X

Merkel i-a ordonat lui Iohannis să nu mute ambasada României din Israel la Ierusalim

Exclusive: Merkel urged Romanian president to not move embassy to JerusalemÎn încercarea de a opri guvernul României de la relocarea ambasadei sale la Ierusalim, cancelarul german Angela Merkel l-a convocat pe președintele României, Klaus Iohannis în aprilie, îndemnându-l să oprească intenția anunțat de București de a-și muta clădirea diplomatică în capitala Israelului.
O sursă occidentală a declarat pentru Jerusalem Post că Merkel a făcut lobby președintelui României pentru a bloca relocărea ambasadei sale la Ierusalim. Se crede că Merkel a cerut și altor politicieni europeni să facă același lucru într-o campanie de blocare a relocării ambasadelor europene la Ierusalim.
Intervenția dramatică și aparentă anti-israeliană a lui Merkel, care a proclamat într-un discurs din Knesset în 2008 că interesele de securitate ale Israelului nu sunt “negociabile” și care fac parte din rațiunea de azi a Germaniei, nu a fost negată de guvernele României și Republicii Federale .
Un purtător de cuvânt al Ministerului român al afacerilor externe a scris Post , vineri , prin e – mail „În ceea ce privește întrebarea dvs., Ministerul Afacerilor Externe nu poate comenta presupusele discuții între Angela Merkel și președintele român. Vă sfătuim să contactați Administrația Prezidențială dacă aveți nevoie de informații suplimentare.” Biroul lui Iohannis nu a răspuns imediat la o interogare a Jerusalem Post.
O purtătoare de cuvânt a administrației Merkel a răspuns, joi, pentru The Jerusalem Post: „Nu putem da detalii despre discuțiile confidențiale.“ Întrebată dacă Ierusalimul este capitala Israelului, purtătoarea de cuvânt a administraţiei Merkel a evitat un răspuns clar. Ea a afirmat că „statutul Ierusalimului ar trebui clarificat în termenii unui acord”.
În aprilie, președintele României la chemat pe premierul pro-Israel, Viorica Dancila, să demisioneze din cauza aprobării guvernului de relocare a ambasadei în aprilie. Nu este clar dacă solicitarea lui Merkel către Iohannis a jucat un rol în decizia sa de a cere demisia lui Dăncilă.
În plus față de organizarea unei campanii vizibile pentru a opri relocarea ambasadelor europene la Ierusalim, Merkel a respins cererea președintelui Reuven Rivlin luna trecută, în timpul vizitei sale la Ierusalim, pentru a se alătura sancțiunilor SUA împotriva regimului iranian. Departamentul de Stat al SUA consideră că regimul iranian este cel mai important sponsor al terorismului internațional.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button