X

Asa imigranta, da: Iulia Dumanska

de Saccsiv
Foto: https://www. b1.ro/stiri/sport/cine-este-iulia-dumanska-ucraineanca-ce-a-inchis-poarta-nationalei-de-handbal-in-meciul-cu-norvegia-iubeste-romania-mai-mult-decat-romanii-am-cumparat-un-tricolor-si-foto-252548.html

O cheama Iulia Dumanska, e din Ucraina, are 22 de ani si este portarita Echipei Nationale de Handbal a Romaniei, ce s-a calificat aseara in semifinalele Campionatului European din Franta, dupa meciul cu Ungaria.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Si am spus “asa imigranta, da”, nu pentru ca este o buna sportiva a nationalei, caci pe principiul asta se poate umple tara de toate felurile de buni: constructori, muncitori si alti calificati veniti din Asia, Africa sau de aiurea.

Ci am spus-o deoarece fetita asta s-a integrat iute in neamul care a adoptat-o inca din adolescenta: isi face cruce cand intra pe teren, striga din tot sufletul imnul, isi punea tricolorul pe ghiozdan si ne-a invatat limba cu mare drag. Dar iata mai pe larg povestea ei, conform articolului Povestea Iuliei Dumanska, portărița ucraineancă a naționalei României. Cum și-a făcut singură buletin românesc: „Ne zicea că e deja româncă”  de pe Libertatea:

Povestea Iuliei Dumanska, portărița ucraineancă a naționalei României și a lui SCM Rm. Vâlcea. Iulia a avut parade formidabile în jocul cu Norvegia (31-23, prima victorie la un Euro contra lor dupa 18 ani), dar si cu Vipers Kristiansand, de exemplu, contribuind decisiv la câștigarea Cupei EHF de echipa olteană SCM Craiova.
Provenind dintr-o familie de fotbaliști și handbaliste, ucraineanca Iulia Dumanska a ales să practice sportul. Soții Marta au văzut-o în 2011, an în care au și adus-o la clubul băimarean CS Marta, unde ea a devenit rapid liderul echipei sale.

A învățat în trei luni limba română și a dorit – din prima clipa – să devina cetățean român. Își agățase tricolorul de ghiozdan, îl pusese și în cameră și își făcuse, simbolic, un buletin românesc.
Iulia, născuta într-o familie de fotbaliști și handbaliste

Iulia Dumanska (născută pe 15 august 1996, la Horodenka, în Ucraina) s-a apucat de handbal în 2007, în orașul natal. Provenind dintr-o familie de sportivi, nu din mama în fiică, ci din… bunică in nepoata, Iulia nu avea cum să nu iubeasca sportul.
„Tata a fost fotbalist, mama – portar de handbal, am o soră care e și ea portar de handbal si ea. Bunicul meu a fost un fotbalist bun și bunica a fost portar de handbal”

„Brațe”, primul cuvânt învățat în limba română
În 2011 a venit în România cu echipa sa și a evoluat la un turneu internațional din Romania. Soții Ioana și Ioan Marta au văzut-o si, în același an, Iulia s-a legitimat la Clubul Sportiv Marta Baia Mare. Avea 15 ani neîmpliniți.

„Când am venit prima oară în România eram un copil mic, fără parinți alături, nu știam limba româna și vorbeam cu ceilalți în limba engleza. M-a ajutat Tudor Marta, pe care eu îl consider «fratele» meu, m-au ajutat doamna și domnul Marta. În fiecare seară, după antrenamente, încercam să citesc și să scriu câte ceva în limba română. În trei luni am învățat limba. Primul meu cuvânt a fost «brațe», deoarece sunt portar și tot timpul trebuia să vorbesc cu fetele din apărare. Alte cuvinte pe care le-am învațat printre primele au fost «mută» și «pivot»”, povestește handbalista pentru eMaramures.ro.
„A fost foarte grea acomodarea. Știa limba engleză și am început să exersam acasa limba română. A fost foarte studioasa, scria tot ce îi spuneam și, până la urmă, a reușit să învețe. Este un copil deosebit: mi-aș dori ca toți copiii să fie ca și ea. La școală s-a adaptat”, spune Ioana Marta, cea pe care Iulia o alinta ‘mama româncă’.

„Pe lângă calitățile ei motrice foarte bune, este «sufletul» echipei: știe să le incurajeze pe colege atunci când e nevoie, închizând poarta, și asta cred eu contează cel mai mult”, declara Ioana Marta.
„Din prima zi mi-am dorit să devin cetățean român”

„Când am venit prima oară în România am auzit că, dacă am cetățenie ucraineană, pot primi și cetățenia română. Asa că din prima zi mi-am dorit să devin cetățean roman. Am cumparat un tricolor și mi-am pus o bucățică din el pe ghiozdan, iar alta în cameră”, povestește tânăra care acum apără poarta naționalei României la handbal.
Iulia, care a mai jucat la Neptun Constanța și HCM Baia Mare înainte să ajungă la Craiova, a primit cetățenia română în 2016.

„Scria perfect gramatical, dar cu pronunția era mai dificil. În momentul în care și-a propus să ia cetățenia, își agățase tricolorul la ghiozdan. Avea și buletin făcut pe calculator. Ne zicea că e deja româncă” își amintește Ioana Marta.

Iulia Dumanska, bronz cu naţionala de tineret a României
După ce a primit cetăţenia română, Iulia Dumanska a putut să fie chemată la echipa naţională, iar în 2016 a bifat primele selecţii la „tineret”, unde a câştigat medalia de bronz la Campionatul Mondial U20 din Rusia. În acelaşi an, handbalista a făcut pasul spre echipa mare, unde a reuşit să bifeze 14 selecţii până în prezent şi alături de care a fost prezentă la Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania, disputat în decembrie 2017.

Superba jucătoare a impresionat si la Mondialul de anul trecut, unde a ținut poarta închisă timp de 18 minute în meciul cu Spania.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. De promovat!

    Fara nicio consultare populara, pe data de 10 dec 2018 am fost facuti partasi la Pactul pt Migratie de la Marrakesh. Niciuna din tarile cu care ne invecinam nu a semnat pactul. Asta inseamna ca Romania este tara principala, tara tinta pentru intreaga ruta de migratie prin Marea Neagra. State ca SUA, Austria, Australia, Israel, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria au refuzat acest pact. DUMINICA, 16 decembrie 2018, ora 15.00 se organizeaza mars de protest. Traseul este: Guvern(Piata Victoria–Piata Universitatii-Unirii-Parlament). Este mars autorizat. 

    Trebuie sa ne mobilizam sa mergem. Avem indemn de la parintii duhovnici pentru mobilizare si participare, rugaciune, citit la Psaltire, ajunare si post pentru duminica. Avem o ultima sansa de a opri migratia. Pe 19 dec, in cadrul Adunarii Generale a ONU, Romania poate inca sa respinga acest pact. Altfel ne asteapta anarhia sociala, cresterea infractionalitatii( violuri, crime) asa cum s-a intamplat deja in alte tari.

    INTERZIS SA PURTATI VESTE GALBENE! Orice insemn crestin este binevenit.

  2. un alt anunt suna asa ..

    Doamne ajuta! Duminica ora 15 in Piata Victoriei mars impotriva ratificarii pactului privind migratia. Intre 17.12-19.12 va avea loc intalnirea ONU privind acest lucru. Informatii pe Pag de fb ” Fratia Ortodoxa Sf. M. Mc. Gheorghe” si site-ul “danielvla”. Iertati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button