X

Acord preliminar între guvernul elen şi Biserică pentru scoaterea clerului de pe statele de salarii plătite de stat

Image result for tsipras ieronimus

Guvernul grec şi puternica Biserică Ortodoxă a ţării au ajuns la un acord preliminar marţi pentru a scoate 10.000 de preoţi şi personal auxiliar de pe statele de salarii plătite de stat, o înţelegere ce ar putea deschide calea unei separări mai clare între Biserică şi stat, relatează Reuters.

Biserica Ortodoxă Greacă a jucat secole la rând un rol important în viaţa ţării, iar ortodoxia este considerată religia oficială conform Constituţiei. Pentru mulţi greci, identitatea naţională este strâns legată de religia lor.

În cadrul acordului, la care au ajuns prim-ministrul grec Alexis Tsipras şi arhiepiscopul Ieronimos, şeful Bisericii Greciei, statul va transfera în viitor o subvenţie anuală către un fond special al Bisericii pentru plata salariilor preoţilor.

Acordul prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec şi Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în ţară.

Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului să vândă active şi să reducă numărul angajaţilor din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preoţilor sunt plătite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor funcţionarilor publici.

Se estimează că salariile preoţilor plătite anual de guvern se ridică la aproximativ 200 milioane de euro.

Acordul de marţi trebuie încă să fie aprobat de cabinet, parlament şi liderii bisericii.

Un grup care îi reprezintă pe preoţi a declarat că va rezista oricărei încercări de a li se retrage statutul de funcţionari publici.

„Ne vom strădui să asigurăm menţinerea statutului actual”, a spus părintele Georgios Sellis, şeful asociaţiei preoţilor greci, citat de website-ul de ştiri Proto Thema.

Aranjamentul preliminar de marţi coincide cu discuţiile parlamentare pe tema revizuirii Constituţiei Greciei.

Tsipras a declarat că l-a asigurat pe arhiepiscop că orice schimbări constituţionale vor proteja autonomia Bisericii.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Lumea ortodoxă
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

  1. Un film ticalos care denigreaza poporul roman si Biserica Ortodoxa numit ” Imi este indiferent daca vom intra in istorie ca barbari” de Radu Jude va intra in cursa pt premiul Oscar. In acest film sunt vehiculate minciunile ca poporul roman a omorat cel mai mare numar de evrei pe timpul celui de-al doilea razboi mondial dupa Germania nazista si ca maresalul Antonescu a omorat sute de mii de evrei cu ajutorul Bisericii Ortodoxe Romane.

    https://ortodoxinfo.ro/2018/07/08/radu-jude-castiga-premiul-festivalului-de-la-karlovy-vary-cu-un-film-despre-implicarea-romaniei-in-holocaust-la-odessa-care-este-adevarul-istoric/

  2. Decat sub talpa statului ateist, mai bine separat. Problema e ca la cat e de dezbinata si biserica Greciei vor da cu totii din schisma in erezie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.