X

Școala Națională de Studii Politice și Administrative condamnă folosirea iresponsabilă a antisemitismului în discursul politic românesc

Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în relaţia cu Statul Israel şi cu celelalte state

Comunicatul SNSPA:

SNSPA condamnă declarațiile domnului Ilan Laufer ca fiind neargumentate şi iresponsabile.  Astfel de declarații nu își au locul într-o societate civilizată şi afectează imaginea ţării, atât în interiorul societăţii româneşti, cât şi în relaţia cu Statul Israel şi cu celelalte state.

Constatăm cu dezamagire că folosirea unui subiect atât de sensibil ca antisemitismul a devenit un clişeu în spaţiul public, fără o înțelegere corespunzătoare a dimensiunii istorice a acestuia. În calitate de Școală de guvernare, SNSPA face eforturi în consolidarea educaţiei tinerilor pentru a cunoaşte ororile trecutului şi pentru evitarea folosirii arbitrare a termenului de antisemitism în limbajul uzual.

Le recomandăm politicienilor să se abțină de la declaraţii pe subiecte pe care nu le înţeleg sau să se documenteze înainte de a face afirmaţii publice. Totodată, facem apel la toți actorii spațiului public să aibă un discurs corespunzător şi să dea dovadă de responsabilitate, cu atât mai mult într-un context politic tensionat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Cel mai usor e sa ataci pe acest subiect. Laufer este un tanar pregatit si prezentabil si putea lucra bine in diplomatie. Nu trebuia sa se coboare la asemenea contra-atac.

  2. Antisemitism = corectitudine politica alaturi de LGBT si multe altele. Este ideologia noii lumi comuniste care se construieste de zor sub ochii nostri. Evident ca sub aceasta forma se constituie intr-un instrument de represiune mai ales dupa ce a primit si sprijinul legilor mentionate in articol.

    In cazul Ilan Laufer s-au amestecat doua subiecte si este necesara o minima clarificare:
    1. oportunitatea de a-l numi ministru pe dl Laufer
    2. atitudinea lui KWI fata de evrei in general.

    Primul punct este discutabil. Ca orice om are si bune si rele. Avem un presedinte neamt, am avut mai multi ministri unguri, inclusiv un armean (Vosganian) sau chiar tatar (Shhaideh) si de nu stiu cate religii asa ca inca unul evreu nu ar parea mare scofala. Important este ce asteptam de la el. Cu siguranta ar fi fost un plus la relatia cu SUA si Israel iar cei care l-au propus s-au gandit probabil la ceva. Nu cred ca a fost macar o persoana care sa se indoiasca de loialitatea d-lui Laufer fata de coreligionarii sai dar probabil ca au considerat ca per total, daca vor fi cu ochii pe el, iese cu + si pt Romania. Mossad-ul este un serviciu mult prea performant ca sa nu aiba deja o legatura cu dl Laufer. Numai naivii s-ar indoi de asa ceva insa deja ne-am obisnuit sa nu mai avem secrete fata de nimeni.

    Ceea ce a speculat insa Ilan Laufer, si nu fara temei, este atitudinea vadit antievreiasca a lui KWI. IL a facut o enumerare a luarilor de pozitie vadit impotriva intereselor Israelului din partea presedintelui Romaniei si s-a bagat si pe el acolo. Sigur ca putem discuta etica a ceea ce a facut Ilan Laufer dandu-se lovit de Klaus in calitate de evreu si aici SNSPA are dreptate insa pozitia lui Iohannis nu se poate ignora mai ales ca nu s-a deranjat sa aduca nici macar un mic argument in sprijinul deciziei sale de a respinge propunerea de ministru al dezvolatrii pt IL.

    Lucrurile sunt asadar la limita pentru refuzul vine pe fondul unor deja cunoscute opinii anti-Israel ale presedintelui Iohannis. Consider condamnabil modul in care IL a speculat acest lucru insa mai grava mi se pare legislatia Romaniei care-l indreptateste sa faca asa ceva. S-au tras multe semnale de alarma atunci cand s-au dat aceste legi aberante si totusi ele au fost votate intr-o veselie. Ne-am sapat groapa si acum ne suparam ca am cazut in ea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button