X

EREZIILE ȘI CRIMELE PAPALITĂȚII: IV. Inchiziția. Crimele papalității săvârșite în numele credinței

După cruciade, „a doua pagină neagră a papismului a scris-o Inchiziția, care acoperă unul dintre capitolele cele mai îngrozitoare ale istoriei universale. Ea a dus mii de oameni la chinuri și la foc. A adus groază și teroare peste state întregi. A identificat creștinismul în conștiințele popoarelor cu neomenia și lipsa de libertate.”[1]

Inchiziția a fost întemeiată în anul 1233 de papa Gregorius IX pentru persecutarea și neutralizarea organizată a tuturor celor ce se îndoiau de autoritatea papală.

Cei care se opuneau doctrinei papale erau arestați, aruncați în temniță, torturați și arși pe rug. Cea mai cumplită inchiziție a fost cea din Spania. Ea a fost pusă la cale de regele Ferdinand și regina Isabela de Castilia, la îndemnul papei Sixtus IV și a activat între anii 1478-1834. Muzeul Inchiziției, deschis în 1968 în orașul Lima, este o mărturie a crimelor papalității.

Instrumentele şi metodele de tortură cuprindeau: roata de tortură, scaunul de tortură cu peste o mie de piroane (folosit până în anul 1800), sarcofagul de Nűrnberg (în care victima era închisă iar piroanele îi pătrundeau corpul, ocolind organele vitale ca să nu moară prea repede), furca pentru gât, ștrangula (folosită în Spania ca instrument oficial de pedeapsă), masca metalică cu urechi de măgar (care astupa gura şi nasul victimei pentru a o asfixia), ghearele de fier, cleștele pentru smulgerea unghiilor, șobolanul viu introdus în stomacul victimei.

„Oricât ar părea de straniu, Biserica Romano-Catolică nu a renunțat formal la Inchiziție decât în 1908, prin reorganizarea eclesiastică produsă sub papa Pius al X-lea.”[2]

de prof. dr. Ioan Vlăducă

– va urma –

Bibliografie

Categorii
Erezii
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

5 comentarii

 1. l-au ars pe rug pe Baba Novac, nenorocitii, dar au si nimerit-o cateodata. cu templierii (inchinatori la Baphomet) cu Gilles de Rais si Erzsebet Bathory (sodomiti, criminali in serie si vampiri)

 2. Sobolanul nu era introdus in stomac ci intr-o galeata, care se aseza pe abdomenul celui „interogat”, apoi galeata era incalzita la foc iar sobolanul cauta sa scape de foc prin burta aceluia

  1. Meritul papistasilor pentru cinste chiar de au pacatuit.Si Sf Profet David a pacatuit si a martutisit.
   Dar videoclipul doar justifica drepturile omului atee definite in legislatia UN.
   UN au la sediu un demon intruchipat statuie.la baza sediului.
   Din discutiile cu paganii moderni, wicca adica, care se plang de persecutia fizica din partea Papei si enotica din partea ortodocsilor, pe cand oarece recunoastere pentru ce au facut Sfintilor Mucenici? Discursul IP II nu rezolva nimic. Doar legifereaza legislatia internationala.cum ca crestinii sunt rai, cei mai rai.
   Stii ce? Inchizitia erau exaltati in ale lor, folosind metode nebazate biblic in Deuteronom sau Levitic. Dar ei faceau totul in numele Papei, nu al lui Dumnezeu sau Maicii lui Dumnezeu cum sustin Wicca. Ei au intinat numele lor propriu si al Papei nu al lui Dumnezeu. Detalii legaliste…si totusi.
   Dumnezeu va judeca si pe ei si pe victimele lor. Ma intreb insa daca azi ar reveni Inchizitia cu o nava pe pamant…pe cine ar arde? Pe paganii habauci sau pe unii de-ai lor ipocriti?
   Pax Deum!

 3. Scuzele nu acopera ororile infaptuite,papii din zilele noastre ar repeta cu placere acele chinuri impotriva crestinatatii daca ar putea,dar spiritual o fac chiar pe fata rastignindu_l pe Isus Domnul pt. a cata oara.Nu este nici un secret ca papa si toti care adera la biserica lui ca sint satanisti.Cum iti explici tu ca si astazi papa isi aroga puteri dumnezeiesti prin faptul ca el poate ierta pacate????sau ca este de partea homosexualilor cind stim prea bine ca Dumnezeu este impotriva sodomitilor,exemplele continua …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.