X

Sfintele moaște ale mărturisitorilor din închisorile comuniste sunt cinstite cum se cuvine peste hotare: Mărturiile starețului de la Mănăstirea Sf. Sava (Țara Sfântă) și a starețului de la Mănăstirea Grigoriu (Sfântul Munte Athos)

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Scrisoarea părintelui stareț Evdochim de la Mănăstirea Sfântul Sava din Țara Sfântă despre buna mireasmă a moaștelor noilor mucenici români

Arhimandritul Evdochim, Sfanta Manastire Sf. Sava

In Sfânta Lavră, 11/24 iunie 2010

Preacuvioase Parinte Staret Justin (nn. Pârvu), binecuvantați!

Cu multa bucurie va comunicam, prin prezenta scrisoare, aducand marturie, cu evlavie si din inima, experienta noastra deosebita cat priveste sfintenia Noilor mucenici ai tarii voastre din timpul abominabilului regim comunist ateu.

Un ieromonah evlavios din Romania, acum aproximativ patru ani, ne-a oferit o particica din sfintele moaste ale unui nou mucenic roman necunoscut, care raspandea o mireasma minunata. Avand o oarecare indoiala despre abundenta miresmei, care se revarsa de multa vreme, am lasat particica pentru un timp, neacordandu-i mare importanta. Insa, cu trecerea anilor, am constat ca aceasta mireasma atat de puternica si rara ramane aceeasi, chiar si de la distanta. Iar din ziua Tuturor Sfintilor (17/30 mai 2010 – n. red.), am asezat-o, impreuna si cu alte Sfinte Moaste, pe Sfanta Masa, unde raspandeste in valuri un minunat miros.

Avand ca pretext acest ultim fapt, din adancul inimii va urez sa aveti intotdeauna cu bogatie Harul si binecuvantarea Dumnezeului nostru Celui in Treime si mijlocirile slavitilor Sfinti Noi Mucenici ai tarii voastre, asa incat sa se conduca sfanta voastra lupta pentru recunoasterea si proclamarea bisericeasca oficiala a multimii de Noi Mucenici romani care, prin marturisirea tare a credintei si martiriul sangelui lor, au sfintit intreg pamantul si au slavit Biserica Ortodoxa a lui Hristos.

Asadar, va urez sa aveti vara binecuvantata si sfanta, in sanatate si desfatare duhovniceasca. Rugati-va si pentru noi…

Cu cinste, inflacarate rugaciuni si multa iubire de Hristos, Arhim. Evdochim, si cei impreuna cu mine frati in Hristos

Trad. din limba greaca de asist. univ. Ion Marian Croitoru

Parintii atoniti se inchina cu evlavie la marturisitorii romani din temnitele comuniste. Evlavia crestinilor din Grecia fata de marturisitorii din lagarul comunist a sporit mult in ultimii zece ani, in primul rand datorita traducerii cartilor ce istorisesc patimirile acestora.

De pilda, Sfantul Ierarh Luca al Crimeei este unul dintre cei mai iubiti sfinti contem­porani in spatiul grecesc. I s-a inchinat o biserica mareata in Veria, iar particele din moastele sale se gasesc astazi in mai multe manastiri si mitropolii ale binecredinciosului popor elen si sunt inchinate cu multa evlavie. Evlavia poporului sporeste si odata cu minunile savarsite de acesti sfinti.

Printre marturisitorii crestini cunoscuti in Grecia se afla si cei care au suferit pentru Hristos in temnitele comuniste din Romania. Traducerea cartii lui Ioan Ianolide „Intoarcerea la Hristos” (Ed. Christiana, 2008) in limba greaca (Ed. Orthodoxos Kypseli, 2009) a avut, cu siguranta, un rol esential in raspan­direa cultului noilor mucenici romani. Credinciosii ortodocsi greci doresc sa cunoasca mai bine viata acestor adevarati marturisitori ai lui Hristos si, prin cinstirea lor, sa afle ajutor si mijlocire in rugaciunile lor catre Domnul.

Publicam in cele ce urmeaza scrisoarea trimisa de Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte Athos, una din cele mai mari manastiri ale Sfantului Munte, catre Schitul „Inaltarea Sfintei Cruci” din Aiud, ca multumire pentru ca parintele Augustin, duhovnicul acestui schit, a raspuns cu multa dragoste la rugamintea lor, trimitandu-le din moastele celor care au marturisit si murit la Aiud pentru ca sa se proslaveasca numele Domnului nostru Iisus Hristos. Trebuie spus ca Arhimandritul Gheorghe Kapsanis, staretul Manastirii Grigoriu, fost profesor de drept canonic la Facultatea de Teologie din Atena, este unul din cei mai cunoscuti si iubiti parinti duhovnicesti si teologi din lumea greaca.

Iata ca trupurile marturisitorilor din temnite, aruncate de comunisti la groapa comuna, sunt astazi impartite spre cinstire si inchinare in intreaga Biserica a lui Hristos! Sa nu uitam faptul ca pe moastele mucenicilor s-au zidit dintotdeauna altarele pe care se savarsesc Sfintele Liturghii.

Sfanta Manastire a Cuviosului Grigorie – Sfantul Munte Athos, Nr. 249 / 8 august 2009

Catre Preacuviosul Parinte Augustin, duhovnic al Schitului „Inaltarea Sfintei Cruci” din Aiud, Romania

Preacuvioase Parinte Augustin, va imbratisam frateste in Domnul. Prin prezenta noastra epistola monahala, ne exprimam fata de sfintia voastra si de obstea pe care o indrumati caldele noastre multumiri pentru raspunsul prompt pe care ni l-ati dat in 24 martie 2009, prin trimiterea pentru manastirea noastra a mai multor bucati de Sfinte Moaste ale crestinilor noi mucenici, care s-au jertfit pentru credinta noastra ortodoxa la mijlocul secolului al XX-lea, in perioada stapanirii comuniste. Sfintele moaste, insotite de doi preoti romani, au ajuns cu multa evlavie in sfanta noastra manastire. Toti cei 75 de parinti ai obstii le-au intampinat la intrarea in manastire, cu multa bucurie si cu emotie. Dupa aceea, monahii cu praporii, cu sfanta cruce si cu sfanta evanghelie tinuta in maini de un preot, au alcatuit o procesiune care a intrat in manastire, cantand imnul „Cuvine-se cu adevarat”. Concomitent cu aceasta, un diacon a cadit intr-una Sfintele Moaste. Inauntrul bisericii mari a sfintei manastiri s-a cantat slujba specifica (Te Deum) si a urmat inchinarea tuturor la sfintele moaste. Apoi, din partea preacuviosului staret al manastirii, Arhimandritul Gheorghe Kapsanis, au fost rostite cuvinte de multumire catre Dumnezeu, care a aratat in aceste vremuri de pe urma Sfinti Mucenici si Marturisitori ai credintei noastre ortodoxe. Marturii autentice despre chinurile indurate de noii-mucenici romani ai secolului al XX-lea sunt descrise intr-un mod elocvent in cartea fericitului intru pomenire marturisitor Ioan Ianolide, aparuta de curand si in limba greaca noua. Odata cu citirea acestor intamplari cutremuratoare, suntem convinsi pe deplin ca Domnul Dumnezeu e viu si prezent, si Biserica Lui este astazi nascatoare de sfinti si maica a sfintilor mucenici. Parti din aceste sfinte moaste vor fi date si Bisericilor misionare din state ale Africii Centrale (Congo, Burundi si Rwanda), unde sfanta noastra manastire are centre misionare, pentru intarirea duhovniceasca a fratilor nostri care se ostenesc acolo.

Va multumim, Preacuvioase, pentru aceasta binecuvantare dumnezeiasca pe care ati oferit-o manastirii noastre, si fie ca, pentru rugaciunile sfintilor noi-mucenici, sa ne continuam calea noastra monahala si sa ne invrednicim bucuriei vesnice impreuna cu toti sfintii cei intai-nascuti in ceruri.

Cu iubire frateasca in Hristos, cu dragoste si cu multe multumiri, Egumenul Sfintei Manastiri a Cuviosului Grigorie din Sfantul Munte Athos

(fiind bolnav, in locul egumenului a iscalit Parintele Panaret), impreuna cu toti fratii mei in Hristos

(Preluat din Revista „Familia ortodoxa”, nr. 9/2009, pp. 58-59)

Cu multa evlavie sa inaltam si noi rugaciuni Sfintilor Noi Mucenici ai Romaniei.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button