X

Un nou Big Brother? Proiectul “Insight” din India verifică social media pentru plata impozitelor

© REUTERS/Dado Ruvic

Un nou Big Brother? Proiectul “Insight” din India, verifica social media pentru plata impozitelor

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Incepand de luni, 1 aprilie, in India functioneaza un nou sistem informatic, care va monitoriza activitatea pe social media a oamenilor, pentru indicii că nu își plătesc impozitele.  Cei cărora le place să se laude si sa se afiseze cu bogăția lor, se vor gândi de două ori inainte sa o faca.

Sistemul denumit “Project Insight” a intrat în vigoare la 1 aprilie, dar nu este o glumă pentru cei care incearca sa pacaleasca sistemul fiscal. Comandat de către Departamentul pentru Impozitul pe Venit al Națiunii cu câțiva ani în urmă, la un cost de 150 de milioane de dolari, sistemul este destinat centralizării datelor din diverse surse disponibile pentru guvern și identificarea persoanelor care trăiesc dincolo de mijloacele declarate.

Guvernul susține sistemul ca fiind un instrument extrem de complicat, folosind învățarea mecanica și analiza mare a datelor pentru a crea ceva numit “profil de 360 ​​de grade” al fiecărui contribuabil. Imaginile instagram concepute pentru a isca invidie – împărtășesc bucuria vieții și inspiră pe cei ce le vizualizeaza, insa aceste imagini sunt doar o parte a ceea ce este menit să fie analizat.

Sistemul face parte dintr-un efort mai larg al guvernului de a eradica “banii negri” din economie și de a stimula colectarea impozitelor. Se estimează că India are acum peste 1,35 miliarde de locuitori, dar mai puțin de 70 de milioane de contribuabili au depus declarații fiscale anul trecut. Cifra include atât persoane fizice, cât și entități și reprezintă, de fapt, un impuls important de la 38 de milioane în 2014, când a fost lansat efortul în curs.

https://twitter.com/ajit_ranade/status/1110852174131666944?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1110852174131666944&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F455229-india-taxes-big-brother%2F

Numărul relativ mic este explicat de legile fiscale din India, care scutesc persoanele cu venituri mai mici decât o anumită limită. Dar evaziunea prin subevaluare sau nedeclararea veniturilor impozabile reprezintă o problemă veche și serioasă. O schemă de amnistie oferită de guvern în 2016 a adus un buget de 9,5 miliarde de $ în trezorerie.

Ramane de vazut cat de mulți bani vor reuși să obțină statisticile acumulate de noul sistem de social media. New Delhi declară că merge pe urmele unor țări precum Marea Britanie, care a lansat un sistem informatic similar numit “Connect” acum un deceniu. Acesta a contribuit la generarea unui venit suplimentar de impozitare cu o valoare de 37 de ori mai mare decât costul său de 100 de milioane de dolari în primii cinci ani de funcționare, potrivit agenției britanice HMRC.

New Big Brother? India’s ‘Project Insight’ in full force, searches social media for unpaid taxes
© REUTERS/Vivek Prakash

Pe de altă parte, sistemul indian a fost anunțat pentru prima dată în iulie 2016 și trebuia să intre în funcțiune în mai 2017. Faptul ca este operational cu o intarziere de 2 ani, nu pare atat de promitator. Asa că, daca ai postat o fotografie cu noul tau Maserati Alfieri și te-ai plâns că abia ai timp să-l încerci între călătoriile tale spre Maldive și Ibiza, ai putea sa fi vizitat de inspectorii fiscali, insa cu intarziere.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Magda, nu-i nevoie sa afli numele,ci doar sa te gandesti la cel aflat in incercare si Dumnezeu stie cine este si ajuta celui in nevoie.
    Vasile, iti multumesc pentru rugaciune.
    Sa te rogi si ziua.

    1. A, tu vorbești de rugăciunea personală, făcută acasă…dar dacă vreau să te pun la Acatist, la Liturghie? abc, nu merge!

  2. Telescopul Hubble al NASA, imagine uimitoare surprinsă în centrul galaxiei: O structură care seamănă cu o cruce . Potrivit site-ului hubblesite.org, care a publicat prima dată imaginea, forma surprinsă în imagine a fost cauzată de absorbția în masă a prafului și marchează poziția exactă a unei găuri negre enorme, despre care se crede că are o masă echivalentă cu un milion de stele asemănătoare cu Soarele nostru.
    O structură care seamănă cu o cruce
    http://hubblesite.org/image/68/gallery

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button