X

Părintele Vasile Iovița: Schisma s-a produs. Apel către ierarhii și pliroma ortodoxă din România de a se delimita de gruparea schismatică din Ucraina

Ortodoxia în catacombe | Schisma s-a produs. Ce facem acum?
Image result for Ecumenical Patriarchate of Constantinople
Foto: CBN. com

Ne aşteptam la fapta diabolică a omuleţului acestuia mic şi ursuz, numit Bartolomeu, ocupantul scaunului patriarhal de la Constantinopol. Intenţiile lui au fost anunţate cu o vreme înainte, fapt ce a făcut ca Patriarhia Rusă să întrerupă comuniunea euharistică cu Patriahia Ecumenică, ceea ce, de fapt, a constituit începutul marii schisme din 2019. Când spun ,,mare schismă’’, mă refer la faptul că Sfânta Biserică Ortodoxă Rusă reprezintă jumătate din Biserica Ortodoxă din lumea întreagă. Aşadar, Biserica Ortodoxă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos a fost din nou ruptă, sfâşiată, divizată. Câţi ani au trecut de la schisma din 1054? 965. Nu spun că în această perioadă nu au mai existat schisme, dar de amploare mai mică, şi care au fost înlăturate cu trecerea timpului. A existat schismă în Sfânta Biserica Ortodoxă Bulgară. În cele din urmă, a fost soluţionată şi această Biserică soră a noastră nu a participat la nelegiuirea din Creta, condamnând-o cu asprime. Pentru o perioadă scurtă, însuşi Patriarhul Daniel S-a aflat în schismă cu Patriarhia Ierusalimului, pentru că, împotriva Sfintelor Canoane, a numit un episcop român, pe Ieronim Creţu, în teritoriul de jurisdicţie a Ierusalimului. Aducându-l în ţară, şi renunţând la pretenţiile sale, Daniel a făcut să înceteze schisma.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Sfânta Biserică Ortodoxă Ucraineană a fost confruntată de mai multă vreme cu o schismă. Aventurierul Filaret cu suita sa, s-a autointitulat ,,Patriarh al Ucrainei” şi a produs multă tulburare în Biserică. Dacă ar fi rămas în izolare, schisma aceasta s-ar fi stins după o vreme. Dar nu! Vrăjmaşii Ortodoxiei, porţile iadului, s-au mobilizat exemplar şi l-au folosit pe Filaret ca vârf de lance. Având vârsta de 89 de ani, nu era potrivit pentru a fi ales cap al răutăţilor, şi atunci a fost preferat un oarecare Epifanie ca să conducă facţiunea schismatică, luptătoare împotriva Sfintei Biserici Ortodoxe Ucrainene. Acestuia i-a acordat ereticul Bartolomeu autocefalia! Ce înseamnă ,,autocefalie’’? Înseamnă că o Biserică locală, naţională se poate conduce singură, desigur repectând unitatea dogmatică, canonică, cultică cu Biserica Ortodoxă de pretutindenea. O Biserică autocefală poate sfinţi Sfântul şi Marele Mir, poate trece în rândul Sfinţilor suflete care s-au nevoit spre slava Marelui nostru Dumnezeu.

Ignorând toată Sfânta Tradiţie a Bisericii Ortodoxe, ereticul Bartolomeu, a acordat ,,autocefalia’’ schismaticilor lui Filaret şi ai lui Epifanie. Anatema, Filaret! Anatema, Epifanie! Anatema, Bartolomeu! Anatema celor care îi susţin şi îi urmează!

Perioada aceasta pe care o parcurgem este una de cernere şi de despărţire a apelor. Dumnezeu ne dă un timp în care să ne documentăm, să ne dezmeticim, să înţelegem, să ştim ce se întâmplă în lumea de azi. Nu ştiu durata acestei perioade, dar dacă după vremea hotărâtă de Bunul Dumnezeu, vom continua să rămânem în pasivitate, în zisă ,,neştiinţă’’, în neutralitate, în starea de căldicei, nu vom avea cuvânt de dezvinovăţire la Înfricoşătoarea Judecată a lui Hristos.

Cinstiţi ierarhi români, treziţi-vă! Nu-l urmaţi pe ereticul Bartolomeu. Iubiţi preoţi şi diaconi, luaţi cuvenita distanţă de ierarhi, dacă nu se pocăiesc. Preacuvioşi monahi, cinstite monahii, nu vă duceţi orbeşte spre iad, sub cuvânt că faceţi ascultare. Iubiţi credincioşi mireni, dacă preoţii voştri va îndrumă bine, ascultaţi-i. Însă dacă vă călăuzesc spre erezie, schismă, apostazie şi toate spurcăciunile ecumeniste, depărtaţi-vă de ei!

Vă rog să observaţi absurdul prezent. Schismaticul Filaret s-a autointitulat ,,Patriarh al Kievului şi al întregii Ucraine’’. Intrusul Epifanie e doar ,,mitropolit’’. Peste puţină vreme, ereticul Bartolomeu va ridica schismaticii lui Epifanie la rangul de ,,patriarhie’’. Dacă greşesc, vă rog să mă iertaţi. Să mă ierte Bunul Dumnezeu.

Presbiter Ioviţa Vasile, nevrednic de numele Domnului Iisus Hrtistos

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

13 comentarii

 1. Aceasta e o demonstrație de subordonarea a religiei fata de puterea politica. ,,Nimic fără Dumnezeu!” , nu ,,Nimic fără politic!” Această schismă e o lucrare vicleană.

  Dumnezeu să ne arate Calea, Adevărul și Viața!

 2. Doamne ajută!
  Interesant punct de vedere.

  Aș fi fost interesat totuși de ce se numește schisma la modul concret. Mă gândesc spre exemplu biserică ortodoxă română este “independenta”, in sensul că nu este subordonată altei biserici ortodoxe din alta tara. Domnul nostru Iisus Hristos este capul întregii Biserici.

  Aș aprecia dacă puteți sa mă lămuriți in ce sens este separarea bisericii ortodoxe ucrainene de cea rusească considerată o schisma?

  Va mulțumesc și Doamne ajuta!

  Dorin

  1. Domnul.e Dorin Brumaru,
   Biserica Ortodoxa Ucraineana nu s-a separat de Patriarhia Moscovei. Cei aproximativ 50 de ierarhi canonici si legitimi continua sa tina de Patriarhia Rusa, impreuna cu credinciosii lor. Schisma au produs-o aventurierii Fil.a.ret si Epifanie.. Acestia nu mai tin de Biserica Ucraineana si impl.icit de Patriarhi.a Mo.scovei.
   Schisma s-a produs intre Patriarhia Rusa si cea de l.a Constantinopol., pentru faptul. ca Bartol.omeu ii sustine pe scismaticii Fil.aret si Epifanie.
   Nu mai vorbiti de subordonare in Biserica. Aici exista un al.t cuvant care defineste rel.atiil.e intre Biserici – sinodal.itatea.

 3. Ecsact asa este inceputul sfîrșitului păcat ca REUSIT CEL VICLEAN SI A DEZBINAT DIN NOU BISERICA NOASTRĂ ORTODOXA ACUM CA NE AȘTEAPTĂ TIMPURI GRELE SI CA TRAIM TIMPURI TULBURE. AR TREBUI SA FIM MAI UNITI CA NICIODATĂ SA NE SPRIJINIM SA VEDEM SI SA NE DEA DUMNEZEU ÎNȚELEPCIUNE SA DESCHIDEM OCHI SI SA VEDEM UNDE GRESIM SI SA NE CEREM ERTARE UNUL CU ALTUL CA MULTE SE MAI ÎNTÎMPLĂ NATURA SI TOTUL IN JURUL NOSYRU NU MAI SUPORTA RAUTATEA SI NEGHIOBIA DIN SUFLETUL NOSTRU TOTI SUNTEM FIII LUI TATAL NOSTRU ISUS HRISTOS SI AR TREBUI SA NE IUBIM CA NISTE FRATI SUNT TULBURATA IN FIINTA MEA DE OM DE ACEASTA STIRE SI NEMULȚUMITĂ

 4. Domnule Dorin

  Filaret a fost dat anatemei si caterisit pentru pacate personale de catre Biserica Rusa undeva prin anii 1990 daca nu ma insel. Deci aceasta e o caterisire valida, adica pentru pacate personale. Din frustrare pentru ca nu a putut fi patriarh canonic in Rusia, el s-a autodeclarat ”patriarh” de Kiev de la sine. De fapt a ramas un simplu mirean si la fel sunt toti din fractiunea lui, incluzandu-l si pe Epifanie. De cand un mirean se poate autodeclara patriarh doar asa de capul lui?

  Nimeni nu ii recunostea ca valizi pe acestia, doar acum ce s-a trezit marele eretic si schismatic Bartolomeu sa o faca. Dar pe baza a caror canoane? Sau pe ce baza? Cu atat mai mult ca exista Biserica ortodoxa in Ucraina condusa de IPS Onufrie si subordonata Patriarhiei Moscovei. Eventual acestia (subordonati mitropolitului Onufrie) daca aveau autocefalie si in mod canonic era cumva. Dar ce cauta fractiunea lui Filaret si ce rol avea avand in vedere ca era o fractiune paralela, repet, simpli mireni si fara succesiune apostolica? Niste caterisiti care nu mai au nici hirotonie cum mai pot transmite mai departe succesiunea apostolica? Nicicum. IPS Onufrie cu toti cei subordonati au succesiune apostolica si sunt canonici. Pe baza caror canoane Bartolomeu il da la o parte?

  Noi (Romania) si Georgia (plus alte tari) am primit autocefalie, da, dar noi aveam succesiune apostolica si din cate stiu s-a procedat intr-un mod canonic. E o diferenta enorma!

  Bine totusi ca aproape toate Bisericile Locale sunt impotriva lui Bartolomeu! Sper sa avem ceva vesti bune si din partea BOR, macar de s-ar ridica cativa arhierei, acum chiar e momentul! Nadajduim si la convocarea unui sinod ortodox, s-au facut prea multe schisme in Biserica si ereticii sunt prea obraznici!!!

  Sa nu uitam si de profetia Sf. Lavrentie de Cernigov…
  https://saccsiv.wordpress.com/2015/03/09/profetia-sfantului-lavrentie-de-cernigov-despre-kiev/

  Dumnezeu sa ne aiba in paza!

 5. Ma cutremur văzând ce caterisiti și anatemizati domniile voastre!Lăsați mai marii noștri s-o facă, dvs.in calitate de CE vorbiti?Începem de la Adam si Eva,cu aceeași problemă,a neascultarii?veșnic suntem mai înțelepți decât ierarhii?Eu,o credincioasă ortodoxă română,imi ascult ierarhii și unde ma duc sfintiilor lor,sunt de acord.In fata lui Hristos,eu nu vreau sa raspund pentru NEASCULTARE!

  1. Ganditi complet gresit! Si dvs. aveti minte sa puteti distinge binele de rau, si dvs. puteti citi Sfintii Părinti si sa cunoasteti Dreapta Credinta. Iar cand ierarhii va duc in pacat, inafara Bisericii, nu mai trebuie sa faceti ascultare de ei, ci de Dumnezeu, care a vorbit prin Sfintii Părinti.

  2. Asa-zisi “preoti”, “hirotoniti” de gasca lui Filaret sunt caterisiti/anatemizati si la noi, de catre “mai marii nostri”, duduie Mihaela, matale in ce calitate vorbesti??? Mata faci confuzie intre ascultarea de Hristos si “ascultarea” fata de niste ierarhi VREMELNICI!
   Esti de acord, “o credincioasa ortodoxa romana” si daca “sfintiile lor”, cu intelepciunea lor, va duc in iad? Ascultarea de ierarh se opreste atunci cand Dreapta Credinta este calcata in picioare! Deschideti-va ochii, scoateti dopurile din urechi si veti vedea/auzi “inventiile” si “dragostea” propovaduite de iubitii dumneavoastra ierarhi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE