X

Economia României este dependentă de multinaționale

FOTO: adevarul. ro

Companiile străine, în special multinaţionalele, joacă un rol semnificativ în performanţa economică a ţărilor în care îşi desfăşoară activitatea. Acest lucru se întâmplă şi în cazul economiei româneşti.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

România ocupă primele locuri din Uniunea Europeană raportându-ne la dependenţa faţă de companiile multinaţionale, cifra de afaceri totală fiind în jur de 50% generată de firme străine. La data de 31 decembrie 2017 numărul de firme cu participare străină a fost de peste 215.600. 

Şi Institutul Naţional de Statistică (INS) confirmă acest fapt: afacerile în România sunt făcute de către multinaţionale. Cele mai recente date arată că în ţara noastră erau active, la finalul anului 2015, 73.663 de grupuri de companii, din care doar 7,4% erau grupuri controlate de persoane rezidente pe plan local, în timp ce restul fac parte din categoria multinaţionalelor. Acestea erau controlate în principal de firme sau persoane din Germania, Franţa şi Italia, potrivit INS.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, spunea anul trecut că, în cazul în care multinaţionalele se retrag din România, economia va fi „la pământ”

„Multinaţionalele, dacă se retrag din România, închidem lumina ţării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite”, spunea Daraban.

Ce ţări fac investiţii în România                                                     

Anul trecut, fluxul de investiţii străine directe (ISD) către România a ajuns la aproape 4,8 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel post-criză, potrivit datelor publicate de Banca Naţională. Olanda este principala ţară care face investiţii străine directe în ţara noastră. La finalul anului 2017, ponderea deţinută de investiţiile olandeze în ISD era de 25,9%. Următoarea în clasament este Germania, cu 12,8%, şi Austria, cu 12,6%. Italia se află pe locul patru, ajungând la o pondere de 6,2%, egală cu cea a Franţei şi peste Cipru, cu 6,1%. Luxemburg are de asemenea o pondere importantă de 4,7%.

Locuri de muncă nou create prin investiţii străine

Nici în ceea ce priveşte locurile de muncă nou create prin investiţii străine directe România nu stă rău. Suntem pe locul 18 în lume, în 2017, în ceea ce priveşte acest indicator, în timp ce ne clasăm pe locul 16 atunci când luăm în considerare raportul dintre numărul de locuri de muncă create prin investiţii străine directe (ISD) şi numărul de locuitori, potrivit raportului Global Location Trends 2018, publicat de compania americană din domeniul tehnologiei IBM.

Studiu de caz: Investiţiile BAT în România

Cazul British American Tobacco, una dintre cele mai mari companii din România,  demonstrează importanţa investiţiilor companiilor străine în ţara noastră. Compania este prezentă în România prin trei entităţi: fabrica de produse din tutun de la Ploieşti, o companie de distribuţie la nivel naţional şi un centru global de servicii. Un investitor strategic în România, care creează peste 2.500 de locuri de muncă, compania a început producţia în România în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Conform datelor companiei, investiţiile totale ale British American Tobacco în capacităţile de producţie din România vor depăşi pragul de 1 miliard de euro pentru perioada 1996-2022. Cea mai recent anunţată investiţie va contribui la extinderea pe circa 8.000 mp nou construiţi a capacităţilor de producţie de ţigarete. Astfel, producţia de ţigarete va creşte cu circa 10% până la finalul anului 2018 şi cu încă 10% până la finalul anului următor, iar numărul locurilor de muncă va creşte cu alte 200 de poziţii.­ Totodată, investiţiile au contribuit la crearea unui spaţiu de producţie complet nou, dedicat produselor cu potenţial de risc redus. România a devenit astfel al treilea centru global de producţie a Neostikurilor, consumabilele din tutun pentru glo, după Japonia şi Rusia.

Fabrica BAT de la Ploieşti este a doua cea mai mare din Europa şi între primele cinci, la nivel global, a grupului. ­

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

8 comentarii

  1. La fel ca si a altor tari. Romania nu face exceptie la acest capitol. Iaar in continuare puterea multinationalelor va creste pentru ca astea sunt legile economiei. Sa fim sinceri cati dintre noi cumpara un produs mai scump doar pentru ca este facut in Romania fata de unul strain sau ca este facut de un om si nu de un robot sau pentru ca vine de la un mic producator si nu de la o multinationala? Toti vrem cel mai bun raport calitate / pret iar acesta este obtinut de multinationale din n motive. Asadar … nu vad la ce ne foloseste constatarea din titlu. Oricum cine il cauta cu adevarat pe Dumnezeu va intelege ca nu mai are ce cauta sa lucreze pt multinationale si nici sa cumpere produsele lor. De ce? Simplu: pentru ca tocmai acest sistem bolnav vine la pachet cu duhul imparatiei omului, adica a lui Antihrist iar orice om care cauta la mantuirea sa va trebui sa fuga de el.

  2. Iată că pe primul loc privind investițiile străine directe se află Olanda.
    O firmă ”importantă” este producătorul de țigări BAT. De cine depinde economia românească!

  3. Eu consider ca, multinationalele depind in oarecare masura de piata de aici si de altele similare. Daca nu ar fi asa, nu ar fi aici, nu in asa mare numar.

    Cu riscul de a ma repeta, fata de unii cititori, am mai spus ca, fiecare roman este furat undeva intre 800-1000 de euro/luna. Daca adunam aceasta suma la ceea ce castigam noi lunar, vom observa ca suma rezultata se apropie de o medie europeana a salarizarii.

    De ce e posibil acest lucru ? Ei au gasit o bresa, avantajul nostru l-au adus in terenul lor. Suntem tara cu cei mai multi proprietari: 8.300.000. Noi nu platim chirii. Ce si-au zis stapanii: sa luam acest avantaj al romanilor si sa ne folosim de el. Le vom da salarii mai mici cu exact cuantumul valoric al chiriilor europene.

    In alta ordine de idei, tara care vinde resurse si importa produs finit, nu numai ca e sortita falimentului, dar reprezinta o delicioasa prajitura pentru “investitori”. Asta nu o spun eu, ci o spune orice banala teza economica.

    Ciorba “nu vom putea supravietui fara investitori strainii” e cam acrita de la atata reincalzit.

    Romania daca sa-ar pune pe produs mancare si se orienteaza spre alte piete, cum ar fi Rusia, China si multi multi altii, ar ajunge la un nivel de trai demn de invidiat chiar si de catre nordici.

    Sa nu mai vorbim de resursele energetice, care nationalizate si valorificate in interesul nostru, schmba placa.

    Dar cum la carma Romaniei nu au ce cauta patrioti, frazele anterioare nu sunt decat un vis frumos.

    1. Foarte adevarat. Daca noi ca tara nu mai producem nimic, atunci cum sa avem bani sa o ducem bine? Ne exploateaza altii resursele ca apoi sa dam dublu pe produsul finit.

    2. Nu chiar. Aici se mută activitatea pentru alte piețe pentru că sunt salariile ținute mici de stat. Profiturile se externalizează în mare majoritate fără să fie impozitate. Exemplu clar: Call-center-ele pe limbi vestice, pentru clienți vestici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button