X

Sminteală fără limite: Biblia „susține vederi patriarhale”, deci ar trebui revizuită!

Feministe inspirate de miscarea #MeToo scriu o nouă „Biblie a Femeilor”, din cauză că actuala versiune „susține vederi patriarhale”

Audiență potențială? © Getty Images

AVERTISMENT: Să nu cădeți în capcana de a râde, nici măcar de a schița un zâmbet, despre unele din cele ce veți citi în continuare! Veți vedea că, în mod indirect, de fapt ați râde de Sfânta Scriptură!!! – n.  tr.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Mai mult de o duzină de feministe-teolog, catolice și protestante, au rescris pasaje-cheie din Biblie, pasaje pe care ele le consideră greșit interpretate sau modificate, pentru a crea ceea ce ele spun că este o versiune mult mai fidelă și mai actualizată a textului Sfintei Scripturi.

„În vreme ce unii cred că pentru a fi feministă trebuie să zvârli Biblia cât colo, noi credem exact opusul,” a declarat pentru AFP Elisabeth Parmentier, una dintre autoarele proiectului intitulat „Biblia unei femei”.

Ideea s-a născut la Universitatea din Geneva, la rândul ei – pe vremuri – leagănul unei reformări religioase din moment ce l-a adoptat pe John Calvin, dar autoarele spun că s-au inspirat din demersuri mult mai recente. În ultima parte a secolului al XIX-lea, sufragetele radicaliste produceau „Biblia Femeii”, un text controversat care, în mod asemănător, punea sub semnul îndoielii ceea ce autoarele simțeau că ar fi un rol oarecum diminuat al femeii în versiunea în limba engleză a Sfintei Scripturi.

Pentru actualul demers, publicat în limba franceză în octombrie, femeile de știință spun că au profitat din plin de ultimele studii despre Biblie, pentru a elimina „pasajele patriarhale înapoiate care au justificat numeroase restricții și interdicții pentru femei” dar și pentru a corecta traducerile eronate.

Un exemplu este pasajul arhi-cunoscut din Sfânta Evanghelie după Luca, în care Iisus și apostolii vizitează casa celor două surori, Maria și Marta. În text, Maria este lăudată de Iisus pentru că stătea la picioarele Lui și îl asculta, în comparație cu sora ei, care era prea preocupată cu pregătirile pentru oaspeți.

Elisabeth Parmentier © YouTube / YouTube/Philippe Huchet Libraire

„Spune că Marta le slujea, ceea ce poate fi interpretat că le servea mâncarea dar cuvântul grec «diakonia» poate avea și alte sensuri, ca de exemplu acela de diacon,” spune Parmentier.

O altă provocare a fost aceea de a o „salva” pe Maria Magdalena – cea mai prezentă femeie din toate Evangheliile – de secolele de interpretări eronate și cosmetizări care i-au hărăzit rolul de femeie căzută sau prostituată.

„I-a fost alături lui Iisus, inclusiv atunci când El a murit pe cruce și toți discipolii lui  se temeau. A fost prima care s-a dus la Mormânt și a descoperit Învierea,” a mai spus Parmentier.

Autoarele au în vedere să pună în discuție o listă mai largă de versete care „susțin o societate patriarhală cu femei domesticite”, așa cum este faimosul pasaj din Epistola Sf. Apostol Pavel către Efeseni, în care el scrie: „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului” (Efeseni, 5:22)

„E ca și cum ai lua de bune pentru totdeauna sfaturile din scrisoarea pe care o trimite cineva,” spune Parmentier.

Deși cea mai mare parte a textului a fost gata înainte de declanșarea scandalului #MeToo de anul trecut, autoarele spun că lucrarea lor a căpătat noi rezonanțe și a devenit mai necesară în lumina acestei mișcări.

„Fiecare capitol pune întrebări existențale pentru femei, întrebări care mai așteaptă și astăzi un răspuns,” a mai spus Parmentier.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Dacă avertismentul de la începutul articolului vi s-a părut exagerat, nu este! Haosul din capul acestei femei și aiurelile pe care le debitează, de-a dreptul ridicole, poate ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns! Femeia asta își bate joc – cu bună știință sau nu, nici nu are importanță! – de Sfânta Scriptură și de aceea nu se cade să râdem de spusele ei. Să lămurim puțin lucrurile:

Marta este pomenită în două dintre cele patru Evanghelii, cea după Luca și cea după Ioan. În Sf. Evanghelie după Luca, în Cap. 10, nu se vorbește explicit de cină dar se vorbește despre cum Marta le slujea Mântuitorului și apostolilor și cum Îl roagă pe Mântuitor să-i zică și surorii ei Maria, care stătea să-L asculte, să o ajute. În contextul istoric, la ce ar fi avut nevoie Marta de ajutorul unei alte femei, atunci când avea oaspeți, dacă nu la treburi casnice?

38. Şi pe când mergeau ei, El a intrat într-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit în casa ei.

39. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui.

40. Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc? Spune-i deci să-mi ajute.

41. Şi, răspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijeşti şi pentru multe te sileşti;

42. Dar un lucru trebuie: căci Maria partea bună şi-a ales, care nu se va lua de la ea.

În Sf. Evanghelie după Ioan însă, în Cap. 12,  se menționează foarte clar despre ce este vorba:

1. Deci, cu şase zile înainte de Paşti, Iisus a venit în Betania, unde era Lazăr, pe care îl înviase din morţi.

2. Şi I-au făcut acolo cină şi Marta slujea. Iar Lazăr era unul dintre cei ce şedeau cu El la masă.

Cu alte cuvinte, Marta s-a îngrijit să facă și să servească cina pentru 14 meseni (Iisus Hristos, apostolii și Lazăr). Ne putem lesne imagina că nu era lucru ușor și de aceea în Sf. Evanghelie după Luca se menționează cum ea îi cere lui Hristos să o lase pe Maria s-o ajute, tocmai pentru a sublinia și râvna Martei, nu numai a Mariei, care voia să asculte Cuvântul. De aceea chiar și Mântuitorul o laudă pe Marta pentru silință dar îi amintește că să nu se îngrijească numai de cele ale trupului (de mâncarea bună și de servirea cu râvnă, de cele materiale prin extensie) ci mai ales de cele ale sufletului, așa cum alesese Maria, pe care n-o mai interesase nimic decât să stea să-L asculte. Marta și Maria, surori, sunt una dintre cele mai potrivite pilde despre cum trebuie fiecare dintre noi să ne îngrijim atât de trupul dar mai ales de sufletul „înfrățite” de Dumnezeu în această lume în ființa noastră. Așadar, nici vorba de diaconie pentru Marta în sensul din zilele noastre și pe care îl sugerează „teoloaga” asta!

Și mai gravă este ultima dintre referințele ei la Sf. Scriptură, mai exact la Epistola Sf. Apostol Pavel către Efeseni, pe care o bagatelizează fără rușine. În nebunia ei de a-și susține ideile feministe, teoloaga numește Epistola Sf. Apostol Pavel drept „scrisoarea pe care o trimite cineva” și pe care nu trebuie s-o iei în serios chiar așa…!

Am tot subliniat că feminismul nu are nicio legătură cu creștinii. Nu pentru că femeile ar fi inferioare cu ceva bărbaților ci pentru că Dumnezeu a stabilit exact acest lucru, pe care Sf. Apostol Pavel îl spune și el:

„Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului” (Efeseni, 5:22)

Și tot Sf. Apostol Pavel spune, la distanță de trei versete:

„Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea…” (Efeseni, 5:25)

Dar despre acest verset nu mai vorbește profesoara în sminteli! Dacă mai aveați îndoieli de unde pleacă ideile feministe, acum se relevă poate mai bine decât oricând. Cumva, însă, tot răul este spre bine, pentru că așa se trădează singur satana și înțelegem și altele spuse pe aici:

Blasfemie de 8 martie („Ziua Femeii”) în Argentina: Protestatarele feministe au simulat un avort pe o femeie îmbrăcată ca Fecioara Maria

Doamne, iartă-ne!

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. probabil,cu cat credinta oamenilor se diminueaza,astfel de blasfemii se vor inmulti.Dar cei care il cunosc pe Dumnezeu nu pot fi inselati cu astfel de scrieri.

  2. Interesant ca din media mare Russia Today este cea care prezinta stirea. Asa cum la noi ecumenismul este politica de stat la rusi este dreapta credinta. Exista anumite temeri privind instrumentalizarea credintei (religia folosita ca si instrument politic care ii ajuta sa se defineasca mai bine ca popor si sa asigure coeziunea in jurul unor valori care-i unesc cu inaintasii conferindu-le radacini, stabilitate emotionala si, implicit, puterea launtrica de a le apara cu pretul vietii) dar s-ar putea ca aceasta sa fie mai mica decat ar crede dusmanii ortodoxiei pentru ca atunci cand ortodoxia este una dintre valorile fundamentale ale decidentilor nu mai pot fi acuzati de asa ceva deoarece in fapt aplica ceea ce gandesc / simt. Diferenta este greu de observat cu ochiul liber. Numai Dumnezeu stie ce este in sufletul lor iar rusii au fost mai aproape de extreme comparativ cu alte popoare: demoni sau ingeri. Ori o fac lata de tot ori au o pocainta adanca ajutati fiind de, s-o recunoastem, gradul mai mic de pervertire a societatii spre cele satanice.

    Una peste alta Rusia este pe un drum bun in aceasta privinta. Interzic prozelitismul homosexual, descurajeaza avorturile si, iata, vorbesc deschis despre nebuniile lumii in care traim incurajand dreapta credinta. Nu este cazul sa cadem in extaz de admiratie insa nu putem sa nu observam ca la ei se incurajeaza normalitatea in timp ce la noi procesul este exact invers.

  3. Nu trebuie sa fie schimbata nici o iota sau cirta . Biblia este semnata de Dumnezeu . Studiati Scripturile . Celor ce vor sa studieze , le recomand si blogul Parintelui Teodosie Paraschiv : codulbibliei.editura-fotini.ro/blog/ . Biblia contine structuri matematice , pentru ca cei de azi sa priceapa ca Biblia nu este o culegere de povestioare … ci este semnata de Dumnezeu pana la litera . Pentru cei ce nu vor sa studieze – nu am ce le spune !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button