X

Românul cu WC în curte, INFRACTOR peste noapte. Guvernul l-a INTERZIS prin lege

Deoarece nu-l vrea pe român independent față de sistem, guvernul a mai năcocit o lege.Îi interzice wc-ul din curte. Și culmea, neconformarea îl transformă peste noapte în INFRACTOR.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O circulară a Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a fost răspândită prin toate primăriile şi atrage atenţia că toţi locuitorii localităţilor unde există reţea de canalizare au obligaţia să se racordeze la aceasta, WC-urile din fundul curţii, dar şi fosele septice, fiind interzise. 

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a trimis în teritoriu o circulară prin care le cere primarilor să ia măsuri urgente pentru ca toţi locuitorii să se racordeze în cel mai scurt timp la reţelele publice de canalizare. Evident, acolo unde acestea există.

Conform documentului, primarii trebuie să întocmească o listă cu toate persoanele fizice şi juridice care au acces la sistemul de canalizare, dar încă nu s-au branşat la acesta. Lista va fi centralizată şi va fi pusă la dispoziţia Gărzii de Mediu, care va aplica amenzi celor care, în termen de trei luni de la un prim avertisment, nu vor rezolva problema.

Interesant este că, potrivit legii, nici măcar fosele septice vidanjabile nu mai sunt acceptate. Singura excepţie este aceea în care persoana în cauză îşi face o staţie de epurare. „Potrivit articolului 41, alin 14 din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr 241/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, «utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural»”, se precizează în document.

MDRAP atrage atenţia că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, în sensul ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare. Prin declanşarea infringementului, ţara vizată este obligată la penalităţi zilnice sute de mii de euro şi riscă şi returnarea fondurilor europene primite pentru construirea sistemelor de canalizare.

Deşi lucrurile par simple în teorie, în practică totul arată diferit. Branşarea la canalizare a locuinţelor din mediul rural (căci acestea sunt vizate de document, în proporţie de 90%) trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui solicitant, iar costurile nu sunt deloc de neglijat. Deşi taxa de branşament este în general mică (spre exemplu, operatorul care acoperă judeţul Galaţi percepe 56 de lei), realizarea efectivă a branşamentului ajunge, pentru o distanţă de până la 10 metri faţă de reţeaua publică, între 1.200 şi 2.000 de lei (manoperă plus materiale).

De altfel, costul mare este motivul cel mai des invocat de săteni, după cum ne-a explicat Iulian Boţ, primarul comunei gălăţene Lieşti. „Noi avem un procent de branşări de circa 60%, deşi avem acoperire cu canalizare în 99% din localitate. WC-ul în fudul curţii a cam dispărut, însă sunt făcute haznale de tipul fântânilor, din care apa se infiltrează în sol. Este evident că poluează şi că trebuie luate măsuri, însă va fi complicat”, spune primarul.

Amenda pentru nerespectarea legii este între 2.000 şi 4.000 de lei (adică aproape dublu faţă de costurile de branşare la reţea), însă foarte mulţi dintre proprietarii locuinţelor au venituri reduse, deci faptul că vor fi amendaţi nu este neapărat o soluţie. „În cazul celor cu venituri rezonabile, amenda poate fi un argument. Ce facem, însă, cu oamenii care au pensii de CAP, adică de câteva sute de lei pe lună. Banii nu le ajung nici pentru supravieţuire. E nevoie de o intervenţie din partea statului, dar nu ca amendă, ci ca sprijin financiar”, spune primarul.

Aceasta este adresa Ministerului către primari:

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

  1. Doamne Ferește!
    Chiar că vine SFÂRȘITUL!
    Toți ăștia care nasc astfel de legi, AU FOST CÂNDVA, dacă nu chiar toți, de la țară!
    Pentru prostia asta, PROPUN ARESTAREA ȘI AMENDAREA (CU DOBÂNDĂ) PÂNĂ LA URMAȘI….A PĂRINȚILOR LOR, BUNICILOR LOR, RUDELOR LOR!
    Sunt duși cu pluta!
    Nu știu de unde/de la care amărâți să mai scoată BANI!
    Iar faptul că într-o noapte a dispărut o pădure PUR ȘI SIMPLU, gara de ”mediu” unde ERA?!

    Enormitățile-astea, de ce nu se dau la Tv? De ce nu dezbat prostiile astea?

  2. De frică, unii…își vor face nevoile în natură, cu bățul în mână și cu foaia de ziar acoperindu-și fața de ”infractor”!
    Dacă satele sunt sărace, nu există canalizare pentru că porcii din administrație au DONAT porcilor de mai SUS, cum îndrăznești să amendezi pe cineva?!?

  3. Regula bugetara esteca ORICE CHELTUIALA TREBUIE SA PREVADA SURSA DE FINANTARE.
    Asa ca “cine prevede” = Statul sa si asigure sursa de finantare pentru toate lucrarile, intretinere si exploatare.
    Libertatea este restransa pana la disparitie si omuciderea este incurajata nu doar prin avorturi si eutanasiere dar si prin infaptuire asupra nou-nascutilor care traiesc dupa nastere dar nu “plac” mamei ori nu mai stiu cui…
    CITEZ din “Casa taranului roman” – lucrarea lui Ioan Pop-Reteganul publicată în 1927 la Editura Asociaţiunii Sibiu – https://www.anacronic.ro/casa-taranului-roman-cladiri-economice-ii/
    “Aci n’ar strica să vorbim şi despre ieşitori.
    Ieşitorile sunt de tot trebuincioase în ograda fiecărui om.
    Că ce este mai uricios decât a vedea pe după casă şi pe după şură şi prin grădină tot necurăţenie, tot balegă de om? Şi ori ruşine ori ba, – pe la cei mai mulţi din economii noştri vedem că-i aşa.
    Fiecare se pune şi-şi împlineşte lipsele trupeşti unde-l apucă.
    Dar nu e bine aşa. De o parte e lucru ruşinos a se goli omul în vederea lumii, de altă parte ne facem pagubă mare prin aceea.
    Că gunoiul de om (escrementele), este gunoiul cel mai scump.
    De aceea oamenii cu bună chibzuială au ieşitori, unde se adună gunoiul omenesc şi de unde în fiecare iarnă se cară pe lucernă ori alte fânaţe.
    Ba viilor este cel mai preţuit gunoiu. Oamenii noştri spun, că e greţos şi e spurcat.
    Să zicem că e aşa, dar oare alte bălegare sunt mai curate?
    Şi iată le adunăm şi le cărăm pe locuri şi folos avem.
    Aşa ar trebui să facem şi cu gunoiul oamenilor; să-l ducem pe loc şi să-l băgăm sub brazdă ori să-l împrăştiem subţirel pe fânaţe şi să vedem atunci ce fân mult şi bun vom face.
    Ieşitoarele trebuiesc făcute în apropierea gunoierului, ca din ele să curgă gunoiul în gunoier şi să se amestece cu celalalt gunoiu. Pe de laturi trebuie să fie cu păreţi de scândură, iar înlăuntru cu o ladă, coperişul căreia are o gaură pe care ne punem. Din lada aceea gunoiul să se poată scurge pe gunoier.
    Făcând aşa, gunoiul cel bun nu va face nimănui greaţă, ci ne va aduce folos că-l vom împrăştia pe locuri dimpreună cu alte gunoaie. Ieşitorile să aibă uşe, care să se poată închide bine. “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button