X

În anul Centenarului, români trădători și unguri iredentiști au publicat o scrisoare de susținere a autonomiei culturale şi teritoriale a maghiarilor din România

Image result for Declaraţie româno-maghiară în anul Centenarului
Oameni de nimic, politruci şi de incultură maghiari şi români, o parte dintre ei participanţi la o dezbatere organizată, vineri, la Cluj, de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), au adoptat un document intitulat „Declaraţie româno-maghiară în anul Centenarului”, în care se vorbeşte despre un viitor proiect de ţară al românilor, maghiarilor şi al celorlalte minorităţi:
„Centenarul Unirii Transilvaniei cu România oferă românilor şi maghiarilor ocazia de a resuscita idealul promis în anul 1918: să fim o patrie a românilor, maghiarilor şi a celorlalte minorităţi constitutive ale unui stat devotat împlinirii aspiraţiilor fiecărei communităţi. Este un obiectiv care nu poate fi realizat peste noapte. Dar putem transforma acest ideal într-un proiect de ţară al anilor care vin. Apelăm la compatrioţii noştri şi la autorităţile publice să onoreze Centenarul refuzând incitarea naţionalistă şi conflictul, favorizând construcţia şi speranţele”.

În document se arată că „multe dintre manifestările dedicate celebrării Centenarului Unirii Transilvaniei cu România, înainte de 2018 şi continuând în ultimele luni, au căpătat accente antimaghiare, sporind neînţelegerea în relaţiile dintre cele două comunităţi”.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

De asemenea, se spune că „Transilvania a fost şi poate să devină un spaţiu de complementaritate” şi un model de pluralism cultural şi religios, dar se face referire şi la autonomie: „Nu există niciun element care să opună, astăzi, interesele românilor şi maghiarilor. Aspiraţiile maghiarilor la autonomie culturală şi teritorială sunt dezideratele unei mai bune organizări şi servesc deci tuturor. Alimentarea confuziei dintre autonomie şi independenţă reflectă uneori neînţelegere, alteori intenţia rea a manipulării”.

Printre semnatari şi vorbitori la eveniment se numără oameni politici şi de cultură români şi maghiari: Tokes Laszlo, Gabriel Andreescu, Smaranda Enache, Eckstein Kovacs Peter, Molnar Gusztav, Lucian Nastasă Kovacs, Szilagyi Zsolt, Sabin Gherman, Bakk Miklos, Marius Tabacu, Kolumban Gabor, Sandor Krisztina, Bodo Barna, Toro Tibor, Mircea Toma, Ovidiu Pecican, Cristian Pârvulescu.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ‒ EMNT/CNMT) şi Asociaţia Reconstructio au organizat, vineri, la Cluj, conferinţa româno-maghiară, intitulată „Centenariile noastre. Quo vadis în relaţiile româno-maghiare?”, în cadrul căreia a fost citită şi declaraţia amintită.

„Conferinţele anuale româno-maghiare iniţiate de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (EMNT/CNMT) şi organizaţiile sale partenere au devenit deja o tradiţie. Ele oferă un prilej participanţilor de a dezbate chestiunile de actualitate ale vieţii publice şi de a încerca să găsească în acest mod soluţii la problemele ce ating comunitatea română şi cea maghiară”, se arată într-o informare a organizatorilor.

La manifestare a participat şi consulul general al Ungariei la Cluj, Mile Lajos.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button