X

Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat RUPEREA legăturilor cu Patriarhia Constantinopolului

Bartolomeu I Kiril

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat luni la Minsk ruperea relaţiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaşte o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, informează AFP, Reuters şi TASS.

‘Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului’, a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei, citat de RIA Novosti.

‘Nu vom mai putea oficia slujbe în comun, preoţii noştri nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol’, a declarat el, scrie agerpres.ro.

‘A fost o decizie forţată, dar Sfântul nostru Sinod nu a putut lua o altă decizie, deoarece întreaga logică a acţiunilor recente ale Patriarhiei Constantinopolului a condus la acest lucru’, a mai spus acesta.

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joia trecută, la finalul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, spre indignarea Bisericii ruse.

Biserica Ortodoxă din Ucraina este subordonată Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Rusă a transmis că nu acceptă autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice s-a întrunit în ședință de lucru la Constantinopol sub președinția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru a discuta mai multe teme de pe ordinea de zi, inclusiv problema bisericească din Ucraina. La finalul sesiunii de lucru, desfăşurată în perioada 9-11 octombrie, Secretariatul General al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a anunţat următoarele concluzii, conform comunicatului oficial.

“Sfântul Sinod a discutat în profunzime şi pe larg problema bisericească din Ucraina, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Daniel de Pamfilon şi a Preasfințitului Părinte Episcopul Ilarion de Edmonton, Exarhii Patriarhali în Ucraina, şi, în urma unor deliberări îndelungate, a hotărât:

1. Reînnoirea deciziei luată deja ca Patriarhia Ecumenică să continue în direcţia acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei.

2. Restabilirea, în acest moment, a Stavropighiei Patriarhului Ecumenic la Kiev, ca una dintre numeroasele sale Stavropighii care au existat din secolele trecute în Ucraina, scrie mediafax.ro.

3. În conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhului Constantinopolului de a primi astfel de petiţii de la ierarhi şi clerici din toate Bisericile autocefale, să accepte solicitările de recurs ale lui Filaret Denisenko, Makarie Maletych şi cei dimpreună cu ei, care s-au aflat în schismă nu din motive dogmatice. Astfel, cei menţionaţi mai sus au fost restabiliţi canonic în rangul lor ierarhic sau preoţesc, iar credincioşii lor au fost reaşezaţi în comuniune cu Biserica.

4. Revocarea validității Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanţele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului şi a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă, proclamând şi afirmând dependenţa sa canonică faţă de Biserica Mamă a Constantinopolului.

5. Să apeleze la toate părţile implicate pentru a se evita însuşirea bisericilor, a mănăstirilor şi a altor proprietăţi, precum şi orice alt act de violenţă şi represalii, astfel încât pacea şi iubirea lui Hristos să prevaleze”, se arată în comunicatul Patriarhiei Ecumenice Constantinopol, citat de agenţia de ştiri Basilica.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. Foarte, foarte grav. Adevarul este de partea rusilor. Suta la suta. Nu este loc de interpretari. Sinoadele locale sunt chemate sa se pozitioneze ori-ori. Ce se va intampla cu cei care nu vor fi cu rusii?

    Singura solutie pe care o vad in acest moment este un sinod cu adevarat pan-ortodox (nu un circ ca la Creta numit pan-ortodox cu toate ca erau reprezentati mai putin de 30% dintre ortodocsi si cu regulament de organizare in afara oricaror canoane, desprins de Traditie).

    Sa asteptam reactii din Sf Munte care tine de Constantinopol.

    Doamne nu ne lasa!

    1. Din păcate , cu mici excepții, Sfântul Munte este controlat tot de Fanar. Stareții mănăstirilor sunt pro-Bartolomeu, poate doar la Esfigmenu să fie altă situație.

  2. Poate ca e mai bine asa. In aceste vremuri cind ecumenismul se generalizeaza ca o molima, Pronia Divina ingaduie lipsa ecumenicitatii prin ecumenism. Dupa falsul sinod din Creta ortodoxia a avut mult de suferit, iar despre un alt sinod Pan-ortodox nici nu poate fi vorba. Asa ca cei care se vazusera deja “frati” cu catolicii mai au de asteptat mult si bine.
    Decit o pace ecumenist – catolica mai bine o disputa inter ortodoxa.

  3. Prorociile se implinesc sub ochii nostri. In jurul anului 800 apusenii au inceput s-o ia pe campii. In 1054 s-a desavarsit ruptura si Constantinopolul a devenit Noua Roma.

    In zile noastre Constantinopulul este ultraecumenist si schismatic (asta inseamna de fapt acceptarea necanonica a schismaticilor ucraineni) iar Moscova va deveni Noua Roma.

  4. Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
    ……………………
    Despre faptul că Patriarhia Constantinopolului a pierdut dreptul de a fi numită centrul coordonator al Bisericii Ortodoxe, după cum a declarat Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, am aflat din articolul “Metropolitan Hilarion: the Patriarchate of Constantinople has lost the right to be called the coordinating center for the Orthodox Church” , publicat pe site-ul Patriarhiei Ruse în data de 16 octombrie 2018. Mitropolitul Hilarion este Șeful Departamentului pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Ruse.
    http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2018/10/unitatea-ortodoxiei-crestine-s-rupt-din.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button