce pentru a continua rasa umană, pentru a continua actul său de creație”, a spus rabinul SCHWARTZ. “Aceasta reprezintă sursa tuturor binecuvântărilor noastre. A fost prima poruncă dată de Dumnezeu către Om, deci iată că aici începe răzvrătirea.”

Rabinul a mai adăugat că, deși în vremurile străvechi nu se făceau avorturi, precedentul este clar.

“Idolatrii aveau relații depravate, punându-și propria poftă deasupra Domnului și a naturii.”, a explicat el. “Și aceștia își sacrificau copiii nedoriți (ca jertfă adusă n.t.) idolilor.”

“A ataca fetusul în pântece echivalează cu a-L ataca pe Dumnezeu direct.”, a spus rabinul SCHWARTZ. “Avortul reprezintă o tentativă de a-l da deoparte pe Dumnezeu și de a șterge Biblia. A impune avortul prin legislație înseamnă a reîntoarce omenirea la barbarism, la condiția sa de dinainte de Muntele Sinai.”

Dr. Eli SCHUSSHEIN

O opinie diferită a fost exprimată de către Dr. Eli  SCHUSSHEIN, un prestigios chirurg israelit. El a întemeiat EFRAT-C.R.I.B. în 1977, când avortul a devenit legal în Israel. În 2011 s-a raportat că în Israel au fost efectuate aproximativ 40.000 de avorturi anual. De la punerea bazelor sale, organizația a asistat peste 70.000 de femei să aleagă nașterea în detrimentul avortului.

Israelul are legi relativ liberale care permit avortul, însă dr. SCHUSSHEIN s-a împotrivit oricărei legislații care ar schimba situația aceasta. El alege să abordeze chestiunea avorturilor ca un profesionist în medicină.

“Sunt medic și știu că fiecare caz necesită o evaluare.” a declarat Dr. Eli SCHUSSHEIN pentru Breaking Israel News. “Până la urmă, femeia este pacientul și ea decide ce tratament preferă. Este datoria doctorului să prezinte datele concrete. Este imposibil să educi sau să schimbi comportamentul prin lege. Nu acesta este scopul legii.”

“Principalul motiv pentru alegerea avortului este financiar”, a explicat Dr. Eli SCHUSSHEIN. “Eu nu i-aș spune unei femei că partea financiară nu este o problemă și că nu ar trebui să aleagă avortul. În schimb, vin și-i rezolv această problemă. Noi punem la dispoziție sprijin financiar și îi permitem ei să ia decizia.”

“Desigur, reala alegere este să nu rămână însărcinată dacă nu își dorește un copil.”, a mai explicat acesta. “Dintr-un punct de vedere strict medical, este preferabil ca ea să nu întrerupă sarcina. Din experiența mea de patru decenii ca medic, nu am întâlnit vreodată o femeie care să regrete că a dat naștere unui copil. În contrast cu acest lucru, aproape orice femeie care a făcut avort regretă profund decizia luată.”

“Chirurgia lasă o cicatrice pe exterior dar lasă femeia întreagă din punct de vedere spiritual. Avortul nu lasă o cicatrice fizică, dar lasă o cicatrice emoțională. Avortul este o decizie medicală, și, de dragul femeii, nu ar trebui transformată într-o chestiune politică: nu pentru și nu împotrivă.”

Tradus & adaptat de Cristian

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Cea mai cunoscuta activista pro avort a tuturor timpurilor a fost evreica Margaret Sanger:

Raul personificat MARGARET SANGER a facut parte din Societatea Americana pentru Eutanasie

Pe de alta parte, se pare ca antihristul va fi anti avort:

Atentie mare, caci ANTIHRISTUL va fi cu mult mai simpatic decat credeam cu totii

Asadar, cum raspundem la intrebarea din titlul din BREAKING ISRAEL NEWS?

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

14 comentarii

  1. Problema asta să și-o rezolve fiecare(creștini,evrei) separat.Nu văd la ce ar fi necesară o unire.Cuvântul acesta ,,unire” implică aspecte periculoase când e vorba de credințe diferite.

  2. Porneşti de la o premiză greşită când zici (în articolul cu Antihristul care va părea simpatic) că “daca astfel de rabini au un astfel de discurs anti avort, anti homosexualitate si anti eutanasie, este evident ca si mesia lor cu atat mai mult”.
    Din nou sunt nevoit să-ți reamintesc că la inainte de sfârșitul lumii unii evrei vor crede în Iisus Hristos.
    Nu crezi că dacă antihristul ar fi fost să aibă așa o schimbare de discurs față de înaintemergătorii lui, nu ar fi fost avertizați creștinii prin proorocii?
    Și legat de alăturarea față de evrei în lupta cu avortul: chiar așa slabă e credința ta încât fugi de cineva care luptă pentru o cauză bună doar pt că acela nu e creștin?

    1. @ Adryan

      Degeaba faci fapte bune daca esti un ratacit din punct de vedere al credintei.

      Exista Un singur Dumnezeu, O singura Biserica si Un singur Crez.

      “Eu sunt usa oilor” a spus Mantuitorul. “Cine incearca sa intre pe alaturi, fur si talhar se numeste”. ” Nimeni nu ajunge la Tatal decat prin Mine”. Astea ti se par vorbe-n vant?

      Cand cineva lupta pentru o cauza aparent buna, nu inseamna ca trebuie sa ii te alaturi in ratacire.

      Si da, antihristul va amagii pe multi prin fapte bune la inceput, nu numai prin false minuni.

      Am auzit decurand un ateu facand urmatoarea afirmatie vis a vis de papa, inaintemergatorul lui antihrist, dupa vizita in Romania: “Ce om inteligent si genial este acest papa. Chiar m-a impresionat”.

      Repet: aceasta a afirmat-o un ateu.

      Tot asa si antihrist ii va amagii deopotriva atat pe cei de diverse credinte, cat si pe atei, dar cu precadere si pe cei alesi va voi sa-i amageasca. Va aduce rezolvari la problemele care macina umanitatea. Atat de aprig inselator va fii.

      Iar dupa logica ta, il vei urma, pentru ca nu vei sesiza ca el este antihristul. Dimpotriva: vei crede ca e Hristos.

  3. Buna intrebare. Dar noi, romanii, avem o vorba:
    -Sa te faci “frate” cu dracul, dar PANA TRECI PUNTEA-
    Cred ca in filosofia acestei zicale a stat si puterea de supravietuire de-a lungul timpului a romanilor.

    1. Asta merge doar daca dracul nu te face sa te lepezi de Iisus in timp ce treci puntea alaturi de el. Insa oamenii de azi sunt slabi in credinta si asta nu mai este cu putinta.

  4. Foarte tare, majoritatea rabinilor recunosc ca “avortul face parte din cultura mozaica”, si urla asta mereu. Legislatia care se face de o vreme in SUA, care e fix pe fundamente talmudice (Noahide Laws) permite si incurajeaza avortul. Tocmai din cauza acestor influente care le depasesc cu mult in legislativ, dar si in randul evanghelicilor din SUA (care practic sunt o secta supusa evrilor) pe cele, asa zis, “crestine”, fiindca la ei crestinismul nu are treaba cu Ortodoxia s-a legalizat avortul, si s-a facut gratuit de catre stat, fiindca este considerat “o valoare” in iudaism.

    Deci asta nu e decat o penibila “opozitie controlata” ca sa isi mai subjuge din asa zisii crestini sa ii poata folosi drept carne de tun pe viitor, balarii pure.

  5. @ovidiu
    N. Steinhardt spunea asa:
    ” Sa nu-ti pui semnatura linga diavol nici macar pentru a recunoaste un adevar…”

  6. Stati sa vad daca am inteles corect: deci evreii in legea lor spun ca non-evreii sunt ca animalele si ii intereseaza pe evrei acum sa nu faca goyimi avort?
    Binenteles, daca ar reusi ei sa puna mana pe ortodocsi sa nu faca avort in numele Torei –diavolului–, s-ar bucura diavolul, evident toata aceasta operatiune sub conducerea vreunui rabin, DECI, tot un fel de ecumenism –FAPTE BUNE SUB CONDUCEREA CELOR CARE AU CA TATA PE DIAVOL–.
    Pe de alta parte, sub numele avortului ei strecoara minciuna teribila, cum ca noi avem ceva in comun cu ei, ceea ce e fals. Ei resping pe Hristos si pe Maica Domnului, Noul Testament, Sfanta si Dumnezeiasca Evanghelie etc, deci noi avem zero in comun cu iudeii si cu torele lor, DECI la ce bun sa nu fac avort si sa atac pe Hristos si Maica Domnului?
    Din mana iudeului –zionistului– in veac nu poate iesi ceva bun, diavolul nu are nici macar o secunda in care sa dea dovada de ceva bun.

  7. @Cosmin
    Dragul meu, nu am cum să-L confund pe Hristos cu antihristul pentru simplul motiv că știu că Hristos deja a venit. Da, știu, vei zice poate că n-o să mai fiu așa sigur când voi vedea ce minuni va face. Dar răspunsul meu este că nu mă bazez pe mine însumi când spun că nu voi fi înșelat ci pe Însuși Iisus Hristos care m-a învățat să-I cer ajutorul și să mă bazez pe El în orice problemă aș avea. Deci cred că nu mă va lăsa să cad în înșelare.
    Iar lupta cu avortul este o cauză bună și nu doar ”aparent” bună.
    Dar cred că m-am exprimat greșit: nu mă alătur nimănui ci merg pe drumul meu. Numai că se poate întâmpla, iată, ca pe acest drum să fie și alții care merg în aceeași direcție. Adică luptă pt ce lupt și eu. Ce fac, merg pe trotuarul celălalt doar pt că ăia nu sunt creștini? Nu mai bine mă folosesc de prilej pt a le da și lor vestea cea bună, cum că Mesia a venit deja?
    Sunt unii pe-aici care consideră că evreii se închină diavolului. Și știu și eu că sunt și unii care fac asta. Dar ăia sunt dintre cei ce nu țin legea dată lor de Dumnezeu prin Moise. Dar cei ce țin această lege fac voia lui Dumnezeu și nu a diavolului. Și pt asta Domnul le va lua vălul de pe minte și vor înțelege că Mesia este Iisus Hristos.

  8. Fratilor,inca suntem sub umbrela praznicului imparatesc al Inaltarii Domnului.Semnul cel mai clar de care daca te tii nu te poti insela:Hristos va veni din cer!Clar?!”acest Iisus pe care il vedeti ridicandu-se de la voi,tot asa va si veni
    ..”spun ingerii apostolilor.Si Mantuitorul ucenicilor”:vor veni multi in numele Meu…sa nu va lasati inselati!”Cat despre “unire”e clar ca e ceva diavol acolo…Mantuire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button