X

Microplasticul a fost detectat în lanțul alimentar uman (studiu)

Microplasticul este omniprezent în lanțul alimentar uman, arată un studiu publicat marți care a detectat prezența acestuia în fecalele oamenilor care trăiesc în Europa, Rusia și Japonia, relatează AFP.

Diferite tipuri de plastic au fost găsite în fecalele a opt voluntari într-un studiu pilot prezentat la o conferință de presă despre gastroenterologie.
Pentru o săptămână, cinci femei și trei bărbați cu vârste cuprinse între 33 și 65, care trăiesc în Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Italia, Polonia, Rusia, Japonia și Austria au notat ce au mâncat.
Mărimea mostrelor de plastic găsite în fecalele acestora au variat între 50 și 500 de micrometri, care este de grosimea unui fir de păr sau mai mult. Oamenii de știință au presupus că aceștia au ingerat microplasticul prin produsele alimentare din pește pe care voluntarii le-au mâncat, dar de asemenea din apa consumată din sticlele de plastic și din mâncarea ambalată în plastic.
”Am putut detecta nouă tipuri de plastic”, a spus Bettina Liebmann, cercetătoare la Agenția austriacă pentru mediu.
Două dintre cele mai comune tipuri de plastic gasite sunt polipropilena, folosită în dopurile sticlelor, și PET (Polietilena tereftalată), prezent în sticle.
Polistirena (tăvițe) și polietilenă (saci de plastic) reprezintă peste 95% din particulele detectate.
”Nu am fost capabili să stabilim o legătură fiabilă între comportamentul alimentar și expunerea la microplastic”, a spus Philipp Schwabl, cercetător la Universitat Medicală din Viena, care a condus studiul.
În studiile anterioare pe animale, concentrații de microplastic au fost găsite în stomac și intestine, dar mici cantități au fost găsite în sânge, ficat și limfă.
Este posibil ca microplasticul să afecteze negativ tractul digestiv, dar studii complementare sunt necesare pentru a evalua potențialele pericole ale microplasticului la oameni”, a spus Philipp Schwabl.
Producția de plastic a explodat în ultimul deceniu iar acum se ridică la 348 de milioane de tone pe an. Între 2 și 5% din plasticul produs sfârșește în ocean.
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.