X

Dodon își arată din nou inima de bolșevic: ‘Mihai Eminescu s-a născut moldovean…’

Mihai Eminescu afirmase că ‘suntem români şi punctum!’ şi a militat atât ca poet, cât şi în calitate de ziarist pentru Unirea Basarabiei cu România

Preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, promotor al moldovenismului, teorie potrivit căreia actuala republică ar fi urmaşa directă şi succesoarea vechii ţări a Moldovei din epoca medievală, a insistat marţi că poetul naţional al României, Mihai Eminescu, este moldovean, potrivit publicaţiei Ziarul Naţional şi portalului Deschide.md, relatează agerpres.

‘Mihai Eminescu este un simbol pentru noi toţi. Ştiu că sunt discuţii – moldovean sau român. S-a născut moldovean, în Moldova. A plecat din viaţă în România, după ce acea parte a teritoriului a devenit a României. Sunt ferm convins că este un clasic al nostru, al tuturor şi trebuie să învăţăm şi să studiem opera sa’, a declarat Dodon, după ce a depus flori la bustul lui Eminescu de pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului, la împlinirea a 169 de ani de la naşterea marelui poet, însoţit de angajaţi ai preşedinţiei de la Chişinău, între care consilieri cu studii în România.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mihai Eminescu afirmase că ‘suntem români şi punctum!’ şi a militat atât ca poet, cât şi în calitate de ziarist pentru Unirea Basarabiei cu România, în timp ce Igor Dodon denaturează istoria, conform publicaţiilor citate.

Întrebat de un jurnalist în ce limbă a scris Eminescu, Dodon, care s-a lăudat că în studenţie a încercat să traducă unele versuri ale lui Eminescu în franceză, s-a limitat să afirme: ‘Poetul s-a născut în Moldova’. 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

11 comentarii

  1. Raspunsul sau ‘Poetul s-a născut în Moldova’ este un posibil raspuns al intrebarii “Unde s-a nascut Eminescu ?”

    Faptul ca el raspunde unei intrebari inchise, cu un raspuns fara legatura cu intrebarea, tradeaza mentalitatea lui de rea credinta, de om care gandeste altceva decat spune sau viceversa.

  2. Are dreptate Igor Dodon, România a luat naștere la conducerea masonului Alexandru Ioan Cuza si pana atunci valahii, moldovenii si ardelenii trăiau separat dar in pace. Vorbim aceiași limba dar trebuie sa recunoaștem ca mod de viața si gândire suntem foarte diferiți între noi (ardelenii, valahii si moldovenii) si de-asta ne-au si amestecat in statul mason România Mare ca sa ne certam si sa fim dezbinați. Uitați ardelenii chiar si acum când sunt ortodocși tot au influente papistașe in cultul lor si introducerea calendarului nou tot de la ardeleanul mason Miron Cristea a venit pe când Valahia si Moldova au fost obligate sa accepte de “dragul unității” dar aici trebuia război si sa ne separam de cei cu cugetul latin- papistaș. Personal nu sunt de-acord cu România Mare opera masonilor pentru dezbinarea ortodocșilor si schimbarea credinței ortodoxe încetul cu încetul pentru ca si ecumenismul tot de la papistașii din Ardeal a venit sa strice rânduiala noastra ortodoxa.
    Mulți se plâng ca basarabenii ne urăsc si sunt de partea rușilor dar nu este așa, ei urăsc calendarul papistaș pe care noi l-am acceptat de bunăvoie si fac bine ca își apăra credinta ca sa nu se schimbe si la ei.

    1. ba nene, tu ai auzit de Dacia? Daca nu, poate ai auzit de Stefan cel Mare, de Mihai Viteazu… ei confirma ca suntem toti un neam: ardeleni, moldoveni, munteni, olteni… Vad ca preferi lozincile lui Shoshon celor lui Mihai Eminescu.

      1. Ca si creștini ortodocși nu ar trebui sa ne intereseze politica si stăpânirile care au fost pe aceste meleaguri dar se vede clar ca vechiul șarpe ne-a dezbinat prin ura si ne-a modificat credinta îndepărtând pe mulți ortodocși de Biserica Lui Hristos.
        Steagul in biserici si mănăstiri tot nu este in duhul Sfinților Părinți ci doar politica si valuri trecătoare. Doar Hristos rămâne in veacul veacurilor. Amin

        1. Unirea nu e o chestie politica, ci taman ne-unirea este din motive politice. Neamul trebuie sa fie unit, asa cum l-a lasat Dumnezeu.

          1. Nu pot citi comentariile tale Crestin Ortodox, iertare frate, dar dupa ce scapi de trufie si pizma o sa le citesc, pana atunci, Doamne ajuta!

          2. Mario, gresesti.
            Dacii ereau deja crestinii inainte de cele doua razboaie cu romanii.
            Si da, noi suntem daci crestinii ortodoxi.
            Poate nu stii in ce an a trait Sfantul Apostol Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos, rastignit pe cruce in jurul anului 33. Apostolul Andrei a ajuns in Dacia in jurul anului 40 si a stat aici vreo 20 de ani deci cam pana la anul 60.
            Razboaiele daco-romane au fost in 101-102 si 105-106 la vreo 60 de ani dupa ce incepuse crestinarea Daciei.
            Dacii lui Decebal ereau deja crestini, pagani ereau soldatii romani. Ia si citeste.

      2. FFF ADEVARAT ! Imi doresc fff mult ca tara noastra sa-si reia numele strabun ,, Dacia ,, – noi suntem daci ! Doamne ajuta-ne !

        1. Alo, aici e site ortodox nu o putem lua razna toti, dacii erau pagani, poporul ce s a nascut din ei, noi romanii suntem ortodocsi, ce este asa greu oameni buni sa intelegem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button