X

PLOȘNIȚELE de pat – o nouă PANDEMIE globală

de Saccsiv

https://www. youtube.com/watch?v=PSlNeOwvegs

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Documentarul de mai sus a fost postat pe youtube in 2014. De curand am vazut insa unul la tv. Lucrurile s-au inrautatit.

Primele semnale au fost trase acum vreo 10 ani. Iata, de exemplu, ce se putea citi pe Hotnews, in articolul Plosnitele de pat ataca din nou. Specialistii se asteapta la o pandemie globala:

Semnalul de alarma privind amenintarea plosnitelor a fost tras de o cercetare globala intreprinsa de Universitatea din Kentucky si de Asociatia nationala pentru controlul daunatorilor din SUA (NPMA), care avertizeaza ca insectele flamande de sange s-au intors in forta in intreaga lume, scrie BBC. Numai in SUA, 95% dintre companiile specializate in combaterea daunatorilor au spus ca sediile lor au gazduit plosnite in ultimul an. „Rezultatele studiului global arata ca ne aflam in pragul unei pandemii, nu doar in Statele Unite, ci in intreaga lume”, a spus vicepresedintele NPMA, Missy Henriksen.

In Marea Britanie, un studiu de anul trecut a observat o sporire a numarului de plangeri legate de plosnite in Londra, care ar fi crescut cu 28,5% intre 2000 si 2006 si cu 24% doar in prima jumatate a acestui an. In cautare de solutii, hotelurile din Marea Britanie au apelat chiar la serviciile primului caine din Europa certificat in interceptarea acestor insecte – Lola, care a beneficiat de training in SUA, poate inspecta 200 de camere pe zi si, chiar daca nu le ucide, macar depisteaza prezenta plosnitelor.

Problema plosnitelor de pat a luat deja amploare in America, New Yorkul, unde insectele au luat in stapanire cladiri de birouri, cinematografe sau magazine, fiind orasul cel mai afectat. Potrivit Asociatiei nationale pentru controlul daunatorilor din SUA, plosnitele impun probleme mai mari in zonele urbane si suburbane, intens populate cu oameni care traiesc aproape unii de altii si interactioneaza constant in spaii inchise.

Specialistii spun ca daca oamenii stiu unde sa se uite, plosnitele sunt usor de depistat. Au dimensiunea si culoarea unui sambure de mar, le place sa migreze si se ascund in valize, cutii sau pantofi, in apropierea unei surse de mancare. Plosnitele sunt vietati nocturne si evazive si, in afara de saltele si lemnaria patului, mai pot fi gasite in spatele sipcilor, intrerupatoarelor electrice, ramelor de tablou, tapetului sau in crapaturile din mobila. Desi nu transmit boli oamenilor, ele pot provoca mancarimi usturatoare sau reactii alergice. In plus, stresul emotional si mental provocat de intepaturile plosnitelor poate avea consecinte grave si nu trebuie ignorat, avertizeaza specialistii americani.

In ultima saptamana, guvernul statului New York a emis legi care le lege proprietarilor cu apartamente date in chirie sa le spuna chiriasilor daca au avut de-a face cu plosnite in ultimul an si scolilor sa ii informeze pe parinti in legatura cu orice posibila infestare. Expertii stiau de sporirea populatiei de plosnite de pat in ultimul deceniu, insa abia acum si-au dat seama ca este o problema serioasa, spune pentru BBC un entomolog de la Universitatea din Kentucky, Mike Potter. Iar problema este cu atat mai serioasa cu cat termenul „plosnita de pat” nu se mai sustine, din moment ce micile vietati incep sa apara peste tot, de la uscatorii si scoli la spitale si mijloace de transport in comun.

In anii ’30, fiecare locuinta din Londra gazduia plosnite si a fost nevoie de interventia Ministerului Sanatatii pentru a se actiona impotriva lor. De la sfarsitul anilor ’30, numarul lor a inceput sa scada, iar introducerea DDT-ului in 1946 a dus la starpirea lor. Acum, insa, numarul lor incepe sa creasca din nou, fenomen facilitat, cred specialistii, de schimbarile climatice si de inflorirea turismului international.  Totodata, expertii spun ca plosnitele ar fi capatat rezistenta in fata pesticidelor folosite in mod curent in Occident si ca este necesara dezvoltarea unora mai puternice si mai eficiente. Intre timp, oamenii sunt indemnati sa semnaleze de urgenta posibilele infestari cu plosnite de pat.

Mai jos este o imagine cu ciclul de viata al plosnitelor de pat:

Foto: https://www.nairaland.com/4121360/bed-bug-treatment-company-lagos

Omenirea se lupta din ce in ce mai inversunat impotriva acestei invazii, doar ca plosnitele par a nu fi aflat inca de aceasta zbatere a oamenilor si cuceresc an de an noi teritorii. In cazul in care au ajuns si in casele voastre, iata si cateva sfaturi de pe Express, din octombrie 2018, articolul Bed bug bites – five ways to prevent being bitten and how to get rid of them:

Ploșnițele – cinci modalități de prevenire a mușcăturilor și cum se scapă de ele

Mușcăturile de ploșniță pot arăta ca niște umflături rosii  pe piele, care dau mâncărime. În timp ce acestea sunt de obicei nedureroase, ele pot fi enervante și pot duce la o infecție a pielii. Aici este prezentat modul în care puteți preveni infestarea cu ploșnițe în dormitorul dvs. și cum să scăpați de ele dacă sunt deja acolo.

Ploșnițele sunt insecte mici, care sug sânge și care trăiesc în crăpăturile din jurul paturilor și ies noaptea să se hrănească, precizează NHS.

Sunt insecte plane, de formă de ovală, și pot avea o lungime de până la 5 mm.

Deși nu sunt deosebit de periculoase – și nu răspândesc boli – unii oameni pot avea o reacție la mușcăturile lor, adăugă acesta.

Ni se dezvăluie că puteți împiedica ploșnițele să ajungă în casă, folosind huse protectoare care îmbracă saltelele.

Husele protectoare reduc numarul locurilor unde se ascund și în care locuiesc ploșnițele si, de asemenea, le face mai usor de văzut, a declarat Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).

”Asigurați-vă că ați cumpărat o husă de înaltă calitate, care va rezista ruperii și verificați husa în mod regulat pentru găuri, sau alegeți o husă care a fost tratată în prealabil cu pesticide împotriva ploșnițelor”, a precizat aceasta.

Reducerea aglomerației în casa dvs. ar putea, de asemenea, să elimine o serie de spații ascunse pentru ploșnițe, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să fie în jur.

”Ploșnițele sunt mari autostopiști”, a spus EPA. ”Ele se pot muta dintr-un loc infestat într-o casă nouă, călătorind pe mobilă, așternuturi, bagaje, cutii și îmbrăcăminte.”

”Aspirați frecvent, pentru a elimina orice autostopist de succes. Verificați mobilierul, paturile și canapelele folosite, pentru a detecta eventualele semne de infestare ale paturilor, înainte de a le aduce acasă.

Cel mai bine este să vă asigurați că nu se întâmplă în primul rând o infestare cu ploșnițe, deoarece acestea pot fi destul de rezistente.

Mușcăturile de ploșniță: semne de infestare, prevenție, cum să scapi de ploșnițe (GETTY Images)

Ploșnițele pot trăi fără a se hrăni timp de câteva luni, așa că eliminarea lor poate fi dificilă, mai spune.

Nu există nici un remediu rapid pentru a scăpa de ploșnițe, dar ați putea folosi tratamentul termic pentru a încerca să tratați infestarea.

Încercați să utilizați un uscător de haine la o temperatură ridicată, după spălarea hainelor. Dacă nu aveți un uscător, puneți-le pe toate într-o pungă neagră și atârnați-o afară la soare.

Aparatele de curățat cu aburi pot pătrunde în crăpăturile așternuturilor, covoarelor și cadrelor de pat.

Verificați cu atenție de ploșnițe, la fiecare câteva zile după deparazitarea inițială.

Mușcăturile de ploșniță: insectele ies noaptea pentru a se hrăni cu sânge (GETTY Images)

Cum scapați de ploșnițe?

  • păstrați dormitorul curat și eliminați aglomerația pentru a preveni infestarea;
  • spălați lenjeria la 60ºC sau puneți-o la ciclul fierbinte, în mașina de uscare;
  • folositi aspiratorul pentru curățarea saltelei;
  • cumpărați saltea sau mobilă nouă în dormitor, în caz de infestare masivă;
  • folosiți o protecție/husă de plastic pentru saltea, pentru a crea o barieră între dvs. și pat.

Puteți avea o infestare cu ploșnițe, dacă găsiți ouă albe mici în crăpăturile mobilei dvs.

Fiți atenți la mici umflături roșii pe piele.

Umflăturile, care poate fi și cu mâncărime, se găsesc de obicei pe față, pe gât, pe mâini sau pe brațe.

În mod obișnuit, mușcăturile se estompează după câteva zile, iar comprimatele antihistaminice ar putea ajuta la ameliorarea mâncării, dacă vă supără.

Adresați-vă unui medic de familie, dacă dezvoltați semne de infecție a pielii. Acestea includ durere, umflare sau înroșire.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Pare o treaba neserioasa, dar e cat se poate de grava. In puscarie le-am intalnit, insa credeam ca in libertate nu exista asa ceva decat in zonele extrem de sarace. Asta pana in 2009, cand, la scurt timp dupa revenirea acasa dintr-o scurta calatorie, am depistat doua. Ma gandeam atunci ca ajunsesera cumva in geanta de voiaj, dar ca nu au apucat sa depuna oua. N-a fost asa …

Dupa o alta scurta perioada de timp, intr-o noapte, m-am trezit cu o senzatie de arsura puternica pe picioare. Ma uit si recunosc intepaturile. Trebuie inteles ca nu-i de joaca cu ele. Simti ca-ti ia foc zona unde te-au muscat. Iar daca esti alergic, e jale.

Nu-ti dai seama, cand te uiti, ca sunt urme lasate de niste insecte. Mai ales ca pe plosnite rar le vezi. Cunosc o persoana, ce nestiind de la ce i se trage, a mers cateva zile la vreo doi trei dermatologi, ce au dat din umeri. Asta pana intr-o seara, cand sotia lui le-a descoperit.

In timpul zilei nu-ti dai seama ca exista asa ceva in casa. Daca totusi ajungi sa vezi cate una si ziua, e de rau. Inseamna ca numarul lor e deja urias.

Ataca preponderent noaptea, in timpul somnului. Se petrece un fenomen interesant: chiar daca te culci cu lumina aprinsa, chiar daca pana adormi nu te deranjeaza, la scurt timp dupa ce te ia somnul, ataca … Parca stiu. E foarte stresant. Arsurile te trezesc inevitabil si pana te dezmeticesti, nu vezi nici urma de ele. Si o poti tine asa toata noaptea.

Daca stii ca exista asa ceva in casa, capeti o oarece experienta si cand te trezesti din cauza arsurii, nu mai stai sa te uiti prima data la locul muscaturii, ci profiti de fiecara secunda, cautand prin pat si mai ales spre marginea lui. Ai astfel o oarecare sansa sa depistezi cate una in goana ei spre adapost.

In timpul zilei stau ciorchine in locuri precum cele descrise in materialele de mai sus. Cand m-au  invadat pe mine, multe zile nu am avut bani pentru a chema o firma specializata, asa ca ma disperasera. Dormeam ziua si noaptea lucram. Cand in sfarsit a venit omul cu pompa, dupa ce a dat sistematic peste tot, mi-a explicat ca la fel de eficient este si un spray impotriva gandacilor de bucatarie, totul e sa dai in fiecare noapte in anumite locuri, inca o saptamana sau doua dupa ce ti se pare ca au disparut. Si a avut rezultat. Nu stiu insa daca la zece ani distanta astfel de insecticide comune ar mai avea acelasi efect.

Spre deosebire de purici sau paduchi, ce au un soi de carcasa dura, plosnitele sunt foarte fragile. Si totusi par a castiga razboiul…

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Cu adevarat plosnita este o napasta. Daca ai nesansa sa iti infesteze casa e foarte dificil sa scapi de ele. De fapt nu exista o solutie chimica sa le elimine ci doar tratament termic: Se arunca si se arde tot ce nu poate fi spalat la temperatura de peste 60C. Se trateaza tot lemnul toate covoarele cu un generator de abur, se desfac prize, clante de usa, se scoate parchetul si apoi, cu tun de caldura si tubulatura metalica insirata se ridica temperatura casei pentru cateva ore bune. Asta e singurul lor punct sensibil, nu rezista la temperatura ridicata.

    Stiu din experienta unui prieten … un cosmar.

  2. Leam intilnit si eu acuma zece ani in urma inchiriam un apartament,eram mai multi in el, pe pe cine ataca pe cine mai putin,partea feminina suferea mai mult da,greu te dezbaieri de ele. Citind articolul mi sa ridicat parul in cap…si cu lumina aprinsa am incercat nimic.

  3. Cred ca ar fi bine sa nu cadem in capcana folosirii solutiilor chimice toxice, pentru ca ne asteapta alt fel de cosmar, infinit mai ingrozitor, de care nu mai avem cum scapa. Daca pentru plosnite exista si alte solutii, sa decontaminezi un loc in care ai aruncat otravuri care persista ani de zile (DDT-ul, foarte folosit la vremea lui, persista vreo 40 de ani) e practic imposibil. Eu as alege oricand sa ma lupt cu niste insecte (am avut si genul asta de experiente), decat cu leucemia sau alzheimer-ul. Dupa ce simti pe pielea ta ce inseamna sa devii hipersensibil la substante chimice prin expunere intensa sau prelungita, nu mai poti considera solutia toxica o varianta acceptabila. Si hipersensiblitatea la substante chimice e in crestere foarte rapida in toata lumea, ca de altfel si multimea de simptome si de boli asociate. Dar despre asta nu prea se vorbeste. Sunt prea multi bani de facut din chimicale toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button