X

Ambasada României de la Budapesta a fost profanată, chiar în prezența poliției maghiare

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministerul de Externe acuză profanarea simbolurilor statale românești de la Ambasada din Budapesta de către două grupuri extremiste și arată într-un comunicat că profanarea a avut loc în prezenţa echipajelor poliţiei ungare. 

Bucureștiul anunță că a transmis Budapestei o notă verbală prin care exprimă ”protestul ferm” față de profanarea acestor simboluri (stema României) și atribuie actul Mișcării celor 64 de Comitate şi Partidului Mi Hazank.

Mai mult, Ministerul de Externe se arată ”consternat” pentru că autoritățile maghiare nu au prevenit ”repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român”.

Comunicatul integral al MAE:

Referitor la declarația secretarului de stat din MAECE ungar/comunicatul părții ungare cu privire la transmiterea unei note de protest pe tema situației de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări, în continuarea celor transmise ieri și a convorbirii telefonice a ministrului afacerilor externe cu omologul ungar, de la data de 6 iunie:

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm acuzațiile și limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părții ungare, așa cum a făcut-o și anterior, să se abțină de la provocări și de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezența la cimitirul internațional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar – prezent în România, din câte cunoaștem, fără o invitație oficială a părții române – și prin prezentarea distorsionată a situației din Valea Uzului și a evenimentelor de la data de 6 iunie.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internațional al cimitirului din Valea Uzului și dreptul neîngrădit al fiecărui stat să își comemoreze eroii înhumați în acel cimitir. Totodată, amintește că forțele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă și au comunicat că pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.

Partea română reamintește că a făcut în permanență apel la calm și moderație, constatând cu regret o atitudine contrară a oficialilor ungari, atât prin declarațiile publice cât și prin incitările transmise pe rețelele sociale.

Partea română rămâne deschisă la dialog pentru identificarea, de o manieră constructivă și echilibrată, a unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă.

Ministerul Afacerilor Externe informează, totodată, că, la data de 7 iunie, a transmis o notă verbală MAECE ungar, prin care exprimă protestul ferm față de profanarea, din nou, a simbolurilor statele ale României în cursul unei manifestaţii neautorizate la Ambasada României de la Budapesta a unor grupuri extremiste, xenofobe şi antisemite din Ungaria: Mișcarea celor 64 de Comitate şi Partidul Mi Hazank. Gravitatea acestor fapte este indiscutabilă şi reclamă o acțiune fermă a autorităților publice ungare în virtutea obligațiilor internaţionale privitoare la securitatea Misiunilor Diplomatice şi la protejarea demnităţii lor. Este, de asemenea, revoltător faptul că profanarea însemnelor de stat ale României cu însemne revizioniste şi revanşarde s-a făcut în prezenţa echipajelor poliţiei ungare, a cărei responsabilitate elementară ar fi fost de a preveni aceste fapte. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă, de asemenea, consternarea pentru faptul că autoritățile de la Budapesta nu au prevenit repetarea profanării însemnelor de stat ale României, în ciuda solicitărilor ferme în acest sens ale Statului Român.

Ministerul Afacerilor Externe solicită imperativ autorităților ungare să descurajeze şi să condamne prin toate instrumentele legale la dispoziţie aceste manifestări şi, de asemenea, să demareze cu celeritate o anchetă cu privire la vinovaţi şi la pasivitatea echipajelor de poliţie. De asemenea, MAE cere autorităților de la Budapesta să se abţină de le orice gesturi de natură să contribuie la escaladarea situației.

Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la MAECE ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni, 10 iunie.

Câțiva extremiști maghiari au protestat, joi noaptea, în fața ambasadei Române de la Budapesta, după incidentele de la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului. 

Îmbrăcați cu tricouri negre și având asupra lor steaguri, mai mulți bărbați au lipit stema Ungariei mari peste stema României de la intrarea în ambasadă.

Protest al extremiștilor, în Budapesta

Extremiști maghiari

După ce au lipit stema Ungariei mari peste stema României, extremiștii maghiar au început să scandeze.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

  1. UDMR trebuie declarata organizatie terorista sau potential terorista si retrasa din guvernare.

    De altfel, ei nu au dreptul sa functioneze ca partid. Judecatoria nu le-a aprobat acest statut in momentul constituirii, in primavara lui ’90.

    In aceeasi ordine de idei, ei sunt efectul. Cauza e acea entitate care le permite actul de guvernare in ilegalitate. Acolo trebuie de lucrat si strans putin cu usa entitatea cheie.

    Apoi, toti cetatenii romani de etnie maghiara care nu reusesc sa se conformeze traiului si legislatiei din Romania, retresa cetatenia si deportati in tara dispusa sa-i accepte.

    Rezolvari la probleme exista. Trebuie si putina vointa.

    PS: Asa cum a chemat DIICOT pe acei marturisitori ce au protestat pasnic impotriva venirii papei, un gest ridicol si umilitor de altfel, nu cheama si extremistii unguri violenti la sediu, sa dea ceva declaratii?

  2. Ungurii au prea multe drepturi in Romania, mai multe decât minoritatile altor tari si tot ei spun ca nu au destule drepturi. Si asta pentru că le permitem.

  3. Cum,tu imi spui ca nu-mi vorbesti romaneste si nu-mi raspunzi cand iti vorbesc romaneste in tara mea si eu,ca prostul sa rabd la infinit asta?!Doamne miluiește…

  4. V-ati intrebat de ce se apropie de finalizare autostrada Sibiu-Nadlac, care leaga Transilvania de Ungaria, dar nu se face nici o autostrada care sa lege Muntenia, Oltenia sau Moldova de Transilvania? Nu din cauza UDMR, ci din cauza tradatorilor care ne conduc!
    ANTOLOGIA RUŞINII. Declaraţia de la Budapesta din 16 iunie 1989.
    Diaspora românească a reacţionat prompt şi categoric împotriva DECLARAŢIEI DE LA BUDAPESTA, pe care a considerat-o un precedent periculos, care a făcut un mare deserviciu istoriei şi chiar viitorului poporului român.
    ION RAŢIU: „E prima dată când un grup de români a recunoscut implicit că Transilvania nu e pământ românesc“
    https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2012/10/06/antologia-rusinii-declaratia-de-la-budapesta-din-16-iunie-1989/

  5. Romania ar trebui sa-si retraga ambasada din Ungaria. Daca problema ar fi fost la nivel de ”partid” e una putindu-se rezolva local in tara, insa daca e la nivel statal, e alta.

  6. ROMÂNIA TREBUIE SĂ-ȘI RETRAGĂ IMEDIAT AMBASADA DIN Ungaria UDMR TREBUIE SCOS ÎN AFARA LEGII ȘI CHELEMEN HUNOR TREBUIE EXTRADAT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button