X

UDMR recurge la șantaj: ‘E timpul pentru autonomie!’ și amintește cum a căzut guvernul din 2012

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat în discursul rostit la Târgu Mureş, că atunci când maghiarii îşi folosesc simbolurile naţionale şi comunitare, nu iau nimic de la români şi că România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia, care însă au rămas la stadiul de promisiuni. ” În Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie. Acum este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în partea de est a Europei”, a punctat liderul maghiar.

„Fie să apuci vremuri interesante” – spunea un vechi proverb chinezesc. Vremuri interesante trăim şi noi, de 101 ani de la schimbarea Imperiului din 1918 şi de 29 de ani de la schimbarea regimului. Tocmai în aceste zile ale vremurilor noastre s-a lansat un nou atac împotriva comunităţii maghiare. Pretextul a fost folosirea simbolurilor secuieşti şi insistenţa privind folosirea limbii materne. Dar aceasta a fost doar pretextul. Atacul a fost împotriva demnităţii umane. Împotriva demnităţii noastre. De aceea trebuie să spunem apăsat, cu o voce puternică: opriţi-vă! Cei care au lansat aceste discursuri de ură teribilă au lansat un nou atac la demnitatea noastră. Ţinta a fost şi de această dată demnitatea noastră umană şi comunitară. Fundamentul fără de care nu există libertate! Nu există egalitate! Nu există fraternitate! Când luptăm pentru libertatea comunităţii noastre maghiare, nu vrem să luăm nimic de la nimeni. Deoarece libertatea nu este divizibilă, nu se diminuează, dimpotrivă, puterea libertăţii creşte. Şi, dragi prieteni, este suficientă libertate şi pentru români şi pentru maghiari, în aceeaşi măsură. Când facem apel la demnitatea umană, nu vrem să luăm demnitatea celui de lângă noi! Când folosim simbolurile noastre naţionale şi comunitare, nu luăm nimic de la români. Când răspundem la discursul de ură lansat împotriva noastră şi a simbolurilor noastre naţionale, ne protejăm doar pe noi înşine şi tot ceea ce este acea parte inalienabilă a identităţii noastre maghiare”, a afirmat Kelemen Hunor, în discursul rostit la Târgu Mureş, în cadrul manifestării dedicate comemorării Revoluţiei Paşoptiste.

El a subliniat că 15 martie este ziua în care ne amintim cu tristeţe şi de conflictul interetnic de la Târgu Mureş, din 1990, „ziua în care îi comemorăm pe cei care, în acele zile, au fost răniţi nu doar în demnitatea lor, dar şi fizic”.

Kelemen Hunor a amintit că un alt motto al Revoluţiei este egalitatea, care, la fel ca în urmă cu 171 de ani, include asigurarea egalităţii de drepturi şi a egalităţii de şanse. Asemenea libertăţii, nu şi-a pierdut valabilitatea nici aici, în Târgu Mureş.

„Astăzi, la fel ca în 2012, când situaţia de la UMF Târgu Mureş a fost cauza răsturnării unui guvern, noi cerem decât ceea ce ni se cuvine conform principiului egalităţii în drepturi: înfiinţarea liniei de studiu în limba maternă. Respectarea legii. Egalitate în drepturi. Această comunitate, această mână de oameni maghiari din Transilvania, nu vrea să ia nimic de la nimeni. Vă întreb, există oare vreun argument rezonabil împotriva înfiinţării facultăţii maghiare, dragi compatrioţi români? Mai ales după ce a fost creată şi secţia în limba engleză. Nu. Nu există niciun argument raţional”, a afirmat liderul UDMR.

„Gândiţi-vă, dragi prieteni români, cât de multă energie aţi consumat numai în ultimii şapte ani în refuzul continuu al cererii noastre legitime, iar noi, câtă energie am investit pentru a vă convinge că avem dreptul să studiem în limba maghiară la Universitatea de Medicină, avem dreptul de a asigura funcţionarea unor catedre şi a unei facultăţi, şi avem dreptul de a decide în privinţa evoluţiei destinului nostru. Imaginaţi-vă dacă tot acest timp şi energie le-am fi investit – împreună sau separat – ca să facem această universitate mai performantă, mai apreciată, oare am fi progresat de atunci sau nu? Sunt sigur, că da”, a continuat Kelemen Hunor.

El a spus că România a avut la dispoziţie exact o sută de ani pentru a-şi respecta promisiunile de la Alba Iulia.

„Au trecut o sută de ani, iar promisiunile au rămas la stadiul de promisiuni. În Europa, de la Tirolul de Sud până în Finlanda, relaţia dintre minoritate şi majoritate s-a rezolvat decent prin acordarea diferitelor forme de autonomie. Acum este momentul ca acest lucru să se întâmple şi în partea de est a Europei”, a declarat liderul maghiar.

El s-a pronunţat pentru o reprezentare mai puternică a maghiarilor din Bazinul Carpatic în Parlamentul European, în vederea atingerii acestui obiectiv.

„Pentru că acesta este mesajul şi moştenirea revoluţiei din 1848: să ne construim singuri destinul, să facem tot ce ne stă în putinţă şi nu ne descurajăm nici atunci când trebuie să răspundem celor mai mari provocări. Să ne ridicăm dacă am fost doborâţi, să pornim din nou la drum dacă am fost opriţi şi să menţinem steagul arborat, pentru a fi văzut şi de la distanţe mari. La 171 de ani de la izbucnirea Revoluţiei Maghiare trebuie să rămânem loiali valorilor, şi principiilor care au contribuit la măreţia luptei pentru libertate şi care însufleţesc poporul maghiar chiar şi după 8 generaţii, aici în Transilvania, pe pământul natal. Trăiască libertatea maghiară! Trăiască naţiunea maghiară!”, a conchis Kelemen Hunor.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Pentru a descărca formularul 230, dați click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Iredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

9 comentarii

 1. adevărul e că au și făcut câte ceva pentru noi, cel puțin la salarii treaba s-a mișcat în mai bine, nu mult mai bine, dar cu o măsură medie spre bine, ceea ce e ok, nici să crească exagerat și fără acoperire și apoi să bage țara în … e bine așa

  1. De-ar fi Mihai Viteazul,de-ar fi Stefan cel Mare,de-ar fi Eminescu,de-ar fi…de-ar pati.Dar noi ce am devenit?Noi suntem morti sau suntem vii?Care e dovada ?Ca si la credinta suntem ortodocsi 90%,dar doar la Pasti ,cununii si cumatrii.Daca e o erezie in Biserica tot spunem…pai daca batranica ,matusica saraca, cea de la tara,care nu a aflat de Creta si habar n-are de ce e ecumenismul…pai ptr ea nu mai exista Taine Sfinte,dar la…. eretici?…Pai oare matusica ,s-a nascut matusa,adica de 80 de ani sau a fost si ea tanara ,dar tot o ortodoxa doar prin Botez si…. atat.Dar oare daca te iei de pamantul batranicii,vacuta ei sau pensia ei…sa vezi ce luptatoare devine ptr …drepturile ei,dar cand e vorba de credinta…?…!!..pauza…..Pai de ce numai cateva sute sau cateva mii incearca sa se faca ,,auziti” ca…. Biserica e fara pata si fara zbarcitura…..iar ce e azi in BOR e…cu totul opusul?!Iertati-ma,dar sa tot amintim de stramosi,iar noi sa nu facem nimic,la nimic nu ne foloseste.Care sunt FAPTELE noastre?Vai de capul nostru…..Mantuieste-ne Doamne ca pierim….Iertati-ma !

  1. Vasile, te rog nu aproba orice comentariu.
   Exista comentarii facute sa duca discutia in derizoriu, sau sa-i asocieze pe useri ca anumite segmente „ciumate” de catre media de pe oriunde.

 2. Pedeapsa lor, a acestor boicotori ai familiei lasate de Dumnezeu, va fi si va veni.
  Cine isi bate joc de Dumnezeu isi va primi pedeapsa.
  Dumnezeu nu este nedrept, si drept este ce a facut, la Facerea, asa vafi si acum.

  1. Iertare in fata Domnului nu vor primi pentru indemnul lor de atunci.
   Numele lor va fi scris langa cei din sodoma si gomora.

 3. Foarte bizar comportamentul UDMR.

  DETALIEZ: Logic, ai spune ca ei ar urma o linie politica ce converge cu linia guvernului de la Budapesta. Nu e normal, avand in vedere ca ei sunt o formatiune ce functioneaza pe teritoriul Romaniei, dar facem abstractie de acest aspect. Nu aduc in discutie nici faptul ca ei functioneaza ilegal ca partid, neavand aprobarea judecatoriei sa functioneze ca atare.

  Unde vreau sa ajung: in timp ce guvernul de la Budapesta da semne ale unei politici in interesul tarii si al poporului maghiar, aici referindu-ma la o pozitie justa, demna si de apreciat, in cele ce priveste atitudinea antimigrationista si de concept pro familie, aici, in Romania, in mod ultrabizar UDMR se abate de la linia normalitatii pe care merge guvernul maghiar, in acelasi timp facand front comun cu partide din Romania care se opun si lucreaza potrivnic Romaniei, a poporui si valorilor societatii romanesti.

  E o chestiune foarte grava, deoarece tradeaza reacredinta. E o forma de terorism oficializat.

  Intre timp, institutiile indreptatite sa vegheze si sa actioneze in preajma unor astfel de comportamente deplasate si care halesc banii publici ai romanilor, monitorizeaza actiuni si manifestari patriotice naturale si legitime ale romanilor, incadrandu-le din punct de vedere juridic, in criminalitate.

  Adica se petrec lucruri dincolo de orice acceptabilitate, toleranta si normalitate.

  Acesti UDMR sunt unul din instrumentele demantelarii Romaniei si a stabilitatii sociale de la noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.