„Cazul este prea cunoscut: Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit şi un familist, a intrat pe 2 octombrie în Consulatul saudit din Istanbul pentru formalităţi în vederea căsătoriei. De atunci, nimeni, nici măcar logodnica sa care aştepta afară, nu l-a mai văzut. (…) Ca rezultat al eforturilor noastre, lumea a aflat că Jamal Khashoggi a fost ucis cu sânge rece de o echipă de asasini şi s-a stabilit că această crimă a fost premeditată”, afirmă Recep Erdogan, subliniind că Arabia saudită refuză în continuare să transmită unde este cadavrul.
Ştim că autorii se numără printre cei 18 suspecţi arestaţi în Arabia Saudită. Ştim şi că aceşti indivizi au îndeplinit nişte ordine, de a-l omorî pe Khashoggi şi a pleca. Ştim şi că ordinul de asasinare a lui Khashoggi a venit de la cel mai înalt nivel al Guvernului saudit”, a adăugat preşedintele Turciei.
„Aş vrea să subliniez că Turcia şi Arabia Saudită au relaţii amicale. Nu cred nicio secundă că regele Salman, custodele sfintelor moschei, a ordonat uciderea lui Khashoggi. Prin urmare, nu am niciun motiv să cred că această crimă reflectă politica oficială a Arabiei Saudite. În acest sens, ar fi greşit să considerăm uciderea lui Khashoggi ca fiind o problemă între cele două ţări. Cu toate acestea, trebuie să adaug că prietenia noastră cu Riyadul, care este de mult timp, nu înseamnă că vom închide ochii faţă de o crimă cu premeditare care s-a produs în faţa noastră. Uciderea lui Jamal Khashoggi este inexplicabilă”, subliniază Recep Tayyip Erdogan.
Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.
Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o „ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.
Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.
Arabia Saudita este stat religios. Daca Coranul permite atunci nu e vinovata persoana care a ordonat asasinatul, ci ideologia care i-a permis acest lucru.
Romeo
Unde s-a mai intalnit asa ceva, sa fii taiat in bucati intr-o ambasada? Nici macar impuscat.Nici nu-ti vine sa crezi ca asa ceva se poate intampla…. Daca intr-o ambasada patesti asa, pai pe strada ce sa mai vorbim?