X

[VIDEO] “Ne vom întoarce într-o zi”, pe versuri de Radu Gyr. Interpretează Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei… ce nu-i canonizează pe Sfinții evocați în acest cânt

Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române a organizat în 25 noiembrie 2018 la Sala Palatului concertul „Uniți prin Centenar”.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În cadrul concertului “Uniți prin Centar”, Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române și Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale au interpretat și piesa “Ne vom întoarce într-o zi”, pe versurile poetului temnițelor comuniste, Radu Gyr.  Acestea vorbesc despre jertfa mărturisitorilor din temnițele comuniste și dorința de a le fi recunoscută într-o zi jertfa și sfințenia:

Ne vom întoarce într-o zi,
Ne vom întoarce neapărat.
Vor fi apusuri aurii,
Cum au mai fost când am plecat.

Ne vom întoarce neapărat,
Cum apele se-ntorc în nori
Sau cum se-ntoarce, tremurat,
Pierdutul cântec, pe viori.

Ne vom întoarce într-o zi…
Și cei de azi cu pașii grei
Nu ne-or vedea, nu ne-or simți
Cum vom pătrunde-ncet în ei.

Ne vom întoarce ca un fum,z
Ușori, ținându-ne de mâni,
Toți cei de ieri în cei de-acum,
Cum trec fântânile-n fântâni.

Cei vechi ne-om strecura, tiptil,
În toate dragostele noi
Și-n cântecul pe care și-l
Vor spune alții, după noi.

În zâmbetul ce va miji
Și-n orice geamăt viitor,
Tot noi vom sta, tot noi vom fi,
Ca o sămânță-n taina lor.

Noi, cei pierduți, re-ntorși din zări,
Cu vechiul nostru duh fecund,
Ne-napoiem și-n disperări,
Și-n răni ce-n piepturi se ascund.

Și-n lacrimi ori în mângâieri,
Tot noi vom curge, zi de zi,
În tot ce mâine, ca și ieri,
Va sângera sau va iubi.

Ne mai aburiți mult? Vă folosiți de memoria și valoarea acestor sfinți, fără a face ceea ce ei merită, ceea ce evlavia poporului o cere an de an la Aiud, Gherla, Poarta Albă! Corul Patriarhiei interpretează un cântec pe versuri de Radu Gyr, însă cei cărora le-a alinat suferința sunt în continuare ignorați și au fost și cu o zi înainte de sfințirea Catedralei Naționale, când nu au fost amintiți printre eroii sec. XIX – XX.

Cerem Canonizarea Sfinților din închisori!

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. nu l-au aratat intentionat pe Daniel la sfarsit aplaudand dupa un astfel de cantec. A fost o directiva clara (sa-l chinuie iara evreii, el care vrea sa fie pe placul mai marilor lumii ..)

    apropos de directive. Cea mai dezolanta imagine si inexplicabila pt “inteligenta” lui Daniel, dar trufia intrece orice urma de inteligenta la el, este imaginea aceea deplorabila cu camerele care filmeaza clopotele ori de cate ori sunt activate. Ce are cineva nevoie sa vada niste clopote batand? Da de unde. Dupa ce a fost facut cu ou si cu otet, pe buna dreptate, de presa si opinia publica ca si-a pus chipul pe clopotele gigantice ale catedralei, colac peste pupuza iaca Daniel a gasit ca acestea trebuie filmate in timp ce bat. Ce? Clopotele? Da de unde. Chipul lui de pe ele sa fie filmat! Sa sa stie bine cine a stat ca ctitor de seama … . Va dati seama, chipul nici nu se punea vreodata cred pe niste clopote la zeci si zeci de metri inaltime, daca nu venea acest moment cand la functionare trebuiau musai filmate. Ce rost avea sa stea ele acolo sus in anonimat pana la sfarsitul lumii? Nu, totul a fost gandit in legatura musai cu acest moment sublim cand ele bat si sunt FILMATE, cu chipul lui daniel alternand in balans aratandu-se si ascunzandu-se. Asta era pohta. De aia au pus chipul, ca sa fie filmate apoi. Cum or fi cocotat camera aia pe acolo? Sper insa sa fie doar de inaugurare si cand se vor relua transmisiile tv, cred peste vreo 3 ani dupa pictura, sa nu mai fie camera aia acolo, desi am mari dubii.

    nu stiu ce mai zice presa de data asta, dar mie mi se pare naucitor ..

  2. Frupul psaltic Tronos a mai facut “d’astea”. Sunt chiar recidivisti. Se vede ca au alta fibra si alt simtamant decat cel (cei) care stateau in loja ca “mai marii” lor … . E f. posibil ca Daniel sa nu fi cunoscut desfasuratorul in amanunt, sa fie si elementul de curiozitate. Oamenii astia sunt isteti. Pun in desfasurator si cantece cu continut profund, cum sunt si cele ale unor sfinti pe care patriarhul nu vrea sa-i canonizeze umilindu-i din nou, profitand inteligent de faptul ca ei canta extrem de bine si nu-i poate inlatura, caci toata lumea e incantata de ei. Asta inseamna sa slujesti lui Dumnezeu si sa lucrezi virtutea. Te poti juca apoi cu niste lucruri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button