X

Acord preliminar între guvernul elen şi Biserică pentru scoaterea clerului de pe statele de salarii plătite de stat

Image result for tsipras ieronimus

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul grec şi puternica Biserică Ortodoxă a ţării au ajuns la un acord preliminar marţi pentru a scoate 10. 000 de preoţi şi personal auxiliar de pe statele de salarii plătite de stat, o înţelegere ce ar putea deschide calea unei separări mai clare între Biserică şi stat, relatează Reuters.

Biserica Ortodoxă Greacă a jucat secole la rând un rol important în viaţa ţării, iar ortodoxia este considerată religia oficială conform Constituţiei. Pentru mulţi greci, identitatea naţională este strâns legată de religia lor.

În cadrul acordului, la care au ajuns prim-ministrul grec Alexis Tsipras şi arhiepiscopul Ieronimos, şeful Bisericii Greciei, statul va transfera în viitor o subvenţie anuală către un fond special al Bisericii pentru plata salariilor preoţilor.

Acordul prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec şi Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în ţară.

Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului să vândă active şi să reducă numărul angajaţilor din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preoţilor sunt plătite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor funcţionarilor publici.

Se estimează că salariile preoţilor plătite anual de guvern se ridică la aproximativ 200 milioane de euro.

Acordul de marţi trebuie încă să fie aprobat de cabinet, parlament şi liderii bisericii.

Un grup care îi reprezintă pe preoţi a declarat că va rezista oricărei încercări de a li se retrage statutul de funcţionari publici.

“Ne vom strădui să asigurăm menţinerea statutului actual”, a spus părintele Georgios Sellis, şeful asociaţiei preoţilor greci, citat de website-ul de ştiri Proto Thema.

Aranjamentul preliminar de marţi coincide cu discuţiile parlamentare pe tema revizuirii Constituţiei Greciei.

Tsipras a declarat că l-a asigurat pe arhiepiscop că orice schimbări constituţionale vor proteja autonomia Bisericii.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Un film ticalos care denigreaza poporul roman si Biserica Ortodoxa numit ” Imi este indiferent daca vom intra in istorie ca barbari” de Radu Jude va intra in cursa pt premiul Oscar. In acest film sunt vehiculate minciunile ca poporul roman a omorat cel mai mare numar de evrei pe timpul celui de-al doilea razboi mondial dupa Germania nazista si ca maresalul Antonescu a omorat sute de mii de evrei cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Romane.

    https://ortodoxinfo.ro/2018/07/08/radu-jude-castiga-premiul-festivalului-de-la-karlovy-vary-cu-un-film-despre-implicarea-romaniei-in-holocaust-la-odessa-care-este-adevarul-istoric/

  2. Decat sub talpa statului ateist, mai bine separat. Problema e ca la cat e de dezbinata si biserica Greciei vor da cu totii din schisma in erezie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button