X

Ierarh ceh: Ce se intampla in Ucraina este incredibil

Foto: news.church.ua

IERARH CEH: CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN UCRAINA ESTE INCREDIBIL

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Kiev, 25 Ianuarie 2019

“Nu există o <super Biserică>, una care să aibă autoritate asupra altora” a declarat Arhiepiscopul Juraj. “Nicicând în istoria Bisericii nu a fost acordată autocefalie grupărilor schismatice fără solicitare către Biserica canonică”, a adăugat acesta.

Felul în care autoritățile din Ucraina folosesc Biserica pentru scopuri politice și pentru a-și acoperi propriile păcate este de necrezut, a comentat Arhiepiscopul Juraj al Michalovce și Košice al Slovaciei într-un interviu al Departamentului Informație – Educație al Bisericii Ortodoxe Ucrainene ieri.

Arhiepiscopul Juraj și-a început ziua de ieri săvârșind Sfânta Liturghie împreună cu ierarhii ucraineni sfinția sa episcopul Viktor al Baryshevka și sfinția sa episcopul Dionysiy al Pereyaslav-Khmelnitsky, în peșterile îndepărtate ale Marii Lavre din Kiev. S-a întâlnit de asemenea cu înaltpreasfințitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine, transmițându-și cuvinte de sprijin din partea înaltpreasfințitului Mitropolit Rostislav, arhiepiscopul Bisericii ținuturilor Cehiei și al Slovaciei, și discutând după interviu starea curentă a Ortodoxiei în lumea modernă.

Ierarhul ceh precizează că nu se află în Ucraina în calitate oficială, ci ca pelerin, pentru a se ruga și sprijini episcopatul ucrainean și pentru a găsi mângâiere reciprocă în potirul comun, în cadrul Sfintei Liturghii.

“Este de necrezut că în Europa secolului al douăzecișiunulea – iar Ucraina este parte a Europei – pot avea loc asemenea lucruri!” a spus ierarhul ceh în interviul său.

“Știți care este cea mai gravă parte? Atunci când autoritățile încearcă să folosească terminologia bisericească pentru a-și acoperi lăcomia și pentru a dobândi un fel de statut sacru în fața oamenilor. Am o întrebare: Avem nevoie de acest conflict religios acum în Ucraina, sau există alte probleme mai grave ale Ucrainei care sunt importante de rezolvat?” s-a întrebat retoric arhiepiscopul Juraj.

“Din nou, repet: Ce se întâmplă aici, în secolul 21, este incredibil! N-ar trebui să existe! Nu este <libertate> și nu este <democrație> a spus acesta, contrazicând aserțiunile președintelui POROȘENKO cum că Ucraina se îndreaptă către Europa.”

Arhiepiscopul Juraj a subliniat de asemenea că chestiunea autocefaliei ucrainene trebuie soluționată fără intervenția structurilor de stat, și doar prin consens pan-ortodox. În această privință, poziția Bisericii ținuturilor cehe și a Slovaciei rămâne neschimbată. Așa cum a explicat arhiepiscopul, Sfântul Sinod a stabilit în Iunie că problema autocefaliei Ucrainei trebuie rezolvată prin consens pan-ortodox în concordanță cu sfintele canoane, fără intervenția statului.

Mitropolitul Rostislav a avertizat de asemenea împotriva interferenței politicienilor în treburile Bisericii într-o întâlnire din luna Mai cu foștii președinți Leonid KRAVCHUK și Leonid KUCHMNA, când le-a spus că “orice implicare a oficialilor de stat în treburile Bisericii este inaceptabilă într-o societate democratică.”

“Orice are legătură cu chestiunea Bisericii în Ucraina, inclusiv dacă vreo decizie veche de 300 de ani a Bisericii poate fi anulată, problema transferului proprietăților Bisericii și așa mai departe, trebuie hotărâte la o sinaxă a capilor și reprezentanților Bisericilor Ortodoxe Locale”, crede ierarhul, “deoarece sunt sigur că nu există o Biserică locală care să fie, în termeni simpli, o <super Biserică>, având autoritate asupra celorlalte.”

“Iată de ce, este foarte, foarte important ca o asemenea sinaxă pan-ortodoxă să fie întrunită”, a declarat arhiepiscopul Juraj.

Mai face de asemenea trimitere la aspectul ecleziologic și la naționalism care susțin întreaga criză ucraineană: “Ne pune pe toți pe gânduri. Poate că ar trebui să acordăm atenție asupra problemelor de ecleziologie, pentru înțelegerea a ceea ce Biserica este și ceea ce Biserica nu este? Poate că suntem fixați pe problema naționalismului? Poate că predicăm statul și națiunea și nu-l predicăm pe Hristos? În cazul acesta avem o problemă uriașă…”

Arhiepiscopul Juraj i-a asigurat totodată pe mitropolitul Onufrie și pe poporul ucrainean de dragostea, sprijinul și adâncul respect pe care le are pentru ei și pentru credința lor martirică.

Într-un interviu precedent din August ierarhul ceh a explicat că Biserica ținuturilor Cehiei și a Slovaciei susține neclintit că procedura agreată în comun pentru acordarea autocefaliei – anume că în acest sens trebuie trimisă o petiție către Biserica Mamă – trebuie respectată.

“A existat cumva o cerere pentru autocefalie din partea înalt-preasfințitului mitropolit Onufrie și a episcopatului Bisericii Ortodoxe Ucrainene prin Patriarhia Moscovei către Patriarhia Constantinopolului? Nu a existat. Din câte știu eu, a fost transmisă o solicitare provenind doar de la politicieni și de la creștini ne-ortodocși din Ucraina”, a explicat arhiepiscopul Juraj.

“Nicicând în istoria Bisericii nu a fost acordată autocefalie grupărilor schismatice fără solicitare către Biserica canonică”, a mai adăugat acesta.

Procedura de acordare a autocefaliei a fost agreată de către o Comisie Pregătitoare Inter-Ortodoxă în anul 1993. Patriarhia Constantinopolului însăși accepta această procedură până s-a hotărât în Aprilie să creeze și să acorde autocefalie unei noi biserici ucrainene. Patriarhul Bartolomeu însuși a recunoscut la finele lunii Noiembrie când a luat cuvântul în fața Sfântului Sinod Român că Constantinopolul a abandonat această procedură anterior convenită.

Tradus & adaptat de Cristian

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Noul Imn al unei Europe debusolate. O Europa care nu mai apartine Popoarelor ce o compun ci unor degenerati basinosi de la Bruxelles. Evident este un cantec,pamflet realizat de englezi,la adresa EU cu ocazia Brexitului.De acord cu ei 100%
    https://youtu.be/3x4t_xJEchM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button