X

OFICIAL: Patr. Daniel se va ruga cu papa Francisc în Catedrala Națională

Rugăciune „Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale, Catedrala Națională

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În perioada 31 mai – 2 iunie a.c., Sanctitatea Sa Papa Francisc va efectua o vizită Apostolică în România. Vizita de stat a Sanctității Sale se desfășoară la invitația Președintelui României, Klaus Iohannis, care a adresat această invitație prima dată în luna mai 2015, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun, și a reînnoit-o prin scrisoarea transmisă Sanctității Sale în luna martie 2017, transmite Administraţia Prezidenţială.

Invitația Președintelui României a fost completată de cea a Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și de mesajul personal al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pregătirea și desfășurarea vizitei Apostolice în cele mai bune condiții fiind posibilă cu sprijinul tuturor autorităților responsabile, atât publice, cât și religioase.

Vizita Papei Francisc se va desfășura la București, în data de 31 mai a.c., la Șumuleu Ciuc și la Iași, pe 1 iunie a.c., respectiv la Blaj, în data de 2 iunie a.c.

Președintele României îl va întâmpina pe Sanctitatea Sa vineri, 31 mai a.c., ora 11:30, la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:00.

Vizita în România a Sanctității Sale Papa Francisc se va încheia duminică, 2 iunie a.c., ora 17:30, cu ceremonia plecării oficiale de pe Aeroportul Internațional Sibiu, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.

Vă redăm în continuare programul complet al papei Francisc în România:

Vineri, 31 mai 2019

11:30 – Aterizare pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București

  • Ceremonia de bun venit

12:00 – Ceremonia oficială de primire, Palatul Cotroceni

  • Ceremonial militar
  • Fotografie oficială

Convorbiri tête-à-tête dintre Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:00 – Întâlnire cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic, Palatul Cotroceni

  • Alocuțiunea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis
  • Discursul Sanctității Sale Papa Francisc

15:45 – Întâlnire privată cu Preafericirea Sa, Părintele Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei

  • Discurs al Sanctității Sale

Rugăciune „Tatăl Nostru”, alocuțiuni și cântări pascale, Catedrala Națională

  • Salut al Sanctității Sale

Sfânta Liturghie, Catedrala Catolică „Sfântul Iosif”

  • Omilia Sanctității Sale

Sâmbătă, 1 iunie 2019

11:20 – Sosire la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

11:45 – Sfânta Liturghie, Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc

  • Omilia Sanctității Sale

17:25 – Vizită la Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași

Întâlnire Mariană cu tinerii și cu familiile, Palatul Culturii din Iași

  • Discurs al Sanctității Sale

Duminică, 2 iunie 2019

10:35 – Sosire la Câmpia Libertății din Blaj

10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a șapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertății din Blaj

  • Omilia Sanctității Sale; „Regina Coeli”

15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj

  • Salut al Sanctității Sale

17:00 – Sosirea la Aeroportul Internațional din Sibiu

17:20 – Ceremonia oficială a plecării

Sfintele Canoane interzic rugăciunea împreună cu ereticii

CANONUL 10 apostolic (OSÂNDIREA COMUNIUNII CU CEI AFURISIŢI).

Dacă cineva s-ar ruga, chiar şi în casă, împreună cu cel afurisit (scos din comuniune), acela să se afurisească.

(11, 12, 32, 45, 48, 65 ap.; 5 sin. 1 ec; 2 Antioh.; 9 Cartag.) 

CANONUL 45 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU ERETICII)

Episcopul sau presbiterul sau diaconul, dacă numai s-a rugat împreună cu ereticii, să se afurisească; iar dacă le-a permis acestora să săvârşească ceva ca clerici (să săvârşească cele sfinte), să se caterisească.

(10, 11, 46, 64 ap.; 2, 4 sin. UI ec; 6, 9, 32, 33, 34, 37 Laod.; 9 Tim. Alex.) 

CANONUL 46 apostolic (TAINELE ERETICILOR NU SUNT TAINE)

Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care a primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtăşire (înţelegere) are Hristos cu Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu ne­credinciosul? (II Cor. 6,15).

(47, 68 ap.; 19 sin. ec; 7 sin. 11 ec; 95 Trui.; 7, 8 Laod.; 1, 47 Vasile cel Mare) 

CANONUL 64 apostolic (OPRIREA COMUNIUNII CU NECRESTINII ŞI ERETICII)

Dacă vreun cleric sau laic ar intra în sinagogă (adunarea iudeilor sau a ereticilor) spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se şi afurisească.

(7, 45, 70, 71 ap.; 11 TruL; 1 Antioh.; 6, 29, 33, 37, 38 Laod.) 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

71 comentarii

 1. Ce poza tare in articolul asta…ce mai rade diavolul din satanizatii astia 2 ….si cum milioane de fraieri stau si se uita cu admiratie la purgativele astea imbatranite in rele

 2. Canoanele interzic rugaciunea ortodocsilor in comun cu ereticii, insa aici e vorba de rugaciune intre eretici, cu ce ne deranjeaza pe noi ca ereticii se roaga intre ei?

  1. ai dreptate pana la un punct… ierarhii BOR sunt eretici necondamnati, papistasii sunt eretici condamnati… pana la condamnare, ei sunt conducerea administrativa a BOR si avem doar dreptul de a nu-i pomeni la Sf. Liturghie

   1. Condamnați sau nu, tot eretici sunt, că de aia nu-i pomenim de fapt, așadar cu ce ne deranjează pe noi că ei se roagă împreună?

    1. Un ortodox

     Prietene, de unde ai mai aparut si tu si care ti-e treaba pe aici?
     E dracesc a spune “ala e pagan, ce ne pasa?” sau “ala e eretic, ce ne pasa?”.
     De ce oare l-a deranjat pe Sfantul Ioan Botezatorul ceea ce facea Irod?
     Dincolo de orice discutii despre erezii, condamnari si canoane, rugaciunea asta comuna in Catedrala are o valoare de simbol grozava. Un simbol ecumenist mai eficient decat tone de scrieri. O imagine care va transmite mesajul mai bine decat toate conferintele ecumeniste la un loc.

   2. Deci sub ochii nostri se implinesc profetiile Apocalipsei, cred ca este un moment de rascruce cand se vadesc lupii in piei de oaie,doar cine nu vrea nu vede si pricepe lupta vrajmasului cu Sfanta Liturghie care-l impiedica sa se arate.Dar de multe ori Dumnezeu lucreaza in chip minunat si le strica planurile sau intoarce raul in bine.Sa nu lasam rugaciunea ,si gandul la Dumnezeu cel Viu.

  2. Da, dar SMINTESC o grămadă de lume!
   Să vezi ce-o să se-adune ortodocșii să-l vadă pe proorocul Antihristului, pentru că l-a primit în primul rând Capul BOR!
   DE CE DINTRE CREȘTINII ORTODOCȘI, LA SĂPTĂMÂNILE DE ÎMPREUNĂ ”RUGĂCIUNE” CU ALȚII, NU AU PĂRĂSIT/PĂRĂSESC BISERICA, ÎN SEMN DE PROTEST?
   Să rămână ereticii între ei, vorba ta!
   AȘA AR FI TREBUIT PROCEDAT!

 3. Către,

  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

  Având în vedere anunțata vizită a Papei Francisc în România de la finele lunii mai 2019, prin prezenta dorim să vă transmitem îngrijorarea noastră față de eventualele rugăciuni comune evocate în presă [1]. Ne bucurăm că venirea Papei Francisc nu se face la invitația Bisericii Ortodoxe Române.

  Îngrijorarea noastră este determinată în principal de următoarele aspecte:

  • Punerea sub semnul întrebării a interdicțiilor canonice clare referitoare la rugăciunile împreună cu ereticii. Restricțiile au fost statuate, confirmate și reconfirmate de-a lungul istoriei de către Sinoadele și Părinții Bisericii cel puțin prin canoanele 10,11,45,46,64 ap; 6,9,32,33,34,37 Laod.; 9 Tim. al Alexandriei; 1 sin.IV ec; 2 sin. VI ec; 1 sin. VII ec.

  • În conștiința creștinilor s-au creat deja confuzii serioase în privința Bisericii care, așa cum mărturisim, este Una singură, cea Ortodoxă. Auzim adesea printre creștinii ce frecventează bisericile (deci nu doar creștini de ocazie) că e bine să ne unim cu toții, că toți credem în același dumnezeu (creștini, musulmani ș.a.). Or, știm că dumnezeii celorlalți sunt idoli, fie ei și catolici, evanghelici sau alte secte ce cred totuși în Iisus Hristos. Mai grav este că auzim acestea inclusiv printre preoți care nu știu dogma ortodoxă și nu au înțeles-o corespunzător, nu i-au înțeles utilitatea.

  • Papa Francisc, în calitate de cap al „Bisericii Catolice” este un ereziarh care vine în România atât în calitate de șef al Statului ecleziastic Vatican, cât și ca șef al ereziei catolice. Mâhnirea noastră nu este determinată de venirea papei ca reprezentant al Statului Vatican, ci de primirea sa ca episcop canonic al Romei cu succesiune apostolică.

  • Legat de programul vizitei, vizita de la Blaj le este dedicată greco-catolicilor[2]. Papa Francisc va beatifica în timpul vizitei în România șapte „episcopi” greco-catolici. Cum vor privi aceasta Sfinții Năsăudeni Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra, Vasile din Telciu, dar și Sf. Cuv. Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sf. Mc. Oprea, Sf. Preoți Ioan din Galeș și Moise din Sibiel și, alături de aceștia, atâția sfinți români neștiuți care au luptat pentru apărarea credinței împotriva uniației?

  • Plasarea vizitei într-o perspectivă ecumenistă, la puțin timp de la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. „Să mergem împreună! este motto-ul vizitei ca expresie a dorinței actualului Papă de a cunoaște și de a promova unitatea de credință creștină între catolici, ortodocși, reformați și dialogul creștinismului cu alte credințe.”[3] Dorim unirea cu ereticii si păgânii fără lepădarea ereziilor și fără primirea adevărului de credință? Dacă ortodoxia ar fi o religie și o filozofie, cu adevărat insistențele noastre de a păstra dreapta credință ar putea fi catalogate nefondate și habotnice. Dar ortodoxia este cu adevărat și „știință medicală”, practicile ei fiind dovedite de studii psihologice și medicale care ajung acum la aceleași concluzii pe care Sfinții Părinți le-au spus de 2000 de ani. Pentru ce să vrem să schimbăm dogmele ortodoxe care ne duc la vindecare? Ce om normal la cap ar vrea să schimbe sau să amestece o credință sănătoasă cu unele care duc la boli fizice și psihice?

  • Sfântul Cosma Protosul [4] care a suferit mucenicia de la latini în veacul al XIII-lea, a cerut recent (anii 2008 – 2009) printr-o româncă evlavioasă mult încercată să fie făcut cunoscut în România și ne-a avertizat că nu trebuie să admitem în credință ceva de la catolici sau să ne unim cu ei! (pg 78-90 din cartea “Minuni contemporane”, Ed. Areopag, 2016, online la https://www.meteorpress.ro/_files/pdf/1007.pdf).

  • Am aflat din presă [5] că un alt scop al vizitei Papei este și negocierea cu BOR de a sărbători Sf. Paști împreună. Dl. Vasile Bănescu declara cu o seninătate îngrijorătoare că Biserica Ortodoxă Română va primi cu bunăvoință o astfel de inițiativă.

  • Amintim de asemenea și știrea conform căreia Papa Ioan Paul al II-lea este ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului [6] și este trecut pe hrisovul de ctitori care a fost pus în piciorul Sf. Mese. Ne întrebăm, firesc, cum se poate ca un ereziarh să fie pomenit la Sf. Liturghie când se știe că Sf. Împărtășanie este foc care arde dacă omul nu e pregătit? Câtă lipsă de dragoste pot arăta cei care au ales să îi facă aceasta!

  Respectăm pe toți creștinii care s-au îndepărtat de la Adevăr si le dorim întoarcere cât mai grabnică în Biserica Ortodoxă. Adevărata dragoste nu este să îi lăsăm pe aceștia cu rănile care îi dor și pe care, mai grav, nici nu le mai conștientizează, ci să le arătăm cum să se vindece, să se poată bucura cu adevărat, să fie fericiți așa cum și ei merită, căci și pentru ei a murit Hristos.

  [1] https://www.qmagazine.ro/exclusiv-q-magazine-papa-francisc-si-patriarhul-daniel-se-vor-ruga-impreuna-pe-31-mai-la-catedrala-nationala/
  [2] https://www.g4media.ro/papa-francisc-se-va-intalni-cu-oamenii-strazii-din-romania-si-ar-putea-rosti-o-rugaciune-comuna-cu-patriarhul-daniel-in-catedrala-nationala-o-vizita-sub-semnul-pastoratiei-dar-si-al-ecumenismului.html
  [3] https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2019-01/papa-francisc-vizita-in-romania-liviu-petru-zapirtan.html
  [4] https://doxologia.ro/minuni-vindecari-vedenii/sfintele-moaste-ale-sfantului-cosma-protosul-raspandesc-o-negraita-mireasma si
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/sf-mc-cosma-protosul-athosului-luptatorul-pana-la-moarte-impotriva-lupilor-latinocugetatori/
  [5] https://www.facebook.com/100009204831917/videos/2209761872673952/?fref=mentions
  [6] https://www.aparatorul.md/papa-ioan-paul-al-ii-lea-ctitor-la-catedrala-mantuirii-neamului/

 4. Ce rânjesc tartorii!
  Unul e diavol curat, își arată și SEMNUL…celălat, e oleac mascat!
  RUȘINEEEEEE!!!!
  De-aici, se trag două concluzii mari și late:

  1. Dacă iezuitul ăsta, plin de satanism și cruci malteze vine și oficiază slujbe în comun cu NeFericitul ăsta, înseamnă că avem la cârma BOR, un ecumenist sadea și mason pe deasupra, după cum se și spune…pe la colțuri sau pe față!

  2. Papa ăsta iezuit – PROORCUL ANTIHRISTULUI – vine în România ortodoxă ca s-o spurce și ca să treacă toată lumea la catolicism, el fiind tartorul-șef, iar ălalalt, secundul! Punct!

 5. Admin!
  Apropos, caută dacă ai o poză în care NeFericitul ăstuia i se vede măciulia de la bastonul patriarhal și ai să vezi că are doi dragoni stilizați care rânjesc fericiți, cu ochii roșii, cam cum e cu statuia lui Baphomet, ăla androgin, cu sâni de femeie, cu copite…uită-te la sceptrul Necuratului și compară!

 6. Pe unde trece șarpele de la Vatican, numai rău lasă în urmă…. și spurcă România… oare cu ce o să ne alegem după ce pleacă? E clar ca nu cu binecuvântarea lui Dumnezeu.

 7. ..Haideti sa le stricam petrecerea….toti cititorii acestui blog sa dedice zilnic cateva minute pentru citirea Psalmilor 3; 30 ; 31…sunt psalmi impotriva dusmanilor….Si daca nici astia nu ne sunt dusmani atunci cine ? Nu vedeti ca iadul s-a golit si demonii umbla liberi pe Pamint? Si s-au deghizat si in “figuri religioase”…

  1. Corect!
   Eu îi recomand suplimentar pe cei ai Cuv.Pelaghia de la Reazan:

   PSALMUL 26 este cel mai puternic din toată Psaltirea. Cine-l va citi măcar de 3 ori pe zi pe acela Domnul (când va binevoi El, iar nu noi, păcătoşii) „îl va trece pe apă ca pe uscat”. Dracii nu rezistă să se afle lângă omul care citeşte deseori acest psalm. Este posibil ca prin citirea psalmului 26 (cu binecuvântarea unui preot duhovnic care te cunoaşte mai demult şi numai în cazuri extraordinare) să te izbăveşti de stăpânirea celui rău (de îndrăcire). Chiar şi unei foste vrăjitoare, care a cerut rugăciuni pentru sine, i s-a spus că Sfânta Biserică interzice rugăciunea pentru vrăjitori, dar dacă cu toată sinceritatea doreşti să te izbăveşti de tirania dracilor, atunci singură trebuie să citeşti noaptea psalmul 26 de 40 de ori. Şi dacă nu te vei înspăimânta de frica diavolească, Domnul te va slobozi de puterea lor. Însă de la început citirea acestui psalm trebuie s-o faci ziua, citindu-l de 3 ori. Obişnuinţa de a te ruga noaptea poţi s-o agoniseşti cu alte rugăciuni şi nicidecum cu psalmul 26. Cine va citi cât mai des psalmul 26, alegoric vorbind, va merge printre vrăjitori ca în maşina blindată. Unei schimonahii prin descoperire i s-a dat această povăţuire: „După o discuţie cu oamenii care îţi sunt străini duhovniceşte, restabileşte-ţi forţele cu citirea psalmului 26”.

   PSALMII 26, 45, 69 şi 90 se citesc împotriva năvălirilor vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi şi pentru a rămâne neclintit (mai trebuie citit şi condacul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – „Apărătoarei Doamne pentru biruinţă mulţumiri. . .”).
   PSALMUL 33 – la foame şi la sete.
   PSALMUL 63 – împotriva peceţii lui antihrist, (încă de citit acatistul „Celor şapte tineri din Efes”, şi rugăciunea de la sfârşitul primei catisme, ea este nucleul întregii Psaltiri, „Psaltirea comprimată”).
   PSALMUL 21 – împotriva păcatelor ultimilor vămi (de la desfrâu până la împietrirea sufletului) şi împotriva spurcării silnice cu păcatul curviei şi sodomiei. (De mai rugat la Sf. Mc. Agnia şi la Sf. M. Mc. Anastasia, Izbăvitoarea din Lanţuri – ele ne vor îngrădi de întemniţarea de către slugile lui antihrist şi de silnicie (violare).
   PSALMUL 5 – pentru dobândirea rugăciunii.
   PSALMUL43 – pentru ca în casă să stăpânească harul, ca în ea să strălucească totul de har precum străluceşte de aur palatul împărătesc (duminicile şi la sărbătorile Domneşti de citit „Slavă Doamne Sfintei Învierii Tale!”).
   PSALMUL 83 – pentru ca să moştenim Împărăţia Cerurilor.
   PSALMUL 49 – (nouă, tuturor păcătoşilor, dar mai ales preoţilor) – împotriva mândriei şi a întunecării minţii, pentru înţelepţirea cum trebuie să-I slujim lui Dumnezeu ca să nu ne lepădăm de El.

 8. Patriarhul poate sa se roage impreuna cu tapla iadului cat vor, da sa nu vada tot neamul ortodox ca sa-l strice.
  Nu stiu daca Dumnezeu va ingadui lucrul acesta.
  Sa nu slobozeasca Dumnezeu un cutremur pana atunci.
  Cine stie.

    1. evident ca va fi mai rau ca atunci daca apuca sa aterizeze…cu fiecare zi care trece ne apropiem de venirea lui antihrist…si totul se amplifica in rau

 9. Doamne,intoarce raul in bine!Desparte prin venirea ambasadorului iadului turma cea mica de ceilalti.Doamne,nu ne parasi pe noi cei ce te iubim pe Tine!

 10. PĂSTRAŢI ORTODOXIA CURATĂ!
  În caz că eşti ortodox, citeşte, cunoaşte Ortodoxia şi apăr-o, căci trece prin momente grele! Sinodul de la Creta, din 2016, a hotărât, în numele ortodocşilor, în articolul 22 al documentului „Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine” următoarele: ,,Biserica Ortodoxă condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul păstrării sau a unei presupuse apărări a Ortodoxiei autentice. După cum mărturiseşte întreaga viaţă a Bisericii Ortodoxe, păstrarea credinţei ortodoxe autentice este asigurată numai prin sistemul sinodal, care constituie dintotdeauna, în sânul Bisericii, cea mai înaltă autoritate în aspecte de credinţă şi reguli canonice (canonul 6 al Sinodului II Ecumenic)”.
  Acest articol este, însă, străin de Ortodoxie, deoarece promovează înlocuirea ascultării ortodoxe pe baze canonice cu supunerea de tip catolic şi anulează sinodalitatea Bisericii. (1)
  Vizita Papei Francisc în România, din 31 mai-2 iunie 2019, este supradimensionată de mass-media, chiar dacă sfidează majoritatea ortodoxă, la adăpostul hotărârilor luate la Sinodul din Creta! Iaşul, se pregătește de un pelerinaj la care vor participa peste 120.000 de catolici, de parcă am fi o ţară catolică! Invitarea ortodocşilor la acest eveniment vădeşte intenţiile ecumeniste şi prozelitismul acestei vizite. Canoanele ortodoxe interzic rugăciunile în comun ale ortodocşilor cu cu cei de alte confesiuni. Cei care doresc pot afla deosebirile între Ortodoxie şi ,,religia” fabricată pentru a supune, nu pentru a mântui, care îşi spune impropriu ,, catolică”.( 2) Nici Bucureştiul nu se lasă mai prejos. Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului vor fi trase pentru prima dată cu ocazia venirii Papei Francisc! (3) În faţa acestei situaţii, mulţi creştini au luat atitudine, aducând argumente din scrierile patristice. (4) Primirea Papei cu onorurile cuvenite unui ierarh ortodox este o blasfemie. Se răsucesc în mormânt Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul şi alţi ortodocşi patrioţi care au apărat Ortodoxia românească!
  Papa ,, va fi primit ca episcop al Bisericii lui Hristos în catedrala construită pentru a simboliza Ortodoxia românească, în condițiile în care tronul episcopal al Romei se află în afara Bisericii de un mileniu”. (5) Aşadar, în urma schismei din 1054, papismul şi toate confesiunile care s-au îndepărtat de dreapta credinţă se află în afara Bisericii! Ca să intre în Biserica lui Hristos, trebuie să accepte Botezul ortodox! La Sinodul din Creta, în loc să se ia atitudine împotriva ereziilor, acestea au fost considerate ,,biserici”. Toate rugăciunile comune ale ortodocşilor cu celelalte confesiuni sunt interzise de către Sfinţii Părinţi din motive pedagogice şi din dragoste pentru mântuirea tuturor oamenilor. La acest sinod, a avut loc o politizare a credinţei, bifându-se un punct important de pe agenda ecumenistă care are drept scop final unirea tuturor religiilorşi închinarea la Antihrist! Dacă ne rugăm cu cei care se află sub anateme din cauza unor abateri canonice grave, ne facem părtaşi la păcatul lor( infailibilitatea papei, necistirea Maicii Domnului şi a sfintelor icoane etc. Află diferenţele dintre Ortodoxie şi alte confesiuni citind ,,Călăuză în credinţa Ortodoxă” de Ilie Cleopa (6). Avem datoria să ne informăm, să fim ortodocşi practicanţi care să dorească mântuirea cu orice preţ şi să luăm atitudine prin puterea exemplului, prin informarea aproapelui şi prin lupta cu erezia şi cu păcatul!
  ,,Scopul vieţuirii creştine este dobândirea Duhului Sfânt.” – spunea Sfântul Serafim de Sarov. Însă atitudinea permisivă faţă de păcat, faţă de erezii şi faţă de agenda LGBT nu este compatibilă cu dobândirea Duhului Sfânt: ,,Nu vă amăgiţi: Nici desfrînaţii, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiţii, nici furii, nici lacomii, nici beţivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moşteni împărăţia lui Dumnezeu” (I Cor.6,9) Papiştii l-au idolatrizat pe papa, considerându-l infailibil, iar acum vor să-l vedem şi noi aşa, deşi poruncile evanghelice, după care vom fi judecaţi, ne spun altceva:
  ,,Şi apropiindu-se unul din cărturari, care îi auzise vorbind între ei şi, văzând că bine le-a răspuns, L-a întrebat: Care poruncă este întâia dintre toate? Iisus i-a răspuns că întâia este: „Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn”. Şi: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta”. Aceasta este cea dintâi poruncă. Iar a doua e aceasta: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Mai mare decât acestea nu este altă poruncă. Şi I-a zis cărturarul: Bine, Învăţătorule. Adevărat ai zis că unul este Dumnezeu şi nu este altul afară de El. Şi a-L iubi pe El din toată inima, din tot sufletul, din tot cugetul şi din toată puterea şi a iubi pe aproapele tău ca pe tine însuţi este mai mult decât toate arderile de tot şi decât toate jertfele. Iar Iisus, văzându-l că a răspuns cu înţelepciune, i-a zis: Nu eşti departe de împărăţia lui Dumnezeu.” (Marcu 12, 28-37) Aici este vorba despre iubire în Adevăr, nu despre părtăşia la minciună şi despre toleranţă în numele corectitudinii politice! Bolile sufletului, ca şi cele ale trupului, au nevoie de tratamentele potrivite!
  Trăim vremuri de mărturisire a credinţei, vremuri în care ni se cere să avem o credinţă puternică. Să ne unim glasurile împotriva ecumenismului, care constituie un adevărat genocid spiritual, şi să cerem ierarhilor noştri:
  -ieşirea din Bisericii Ortodoxe Române din Consiliul Mondial al Bisericilor, deoarece acesta are obiective care nu corespund canoanelor ortodoxe! Ortodoxia este Biserica. Nu există mai multe biserici. Credem ,,în una una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”, nu în în ereziile numite ,,biserici” la Sinodul din Creta!
  -nerecunoaşterea autocefaliei ,,bisericii” Ucrainei, întrucât crearea acesteia nu s-a desfăşurat în mod canonic, ci pe baze schismatice şi reprezintă un precedent pentru alte abuzuri cum ar fi: 1)subminarea Ortodoxiei prin intenţia acestei ,,biserici”de colaborare cu greco-catolicii, care atrage Ortodoxia spre supunerea faţă de Papa! 2) reacţia critică a acestei ,,biserici” faţă de oponenţii agendei comunităţii LGBT. Împotriva păcatului, Biserica Ortodoxă are pocăinţa, Spovedania şi alte Sfinte Taine!
  -iniţierea de către BOR a unor demersuri în vederea convocării unui sinod panortodox care să garanteze păstrarea Ortodoxiei autentice. Toate inovaţiile antiortodoxe se află sub anateme, de aceea nu trebuie susţinute: ,,Fiecărei inovaţii şi acţiuni potrivnice Predaniei Bisericii, şi învăţăturii lăsate de către sfinţii şi cinstiţii Părinţi, sau orice înnoiri ce se vor face mai apoi: Anatema!” (7)
  – repunerea crucilor ortodoxe pe toate bisericile ortodoxe din România. Pe unele biserici tronează crucea lui Baphomet, cea cu trei braţe paralele. În Bucureşti, există deja statuia lui Baphomet! Noi ne închinăm Crucii lui Hristos, nu lui Antihrist!
  – asigurarea în continuare a specificului ortodox al icoanelor. Au aparut ,,icoane” cu semne oculte pe ele!
  -evitarea participării la rugăciunile comune ale Papei cu Preafericitul Patriarh Daniel.
  -evitarea rugăciunilor comune în aşa-numita,,săptămână de rugăciune”.Nouă, ortodocşilor, trebuie să ne pese mai întâi de Hristos, nu să facem rugăciuni în care nici măcar numele Lui, al Maicii Domnului sau a unor sfinţi să nu-L pomenim!
  -ridicarea sancţiunii de caterisire a preoţilor care au întrerupt pomenirea în semn de protest faţă de hotărârile Sinodului din Creta. Este un drept al preoţilor să protesteze în acest fel atunci când constată abateri dogmatice ale ierarhilor, care au datoria de a păstra Ortodoxia. Există ţări în care acest drept al preoţilor este respectat.
  – informarea corectă a creştinilor despre: a)indiciile clare ale pecetluirii apropiate cu semnul fiarei prin tehnologia bazată pe 666: ,,Şi ea (fiara) îi sileşte pe toţi, pe cei mici şi pe cei mari, şi pe cei bogaţi şi pe cei săraci, şi pe cei slobozi şi pe cei robi, ca să-şi pună semn pe mâna lor cea dreaptă sau pe frunte. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. Cine are pricepere să socotească numărul fiarei; căci este număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase” (Biblia,Apocalipsa, 13:16-17); b)consecinţele pecetluirii cu semnul fiarei 666: ,,Cine se închină fiarei şi chipului ei şi primeşte semnul ei pe fruntea lui, sau pe mana lui, va bea din vinul aprinderii lui Dumnezeu, turnat neamestecat, în potirul mâniei sale, şi se va chinui în foc şi în pucioasă, înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului. Şi fumul chinului lor se suie în vecii vecilor. Şi nu au odihna nici ziua nici noaptea cei ce se închină fiarei şi chipului ei şi oricine primeşte semnul numelui ei.” Biblia; Apocalipsa, cap. 14, versetele 9-11. În China, deja există aparate care inscripţionează cu raze laser cetăţenii, cu codurile de bare care conţin 666 într-o formă ascunsă, şi nu ar fi de mirare ca, odată cu schimbarea cărţilor de identitate, să se introducă şi la noi aşa ceva! Microcipul implantat şi cel de pe cărţile de identitate operează cu număr în locul numelui de Botez, iar identificarea se face tot cu ajutorul tehnologiei bazate pe 666!
  – interzicerea promovării ideologiei de gen în România! Toţi cei care caută mântuirea trebuie să facă voia lui Dumnezeu, nu voia lor! Iar voia Sa, Dumnezeu Şi-a exprimat-o atunci când a făcut bărbat şi femeie. Promovarea ideologiei de gen reprezintă un alt tip de atentat la mântuirea oamenilor. Sfântul Aposto Iuda Tadeu pune pe acelaşi plan erezia cu homosexualitatea! Iar în zilele noastre se manifestă toleranţă faţă de ambele! Însă ,,vai omului aceluia prin care vine sminteala.”( Matei, cap.18, v. 7)
  Sfinţii Părinţi ne sfătuiesc să deprindem rugăciunea inimii, pentru a ne feri de reeducarea minţii prin diverse procedee: (,,Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu, iartă-mă şi mă miluieşte pe mine, păcătosul/păcătoasa”! ori Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-mă pe mine, păcătosul/ păcătoasa! De mare folos este Psaltirea Maicii Domnului.) Implică-te în campania de informare ortodoxă, multiplicând şi distribuind acest material! Doamne ajută!
  (1) https://www.marturisireaortodoxa.ro/sfantul-si-marele-sinod-al-bisericii-ortodoxe-anuleaza-sinodalitatea-bisericii/
  (2) https://www.marturisireaortodoxa.ro/deosebirile-fundamentale-intre-ortodoxie-si-papism-ips-ierotheos-vlahos/
  (3]) https://www.click.ro/news/national/clopotele-catedralei-mantuirea-neamului-vor-fi-trase-pentru-prima-oara-la-sosirea.
  (4)https://www.marturisireaortodoxa.ro/petitie-impotriva-venirii-papei-in-romania/
  (5)https://www.marturisireaortodoxa.ro/scrisoare-deschisa-adresata-mitropolitului-moldovei-cu-privire-la-venirea-papei-in-orasul-ortodox-iasi/
  (6) https://www.academia.edu/21658857/Cleopa_Ilie_Calauza_in_Credinta_Ortodoxa
  (7)https://manastirea.petru-voda.ro/2015/02/28/sinodiconul-ortodoxiei/

 11. În stânga – un satanist, în dreapta – un rătăcit. Al doilea mai are șanse de recuperare? Nu de alta, dar îi trage și pe alții după el.
  În această vizită este vorba de mai mult decât despre politică.

 12. Doamne ajuta,

  @Elza nu ai treaba sa mergi la proteste in strada sau sa organizezi ceva tot protestul este strivit din fasa daca vrei sa-l faci legal , am vazut ca ai mai scris pe tema asta. In primarii la prefecturi unde se avizeaza proteste , cei responsabili sunt sau au legaturi in securitate, nu poti sa faci ceva , doar decat impotriva oranduirii statatle, astfel vei fi catalogat ca si infractor, si tot nu vei face auzit mesajul. Pur si simplu totul e programat . Rugaciune si marturisire, in locul unde esti, vei vedea ca e cel mai greu lucru pe care il poti face. Crede ca de vei marturisi in locul in care esti , nebuna te va face lumea. ce protest mai mare vrei?

  In legatura cu documentele si cipurile , MAI a tinut conferinta- dezbatere acum 2 ani cu opinia publica printre care am fost invitat si eu si multi “programati” ia ghiceste care e rezultatul. Ei invita ca asa e protocolul , dar linia directoare e trasata. Nu va mai amagiti ca se poate schimba ceva.

  DOAR cu POCAINTA. insa cine o va mai face?

  @cca70 cu @Magda zic bine.

  Sa ne rugam cat mai mult , macar un psalm pentru aceasta sa zicem.

  Mantuire

  1. Da,da! Bunul Dumnezeu poate îl va opri pe acest necurat sa intre în țărișoara noastră. Dar la cat sunt de nepăsători multi dintre frații noștri români la ce se întâmplă cu Ortodoxia, nu cred că merităm vreo minune, deși Mila Lui Dumnezeu este fara margini.

 13. Am avut o discuție pe WhatsApp la miezul nopții de 27 martie cu un preot din București de la o biserică foarte cunoscută din buricul târgului care, cu foarte foarte mulți ani în urmă, mi-a devenit naș de botez al fiicei mele. Am ajuns să am cu el acest dialog pentru că am trimis in lista mea de WhatsApp mesajul care urmează. Nu vă ascund că sunt mulți preoți in lista mea de WhatsApp care mai primesc mesaje de la mine. În schimb, acesta a fost singurul preot care a ținut să spună ceea ce veți citi în cele ce urmează.

  Mesajul meu inițial:
  “In acest oraș se afla moaștele Sfintei Parascheva.

  Se putea organiza o demență mai mare?

  http://mobile.hotnews.ro/stire/23051313

  Oare ne este greu sa proorocim ce se va alege de noi in aceste condiții?

  Cât o sa se mai prefacă clerul ca nu se întâmpla nimic?

  Cum poți pomeni un scelerat ca Daniel la proscomidie?”

  Preotul
  “Cine esti? Ce te face sa spui ca Daniel e scelerat?”

  Eu:
  “Cel care a refuzat sa îți mai fie rudenie din acest motiv. (…). Ce argumente ai ca Daniel nu e un scelerat?

  Asa a murit Arie:
  Convocat la Nicomidia pentru ca sa-si explice credinta, Arie (Arius) a reusit sa-l însele pe împarat semnând o marturisire de credinta în care se multumea sa spuna ca Fiul lui Dumnezeu este nascut înainte de toti vecii. Profitând deci de aceasta marturisire de credita, Arie a cerut atunci reintegrarea sa in Biserica. Sub presiunea lui Eusebiu de Nicomidia, împaratul a primit favorabil cererea sa si a cerut Episcopilor reuniti la sinodul din Tir sa o examineze (335). Acest sinod, compus in principal din partizani de-ai lui Arie, s-a intors cu rautate împotriva Sfântului Atanasie cel Mare (praznuit la 18 ianuarie împreuna cu Sfântul Chiril, amândoi arhiepiscopi ai Alexandriei, si la 2 mai – aducerea moastelor), pe care l-au tratat de vrajitor, de bruta si de semanator de discordie. Luând cunostiinta de toate acestea, sfântul Atanasie s-a îmbarcat în secret pe o corabie cu destinatia Constantinopol, unde a încercat in zadar sa vorbeasca cu împaratul, în timp ce sinodul de la Tir îl condamna la exil în Treves (orasul german Trier de azi). Arius a incercat sa revina la Alexandria, insa la aceasta veste o razmerita a izbucnit în osar contra lui, astfel încat împaratul la chemat la Constantinopol ca sa se împartaseasca cu sfântul Alexandru. Eusebiu de Nicomidia si ai sai au facut tot felul de presiuni asupra sfântului arhiepiscop ca sa slujeasca o Sfânta Liturghie in care sa se împartaseasca cu Arie ereticul. Atunci sfântul Alexandru s-a retras in biserica Sfânta-Irina si, îngenunchiind în fata sfântului jertfelnic, s-a rugat zi si noapte cu aceste cuvinte: „Doamne, daca Arie trebuie sa fie împacat cu Biserica, atunci slobozeste pe robul tau cu pace. Dar daca ai mila de Biserica Ta si nu vrei ca mostenirea Ta sa se faca de rusine, atunci ia-l pe Arie, pentru ca oamenii sa nu ia erezia drept Adevarata Credinta”. Sâmbata, cu o zi inainte de duminica in care ar fi trebuie sa se petreaca aceasta slujba, pe când se gasea în piata lânga coloana de porfira ridicata de Constantin, Arie a fost brusc chemat de nevoile firesti, si pe când era la closet, matele au crapat în el, si acolo a si murit, în locul în care-si fac oamenii nevoile firii, lipsindu-se astfel si de împartasanie si de viata. Când a aflat aceasta veste, Sfântul Alexandru a dat slava lui Dumnezeu, nu pentru moartea aceluia, ci pentru ca Domnul si-a arata înca o data puterea Sa peste dorinta mai-marilor lumii acesteia. Totusi, cu aceasta tulburari nu au luat sfârsit, si sfântul Alexandru a trebuit sa continue sa lupte pentru Ortodoxie. A adormit în pace câteva luni dupa moartea Sfântului Constantin (337), la vârsta de 98 de ani, lasând în scaunul de la Constantinopol pe Sfântul Pavel (praznuit la 6 noiembrie).”

  V…., tu îți joci mântuirea în acest moment și te străduiești să-mi aduci argumente că mă înșel. Este înfricoșător ce se întâmplă.”

  Preotul:
  “Aaa, salut ….. ! Am avut probleme cu telefonul si pierdusem o parte importanta din agenda. Imi pare rau de decizia unilaterala pe care ai (ati) luat-o de a nu mai vorbi cu noi. Am ramas in randul “pomenitorilor”… Ne-am fi bucurat sa ne mai auzim sau sa-i vedem macar pe … si pe … . Am destule rezerve fata de Daniel, insa nu sunt de acord ca e un scelerat. Insulta si calomnia nu sunt o solutie si nu separa apele intre cei drepti si cei schismatici, ca mine… Mi-e greu sa cred ca tot mapamondul e pierdut si e in intuneric, cu exceptia “nepomenitorilor”…

  Mantuirea e darul lui Dumnezeu.

  Nu BOR si nici Daniel nu sunt autorii principali ai invitatiei papei in Romania, asa cum s-a intamplat in 1999.

  Daca citesti comunicatele oficiale despre vizita papei, vei vedea ca BOR si Daniel nu au fost intrebati, ci pusi in fata faptului (aproape) implinit.”

  Eu:
  “În rândul nepomenitorilor este o devălmășie totală. Nepomenirea nu este nicio garanție a unei relații curate cu Hristos. Evenimentele din ultimii doi ani mi-au arătat-o limpede. Ne delimitam definitiv de nepomenitorii care au luat-o pur și simplu razna.

  Dacă mântuirea este darul lui Dumnezeu asta înseamnă că noi putem să facem toate nenorocirile batjocoritoare la adresa lui Hristos de pe lumea asta?

  Dacă nici BOR și nici Daniel nu sunt autorii invitației atunci de ce împreună cu cetățenii orașelor care sunt vizitate de papa și chiar cu toți cetățenii României nu ies în stradă să protesteze împotriva venirii acestui eretic într-o țară ortodoxă?

  Îți spun eu de ce. Pentru că Daniel este mângâiat pe cap părintește de ereticul Bartolomeu de Constantinopol care slujește în biserici ortodoxe cu papa și se pomenesc reciproc. Citim cumva bibliografii diferite? Ne informam cumva din surse diferite? Trăim cumva pe planete separate?

  De când respectarea adevărului lui Hristos a devenit un extremism? De când respectarea adevărul lui Hristos te transformă într-un schismatic?”

  Preotul:
  “Niciodata nu voi putea spune, mai ales cand vine vorba de cineva f apropiat sau f indepartat, ca si-a pierdut mantuirea. Ceea e stramb la mine poate fi drept in fata lui Dumnezeu.”

  Eu:
  “Ai cumva cunoștință de faptul că Bartolomeu de Constantinopol a afirmat că sfinții părinți nu au avut dragoste de aproapele și că au fost înșelați?

  Vehiculezi dogme înșelătoare. Da, în ceea ce privește păcatele lumești ai dreptate. În ceea ce privește falsificarea sistemului de referință care se numește ortodoxie dreptatea ta se anulează. Da, eu ca mirean pot să afirm, fără nicio teamă că voi fi judecat de Hristos, că cineva care propovăduiește la vedere erezia își pierde automat mântuirea.

  Uite ce spune Mitropolitul Filaret

  https://m.youtube.com/watch?v=m_wOMMppE-Y

  Preotul:
  “Cine sunt eu sa-l judec (si) pe Bartolomeu? Un popa netrebnic care isi vede de neputintele lui. Oricat va fi de lunga si de absurda va fi despartirea noastra, noi va iubim si va pomenim in rugaciune. Nu am zis si nu voi zice niciodata despre voi ca sunteti fanatici, schismatici etc

  Daca noi punem etichete, categorisim si aruncam anateme, ce rol mai are Hristos la Judecata?

  Draga … , polemica asta dura, dominata de certitudini si prea personala nu duce nicaieri… Va imbratisam cu drag si dor.”

  Eu:
  “Oferă-mi un motiv, două, trei pentru care nu-ți pui la bătaie confortul pe care ți-l dă preoția, (bunăstarea liniștea și toate celelalte) mărturisindu-L corect pe Hristos și suportând toate caznele care decurg dintr-o atitudine cinstită și dreaptă. Caterisirea de exemplu.
  Ce fel de biserica aperi tu? Ce fel de unitate și pace aperi tu? Pacea în minciună?

  Terminați cu prostiile. Chestiunea asta cu judecata și cu judecarea aproapelui o folosiți ca pe o coadă de topor. Nu este limpede că ortodoxia este falsificată și băgată la malaxor în Consiliul Mondial al bisericilor și in cea mai apropiată unire cu catolicii? Sunteți orbi? Suntem noi extremiști și radicali? Ți-ai făcut un mic exercițiu când ai să stai față În față cu Hristos?

  Nu aveți niciun sentiment de compasiune față de confrații voștri preoți care au încetat pomenirea și care au fost caterisiți iar acum încearcă să își câștige painea pentru familie așa cum pot? Care este acest mare rău pe care l-au făcut acești preoți ca să fie caterisiți?

  V…. , polemică dură sau nu, eu îți spun doar atât: să-ți fie rușine. Nu uita un lucru: împărtășania se face spre arderea păcatelor dar și spre osândă. Rămâne să stabilești tu în ce situație te afli. Eu (…) nu te pot chinui mai rău decât te poate chinui conștiința ta.

  Și ca să fiu și mai nuanțat în ceea ce vreau să spun o să-ți comunic următoarele: deocamdată voi ca preoți sunteți măcelari de suflete. Sunteți abatoare de suflete. A nu le spune oamenilor adevărul despre sinodul din 2016 și despre ecumenismul din ultima sută de ani inclusiv de la Patriarhul Iustinian Marina vă califică pentru definiția de măcelari de suflete. Eu sunt pregătit să dau socoteală în fața lui Hristos pentru afirmația aceasta.”

  Preotul:
  “Draga …. , imi este tare rusine de ceea ce citesc… Cred ca am citit Evanghelii diferite. Parintii de la noi spuneau candva ca omenia este primul criteriu al harismelor duhovnicesti, nu marlania, ciomagul si jignirea. Nepomenitorii nu sunt automat gardienii dreptei credinte, ci, de multe ori, le repugna sa traiasca in civilitate si normalitate. Au o mare problema: nu suporta anonimatul, ci vor sa fie vedete care se autodeclara maintuiti. “Confortul” meu de care ma invinovatesti inseamna un venit nesimtit de 2400 de lei pe luna cu care as putea cumpara 1000 de miligrame de discernamant si omenie pentru oricine doreste sa accepte ca dreptatea nu e monopolul lui.

  Te invidiez ca esti printre cei alesi de Domnul pentru a ocupa locurile de cinste din Rai. Eu inca bajbai in intuneric.

  Ca sa te racoresti de-a binelea, ma poti injura cu vii si morti laolalta.

  Nu o sa ma supar niciodata pe voi si nici nu imi voi permite sa va insult cu atata usurinta cu care o faci tu.

  Si Rusia are destui agenti de influenta care fac o propaganda “profesionista” despre Sinodul din Creta, insa ei au un dram de curtoazie, de rabdare si de eleganta. Ai mai avea destule de invatat de la ei.

  Din lemnele care-ti prisosesc, poti inalta la tine in curte un rug sa ca ai bucuria de a arde, cand ma prinzi prin …. , un eretic profitor si dedat la confortul vietii de popa de Bucuresti.

  Doamne ajuta!

  Avem si noi niste chestiuni duhovnicesti de elucidat.

  Te-am ruga sa ne oferi si noua niste raspunsuri la urmatoarele nedumeriri ale unor mireni, sot si sotie.

  1. Arsenie Boca este sfant sau inselat? Portretele ereticilor Ulfila si Francisc de Assisi pe care le-a pictat in biserica de la Draganescu sunt in regula?

  2. Nil Dorobantu este sfant sau inselat?

  3. Oastea Domnului, Visarion Iugulescu (in general, visarionistii), Turma lui Ilie, parintele Macarie Besliu de la schitul Munteoru este sfant sau inselat?

  4. Sinodul din Creta din 2016 a fost mare si sfant sau talharesc?

  5. Ierarhii care ne-au reprezentat acolo sub conducerea patriarhului Daniel si care au semnat hotararile acestui sinod trebuiesc urmati in invataturile lor sau trebuiesc mustrati de popor si nepomeniti la liturghie pana se pocaiesc?

  6. Catolicii, protestantii, neoprotestantii sunt fratii nostri intru Hristos? Sunt crestini?

  7. Biserica este formata din mai multe biserici (catolica, protestanta, neoprotestanta, ortodoxa etc) sau singura biserica detinatoare a Adevarului este Biserica Ortodoxa?

  8. Prezenta BOR in Consiliul Mondial al Bisericilor este un pas inainte sau o hula la adresa Preasfintei Treimi, Domnului Nostru Iisus Hristos, Maicii Domnului, tuturor sfintilor si tututuror sfintilor parinti?

  9. Episcopocentrismul este calea cea dreapta pe care trebuie sa mergem sau Hristocentrismul este calea cea dreapta? Ascultarea de episcop trebuie facut neconditionat chiar si atunci cand acesta propovaduieste erezia cu capul descoperit? Intre pace si Adevar ce alegem mai intai: pacea sau Adevarul?

  10. Cum se talcuieste aceasta cugetare: “Dragostea fara Adevar inseamna ecumenism, iar Adevarul fara dragoste sfarseste in zelotism”?

  11. Sa avem evlavie la Sf. Maxim Marturisitorul si la Sf. Iustin Popovici sau sa fim retinuti in ceea ce ii priveste? Sunt acestia aparatori ai Adevarului sau sunt extremisti?”

  Eu:
  “Da, cunosc. Eu ți-am trimis întrebările astea. Nici până ziua de astăzi nu te-ai învrednicit să-mi răspunzi. La fiecare punct. După credința ta, nu după cum mi-ar plăcea mie să aud. Dar nu ai făcut-o nici așa. În ceea ce privește limbajul tău referitor la nepomenitiori (Se numesc îngrădiți) îmi este deja cunoscut. Voi credeți că noi vă blestemăm. Înșelare mai mare nici că se putea. Oare eu de aici de la … nu-mi doresc ca fratele meu V…. de la București să se mântuiască?. Vorbim aici despre orgoliu și mândrie proprii? Păi atunci mă duc să mă arunc la lada de gunoi a ortodoxiei dacă eu sunt marcat în dialogul cu tine de asemenea blestemății. Frățioare, te duci în iad cu viteza întunericului și singurul lucru care te preocupă este să-mi arăți mie că n-am iubire de aproapele. Catehizează-te și citește sfinții părinți din ultimii 2000 de ani. Și atunci anunță-mă dacă am dreptate sau nu. Și ereticii invocă Evanghelia. Mai puțin sfânta tradiție și sfinții părinți. Dacă tu atât ai înțeles din cearta pe care ți-am dat-o, eu mai mult decât atât nu pot să fac. Îți urez multă sănătate.”

  Preotul:
  “Apropo, daca esti posedat de certitudini, chiar nu inteleg de ce intrebi niste neaveniti, diletanti, amagitori si nerusinati ca mine. Poti cauta justificarea si indreptatirea problemelor tale de credinta la altii cu adevarat luminati si demni, chiar dintrei cei caterisiti. Iti doresc succes deplin. Dar, mai intai de toate, iti doresc sanatate sufleteasca si trupeasca ca sa traiesti ani multi si fericiti si sa-ti aduci aminte ce OM erai odata. Macar atunci cand provocai hohote de ras.”

  Eu:
  “Ce panaramă de răspuns ai putut să-mi dai acum la urma.

  Eram OM odată? Vai de capul nostru!

  Singurii actori care se mântuiesc sunt cei care se pocăiesc și care se lasă de meserie în urma pocăinței. Asta trebuie să le spui tu actorilor cu care te cunoști.”

  Preotul:
  “Au fost actori si mimi care au ajuns sfinti.”

  Eu:
  “Da. După ce s-au pocăit precum sfânta Maria Egipteanca. Dacă tu vei continua să îi odihnești pe aceștia în patimile lor confirmându-le că sunt pe o cale cea bună ești măcelar de suflete. Da. Voi da socoteală în fața lui Hristos pentru această propoziție.”

  Preotul:
  “Nu ti-am raspuns la mail-ul din 8 iulie 2018 pentru ca era timp pierdut din partea mea. Cu cineva posedat de certitudini nu poti avea dialog.”

  Eu:
  “Întrebările mele erau doar întrebări nu certitudini. Ți-a fost frică pur și simplu să răspunzi la aceste întrebări. Dacă nu te pricepi întreabă un avocat dacă acelea sunt întrebări sau certitudini.”

  Preotul:
  “Nu mai sunt demult “fratele V… … din Bucuresti” , ci un popa inselator, eretic si netrebnic. Nu mai mima compasiunea fraterna fata de mine…”

  Eu:
  “Stai liniștit. Nu ești un caz singular. Absolut toți preoții din zona asta cărora le-am pus aceste întrebări au refuzat sistematic să răspundă. Infailibilitatea papală v-a cangrenat pe toți. Simplul fapt că sunteți preoți înseamnă că ceilalți membri ai bisericii, mirenii, nu sunt calificați să identifice adevărul și să-l apere. Veți da socoteală.”

  Preotul:
  “Ma iau deja frisoanele iadului spre care ma vezi indreptandu-ma pe drumul cu sens unic…”

  Eu:
  “Tu ți-ai dat singur aceste calificative. Eu ți-am spus că te afli în înșelare și că târăști după tine hoarde de oameni în înșelare și de ce nu, în iad. Creștinismul roz pe care îl propovăduiți nu este ortodoxie. Este orice altceva dar ortodoxie nu este. Că ne mințiți pe noi e una, dar ca vă mintiti pe voi este cumplit.

  Mă pricep destul de bine la ironie, sarcasm și persiflare dar nu am sesizat ca în acest dialog să fi folosit această metodă lumească. Eu ți-am spus exact ce este în capul meu și în sufletul meu și pentru asta sunt pregătit să-i dau socoteală lui Hristos. Să fii sănătos.

  https://www.aparatorul.md/crestinismul-roz-vrea-sa-avem-o-iubire-pompoasa-fara-insa-a-avea-frica-respect-fata-de-dumnezeu/

  https://www.aparatorul.md/antihristul-va-umple-bisericile-cu-crestini-care-se-vor-boteza-si-spovedi-se-vor-impartasi-dar-in-esenta-nu-vor-stii-in-ce-fel-de-dumnezeu-cred/“

  Preotul:
  “Sanatate si discernamant! Anunta-ma cand mai vrei sa schimbi mesaje cu mine fara sa apelezi la jigniri si calomnii. Gust ironia inteligenta, nu ciomagul care vine de la pravoslavnicul incruntat si intransigent cu altii, nu cu el.”

  Eu:
  “Desene animate. Cartoon Network. Înapoi la catehizare.”

  Preotul:
  “Inapoi la bun simt si la discernamant!”

  Eu:
  “Ca om lumesc aș putea s-o țin cu tine langa până mâine dimineață așa. Dar este limpede că în acest ritm este timp pierdut total. De fapt trebuie să-mi bag mințile în cap și să-mi aduc aminte că eu însumi nu pot face absolut nimic. Doar Hristos poate face ceva. Îți amintesc doar cum a murit Arie. Și îți precizez că a trăit cu așa mult timp înaintea mea încât chiar n-am avut timp să-l blestem. Cum de altfel n-am s-o fac nici cu tine. Hristos nu are nevoie de blestemele mele la adresa unuia sau altuia. El știe mai bine cum să procedeze pentru binele și mântuirea fiecăruia. Cu o condiție: ca și acela să vrea.

  Despre bun simț și discernământ vorbești?

  Daca vei cauta in cartile de slujba ale Sfintilor, vei gasi astfel de epitete adresate ereticilor, : porci, caini, antihristi, turbati, s.a. Insa si mega-ereticul Bartolomeu, pe care cu “mult discernamant” il pomenesc aghioritii, zice ca Sfintii Parinti nu au avut dragoste fata de eretici si ca au fost inselati de diavolul atunci cand au rostit anathema asupra lor. De ce ecumeniștii de azi manifesta o dragoste mai mare fata de eretici decât fata de fratii lor ortodocși atunci când aceștia atenționează ca se falsifica ortodoxia? Asta e inselarea cea mai de pe urma : mandria demonica de a crede ca ai mai multa dragoste decat Sfintii, care au fost foarte aspri fata de eretici. Asta e noaptea mintii, sau poate o viclenie sau vreun interes egoist, care desparte de Hristos-Adevarul. Sfintii nu s-au temut de prigoane si nici nu si-au legat inima de vreo chilie sau manastire sau de vreun loc anume, ci au fost liberi de orice interes. De aceea au lasat tot pt Hristos.”

  Preotul (persiflant):
  “Ma uluiesti la ce masuri “duhovnicesti” ai ajuns in ultimii ani. Tine-o tot asa, …. ! Pacat de atmosfera “pravoslavnica” in care cresc copiii vostri si fina noastra. Pun deoparte salariul meu de popa confortabil si necatehizat ca sa cumpar o racla de argint pentru ziua in care vei avea moaste.”

  Eu:
  “Ironie și sarcasm demne de un preot ecumenist. N-am remarcat ca eu să fi folosit așa ceva în dialogul nostru. Dacă iau în considerare apele în care te scalzi cred că te vei simți mult mai confortabil în sânul confraților tăi catolici decât în preajma celor care susțin ca Ortodoxia este sistematic falsificata. M-aș fi așteptat ca după textul de mai înainte pe care ți l-am trimis referitor la atitudinea sfinților părinți față de eretici să taci din gură măcar. Îndărătnicia de care dai dovadă te osândește nu X din comuna Y .

  Mi-am încheiat pledoaria. Să fii sănătos.”

  Preotul:
  “Pledoarie sau ciomageala? Somn usor in noaptea mintii!”

  Eu:
  “Uite așa ai plecat din acest dialog cu sentimentul liniștit că ești nedreptățit total de un confrate ortodox și că în continuare ești deținătorul adevărului.

  Pericolul pentru tine nu este X din localitatea Y. Ci starea pe care ți-am descris-o în care te afli: Nicio remușcare, nicio îngrijorare, nicio cădere pe gânduri.

  “Celălalt este smintit. Nu eu.”

  Diavolul poate să jubileze.”

  Asa se încheie dialogul cu un preot ortodox. Pretins ortodox.

 14. In locul lui Iuliu Hossu, martir si roman adevarat, m-as simti prost sa ma canonizeze unul ca francisc-papa. Mai bine nu, mai degraba as astepta sa hotarasca Dumnezeu.

 15. @ Gigi

  Numai dacă ești catolic pui problema așa cum ai pus-o. Iuliu Hosu nu are de ce să aștepte să hotărască Dumnezeu. Și noi mirenii suntem în măsură să spunem limpede pe baza sfintei tradiții și pe baza sfinților părinți că Iuliu Hossu nu va fi sfânt niciodată. Punct.

  Un Domn
  o credință
  un botez

  Mă chinui teribil de ceva vreme cu ortodocși de-ai mei, pseudo-practicanți, atunci când le dau vestea că sfinții părinți au spus că nu există mântuire în afara ortodoxiei. Frații mei se uită cu ochii holbați la mine și se miră de atâta infatuare. Aloooo!. Cine are infatuare? Eu sau sfinții părinți? Dacă sfinții părinți nu au infatuare când afirmă acest lucru apoi trag nădejde că nici eu nu am infatuare pe acest subiect. Pot sa am infatuare pe alte subiecte ca muritor ce sunt. Dar nu pe acest subiect.

  1. Stoler Filip,

   Ti-am mai scris o data ce a zis Sf Paisie Aghioritul ref la subiectul mantuirii. Doar Dumnezeu judeca, si poate judeca pt ca doar el este omniscient. Omniscienta este ceva abisal. A spune ca x merge 100% in Rai sau ca y merge 100% in iad nu-i al omului. Ca o dogma este gresita sau buna, asta stim si putem spune.

   Ai citit ce spune Sfantul Paisie Aghioritul?

 16. pt Stoler Filip
  Partintele Cleopa spunea ca Dumnezeu judeca omul dupa 3 legi. Pe evrei dupa legea lui Moise si cele 10 porunci, pe ortodocsi dupa Sfanta Evanghelie, care este si cea mai aspra judecata dar si cea ai mare rasplata fiindca ei singuri vor vedea pe Dumnezeu iar celorlalti le-a lasat constiinta care le va da raspuns in ziua judecatii. Nu crezi ca este putin cam aspru ca un om care prin pronia lui Dumnezeu s-a nascut in erezie sa nu se poata mantui? Asta chiar daca Sfanta Evanghelie s-a aratat tutror neamurilor, dar in aceste vremuri este cu neputinta sa mai poti cunoaste adevarul intr-o societate ca cea de azi. Doamne ajuta.

 17. Frate Alex. Această poveste nu se mai termină pentru mine. Omule, ce ești?

  Ești ortodox sau nu ești?

  Adapa-te de la izvoarele sfinților părinți la modul cel mai cinstit posibil, indică-mi te rog locurile în care se spune limpede ce spune părintele Cleopa și eu sunt dispus să mă reconsider.

  Acestea sunt rezultatele vorbelor părintelui Cleopa!

  Eu mă sfartec cu ortodocși de-ai mei. Nu frate! Nu este deloc adevărat ce spune părintele Cleopa! Nu mai faceți gherontolatrie gratuită.

  Vedeți cum conglasuiesc toți sfinții părinți de 2000 de ani încoace, nu numai părintele Cleopa. Citiți cartea Străjerii Ortodoxiei. O găsiți la orice librărie ortodoxă.

  Părintele Cleopa săracul a mai spus o năzbâtie: că la 1054 avut loc o schismă care împărțit două biserici: una de apus cu sediul la Roma și una de răsărit cu sediul la Constantinopol. Păi poate fi rătăcire mai mare? Greșit total.

  Ortodoxia a rămas aceeași până astăzi. Catolicii au plecat de nebuni în direcția lor și au născut protestanți și neoprotestanți.

  Cu alte cuvinte Duhul Sfânt, Harul Duhului sfânt s-a împărțit la două sedii: unul la Roma Și unul la Constantinopol.

  Sigur, vor sări de fund în sus puritanii și vor spune “cum îți permiți să te legi în acest fel de părintele Cleopa?”.

  Oare greșelile părintelui Cleopa din punct de vedere dogmatic mă vor afecta pe mine când voi sta față în față cu Hristos sau pe părintele Cleopa?

  Când părintele Cleopa s-a întors din muntele Athos a trecut pe la sfântul Iustin Popovici.

  Care, ce credeți? Era prigonit și alungat și izolat.

  Părintele Cleopa a stat de vorbă cu Sfantul Iustin Popovici și a pus o întrebare sfântului Iustin Popovici: “să rămân in Muntele Athos sau să rămân România?”.

  După relatările părintelui Cleopa sfântul Iustin Popovici ar fi răspuns: “dacă rămâi in Muntele Athos vei fi o floare printre multele flori, daCă rămâi în România vei fi o floare pentru români”, sau ceva de genul acesta.

  Acest lucru l-a preocupat pe părintele Cleopa. El nu a venit în țara lui să dea vestea că preotul Iustin Popovici de la acea vreme era ostracizat-prigonit-exilat. Nimic despre ecumenismul de atunci și despre ereziile acelor vremuri.

  Dumiriți-vă un pic. Pentru asta ne sfârtecam astăzi între noi.

  Sârbii au avut un moment de cumpănă ca națiune ortodoxă. Erau pe cale să-și piardă sufletul. Dumnezeu le-a scos în cale doi sfinți consecutivi: sfântul Nicolae Velimirovici și apoi sfântul Iustin Popovici.

  Vedeți cartea “Prin fereastra temniței a sfântului Nicolae Velimirovici”.

  Mulțumită acestor doi sfinți națiunea sârbă s-a redresat repede și să mă ierte Dumnezeu dar ajuns mai vrednică decât noi.

  Și ei încep să se clatine astăzi și nu văd nimic bun din treaba asta.

  Dar să fie clar: noi nu am avut un sfântul Nicolae Velimirovici și un sfântul Iustin Popovici.

  În schimb am avut Arsenie Boca acela care a pictat așa-ziși sfinți eretici pe cupola bisericii de la Drăgănescu.

  Iubitori de Arsenie Boca, a venit vremea să puneți mâna pe mitraliere și să trageți în mine!

  Supărați-mă că vă voi spune câte ceva și despre Nil Dorobanțu. Un alt înșelat.

 18. Doamne ajuta @ alex

  Mantuirea in sensul ortodox , adica comuniune cu Hristos si cinarea cu El in imparatia cerurilor, aceasta mantuire o descrie Stoler Filip.

  Frate @mircea.v mantuire ca izbavire din chinurile iadului nu e imposibila la Dumnezeu pentru unul ce nu are botezul ortodox (asa cum povestea Sf. Paisie Aghioritul despre musulmanul bun). Dar nu o putem numi mantuire si doar izbavire de chinuri ,unde acel suflet ramane orb fata de lumina si persona lui Hristos ca Dumnezeu-Om , pt ca nu a primit-o in viata lui inca de pe pamant.

  Mantuirea in sensul indumnezeirii, intreiemificarii prin Hristos si in Hristos, este doar a celor botozati, adica a celor din Biserica ceea una apostoleasca si soborniceasca ortodoxa ca o continuare a marturisirii si trairii dreptei credinte si a faptelor de pe pemant spre eternitate, deci nu este nici o intrerupere intre perceptele mantuire care se sarvasesc inca de pe pamant pentru cei ai lui Hristos in Adevar. Asa inteleg mantuirea.

  Mantuire tuturor

 19. Prin urmare :

  Ori cine e in afara Bisericii nu se mantuieste . Doar cei ce cred si traiesc Ortodox intr-un singur Botez.

  Si pe cei eretici care Domnul va vrea sa-i scoata din chinurile iadului nu stim unde i va pune si nu-i treaba noastra .

  Dar cu singuranta nu se mantuiesc (in contextul explicat mai sus) si nici in Rai alaturi de Maica Domnului si de Sfintii pe care nu i-au cinstit nu vor sta.

  Mantuire

 20. PREOȚII, TREBUIE SĂ RĂSPUNDĂ/SĂ EXEMPLIFICE/EXPLICE, PENTRU CE MAI EXISTĂ TOTUȘI DUPĂ UTRENIE, PRIMA PARTE A LITURGHIEI, LITURGHIA CATEHUMENILOR ÎN CARE LI SE CERE EXPLICIT CELOR CARE-S NEBOTEZAȚI, DAR VOR SĂ VINĂ ÎNTR-UN VIITOR APROPIAT DUPĂ CATEHIZARE ȘI VOIE LIBERĂ SPRE UNA SFÂNTĂ, SOBORNICEASCĂ ȘI APOSTOLEASCĂ BISERICĂ SĂ IASĂ DIN BISERICĂ?

  În schimb, dintr-un iubirism prost înțeles, chiar Nefericitul, episcopii (unii, dacă nu toți!), preoții (aproape toți…) slujesc împreună cu NE-BOTEZAȚII PAPISTAȘI, plus alții!

  “CÂȚI SUNTEȚI CHEMAȚI, IEȘIȚI”. CATEHUMENII IES CA NEINIȚIAȚI AI SFÂNTULUI BOTEZ ȘI AI MISTERELOR LUI HRISTOS, DESPRE CARE ZICE DOMNUL: “Am si alte oi, care nu sunt din staulul acesta” si celelalte.

  “Rugati-va cei chemati, Domnului”. Cei neinitiati, cei nebotezati si cei cu epitimii de la marturisire. Cei neinitiati, cei ignoranti, cei care inca n-ati luat parte la Sfintele Taine; cei nebotezati, cei care nu ati fost luminati inca prin baia Botezului; cei care v-ati marturisit si inca sunteti in epitimii. El indeamna cu glas tare ca toti sa se roage, pentru ca sa obtina iertare si sa se invredniceasca de jertfa datatoare de viata, prin Botez.

  “Cei credinciosi, pentru cei chemati sa ne rugam”. Cei care ati fost luminati si cei neranchiunosi, cei ce va abtineti de la nedreptate, spre a ierta si a face bine celor ce va nedreptatesc, rugati-va pentru cei chemati, adica pentru cei neinitiati, precum zice Apostolul: “Voi cei puternici, purtati sarcinile celor neputinciosi”.

  “Sa-i invete pe ei cuvantul adevarului”. Sa-i invete cele ale Mantuitorului, Care s-a intrupat pentru noi. “Sa le descopere lor Evanghelia dreptatii”. Sa le arate claritatea faptelor bune. “Sa-i uneasca pe ei cu sfanta Sa soborniceasca biserica”. Sa-i invredniceasca pe ei de jertfa datatoare de viata. “Cei chemati, capetele voastre Domnului sa le plecati”. Cei neinitiati (nebotezati), incredintati Domnului simtirile si inimile curate. “Ca si acestia impreuna cu noi sa slaveasca preacinstitul…”. Pentru ca, luminati fiind si invredniciti de iertarea pacatelor si de jertfa cea tainica, datatoare de viata, sa Te slaveasca pre Tine, impreuna cu noi, Tatal si Fiul si Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.”

 21. Deci, preoții încălcă Liturghia catehumenilor! D-aia mulți, nici nu mai citesc ”câți sunteți chemați, IEȘITȚI” din Biserică ca niște ne-botezați, ne-catehizați!

  1. Eh! Dumnezeu, prin înger m-a făcut să mi se aprindă becul! :)
   Dacă ești atent, auzi clar: „CÂȚI SUNTEȚI CHEMAȚI, IEȘIȚI (repetă cred că de 2-3 ori), CA NIMENI DIN CEI CHEMAȚI, SĂ NU RĂMÂNĂ (în Biserică)”.
   Apoi spune tot pentru ”cei chemați”: ”capetele voastre, Domnului să le plecați… s”
   Știi ce-am observat? Că și dintre ce-ai botezați, creștini de-ai noștri, pleacă capul….ceea ce înseamnă că, în sens duhovnicesc, sunt LA FEL ca cei ne-botezați, ne-catehizați, sufletul lor reacționând exact după așezarea lor sufletească…nu cred că e vorba de un mimetism!

   Mi- a spus mai demult un monah că, cei care nu-s ”duși la Biserică” decât formal, nu știu Rugăciunile începătoare, troparele de umilință, Crezul, Psalmul 50, Psalmul 141, nu se spovedesc, nu se împărtășesc, nu țin posturile de peste an, SUNT EXACT CA CEI NE-CATEHIZAȚI, CATEHUMENI!

 22. Alexandru TM, Filip Stoler, Magda, voi intelegeti ce zice Sf Paisie mai jos?

  Sfantul Paisie Aghioritul despre “Judecata cea dreapta a lui Dumnezeu”

  “Judecata cea dreapta a lui Dumnezeu este indelunga rabdare, care are inlauntrul ei si smerenia, si dragostea. Dumnezeu este foarte drept, dar si mult milostiv, si milostivirea Lui biruieste dreptatea Sa. Iti voi da un exemplu, ca sa intelegi. Daca un oarecare om nu a avut niciodata ocazia sa auda despre Dumnezeu, unul ca acesta nu se va judeca potrivit cu starea in care se afla, ci potrivit cu starea in care s-ar fi aflat daca L-ar fi cunoscut pe Dumnezeu. Pentru ca altfel Dumnezeu nu ar fi drept. Dreptatea dumnezeiasca are propriile ei relatii matematice. Unul si cu unul uneori fac doi, iar alteori doua milioane”

  Filip Stoler, parintele Cleopa a primit acel raspuns de la Sf Paisie Aghioritul.

  1. Pt stoler. În seria de cărți va vorbește parintele Cleopa găsești ceea ce am spus. Fratele Mircea a spus foarte bine iar judecățile de valoare ale tale te îndepărtează de ortodoxie. Doamne ajuta.

  2. https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/dusmanul-mantuirii-lucreaza-incordare-asupra-constiintei-oamenilor-153026.html

   DUȘMANUL MÂNTUIRII LUCREAZĂ CU ÎNCORDARE ASUPRA CONȘTIINȚEI OAMENILOR
   Mareste imaginea.
   Intr-o pădure întinsă trăiau mulţi iepuri, căprioare şi cerbi. Pentru toţi era destulă păşune. Animalele erau fericite şi-şi petreceau zilele în pace. Insă în apropiere pândeau lupii. Din timp în timp, aceştia atacau blândele căprioare şi le sfâşiau pe unele dintre ele. Nu era astâmpărată însă foamea lupilor, iar căprioarele şi iepurii erau animale foarte prevăzătoare şi se ascundeau cu iscusinţă. S-au strâns atunci lupii la sfat, ca să hotărască chestiunea privitoare la hrană într-o vreme de restrişte. Cel mai bătrân lup, viclean precum un diavol, a spus:
   – Am născocit un plan. Vom aprinde pădurea şi astfel vom avea la îndemână toţi iepurii, căprioarele şi cerbii din ascunzişurile lor…, şi după aceea…, voi bănuiţi ce putem să facem după aceea!…
   Planul a fost acceptat şi pădurea incendiată.
   – Incendiu! Incendiu! – s-au auzit într-o dimineaţă strigăte de groază.
   Au ieşit neliniştite din bârlogurile şi din ascunzişurile lor toate animalele. Au sărit afară iepurii din gropile unde erau ascunşi. S-au arătat căprioarele din desişuri şi se mirau care încotro să fugă. S-au arătat îngroziţi de moarte urşii, vulpile şi alte animale de pradă. Toate erau speriate şi blânde în faţa nenorocirii generale.
   – Ce vă miraţi?! – a strigat bătrânul lup către surorile lui ierbivore. Hai să ne înfrăţim şi să fugim cu toţii împreună! Fugiţi cu noi! Noi ştim unde este neprimejdios!
   O căprioară bătrână înţeleaptă s-a întors către surorile sale mai tinere şi le-a strigat:
   – Nu trebuie mers împreună cu lupii! Să fugim de foc, însă nu împreună cu vrăjmaşii noştri, ci în altă direcţie!
   Unele au ascultat-o şi au pornit împreună cu ea. Insă cele mai multe dintre ierbivore s-au despărţit de ea şi au urmat lupilor.
   – Unde sunt toţi, acolo vom fi şi noi! – au spus ele.
   Insă când au ajuns la loc „sigur”, lupii însetaţi de sânge s-au năpustit peste suratele lor ierbivore lipsite de apărare şi au organizat cu acestea un sinistru ospăţ…
   O asemenea soartă pregăteşte oilor ortodoxe ale lui Hristos începătorul aţâţător al infernalelor focuri duhovniceşti… însă cine se gândeşte la aceasta? Cine are drag de veşnica lui mântuire? Cine vede în unul şi acelaşi chip şi pe aţâţătorul războaielor, şi pe mincinosul propovăduitor al păcii?!
   Totul se amestecă în timpul nostru nefericit, al ştiinţei materialiste şi al întunericului duhovnicesc!
   Defăimarea semenilor pentru păcatele lor morale deja nu mai şochează pe nimeni, în ciuda faptului că aceasta este interzisă limpede de Dumnezeu (vezi Mt. 7, 1-3; Le. 6, 37) şi că naşte războaie de fiecare zi între oameni. ÎNSĂ, RIDICAREA GLASULUI FAȚĂ DE PĂCATELE ÎMPOTRIVA ADEVĂRATEI CREDINȚE SE SOCOTEȘTE CA ÎNGUSTIME A MINȚII.
   A manifesta ură faţă de vrăjmaşii personali este considerat un lucru normal.

 23. Insă URA ÎMPOTRIVA ÎNVĂȚĂTURII MINCINOASE PE TĂRÂM RELIGIOS ESTE UN SENTIMENT DE NEÎNȚELES PENTRU MULȚI, ÎN CIUDA FAPTULUI CĂ, ÎNSUȘI CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU NE ÎNDEAMNĂ CATEGORIC LA ACEASTA, prin gura Sfântului proroc David, care scrie: ”Oare nu pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, am urât şi asupra vrăjmaşilor Tăi m-am mâhnit? Cu ură desăvârşită i-am urât pe ei şi mi s-au făcut duşmani” (Ps. 138, 21, 22).

  Merită să ne oprim atenţia asupra acestor gânduri importante ale psalmilor.
  Ce se înţelege aici prin vrăjmaşii lui Dumnezeu?
  Sfântul Atanasie cel Mare răspunde: „VRĂJMAȘII LUI DUMNEZEU sunt în primul rând şi în adevăratul sens al cuvântului demonii cei necuraţi; în al doilea rând, după demoni, sunt apărătorii închinării la idoli şi ÎNCEPĂTORII ERESURILOR”.
  Insă cum poate cuvântul lui Dumnezeu să propovăduiască ura?
  Trebuie să subliniem că în mod evident aici nu este vorba de ura obişnuită, pe care omul o încearcă faţă de propriii lui duşmani, întrucât chestiunea nu se referă la un asemenea fel de duşmani, ci la vrăjmaşii lui Dumnezeu.
  De aceea şi ura încercată faţă de ei nu este păcat. Aceasta nu întâmplător este numită „ură desăvârşită”.
  In ura către propriii duşmani există patimă, răutate, răzbunare – manifestări ale nedesăvârşirii omeneşti.
  Iar în ura către vrăjmaşii lui Dumnezeu, aşa cum a încercat-o blândul David, nu există asemenea nedesăvârşiri, în ea există doar o neînţeleasă desăvârşire pentru noi, păcătoşii, legată nu de patimi, ci de nepătimire, care poate să urască răul la oameni, însă nu pe aceştia, să îndepărteze eresul, dar să cruţe pe eretici.
  Iată ce citim în tâlcuirea stihurilor la psalmi a lui Eftimie Ziga-ben (secolul al XH-lea), transmiţând cuvintele unui autor necunoscut: „Acela urăşte pe vrăjmaşii săi duhovniceşti cu desăvârşită ură, care nu greşeşte nici în gesturi, nici în faptă, nici cu gândul, iar aceasta înseamnă cea mai mare şi mai adâncă nepătimire”.
  După Fericitul Augustin, ură desăvârşită este aceea prin care cineva urăşte răul, însă nu poartă ură către omul păcătos.
  Asemenea lucru spune şi Sfântul Ioan Gură de Aur: „Trebuie să defăimăm învăţăturile eretice…, însă este nevoie să cruţăm pe oameni şi să ne rugăm pentru mântuirea lor!”
  Intr-o altă predică a sa, el mărturiseşte: „Eu nu mă scârbesc de om, dar urăsc rătăcirea lui şi doresc să-l scot pe el din rătăcirea lui.
  Eu duc un război nu cu persoana, care este făptura lui Dumnezeu, ci doresc să îndrept mintea ei pervertită de diavoli.
  Precum doctorul care lecuieşte pe bolnav nu se luptă împotriva trupului, ci îndepărtează vătămarea de la el, tot astfel şi eu, când mă lupt cu ereticii, mă lupt nu cu oamenii, ci doresc să nimicesc rătăcirea”.

 24. Un alt subiect la care multi vor raspunde la modul absolut “toti sinucigasii ajung in iad”.

  Ce exemplu da Sfantul Paisie Aghioritul:

  “Am auzit că o fată dintr-un sat s-a dus odată cu capra
  la păscut. A legat-o în livadă, iar ea s-a dus mai departe şi
  se juca. Luându-se cu joaca a uitat de capră, care s-a
  dezlegat şi a plecat. A căutat-o peste tot, dar nu a găsit-o
  şi s-a întors acasă fără capră. Atunci tatăl ei s-a mâniat
  foarte tare, a bătut-o şi a alungat-o de acasă, spunându-i:
  “Să te duci să cauţi capra. Iar dacă
  nu o găseşti, să mergi să te spânzuri”. Sărmana copilă a
  pornit să caute capra. Se înnoptase şi ea încă nu se
  întorsese acasă. Părinţii ei văzând că s-a înnoptat au pornit
  neliniştiţi să-şi caute copilul. Au căutat mult şi în cele din
  urmă au găsit-o pe copilă spânzurată de un copac. Îşi
  legase gâtul cu funia caprei şi aşa se spânzurase,
  nenorocita avea mărime de suflet şi a luat după literă cele
  pe care i le-a spus tatăl ei. Apoi au îngropat-o în afara
  cimitirului.
  Fireşte, Biserica a făcut bine că a îngropat-o în afara
  cimitirului pentru a-i frâna pe cei care se sinucid pentru
  lucruri de nimic, dar şi Hristos va face bine dacă o va
  băga în Rai.”

  Exemplul asta l-am dat ca sa arat ca sant exceptii, si ca nu putem spune noi ca oameni, ca 100% x ajunge in rai si y 100% ajunge in iad. Iar daca se da un singur exemplu de tipul asta (vezi si exemplul cu judecata de mai sus), atunci absolutizarea la care face referire Stoler, Alexandru TM e un non-sens.
  Adica unul care s-a nascut in casta paria, si care nu a avut ocazia sa il cunoasca pe Dumnezeu, asta ajunge in iad, sau ajunge in nu stiu ce rai “unde acel suflet ramane orb fata de lumina si persona lui Hristos ca Dumnezeu-Om , pt ca nu a primit-o in viata lui inca de pe pamant”. Pai are acest om vreo vina? Da daca omul asta in viata asta a mancat smerenie pe paine? Da daca prin fapta lui si viata lui este mult peste “catehizatul” de ortodox ? Da eu ortodox, daca m-as fi nascut in casta paria, oare aveam vreo vina, oare eu ortodox avand cunostinta de Adevar, cunoscandu-L pe Iisus, ma ridic la inaltimea la care il translateaza Dumnezeu (si doar El poate face asta) pe acel paria? Ortodoxul nu mai beneficiaza de nici o translatare, nu mai are circumstante atenuante. Asa ca…

 25. Defăimarea semenilor pentru scăderile lor morale este mârşavă, plină de ticăloşie, pe când OSÂNDIREA CELOR CE STRICĂ CREDINȚA TREBUIE SĂ FIE O DEZBATERE, DAR NU ÎNFIERARE.
  Cel ce ponegreşte este plin de mânie împotriva propriilor lui rivali, vecini plini de ură ori rude duşmănoase, în aceştia el vejde pe unii care îi doresc răul – duşmani ai intereselor sale. IAR CEL CE ESTE CRITIC CĂTRE EREZII VEDE ÎN ERETICI, PE DUȘMANII LUI DUMNEZEU ȘI DE ACEEA, VIGILENT, SE PĂZEȘTE DE EL.
  Dacă auzi că vecinii tăi săvârşesc împotriva ta oarecare răutăţi şi cu blândeţe suporţi acestea, tu te nevoieşti întru virtutea răbdării; DACĂ ÎNSĂ, ÎȚI DAI SEAMA CĂ EI SUNT ERETICI ȘI DORESC SĂ TE ATRAGĂ PE TINE ȘI PE APROPIAȚII TĂI CĂTRE ERESUL LOR ȘI ATUNCI TE UMPLI DE MÂNIE SFÂNTĂ, DUMNEZEU NU-ȚI VA SOCOTI ACEASTA PĂCAT, ajunge doar să nu degenereze mânia curată şi bineplăcută lui Dumnezeu în mulţumirea patimii tale proprii, numită răzbunare şi răutate.
  Mântuitorul ne învaţă să nu ne mâniem în zadar (vezi Mt. 5,22). Ce înseamnă aici cuvântul în zadar?
  Aceasta ne-o lămureşte foarte limpede avva Pimen. L-a întrebat un oarecare monah: „Ce înseamnă a ne mânia pe fratele nostru în zadar?”
  El i-a răspuns foarte înţelept şi duhovniceşte: „în zadar este mânia ta atunci când te mânii pentru interese materiale, care îl rănesc pe aproapele tău, ori când cineva îţi scoate ochiul tău drept!
  Dar dacă cineva se străduieşte să te îndepărteze de Dumnezeu, pe unul ca acela poţi să te mânii!”
  Sfântul Teofilact al Bulgariei scrie: „Acela care se mânie pe fratele său în zadar va fi osândit; însă dacă cineva se mânie din pricini binecuvântate, cu scop de îndreptare şi din râvnă duhovnicească, unul ca acesta nu va fi osândit.
  Şi Pavel a grăit cuvinte de mânie către Elimas vrăjitorul, cât şi către arhiereu, însă nu în zadar, ci din râvnă.
  In zadar ne mâniem noi atunci când fierbem de mânie pentru lucrurile materiale ori -pentru slavă”.
  Mânia ne-a fost dată pentru bine, însă diavolul a întors-o spre rău… învaţă Sfântul Apostol Pavel: Mâniaţi-vă şi nu greşiţi! (Efes. 4, 26; vezi Ps. 4, 5). De aici rezultă că noi trebuie să ne mâniem acolo unde trebuie, pentru a împlini datoria noastră creştinească, şi să nu ne tulburăm acolo unde nu e nevoie. Pe scurt spus, nu trebuie să ne folosim de însuşirea noastră de a ne revolta pentru a ponegri, însă nici NU TREBUIE SĂ ACOPERIM ERESURILE PRIN ÎNGĂDUINȚĂ, PĂCĂTUIND ASTFEL ÎMPOTRIVA DATORIEI NOASTRE DE A PĂZI TAINA CREDINȚEI ÎN CUGET CURAT(I Tim. 3,9).
  DUȘMANUL MÂNTUIRII LUCREAZĂ CU ÎNCORDARE ASUPRA CONȘTIINȚEI OAMENILOR ȘI LE ÎNCEȚOȘEAZĂ MINȚILE. SUB INFLUENȚA LUI SE AJUNGE PÂNĂ ACOLO CĂ OSÂNDIREA SEMENILOR PENTRU NEPUTINȚELE LOR MORALE ESTE SOCOTITĂ ”EROISM” ȘI ”RÂVNĂ PENTRU BINE”, IAR NECRITICAREA ÎNVĂȚĂTURILOR ERETICE ȘI A MANIFESTĂRILOR HETERODOCȘILOR, CARE NĂZUIESC SĂ SUBMINEZE ADEVĂRUL ORTODOXIEI, CA PE UN ÎNALT UMANISM ȘI IUBIRE A SEMENILOR.

 26. Se uită testamentul Apostolilor de a ne îndepărta de eretici (vezi Rom. 16, 17; Tit 3, 10; I Tim. 4, 1; II Petru 2,1). In locul îndreptării, astăzi se propovăduieşte apropierea de ei. Se trece fără luare-aminte peste cuvintele Sfântului Apostol Pavel: Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! (Gal. 1, 8). In locul acestora, se aude astăzi o nouă propovăduire: „De ce nu avem părtăşie de rugăciune cu heterodocşii şi cu cei de alte credinţe? Oare doar noi, ortodocşii, avem dreptate?”… Şi astfel vorbesc nu doar oamenii necunoscători într-ale ortodoxiei, ci şi chiar unii dintre aceia care se arată a fi învăţători ai credinţei…
  Iar privitor la aceasta lucrurile sunt atât de limpezi şi de simple! La apărarea Sfintei Ortodoxii de eresuri nu este vorba deloc de dreptatea noastră omenească, ci de dumnezeiasca dreptate şi de adevăr. Dumnezeu, Care este însuşi Adevărul (vezi Ierem. 10, 10), a descoperit prin Dumnezeiasca Scriptură mântuitoarele adevăruri de credinţă. Ele provin nu din minţile omeneşti, ci din Dumnezeiasca Descoperire a Vechiului şi Noului Testament. Transmise prin bărbaţi aleşi de Dumnezeu, aceste adevăruri au pregătit în epoca Vechiului Testament mântuirea întregii omeniri afundate în rătăcirile păgâne, în Noul Testament, însuşi Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ne-a descoperit adevărurile despre Dumnezeu Unul după Fiinţă şi întreit în Persoane, despre purtarea Sa de grijă asupra întregului neam omenesc, despre răscumpărarea săvârşită de Fiul lui Dumnezeu, despre iertarea care se obţine prin credinţă şi fapte bune, despre preoţia primită prin continuitate apostolică, despre Tainele prin care ni se transmite harul, despre Biserică, întemeiată pe adevărata credinţă în Iisus Hristos (vezi Mt. 16,16-18) şi menită să fie pentru căutătorii mântuirii ca o Arcă a lui Noe în mijlocul oceanului rătăcirilor până la sfârşitul lumii, şi celelalte.
  Arhim. Serafim Alexiev
  Vederea pacatelor noastre. Talcuire la rugaciunea Sfantului Efrem Sirul; Editura Sophia

 27. Una și cu una, fac două!
  Toți cei care au părtășire PRIN ÎMPREUNĂ-SLUJIRE ȘI ”RUGĂCIUNE în Biserica ortodoxă cu ereticii, ANATEMA SĂ FIE!
  Toți cei care fac asta, SE VOR DUCE DE MÂNĂ, CU PACE…LA IAD!
  ”Apărătorii” lor, suferă de autism duhovnicesc!
  Eu când citesc Icosul 8 din Ac.Sf.Duh, unde spune: ”Vino și dăruiește duh de pocaință, ca să se risipească prin aceasta scârbele ce stau să vină asupra lumii spre pedepsire;” mă ia cu frig și groază, iar alții bat câmpiile cu iubirismul, iertarea, etc…..
  Dacă vorbește despre SCÂRBELE CE STAU SĂ VINĂ ASUPRA LUMII SPRE PEDEPSIRE, cred că realizați ce o să vină peste noi PENTRU LENE, NE-CREDINȚĂ, NE-CATEHIZARE, INDIFERENȚĂ, NESIMȚIRE ȘI, NU ÎN ULTIMUL RÂND, PENTRU EREZIE!

 28. Alex și Mircea V

  Eu nu mai polemizez cu voi. Știti de de?

  Pentru ca Magda oferă foarte limpede răspunsurile.
  Jubilez!

  Sărut mâna Magda!

  1. Stoler Filip,

   Magda ofera raspunsuri pt alta tema. Mai citeste o data , sau de 2 ori, ce spune Sf Paisie si ce zice Magda, sa vezi daca temele coincid.
   Cu mine nu ai polemizat, adica nu ai oferit un raspuns la zicerea Sfantului Paisie.
   Tu doar jubilezi. De ce jubilezi, asta nu mi-am dat seama.

 29. Doamne ajuta ! Poporul nostru , datorita sistemului comunist ,ateu si lipsa orei de religie a doua generatii , avem cea mai mare lipsa/minusuri , de cunostinte spirituale . Roadele lui aghiuta se vad acum , prin sectele care au amagit atatea sate si orase ,slabind Biserica Lui Hristos ,din pacate ?. Nici in curtea ta omule ,nu ai voie sa/l inviti pe sectant ,dar in casa ta ?!. Duhul lor , este f. periculos si amagitor, prin cuvinte din insuflarea lui aghiuta . Acest cap mare ,,Papistas,, si eretic este INAINTE MERGATORUL LUI ANTIHRIST / asa l/au numit aghioritii din ATHOS / si misiunea lui aghiuta ,este sa lucreze tot prin capii mari ai Bisericii ortodoxe ,pt. a atrage turma cea mare dupa ei … . Ochi si minte avem cu totii ,prooroci ne/a lasat Bunul Dumnezeu ,deci este foarte clar totul ….. Noi ,sa ne intarim in credinta, in nadejde , sa sporim in rugaciune si sa doboram cu ajutorul Lui Dumnezeu ,,MANDRIA ,, . EA FIIND ,COMANDANTUL GENERAL AL TUTUROR RAUTATILOR . Asa a numit/o SF. Paisie Aghioritul . Noi sa ne straduim , sa alungam chiriasul nepoftit / omul cel vechi / si sa avansam duhovniceste spre a cunoaste HARUL LUI DUMNEZEU ,care ne elibereaza de cele pamantesti si ne ridicam spre cele ceresti /dumnezeiesti ,cu mintea , inima si vointa noastra si cerand putere de la Dumnezeu ,cat mai des . Mai ne trebuie noua ,celor care le pasa de suflet = cunoasterea intre noi , increderea intre noi , ,unirea intre noi si ajutorul intre noi ,in aceste vremuri din urma care le traim …, / Tot SF. P. Aghioritul ne recomanda tuturor crestinilor / . Vine timpul sa fim incercati , de a iesii ,afara din sistem ,sa avem trezvie si sa lucram asupra noastra cat mai mult si sa ne adunam ,cu ajutorul Lui Dumnezeu ,turma cea mica . Un post binecuvantat tuturor ! Si sanatate sufleteasca si trupeasca tuturor !.

 30. Stoler Filip,

  Parintele Justin Parvu:

  “Cum sa marturisim?

  Trebuie sa curatim invataturile strambe pe e cat posibil, sa le putem prezenta cat mai clare, dar fara prea multa rautate. Adica sa atragem atentia aupra ratacirilor unora sau altora dar fara sa invinuiesti; sa nu arati cu degetul. Asa trebuie sa marturisim: indreptand degetul spre noi, nu spre celalalt. Pentru ca, sa stiti, nu santem fara de vina. Cu totii raspundem pentru ratacirile din Biserica si din societate – ori ca nu am actionat la timp, ori ca nu ne-am rugat cu duh de pocainta, cu totii purtam vina caderii celuilalt, chiar daca, intr-un anumit fel, el singur se exclude din Trupul lui Hristos. Atunci cand vom reusi sa intoarcem degetul spre noi, atunci vom reusi sa facem Ortodoxie curata si sa curatim invatatura Bisericii de zgura ratacirilor. Deci nu zic sa taci, caci este ateism, dar vezi in ce duh marturisesti, caci daca nu stii sa intorci degetul spre tine, te pozitionezi tot in afara Ortodoxiei, care este traire.”

  Nu trebuie marturisit triumfalist; eu asa inteleg.

  1. Adică Nefericitul din Deal este eretic și să arăt spre mine și să-i iau și vina/păcatul ereziei în spate, mai ales că-i supra-școlit în ale teologiei, nu?!
   MAI MULTE ADEVĂRUI, NICIUN ADEVĂR!
   În privința PĂCATELOR PERSONALE ești răspunzător în fața Lui Dumnezeu și în fața aproapelui dacă i-ai greșit, încercând să îndrepți lucrurile ori ispășindu-le prin încercări îndoite, suferințe sufletești și trupești, pagube, etc…
   În schimb, ÎN PRIVINȚA EREZIEI, de ce mă faci să mă simt vinovat/ă, când o înfierez, o condamn cu toată tăria?
   Întîi-stătătorul Bisericii, episcopii, apoi preoții, diaconii SUNT DIRECT RĂSPUNZĂTORI pentru răspândirea ereziei în lume, în parohiile pe unde slujesc, datorită faptului că-s școliți teologicește și lumea se uită în gura lor, nu a mea, ca simplu mirean/ă.
   De ce se transformă în ”atac la persoană”? Pentru că erezia fără propovăduirea ei și împrăștierea PRIN EXEMPLU ÎN LUME din partea cuiva… care are trup, minte, suflet, voință și rațiune, n-ar exista!

   Datorită lor (a celor care îmbrățișează erezia) se va produce CATOLICIAREA în masă, chiar dacă slujbele vor fi ca la greco-catolici, CAPUL pseudo-bisericii, nu va mai fi Hristos Dumnezeu în Biserica Luptătoare, ci Papa, care este proorocul Antihristului, apoi, Antihristul însuși. Doar Biserica Biruitoare, din Cer va mai ajuta poporul ortodox, lumea în general!

 31. Eu zic că a venit vremea să vorbești PE FAȚĂ și să ceri LĂMURIRI!
  De ce e așa ACUM și numai e cum era o dată?
  Cum de e recunoscut Botezul papistașilor de către ortodocși?
  Cum de se ia în considerare ”apa sfințită” de la ei, care o îndoaie cu sare ca să nu se împuțească?
  De ce se acceptă și la noi (ca inovație, copiere, frică…) botezul prin stropire, nu prin cufundare cum e normal?
  De ce nu se spune despre viziunea pe care au avut-o călugării atoniți în privința papistașilor, vorbind însăși Maica Domnului care-i numea ca fiind dușmani Fiului ei?
  Asta se vrea și la noi?
  Să dispară Harul din Biserica ortodoxă?
  Să nu mai avem Taine?
  Să cuprindă întunericul definitiv Biserica?
  Să nu mai putem să luăm anafură și aghiazmă?
  Să nu ne mai putem sfinți casele?

 32. Doamne ajuta,

  @mircea.v , sustin ca tot cel ce e in afara Bisericii nu se mantuie, pe baza spuselor sfintilor parinti, nu de la mine. De asemenea marturiresc ca nu tot sinucigasul (pe cat putem intelege corect acest cuvant in functie de situatie) ,ajunge in iad, (avem exemple de pilde si de la sfantul Ioan Gura de Aur). Si de asemnea marturisesc ca si Sf. Paisie ca nu tot paganul se chinuieste. pt ca la Dumnezeu exista multe stari nestiute ale unui suflet si nu vorbesc de “nu stiu ce Rai” pur si simplu exista stari unde un suflet dupa voie lui Dumnezeu nu se chinuie vezi dreptii vechiului testament care nu erau in RAI dar nu se chinuiau.

  Dar si dreptii vechiului testament au trait Mantuirea = Iisus Hristos la inviere odata cu talharul si nu mai devreme, si au vazut-o ca si Avraam si s-au bucurat si traiau in nedejdea mantuirii.

  Deci daca celor care li s-a dat nadejdea mantuirii si care stiau de Hristos nu au intrat in Mantuire pana ce nu a venit Hristos , cum va putea sa intre in mantuire unul ce nu stie de Hristos Dumnezeu?

  Ca nu se chinuie aia este alta treaba….. DAR NU ESTE MANTUIRE…. Daor in Hristos Iisus care este insusi Biserica prin trupul lui.

  Nu triumfalist spun . departe de mine gandul, fiind eu plin de pacate si gunoi , dar uite cum spune Sf Ciprian, pe care Sf. Paisie nu-l contrazice si lamureste poate mai bine dreptatea lui dumnezeu pentru un suflet amarat necrestinat dar traitor de bine.

  Biserica este laboratorul Invierii noastre .Sfantul Ciprian Episcopul Cartaginei ne spune foarte clar : “În afara Bisericii nu există mântuire “.Biserica Ortrodoxa singura deținatoare a Adevarului revelat ne ofera 7 Sfinte Taine care ne deschid drumul spre Împărăția Cerurilor.

  Mantuire dragule

 33. Doamne Ajuta,

  @Stoler Filip dragule , sa batem metanie pentru noi si pentru frati.

  Ca toti sa fim uniti in Adevar si Mantuire.

  Mantuire Tuturor

 34. Ereticii vor putea fi reprimiti in comuniunea Bisericii, daca vor dovedi ca si-au lepadat invataturile desarte. Insa pana atunci, ei nu pot fi considerati decat niste instrumente ale diavolului, prin care raul unei rataciri este raspandit in Biserica.. Cel care nu respecta invatatura Bisericii se auto-exclude din comunitatea Sfintilor Parinti, care au fixat regula de credinta.. Madular al Bisericii poate fi doar cel care marturiseste si, in cazul invatatorilor bisericesti, propovaduieste credinta acceptata pretutindeni. Cei care se vor separa de aceasta invatatura sunt considerati o simpla fractiune si sunt trecuti in randul ereticilor.. Oricine cauta sa schimbe “credinta data Sfintilor odata pentru totdeauna”, cade sub osanda Bisericii.. Apararea Dreptei Credinte reprezinta o indatorire si o obligatie morala si religioasa pentru toti ortodocsii.. (Sf.Vincentiu de Lerini – Commonitorium. Ed. Doxologia)

 35. “De curând, în Sfântul Munte Athos, după ce a fost toată acea tulburare referitoare la înscăunarea schismaticului ucrainean care a tulburat întreaga lume ortodoxă și au fost duși mai cu sila mai de bunăvoie, doi stareți athoniți, unul dintre ei – cel de la Mănăstirea Vatopedi, prefăcându-se că a făcut infarct, iar după aceea primindu-i în Mănăstirea Vatopedi schismatici să slujească Sfânta Liturghie, s-a adunat Sfânta Chinotită, adică forul de conducere al Sfântului Munte, să ia o hotărâre, după ce luase o una că nu vor trimite la înscăunarea lui pe nimeni și totuși s-au dus reprezentanți ai Athosului. Până acum, 1000 de ani de când există Sfântul Munte, nu s-a întâmplat vreodată ca ceea ce a hotărât Chinotita să nu fie respectat de toată lumea.
  Și atunci, în a doua repriză, ca să spun așa, la această întâlnire referitor la subiectul: Ce vom face cu noii membrii ai noii biserici autocefale? Dacă vor mai veni, așa cum a venit unul dintre ei în Sfântul Munte, îi primim, nu-i primim, slujim cu ei, nu slujim cu ei? Facem cum au făcut cei de la Mănăstirea Sfântul Pantelimon și le închidem porțile? Facem cum au făcut cei de la Iviron care le-au deschis porțile? Facem cum au făcut cei de la Vatopedi și i-au primit și au slujit acolo? Cum vom face în viitor?
  Și hotărârea a fost unică și inadmisibilă: fiecare mănăstire să facă cum vrea.
  Dacă fiecare Mănăstire face cum vrea, simplu – pe românește, înseamnă că Sfântul Munte nu mai există, pentru că specific Sfântului Munte erau două lucruri: vocea unitară a tuturor reprezentanților lui și faptul că stilul de viață pe care l-au avut călugării de acum 1.000 de ani, modul de rugăciune și principiile după care se conduceau au rămas aceleași, cu toată trecerea timpului.
  Deci, iubiți credincioși, Sfântul Munte nu mai există ca Sfânt Munte!
  Mai sunt acolo câteva zeci de părinți mărturisitori și prigoniți, iar în rest este o cloacă de eretici.”

 36. Romani 2

  11. Căci nu este părtinire la Dumnezeu!
  12. Câţi, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor şi pieri; iar câţi au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecaţi.
  13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepţi la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptaţi.
  14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege,
  15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără,
  16. În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.

 37. Doamne Ajuta mircea.v fratioare, cu drag iti scriu sa stii , dar si cu durere.

  Asta este ultimul meu comentariu pe aceasta tema, nu pentru a avea eu dreptate ci pentru folosinta dreptei credinte, de aceea ecumenismul e o erezie formidabila pt ca este suma a tutuor ereziilor din toate timpurile si este drac viclean care ne atatca pe toti. Depinde de noi cum contraatacam.
  Desi vrem sa ne credem drept credinciosi , putem cugeta stramb , si cugetul stramb este ruda cu erezia pt ca acest cuget duce la credinta stramba. (vindecabila de altfe, greu dar vindecabila) .

  Sa incepem:

  Există şi interpretarea eronată a citatului din Romani, luat din context, «Păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia neavând lege, îşi sunt loruș lege, legea fiind înscrisă în inimile lor, … care îi şi apară» (Romani 2: 14).

  Sfântul Pavel nu spune că păgânii se vor mântui, pentru că au în ei legea conştiinţei, sădită natural de Dumnezeu în toţi oamenii, ca un receptor pentru a-L putea cunoaşte pe Creator, ci afirmă că această conştiinţă a diferenţierii între bine şi rău îi judecă sau îi apără. Dar nu că s-ar mântui. Din contra, în contextul Epistolei către Romani tocmai acest lucru se afirmă, cum că fără credinţă în Hristos, chiar dacă eşti iudeu, sub lege, sau păgân, cu legea firii, nu te poţi mântui fără a intra în comuniune cu Hristos.

  Pelagius, eretic din sec V, nega Harul Duhului Sfânt ca fiind absolut necesar pentru mântuire, afirmând că omul, indiferent ce crede se poate mântui dacă face fapte bune. De aici ereziile pelagianistă şi semipelagianistă care afirmau că omul nu are nevoie să fie în Biserica cea Una, Sfântă, Catholică (sobornicească) şi Apostolică că să se mântuiască, find suficiente faptele lui bune.

  Sfântul Ciprian de Cartagina spune că «Înafara Bisericii nu există mântuire» şi această afirmaţie nu a fost negată de conştiinţa Bisericii, ci întărită de Sfântul Ignatie Briancianinov care exprimă şi rezumă învăţătura Bisericii într-o scrisoare adresată unei creştine care se scandaliza la ideea că neortodocşii nu se mântuiesc :

  «Un singur lucru bun ne e necesar pentru mântuire: credinţa; dar credinţa ca lucrare. Prin credinţă şi numai prin credinţă putem intra în comuniune cu Dumnezeu, prin mijlocul Tainelor pe care ni le-a dăruit El. În deşert dar, şi cu păcat cugetaţi şi ziceţi că oamenii buni dintre păgâni şi mahomedani se vor mântui, adică vor intra în comuniune cu Dumnezeu!…

  Nu!… Biserică a recunoscut întotdeauna că există un singur mijloc de mântuire: Răscumpărătorul! Ea a recunoscut că cele mai mari virtuţi ale firii căzute pogoară la iad. Dacă drepţii adevăratei Biserici şi făcătorii de minuni, care credeau în Răscumpărătorul ce urma să vină, se pogorau în iad, cum vă închipuiţi că păgânii şi mahomedanii şi ateii, care nu au cunoscut şi nu au crezut în Răscumpărător vor căpăta mântuirea, numai pentru că ei vi se par dumneavoastră drăguţi şi buni, când mântuirea nu se obţine decât printr-un singur, vă repet, un singur mijloc, şi acesta este credinţa în Răscumpărătorul.» (Volumul IV, Propovedanii ascetice şi scrisori către mireni).

  Toţi sunt chemaţi la credinţa în Hristos şi la mântuire, dar puţini sunt aceia care vin şi primesc roadele Jertfei de pe Cruce a lui Hristos.

  Sfântul Iustin Popovici pune foarte bine în lumină umanismul, sau gândirea după om, în contradicţie cu gândirea în Duhul lui Dumnezeu. Oare suntem noi mai buni ca Dumnezeu, Care «atât de mult a iubit lumea, încât a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine care crede în El să nu piară ci să aibă Viaţă Veşnică» (Ioan, 3, 16) ? Sfântul Pavel spune că înţelepciunea şi dreptatea lumii acesteia este ca o cârpă lepădată înaintea lui Dumnezeu. De aceea viermele umanismului european şi umanismul în general este o îndepărtare de Dumnezeu. Papa Ioan Paul al II-lea a fost un umanist prin excelenţă şi acest veac este asociat cu umanismul, luptătorii pentru dreptate socială (Mahatma Gandi sau Maica Tereza de Calcuta, Ioan Paul) sunt văzuţi ca mântuitori sociali, care sunt puşi în locul lui Hristos, reactivând pelagianismul.

  Sfânta Scriptură vorbeşte de un singur mod de a intra în Împărăţia lui Dumnezeu, şi anume credinţa în Hristos şi comuniunea cu El.

  Această comuniune se realizează faptic prin Taina Sfântului Botez în Biserica cea Una Sfântă, Catholicească şi Apostolică, adică Biserica Ortodoxă.

  Mântuitorul îi spune lui Nicodim: «de nu se va naşte cineva de Sus, nu va putea vedea Împărăţia lui Dumnezeu» (Ioan 3,3) şi apoi subliniază mai clar:

  «Amin, amin grăiesc ţie, de nu se va naşte cineva din apă şi din Duh nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu» (Ioan 3, 5)

  Citate preluate de pe siteul parintelui Matei Vulcanescu a care-i lucrare si este – Marturisireaa ortodoxa , care cel putin la acest subiect a scris foarte bine.

  Mantuire sincera iti doresc , dar oare ai tu mai multa iubire ca Dumnezeu si sfintii , oare nu interpretezi gresit pe Sf. Paisie.

  Cearcate fratioare

  Eu nu-ti mai scriu ca ce am scris , nu am scris nimic de la mine , si ce scrii tueste insuflat de un duh pe care , parintii il vadesc ca pe un duh viclean si vechi.

  Sanatos sa fii

 38. Doamne ajuta catre fratele @mircea.v

  Ca sa fie mai la obiect comentariul :

  In citatele date de tine , Sf. Paisie nu pune accentul categoric pe Mantuire, pentru ca nici nu are cum, ci pe Judecata lui Dumnezeu. Care judecta e dreapta si milostiva in acelasi timp, mai mult milostiva. Astfel nechinuidu-se necrestinul putem spune ca asta nu e o judecata milostiva (sau o absolvire impropriu numita de chinuri impropriu numita mantuire dar nu in sensul propriu evanghelic) in conditiile in care e idolatru??? Pe cand episcopi cu cunostinta de Hristos si botezati infunda iadul pentru pacatele si ideile lor eretice.?

  Oare nu e o problema de viziune a ta in legatura cu scrierile Sf.Paisie?

  Mantuire

  1. Alexandru TM,

   cand am zis “triumfalist” ma gandeam la Stoler. Tu nu ai parut triumfalist in comentariile tale.
   Eu avand o gandire mai simpla, mirean fiind, eu stiu ca mantuit = Rai.
   Mai stiu ca judecata e a lui Dumnezeu. Alea cu viclean si ce mai zici tu pe acolo sant pe langa. Probabil e o treaba de interpretare a ceea ce spune Sf Paisie.
   Eu ca mirean pot spune ca episcopul ecumenist face o lucrare foarte rea, care sminteste turma, pot spune ca va raspunde pt toate astea in fata lui Dumnezeu, pot spune ca va ajunge in Iad cu mare probabilitate, dar nu imi permit sa dau sentinta finala, ca daca dau sentinta finala si zic Episcopul x ajunge in Iad ma fac egal cu Dumnezeu = non-sens.

   Tot duhul Sfantului Paisie care izvoreste din vorbele sale, aplicat citatului dat de mine, pe mine asa m-a facut sa gandesc. Tu spui, bazat pe ceea ce spun alti Sfinti ca paganul e judecat ca sa ajunga in iad, dar in iadul unde nu este suferinta. Din ceea ce spune Sf Paisie, si la modul cum o spune, cu aceea translatare (un lucru cu putinta doar la Dumnezeu, si coplesitor in sine, si tot ce vrei, si profund milostiv si drept si….), gandul meu imi zice ca nu face asta Dumnezeu doar ca sa-l trimita pe acel om in iad si nepatimire. Sau, tot o interpretare de-a mea, da daca “post-mortem” acel suflet este trecut in Biserica lui Hristos, daca tot se face acel artificiu?
   Este cazul unui imparat roman, Traian parca, si el a fost scos din iad pt rugaciunile unui sfant. E acest suflet mantuit sau nu? Este o exceptie.
   A fost acel om in Biserica lui Hristos in timpul vietii?

   Toti marii Parinti, un Arsenie Papacioc de ex, evita afirmatii din astea categorice si ferme. Pt ca daca spui ca in afara Bisericii nu exista mantuire si vii cu un singur contraexemplu, s-a terminat. In Biblie se vorbeste in unele locuri doar de fapte, Matei 25, Pavel,in altele doar de credinta, Ioan, Pavel, in altele de ambele Iacov 2 (cu accent pe fapte).
   Mie imi place cum spune IPS Bartolomeu Anania.

   “Cel ce va crede şi se va boteza, se va mântui, iar cel ce nu va crede, se va osândi. ”
   Scurt pe doi! Nu încape discuţie! Şi noi la fel. Nu avem certitudinea că cei de alte confesiuni se mântuiesc. Dar noi o avem pe a noastră şi ne este de ajuns. Că suntem în Biserica cea Adevarată, că suntem în interiorul Adevărului lui Hristos, că dragostea dintre fraţi nu este completă şi adevărata decât în interiorul Adevarului! Iar Adevarul Cine este? Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Mergem pe Calea Adevărului, trăim întru Adevăr şi aşteptăm Viaţa veşnică, tot în interiorul acestui Adevăr.

   In concluzie, noi avem reteta noastra de mantuire, care e foarte clara. Dar eu nu pot spune ca un oarecare pagan/om ajunge cu certitudine in iad, si ca Dumnezeu in mare mila Sa nu il poate mantui. “Judecatile lui Dumnezeu sant abis” – spune Sf Paisie. Nu e treaba mea sa emit astfel de judecati.

   Tu si Stoler puteti spune cu certitudine, si bazat pe Sfintii Parinti ziceti voi, ca un oarecare pagan/om ajunge in iadul cu suferinta sau in iadul cu nepatimire, si cu certitudine acel om nu este/nu poate fi mantuit de Dumnezeu.

   Ii rog pe cei ce citesc sa nu se sminteasca, si sa urmeze Traditia si Invatatura Ortodoxa.

 39. Catre Mircea V

  Ai scris:
  “Tu si Stoler puteti spune cu certitudine, si bazat pe Sfintii Parinti ziceti voi, ca un oarecare pagan/om ajunge in iadul cu suferinta sau in iadul cu nepatimire, si cu certitudine acel om nu este/nu poate fi mantuit de Dumnezeu.”

  Nicicum nu se putea scrie mai limpede: Bazat pe sfinții părinți.
  Nu pe cativa sfinți părinți.

  Îți propun o înțelegere temporară. Găsește te rog cartea Străjerii Ortodoxiei. Dă un ochi pe ea și hai să ne mai întâlnim aici la comentarii.

 40. @Alexandru TM

  QUOT ERAT DEMONSTRANDUM
  CCTD(ceea ce era de demonstrat)
  LMC (la mintea cocosului)

  Frate Alexandru, nu cumva ești preot?
  Nu de alta dar tare m-as bucura sa zic: Binecuvântați părinte!

  În ultima perioadă nu prea am avut cui să spun asta.

 41. Din cele 9 porunci bisericești, patriarhul și ce dimpreună cu el în duh, încalcă porunca a 5-a, cum de nu se obervă?

  CELE 9 PORUNCI BISERICEŞTI
  1.Cercetarea Sfintei Biserici în toate Duminicile şi sărbătorile legale.
  2. Păzirea celor patru posturi din an.
  3. Respectul faţă de feţele bisericeşti.
  4. Mărturisirea păcatelor în cele patru posturi.
  5. A NE FERI DE ERETICI.
  6. A ne ruga pentru conducătorii statului şi dre¬gătorii Bisericii.
  7. A nu face nuntă, petreceri în post.
  8. A feri Biserica de a i se înstrăina lucrurile.
  9. A păzi posturile şi a face rugăciunile pe care chiriarhul (episcopul) locului le pune în vremuri grele.

 42. Iertati-ma fratilor toti.

  Sunt cel mai prost din curtea scolii si vorbesc cuvinte pe care arare ori eu le incerc si mai mult fatarnic. Si nu sunt preot.

  Irtama-ma si tu mircea.v , daca cumva ai simtit a paruiala ce ti-am scris nu asta era scopu (asta de la mine ) , atat am avut sati spun si cred in ce am scris pana acum. Mai mult sa te lumineze Domnul si pe noi pe toti.

  Mantuire

 43. Alexandru TM, sa ne ierte Dumnezeu pe toti!

  Filip Stoler, o sa caut cartea si voi citi.

  Pana atunci, predica Sf Nicolae Velimirovici cu referire la Matei 25.
  http://sitevechi.episcopia-ungheni.md/index.php/main/article/6198/ro

  Vezi cine vne la Judecata de la a 2-a venire a Mantuitorului, care e criteriul, care e rasplata. Vorbim de Noul Testament. Nu am vazut aici ceva de vreun iad fara patimire, ci doar de osanda vesnica si viata vesnica.

  Si, poti citi ce spune si Sf Ignatie Briancianinov: (si poti face si o comparatie)
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/sfantul-ignatie-briancianinov-despre-a-doua-venire-a-lui-hristos-si-infricosatoarea-judecata/
  (atentie, siteul cuvantul-ortodox este toxic)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button