X

UDMR vrea din nou atârnată opinca românească de vârful parlamentului de la Budapesta: a depus un proiect de lege pentru ”transpunerea prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia”

UDMR vrea să profite de pierderea majorității coaliției PSD-ALDE din Senat în urma demisiilor a altor 4 membri PSD. Opoziția pregătește o moțiune de cenzură și astfel coaliția este constrânsă să negocieze cu UDMR pentru a-i câștiga voturile

Un proiect de lege depus, luni, la Parlament, de către UDMR prevede ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, informează News.ro. Parlamentarii UDMR invocă drept fundament al inițiativei legislative alineatul 1 al punctului III al Rezoluției care stipulează: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”.

UDMR cere adoptarea proiectului în regim de urgență astfel încât minoritățile naționale să beneficieze de reprezentare proporţională în instituţiile administrative la nivel local, judeţean, naţional şi european și reprezentare proporţională a minorităţilor naţionale în instanţe şi tribunale.

Totodată, proiectul dă posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă.

La nivelul ministerelor, precum şi la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, ar urma să se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporţional cu numărul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale istorice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.

Este stipulată și adoptarea Legii privind statutul minorităților naționale care să reglementeze modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice.

”UDMR consideră că, în Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizează convieţuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în Rezoluţia adoptată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia. Democraţia se bazează pe statul de drept, iar democraţia românească poate fi împlinită numai dacă prevederile Rezoluţiei de la Alba Iulia se implementează în legislaţia română”, susține UDMR.

UDMR a mai susținut în acest an un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, proiect care a picat la vot.

Categorii
Iredentism
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

UDMR vrea să profite de pierderea majorității coaliției PSD-ALDE din Senat în urma demisiilor a altor 4 membri PSD. Opoziția pregătește o moțiune de cenzură și astfel coaliția este constrânsă să negocieze cu UDMR pentru a-i câștiga voturile. Este mai prejos interesul României față de interesul de partid, indiferent că ești la guvernare sau în opoziție?

UDMR cere ce are deja, subminând România

– Modul de administrare autonomă a vieţii culturale, învăţământului şi culturii minorităţilor naţionale istorice se reglementează prin Legea privind statutul minorităţilor naţionale din România;

– Posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine, prin lege, un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă şi care, împreună, corespund cerinţelor NUTS 2 prevăzute în Regulamentul (CE) 1059/2003.

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

  1. Majoritatea a pierdut-o coalitia de guvernare in Camera Deputatilor cu 2 voturi (au 163 din 165 cat le-ar asigura majoritatea) si nu in Senat cum eronat se indica in comentariu. Oricum cele 2 voturi sunt usor de primit de la minoritati si nu este nevoie sa se intre la negocieri cu udmr. Cu siguranta ca nici ungurii nu cred ce cer insa marea lor victorie este ca au pus pe tapet aceasta problema ceea ce inseamna ca au mai facut un mare pas inainte pe calea obtinerii autonomiei.

  2. NUI MARE LUCRU CA ACESTI PARVENITI LIMITATI SA AJUNGA LA O INTELEGERE CU UDMR…IN DEFAVOAREA ROMANIEI .DUPA CATA MINTE AU SI PATRIOTISM… UNGURII STIU CE VOR …PE CAT AI NOSTRII NU ….SE BALANGANE PE PICIOARE CA BETIVII CARE NU AU REAZAM .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.