Numărul tinerilor, cu vârste între 14 şi 35 de ani, a scăzut cu aproape o treime în ultimii 15 ani. Aşa arată o analiză publicată recent de Consiliul Tineretului din România. Specialiştii atrag atenţia că în câţiva ani sistemul de pensii va intra în faliment.
Populaţia tânără a scăzut cu aproape o treime (32,75%) din 2003 şi până în prezent. Cel puţin aşa relevă un studiu publicat recent de Consiliul Tineretului din România. Concret, în acest interval de timp numărul tinerilor (în sensul Legii tinerilor nr. 350/2006, însemnând cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani) a scăzut cu 2.471.349, de la 7.546.097 la 5.074.748. Cea mai semnificativă reducere a avut loc în perioada 2013-2018, de 11,05%, însemnând o scădere cu 630.593, mai notează raportul.
Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România (CTR), afirmă că problema este cu atât mai gravă în contextul în care finanţarea pentru tineri se menţine la un nivel scăzut. Concret, analiza CTR arată că statul investeşte anual pentru activităţile destinate tinerilor echivalentul unui covrig, respectiv 1,49 lei. Investiţia totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului şi Sportului (incluzând atât activităţile pentru tineret cât şi cheltuielile cu salarii, centre de tineret şi de agrement şi realizarea unor cercetări) ajunge abia la 20 de lei/tânăr/an, potrivit aceleiaşi surse.
„În condiţiile în care în ultimii 15 ani numărul tinerilor a scăzut cu aproape o treime (32,75%), de la 7,5 la 5 milioane de tineri, acest nivel de finanţare a activităţii de tineret este efectiv sinucigaş pentru România. Pentru a rămâne în ţară, tinerii trebuie să aibă o calitate a vieţii mai bună şi asta înseamnă şi educaţie şi sănătate, dar şi oportunităţi de voluntariat, de învăţare în afara şcolii, de petrecere a timpului liber, un cadru prin care să aibă acces la informaţii de interes pentru ei, consiliere, spaţii în care să se întâlnească şi să dezvolte proiecte care să răspundă nevoilor lor şi ale comunităţilor lor şi multe altele”, punctează Mihai Dragoş.
Sistemul de pensii va intra în faliment
O consecinţă a plecării tinerilor din România are legătură directă cu falimentarea sistemului de pensii, care va intra în colaps în 5 – 10 ani, după cum susţin sindicaliştii. „Primul şoc va fi pe sistemul de pensii, atunci când decreţeii vor ieşi la pensie. Discutăm de cifre uriaşe: 2,5 milioane de tineri care au părăsit ţara este enorm. Din punctul meu de vedere, modelul de structurare a actualei legi a pensiilor e unul care pedepseşte generaţiile următoare, dar îi ajută pe cei care sunt acum la pensie. Aceste cifre date de Consiliul Tineretului din România ar trebui să stârnească un taifun în birourile guvernamentale. Pentru că se va ajunge în situaţia în care ori se cresc transferurile de la bugetul de stat şi se iau bani de la dezvoltare pentru a-i direcţiona spre plata pensiilor, ori să pui la colţ generaţiile care vin din urmă. Asta pentru că inevitabil se va constata că pentru ei au rămas trei lei şi nu pot beneficia de pensie”, a declarat, pentru „Adevărul”, Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS).
Românii care fac copii s-au mutat în alte state
La rândul său, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame“, spune că efectele plecării tinerilor se văd şi în planul natalităţii, care a scăzut considerabil în perioada 2003 – 2018. „Natalitatea e foarte jos în România iar cei care au plecat sunt tocmai cei aflaţi la vârsta la care se fac copii. Există, din păcate, efecte socio-economice grave, mai ales că natalitatea este un motor pentru orice stat. Oamenii, în momentul în care iau decizia de a face copii, năzuiesc spre mai bine. Atunci când natalitatea se mută din România în alte state, cum e cazul celor care migrează, ţara asta rămâne pe rezervor gol, populaţional, socio-economic şi ca spirit. Implicaţiile sunt mult mai grave decât am putea crede la prima vedere”, spune reprezentanta societăţii civile.
Totodată, sociologul Barbu Mateescu punctează că o altă problemă economică va viza piaţa de desfacere pentru anumite produse destinate populaţiei tinere.
„Companiile care fac produse pentru nou-născuţi, cât şi pentru copii de alte vârste, vor avea de suferit în sensul că publicul lor ţintă va scădea considerabil. În plus, cred că vor fi probleme şi în aria divertismentului sau a turismului, căci vor fi mai puţine persoane care vor da bani pentru activităţi de relaxare. Nu mă refer în mod particular la turismul pentru familii extinse, cât la turismul mai puţin comercial, preferat preponderent de tineri. Un alt efect important este schimbarea agendei politice, cât şi a discursului în acest sens. Observăm cum clasa politică este deja preocupată, într-o mai mare măsură, de pensionari decât de tineri. Asta pentru că cei dintâi reprezintă un electorat mai extins“, conchide Mateescu.
Ce aberatie de articol!
Astia au intrat in pauza de idei si produc maculatura, fie ea si electronica. Peste 20-25 de ani cand copiii de astazi a urma sa intre pe piata fortei de munca lumea, daca va mai exista, va arata cu totul si cu totul altfel. Internetul obiectelor va fi o realitate (reteaua 5G care permite aceasta este deja in curs de implementare si beneficiaza din plin de inteligenta artificiala). Asadar lumea virtuala va domina totul iar mintea oamenilor va fi conectata direct la ea. Robotii vor face 99% dintre muncile de astazi ale oamenilor. Fara cea mai mica indoiala (ex. ganditi-va numai ca fac deja operatii destul de complicate in care doctorii doar asista cu o contributie minima). Odata cu introducerea inteligentei artificiale toate sistemele vor capata o flexibilitate extraordinara care le va permite sa se indrepte inclusiv spre zona de produse de serie mica sau chiar unicat. In acele conditii de oameni va fi prea putina nevoie si nu cred ca robotii vor lucra pt ca oamenii sa stea cu burta la soare sa bea bere si sa manance mici. Mai degraba oamenii vor fi considerati dispensabili la fel cu gandacii de astazi care doar consuma si produc gunoi. Pentru aceasta vor fi incurajate politicile eugeniste iar oamenii indoctrinati sa se considere salvatorii planetei prin sinucidere asistata.
Am vazut oameni la magazin in Romania platind cu telefonul. Cati nu au telefon mobil sau cati au un mobil model vechi, nu asa-zis „inteligent”? Cunosc deja persoane care au aplicatii pe telefon cu care isi controleaza dispozitivele electronice de acasa (ex. nu-i asa ca este usor sa ai un aspirator care sa faca singur curat? si, culmea, cand se apropie de terminarea bateriei merge singur la statia de incarcare dupa care isi continua treaba de unde a lasat-o). Aplicatiile sunt nenumarate. Deocamdata telefonul inteligent este dispozitivul cu care ne conectam la lumea virtuala. In curand insa va fi nevoie de ceva mult mai aproape de corpul uman care sa faca interactiunea omului cu sistemul mult mai rapida. Iar un mic implant va rezolva si aceasta problema. Atunci oamenii vor deveni cyborgi iar cei care nu vor fi conectati la sistem aproape ca nu vor putea trai. Vor fi paria ce-si vor duce zilele de azi pe maine. Iar ceea ce spun acum are un orizont de timp mult mai apropiat de cei 20-25 de ani de care vorbeam mai sus.
Iar intr-o societate puternic virtualizata va fi nevoie de identificarea instantanee si cu un grad de certitudine absoluta. Iar asta se va putea face numai prin implant de tip rfid. La inceput majoritatea va primi acest implant pentru ca va permite o existenta comoda insa dupa un timp identificarea prin implant va deveni obligatorie pentru a elimina orice posibile erori de sistem. De aceea cei fara implant vor fi vanati si obligati sa se pecetluiasca pentru ca totul sa functioneze bine.
Daca Domnul nu va scurta vremurile, va urma in doar cativa ani o dictatura electronica la nivel planetar cu ajutorul careia se va instaura adevaratul comunism (ex. ce minunat este creditul social, nu? uite ca se introduce si in Venezuela dupa China si nu este nimic care sa-l opreasca). O Imparatie a Omului aici pe pamant in care toate vor fi opusul din Imparatia Cerurilor.
Sigur ca acestea se vor intampla numai daca Domnul va ingadui insa vedem cum scade credinta pe zi ce trece. Singura solutie este ca fiecare dintre noi sa incerce sa fie astazi mai bun decat ieri cautand in permanenta sa fie bineplacut Domnului. Si fiecare sa faca faptele dupa darurile pe care le-a primit si dupa masura sa. Astfel Domnul ii va purta de grija si fiecare isi va gasi calea spre mantuire. Sa fim insa constienti de faptul ca Domnul a spus ca „in lume necazuri veti avea” si ca numai cei care trec prin usa cea stramta se mantuiesc.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Si in Romania din ce in ce mai multa lume este dependenta de smartphone-uri. Uite un concurs ciudat: http://www.economica.net/recompensa-de-100-000-dolari-pentru-a-trai-un-an-fara-smartphone_162680.html
Pe lângă cele scrise de tine, scăderea demografică este o realitate. Ceea ce autorii articolului nu zic este că principala cauză sunt milioanele de avorturi.
@ Stan,
Un comentariu minunat al unei perspective întunecate. Dumnezeu să ne ierte si să ne apere in aceste vremuri!
Multa minciuna cu privire la pensii . Pensionarii nu asteapta de la generatiile mai tinere ca acestea sa ii sustina financiar . Pensionarii si- au platit deja contributiile la pensii , deopotriva cu angajatorii lor . Problema este ca acesti bani nu mai sunt , desi ei reprezinta propietate . Administratorii acestor bani insa au folosit (furat) acesti bani si arunca … vina pe generatiile tinere care trebuie sa sustina pensionarii ! In 2016 Pensiile – pe medie , reprezentau doar a 5-a parte din contributiile date inainte , dar concluzia este ca ” suntem furati legal ” doar ei fac legile .