X

Exterminarea zootehniei românești: După pesta porcină, vine cu asalt boala oii nebune – scrapia

Image result for După porci, şi oile sunt afectate de o boală extrem de periculoasă. Daea: “Nu fiţi negativişti”

În Sibiu, “scrapia” a fost descoperită în cinci localităţi și ca să nu se răspândească veterinarii au decis că 600 de oi să fie sacrificate.

Ioan Boariu a pierdut 92 de mioare după ce un berbec din stână a prezentat semnele bolii.

Ioan Boariu, cioban: “Aici erau pentru iarnă. Nu am păţit niciodată asta, de 30 de ani, de când am animale, să rămân fără ele. Să rămâi fără nimic, nu e chiar aşa uşor, nu am avut de ales… Am avut un berbec cu simptome de paralizie, pe bază de nervi, cădea, îl rdicam. Am crezut că nu are calciu, dar degeaba… Și l-am dus la laborator, a ieşit pozitiv.”

“Boala oii nebune”, cum i se spune popular scrapiei, a ajuns şi în stâna acestui oier din localitatea Bogdatu Roman.

Bărbatul trebuie să ducă mâine, la un abator din Hunedoara, 180 de oi. Medicii veterinari i-au spus să le sacrifice după ce unele dintre ele au început să se simtă rău.

Dumitru Dancu, cioban: “Nu mai aveau mersul că alealalte, de pe mers le cunoaştem. Ca şi când tremurau aşa, rămâneau în urma.

Reporter: “Ce vi s-a pus în vedere? Trebuie să le sacrificaţi?”

Dumitru Dancu, cioban: “Păi ce să le facem?”

Reporter: “Le-aţi fi dat dacă nu erau bolnave?”

Dumitru Dancu, cioban: “Nu le dădeam pentru nimic.”

Din cauza scrapiei, 2.000 dintr-o fermă din Sovata, judeţul Mureş, au fost şi acestea ucise, iar focare de boală au apărut şi în Luduş. Alte câteva sute de animale de la două stâne aşteaptă sentinţa veterinarilor. Proprietarii sunt disperaţi.

Director Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Mureș spune că oamenii vor fi despăgubiţi.

Potrivit autorităţilor sanitar-veterinare, focare de scrapie au fost semnalate şi în alte judeţe. Boala nu are tratament, susţin specialiştii, şi provoacă, în cele din urmă, decesul oilor bolnave.

Ca să oprească răspândirea ei, veterinarii recomandă sacrificarea animalelor din focare. Există şi varianta că ciobanii să refuze, situaţie în care stânele sunt sub supraveghere trei ani, timp în care niciun animal nu poate fi vândut.

Cristian Stănescu, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu: ″În situaţia în care se pune diagnosticul de screpie într-o exploataţie, proprietarul are interdicţie în mişcare a animalelor, respectiv în explolatatia respectivă nu poate intra şi nu poate ieşi nici un animal”.

Petre Daea, Ministrul Agriculturii: “Sacrificarea este soluţia finală, în momentul în care apare o asemenea situaţie, iar decizia medicului veterinar este sfântă.

Reporter: “Nu există alte soluţii? Am omorât porcii, acum oile…”

Petre Daea, Ministrul Agriculturii: “Haideţi domnişoară, nu mai fiţi atât de negativistă şi atât de îngrijorată că nu am omorât porcii.”

Ciobanii care sunt nevoiţi să îşi sacrifice oile primesc de la abatoare între trei şi patru lei pentru fiecare kilogram de carne.

În plus, îi despăgubeşte şi statul. În medie, pentru o oaie, un crescător primeşte câte 250 de lei.

Viorel Herman, profesor Facultatea de Medicină Veterinară Timișoara: “Este interzisă darea în consum a cărnii de ovină de la animale cu screpii, dar din literatură se consemnează că boala nu se transmite la om. Dar ca măsură de protecţie a omului, carnea este interzisă darii în consum”.

Potrivit legii, ciobanii sunt obligaţi să anunţe imediat medicul veterinar atunci când observă că o oaie este suspectă de scrapie. Cei care nu fac asta riscă amenzi.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Anti-românism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

  1. De ce nu se intampla si in alte state, mai ales la cele din Vest si de ce bolile astea vin la rand de zici ca-s programate ? Aviara, porcina, pesta, scrapia. Cum de nu da o boala si in maidanezi ??? Sau cainele e animal sacru pentru UE !? Si e imun la chemtrails.

  2. Hai sa va spun ceva ce nu știți : după toate astea : aviară porcina pesta Scarpia vaca nebuna etc urmam noi ; pt noi au pregătit ciuma bubonică modificata in laboratoarele ocultei , deci nu se va transmite prin purici păduchi șoareci șobolani etc ca in perioada Medievală , ci prin aer (chemistrals ) și va fi mult mai contagioasa infectând mai repede organele interne 24 -48 ore ; și noi vom fi urcați in camioane militare chiar și aia sănătoși și incinerați de vii ; ni se pregătesc lucruri îngrozitoare credeți ma da toate s pt păcatele noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.