X

Video: Patriarhia de la Constantinopol recunoaște schismaticii din Ucraina

https://www. facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/2241628146162650/

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Hotnews: Patriarhia de la Constantinopol recunoaște o Biserica ortodoxă independentă în Ucraina

 

Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joi, la capătul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, decizie ce ar urma să suscite furia Moscovei, informează AFP.

Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, “primul între egali” în raport cu ceilalți patriarhi ortodocși, urma să decidă astăzi viitorul religios în Ucraina, unde există o Biserică atașată Moscovei și o alta fidelă Patriarhatului Kievului, autoproclamat după independența țării, în 1992, și care nu este recunoscut în prezent de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

În condițiile în carea această recunoaștere parea aproape, Biserica ortodoxă rusă a anunțat deja că a rupt o parte dintre legăturile sale cu Patriarhatul Constantinopolului, cu care întreține relații dificile.
“Asistăm deja la confiscarea ilegală de biserici ortodoxe în Ucraina. Credincioșii sunt în defensivă”, a declarat miercuri mitropolitul Iilarion, responsabil cu diplomația la Patriarhatul Moscovei.
“Putem să ne imaginăm ce se va întâmpla dacă aceste uzurpări sunt aprobate oficial de autorități și capătă un caracter sistematic. Evident, oamenii vor ieși în stradă și vor apăra ce e sfânt pentru ei”, a adăugat el, citat de agenția Interfax.

Ucraina are două biserici ortodoxe disidente față de Patriarhia Moscovei, între care cea a Patriarhiei Kievului. Însă acestea nu sunt recunoscute de nicio altă biserică ortodoxă din lume.

Biserica dependentă de Patriarhatul Moscovei este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina, ca număr de parohii, dar un număr în creștere de ucraineni se declară fideli Patriarhatului Kievului. Potrivit unui sondaj din 2015, 44% dintre ucraineni se identifică drept credincioși ai Patriarhiei Kievului și doar 21% ai bisericii subordonate Patriarhiei Moscovei.

Adeseori tensionate, relațiile dintre cele două biserici au fost exacerbate odată cu criza ruso-ucraineană marcată de anexarea Crimeei de către Rusia în martie 2014 și urmată apoi de conflictul din estul separatist pro-rus al Ucrainei, soldat cu peste 10.000 de morți.

 

Cititi va rugam si:

Cum a pregătit SUA schisma Bisericilor Ortodoxe. Călăreții Apocalipsei pentru Ucraina

Etapa 1: Presedintele evreu al Ucrainei roaga Patriarhia Ecumenica sa aprobe Biserica Autocefală Ucraineană / Etapa 2: Rugaciune si impreuna slujire cu greco-catolicii si un nou templu / Detalii despre Petro Poroshenko si emanatiile revolutiei din Ucraina / Detalii despre “Patriarhul” Filaret / Profetia Sfantului Lavrentie de Cernigov despre Kiev

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. Nu reusesc sa inteleg daca tot au fost conflicte armate in Ucraina de ce nu au intervenit masiv rusii cum au facut-o in Crimeea sa revendice ce este de fapt al lor. Sunt peste 70% cetateni prorusi in Ucraina… Nu cred ca nato ar fi indraznit sa declanseze un conflict cu Rusia.
    Si acum Bartolomeu nu ar mai fi fost bagat la inaintare de oculta sa cucereasca si spatiul bisericesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button