X

Povestea Muzeului Holocaustului continuă: Viceprimarul Capitalei vrea bust cu Ion Antonescu. Reacția Institutului “Elie Wiesel”

Foto: https://www. flux24.ro/candele-aprinse-pe-pedestalul-maresalului-ion-antonescu/

Să ne amintim:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Proiectul pentru Muzeul Holocaustului a fost iniţiat în 2012 de către Administraţia Prezidenţială, Guvernul României şi Municipalitate, conform DIGI 24.

În 2016, Hotnews ne anunța ca:

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat in administrarea Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania “Elie Wiesel” o cladire de pe str. Lipscani nr. 18-20 pentru infiintarea Muzeului Holocaustului si al Istoriei Evreilor.

Aceasta cladire a fost alocata initial pentru Pinacoteca Municipiului Bucuresti. Reprezentantii municipalitatii au declarat in timpul sedintei de Consiliu General ca aceasta va fi amenajata in cadrul Casei Cesianu, proaspat renovata.

Pentru realizarea muzeului, Primaria contribuie doar cu cladirea, restul urmand sa fie realizat de institut si de Guvernul Romaniei.

Primaria Capitalei a intrat in posesia cladirii de pe str. Lipscani, in 2013, in urma unui schimb cu Banca Comerciala Romana, primaria primind cladirea-monument istoric din strada Lipscani 18-20 pentru terenul pe care este construit Turnul Bancorex din Calea Victoriei nr. 15 si 6 milioane de euro.

[…]

Intre timp însă, s-au întâmplat lucruri. Hotărârea a fost anulată în instanță, conform articolului Consiliul General nu a aprobat încredințarea unui imobil de pe Lipscani pentru Muzeul de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România / Bădulescu: ”Este o zonă plină de românism, foarte vascularizată în istoria noastră” de pe Hot News, din 11 martie 2019:

[…]

Câțiva consilieri generali care au luat cuvântul au declarat faptul că acest imobil a fost cumpărat cu 13 milioane de euro pentru a fi amenajată acolo Pinacoteca Municipiului București, deci nu este oportună schimbarea destinației, dar și faptul că proiectul de hotărâre nu are un aviz de la Ministerul Culturii, ceea ce va duce din nou la anularea hotărârii.

Există o hotărâre judecătorească unde s-a reținut în motivare faptul că nu există oportunitatea ca acest imobil să fie dat către institut. Apreciem comunitatea evreiască, suntem de acord să le dăm un spațiu. Acum noi doar mimăm că le dăm acest spațiu dacă există riscul ca hotărârea să fie atacata în instanță. Vrem să oferim acest spațiu, dar să îndeplinim cerințele legale”, a declarat Orlando Culea, consilier general PSD.

Lucian Iliescu, consilier general PMP, a declarat că municipalitatea a dat 13 milioane de euro pe această clădire pentru a fi amenajată Pinacoteca și rămâne întrebarea dacă este oportună schimbarea destinației.

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a declarat că va vota pentru înființarea muzeului, dar ”Insistați într-o chestiune care vă aduce mai multă bătaie de cap. Este o zonă plină de românism, foarte vascularizată în istoria noastră Centrul Istoric al Capitalei. Nu este o zonă dotată cu utilități. Eu o să votez pentru deși mă doare sufletul”, a declarat Bădulescu.

Elisabeth Ungureanu, șefa departamentului de comunicare a Institutului “Elie Wiesel”, a declarat că institutul deja a lansat un concurs internațional de soluții de proiectare privind amenajarea muzeului în imobilul din str. Lipscani, concurs pentru care Guvernul a alocat 660.000 euro. În plus, s-au mai cheltuit 50.000 de euro pentru documentația aferentă, iar acum proiectul este blocat.

[…]

Pana și USR nu vrea ca Muzeul să fie pe Lipscani, conform articolului Muzeu al Holocaustului în centrul Bucureştiului, refuzat a doua oară de pe DIGI 24 din 14.03.2019:

Roxana Wring – consilier general USR: „Cu toţii ne dorim să avem la Bucureşti un muzeu de talie internaţională a istoriei evreilor şi Holocaustului, dar pe de altă parte acest imobil face parte dintr-un program al pinacotecii Bucureşti. Cele peste 5000 de obiecte de artă care sunt parte din colecţia din perioada interbelică. Abţinerea colegilor mei se referă la dacă acesta este cel mai potrivit imobil sau dacă trebuie să găsim un imobil, de exemplu în Cartierul Evreiesc sau un imobil mai potrivit din punct de vedere al arhitecturii”.

Evreii însă vor musai pe Lipscani. Iată, de exemplu ce declara Radu Ioanid, cel cu multe funcții pe la tot soiul de comisii și muzee despre holocaust:

Acest vot negativ pentru că nu pot să-l vad altfel al consilierilor municipiului Bucureşti este unul care loveşte în imaginea pozitivă a României. România este o ţară care a avut a treia comunitate evreiască din Europa ca mărime, comunitate care a avut o contribuţie extraordinară la modenizarea României”.

Dar se pare ca povestea are o continuare. Afirmatiile lui Aurelian Bădulescu, pe care le-ați putut citi mai sus, au fost criticate de Radu Ioanid, director în cadrul Muzeului Holocaustului de la Washington, iar Institutul „Elie Wiesel”, instituția care ar trebui să se ocupe de amenajarea muzeului, l-a acuzat de antisemitism, conform articolului AUDIO Acuzat că e antisemit, viceprimarul Capitalei vrea un bust al mareșalului Antonescu de pe Newsweek din 27.03.2019. Asa ca, viceprimarul capitalei a declarat:

Mă bucur că acelui domn care vine din America (Radu Ioanid, n. Newsweek) i-a ieșit pe gură numele mareșalului Antonescu, iar pentru mine asta e cea mai mare victorie. Că se face, că nu se face muzeul, eu am să votez pentru muzeu, dar s-o lase mai subțire pe scări cu mareșalul Antonescu, așa să scrieți la ziar. Pentru că intenționez săptămâna viitoare să iau aprobările necesare pentru a face un bust mareșalului Antonescu în București”

Întrebat dacă este un admirator al mareșalului Antonescu, viceprimarul Bădulescu a răspuns: „Nu sunt un admirator; din câte știu, mareșalul Antonescu face parte din istoria României, alături de Zelea Codreanu și de evreii care au fost masacrați și omorâți de naziști”. 

După ce a aflat de bust, Alexandru Florian, director executiv al Elie Wiesel, a delcarat la radul sau:

Am primit cu stupoare și nu mi-a venit să cred. Este o persoană într-o poziție publică și vorbește, vreau să cred, fără să se gândească. Nicun om cu capul pe umeri nu poate să emită în public asemenea afirmații. Avem ordonanța de urgență 31/2002 care este foarte clară în ceea ce privește pedepsele pe care le poate primi o persoană care dorește să facă cultul unui criminal de război pe spațiul public. (…)  Sunt sondaje în România privind percepția imaginii lui Ion Antonescu și sunt procente cu două cifre care încă îl consider erou național (…) Opiniile oamenilor sunt în funcție de gradul de informare, de cultură și de cum cunosc istoria. 

Dar a subliniat ca „Elie Wiesel” nu va face deocamdată nici un demers sau sesizare, considerand ca afirmatia lui Aurelian Bădulescu nu va avea urmări, deoarece nu va primi semnaturile necesare. Dacă însă, totuși, lucrurile vor evolua, atunci institutul va reactiona.

Interviul integral îl puteți asculta la:

https://www.rfi.ro/politica-110350-viceprimarul-badulescu-bust-antonescu

În incheiere, câteva cuvinte despre fotografia de la începutul articolului. Era bustul maresalului Ion Antonescu de la biserica pe care o ctitorise împreuna cu soția sa Maria, cu hramul Sfintii Constantin și Elena, din Bucuresti, Piața Muncii.

Acest sfânt lăcaș început în vremuri de grea cumpăna dar și de mare mândrie natională pentru țara noastră se zidește ca mărturie nepieritoare a legământului sfânt pe care biserica noastră l-a avut întotdeauna cu neamul și țara noastră” – Mareșal al României Ion Antonescu – Din Hrisovul de Temelie, datat 28 iunie 1943

Apoi au pusa pe ea o cutie metalica:

Foto: http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2008/08/080801_serial_antonescu_episod1.shtml

Iar pana la urma bustul a fost eliminat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Foarte urâtă atitudine din partea evreilor. Ei au impresia că pot face ce vor, când vor și cum vor, iar dacă întâlnesc un “zid” acuză cu antisemitism. Să nu vorbim de criminali de război, că mă uit în Palestina și mă îngrozesc! Ion Antonescu rămâne o statuie în inimile multor români! Să se facă busturi cu eroii neamului românesc în toate intersecțiile mari și în parcuri, de la Regina Tomiris, la Decebal și Burebista până în zilele noastre. Doamne ajuta! Numai bine!

  2. Dupa AIPAC ul sionist la care a participat la instructaj si lobby PM uzurpand atributul presedintelui prevazut in art 91 angajand Romania pentru lobby ul realizarii Marelui Israel, sa ne asteptam la despagubiri imense pentru evrei si masuri de combatere a criticilor sionismului guvernantilor israeliti sionisti asimilat antisemitismului…

  3. Cultul “holocaustului” este satanic, anti-crestin.
    Dupa zicerea scarbosului de la wiesel…. daca nu esti de acord cu “ei” inseamna ca nu ai cap pe umeri; asta urmareste sionismul – sa “ia capul” cui carteste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button