X

Arhiepiscopul Longhin către Patriarhul Bartolomeu: provoci atâta durere în inimile noastre

Arhiepiscopul Longhin numește viitorul "Sinod de unificare" de pe 15 decembrie "sinodul celor blestemați" și refuză să participe la acesta

Arhiepiscopul Longhin cu elevii orfelinatului său

Arhiepiscopul Longhin de Bănceni a răspuns invitației Constantinopolului de a participa la “Sinodul de Unificare”. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Într-o scrisoare trimisă către Fanar, o copie a căreia a fost pusă la dispoziția UOJ, Arhiepiscopul Longhin din Bănceni denunță în mod aspru acțiunile Patriarhului Bartolomeu din Ucraina.

“Potrivit deciziei voastre, vă înălțați pe sine înșivă, numindu-vă Mama tuturor Bisericilor și conducătorul întregii lumi ortodoxe. Dar unde este Hristos, care este capul adevăratei Biserici ortodoxe? “, întreabă IPS Longhin.

În scrisoarea sa, Arhiepiscopul Longhin  își amintește că la una dintre întâlnirile șefilor bisericilor ortodoxe locale din Chambesy, Patriarhul Bartolomeu a făcut o promisiune solemnă de a nu interveni în situația din Ucraina, totuși, acțiunile sale actuale par a fi o încălcare directă a acestei promisiuni.

Arhiepiscopul Longhin numește viitorul “Sinod de unificare” de pe 15 decembrie “sinodul celor blestemați” și refuză să participe la acesta.

“Vă trimit înapoi invitația la sinodul schismatic, refuzând să particip la el”, scrie arhiepiscopul.

În apelul său adresat Patriarhului Bartolomeu cu titlul “Domnul”, Arhiepiscopul de Bănceni, explică următoarele:

“V-am numit domnul Bartolomeu, de vreme ce Patriarhul Bartolomeu nu ar fi permis niciodată ca unitatea Pan-Ortodoxă să fie distrusă. Câtă durere ați cauzat în inimile credincioșilor ortodocși, ispitiți și confuzi, ale copiii credincioși ai Bisericii lui Hristos”.

Arhiepiscopul Longhin își exprimă intenția fermă de a rămâne loial Bisericii Ortodoxe Ucrainiene până la capăt, pe care o numește singura Biserică canonică din Ucraina.

“Am fost, suntem și rămânem singura Biserică Ortodoxă canonică din Ucraina cu întâistătătorul nostru, Preafericitul Mitropolit al lui Onufrie al Kievului și a toată Ucraina”, scrie Eminența Sa.

“Domnul să ne miluiască pe noi pe toți! Amin”, Vladica Longhin își încheie mesajul.

Patriarhul Bartolomeu a trimis invitații către ierarhia UOC (Biserica Ortodoxă Ucraineană) la “sinodul de unificare”.

Mulți ierarhi au fost invitați de autoritățile locale.

UOJ a raportat că Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie a întors invitația la “Sinod” fără răspuns. La fel ca și majoritatea ierarhilor UOC  .

Sfântul Sinod al UOC a hotărât să considere “sinodul de unificare” o adunare a fărădelegii.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Axios,Axios,Axios IPS LONGHIN!
    Bineplacutul lui Dumnezeu,Mitropolitul cu glas de tunet,vajnicul aparator al Ortodoxiei,Vladica Longhin, arata Patriarhilor Ortodocsi ai veacului ,tuturor purtatorilor de mitre aurite, ca cerinta momentului este unitatea in gand ,fapta si cuvant,caci nici o fratietate sau interes geo -politic nu poate sta inaintea ADEVARULUI, Cuvântul dătător de viață, Hristosul Cel Viu. „Timpul nu poate ruina adevărul lui Hristos. Ortodoxia nu se poate schimba. Se poate să devenim ortodocși cu adevărat. Ne trebuie o preoție purtătoare a Cuvântului viu”spunea Fericitul Cuvios Parinte Daniil (Sandu Tudor),Floarea de Foc a Ortodoxiei romanesti.

    In Biserica vie si vesnica a lui Hristos,poporul ortodox merge pe drumul suferintei,’în noaptea cea mare ce ne învăluie, în marea tăcere ce ne cuprinde,cu credința nestrămutată că va ajunge odată sub porțile unde stă de pază arhanghelul cu paloș de foc. El crede până la moarte că numai la lumina Lui vor putea pătrunde în Cetatea lui Dumnezeu.’

    Conform Napocanews, noua biserică inventată de Piotr Poroșenko va impune comunității românești, oficierea slujbelor religioase în noua biserică ucraineană autocefală folosirea limbii ucrainene în locul limbii române. Nu de mult, Filaret Denisenko, liderul auto-proclamatei Biserici Ortodoxe a Ucrainei, a spus că după „unificare”, toate slujbele se vor ține în limba ucraineană. Cea mai grea situație este în regiunea Cernăuți unde este cea mai puternică comunitate românească. Aici sunt 440 de parohii ortodoxe, dintre care 126 sunt parohii ortodoxe românești. În areal mai sunt și șapte mânăstiri românești. Bisericile românești, aflate sub autoritatea Mitropoliei Kievului – de sub Patriarhia Moscovei -, au săvârșit până acum slujbele în limba română.

    Se pare că românii din parohiile ortodoxe se pot reîntoarce la sânul bisericii mamă reprezentată de Patriarhia Română, de care au aparținut până la ocupația sovietică. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuți, fapt consemnat în Comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al BOR din 9 aprilie 1992. Situația românilor din Bugeac este și mai gravă deoarece ucrainenii nu recunosc aici limba română și minoritatea românească, ci doar cea moldovenească. ”Un rol important în zonă îl poate avea Mitropolia Basarabiei care ține de București. Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe – Ismail), cu reședința actuală în municipiul Cahul, are drept de jurisdicție în partea basarabeană a euroregiunii româno-moldo-ucraineană Dunărea de Jos, iar Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), cu reședința în municipiul Bălți, are drept de jurisdicție în nordul istoric al Basarabiei, peste comunitățile care solicită benevol revenirea la sânul Mitropoliei Basarabiei, respectiv, al Patriarhiei Române”, conform jurnalistului Vlad Cubreacov. Pentru ca românii persecutați din Ucraina să se reîntoarcă la sânul Bisericii Ortodoxe Române este nevoie de o implicare concertată a guvernului, care din păcate e ocupat doar de amnistie și a președintelui, care vibrează catolic. Greul unificării religioase a românilor de dincolo de granițe,va reveni Patriarhului Daniel,devenit peste noapte domn,asemeni confratelui sau intru fratietate si credinta,domnul Bartolomeu.
    Mai sunt, cum spune Scriptura, ”șapte mii de bărbați neștiuți cari nu au plecat genunchii în fața lui Baal”?
    Cand vom deveni cu toti,ortodocsi cu adevarat,caci inima noastra tremura cu durere la gandul acestor frati ai nostri,care se vor risipi,intrand fie pe drumul schismei ,fie in jarul diabolic al ecumenismului,care a cuprins tara Binecredinciosului Voievod Stefan Cel Mare si Cel Sfant si a Sf.Cuvios Daniil Sihastrul.

  2. Sa ne reamintim ca in februarie 2015,auto-intitulatul Patriarh Filaret conducatorul schismaticilor din Ucraina, a cerut Statelor Unite să livreze arme Kievului pentru războiul civil din Donbass. Liderul religios, excomunicat de Biserica Ortodoxă Rusă, a formulat cererea de asistenţă militară în faţa Congresului American.

    Cu aceasta ocazie, Casa Albă a anunţat că o posibilă livrare de arme pentru Kiev ar duce la o escaladare nedorită a conflictului din Donbass.

    Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, aflaţi în vizită la Moscova pentru a discuta cu preşedintele Putin situaţia din estul Ucrainei, s-au opus categoric livrării de arme către autorităţile de la Kiev şi intenţiilor Ucrainei de a adera la NATO.
    Atunci ,IPSLonghin,cu durere si dragoste indemna poporul ucrainian:
    „*Atâta vă rog: să fiţi uniţi şi să nu daţi copiii la moarte. Credinţa noastră ortodoxă nu ne dă voie să ne omorâm unii pe alţii. Pentru interesele politice, pentru cei care-şi apără businessul lor, care-şi apără scaunele lor de conducere, vor să omoare lumea noastră, care trăieşte în pace şi-n Dumnezeu. Dragii mei, nu aveţi voie să împuşcaţi, să omorâţi. Dumnezeu dă viaţă, Dumnezeu o ia. Conducătorii Ucrainei au spus: „Credinţa ortodoxă este cel mai mare vrăjmaş al Ucrainei”. Aşa le-au dictat străinii, care nu pot suporta adevărul, pentru că sunt orbi.

    Cum pot ridica arma şi împuşca făptura lui Dumnezeu?[..]
    Eu nu dau binecuvântare să mergeţi la război.

    Noi vă îndemnăm la pace. Sunt circa 10.000 de soldaţi ucişi, de care nici mamele lor nu ştiu că nu mai sunt în viaţă. Nu fac politică, ci spun cu durere că nu-i război împotriva vrăjmaşului, ci e războiul cel dintre noi. Când blestemaţii apără Statele Unite, vor să vadă cum se omoară ortodocşii, cum se împuşcă ortodocşii, şi ei stau şi beau, mănâncă şi se veselesc, şi se bucură de sângele care se varsă pe un pământ sfânt.

    Greu vor plăti sângele care curge pe mâinile şi pe hainele lor. Acestea le-a făcut o Europă blestemată, de care Sfinţii Părinţi au spus „să nu vă închinaţi fiarelor” şi americanii, care în ce ţară s-au băgat, numai vrajbă şi vărsare de sânge au adus. S-au dat la o parte şi se bucură de sângele creştinilor noştri.
    Simţim cu toţii, fraţilor, că suntem în pragul celui de-al treilea război mondial.De aceea, vă spuneam, pocăiţi-vă! Noi nu dăm copiii la moarte!

    Niciodată nu voi pomeni la Sfânta Liturghie pe aceşti conducători blestemaţi ai ţării noastre. Niciodată pe aceşti conducători necredincioşi, fără frică de Dumnezeu, care stau în fotolii şi arată cu degetul zicând: omorâţi. Doar o singură rugăciune:

    Dacă mai poţi, Doamne, luminează-i, că i-a cuprins lumina întunericului şi iadul este peste ei. Nu vor altceva decât să curgă sânge şi asta este plăcerea lor. Satanişti! Slugile satanei sunt.
    Dacă nu se vor opri, îi va opri Dumnezeu, dar va fi jale mare”.
    *http://ortodox.md/episcopul-longhin-mihail-jar-vicar-de-banceni-despre-mobilizarea-la-razboi-a-tinerilor-din-ucraina-noi-nu-dam-copiii-la-moarte/

  3. deja lucrurile in biserica ortodoxa, istoric vorbind, incepe sa semene izbitor de bine cu ce s-a intamplat in decursul istoriei cu biserica catolica, dupa 1054 … asta da mult de gandit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button