X

DICTATURA DIGITALA: China exercită controlul asupra populației prin sistemul de “credit social”

Si asa se doreste a fi pe intreg Pamantul

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Dictatura digitală: China exercită controlul asupra populației prin sistemul de “credit social”

China dezvoltă o dictatură digitală pentru a exercita controlul asupra celor 1,4 miliarde de cetățeni ai săi.  Pentru unii, “creditul social” va aduce mari oportunități – pentru alții, pedeapsă. Planul Partidului Comunist este de a-și monitoriza cetățenii 24/7 și de a clasifica comportamentul lor, deoarece sistemul de clasificare socială distopian va fi pe deplin operațional până în 2020.

Potrivit Australian Broadcasting Corporation (ABC), un program pilot activ a alocat deja un punctaj de la 800 la milioane de oameni din întreaga țară. Peste 200 de milioane de camere de supraveghere utilizează în prezent software de Inteligență Artificială și recunoaștere facială care adaugă sau scade puncte sociale pe baza comportamentului fizic și digital.

Datele colectate de la o vastă rețea de camere sunt amestecate cu informații colectate din înregistrările guvernamentale, istorice medicale, financiare și chiar de navigare pe internet. Scorurile oamenilor pot oscila de la bun la rău în “timp real”, în funcție de comportamentul persoanei, dar și persoanele cu care se asociază pot afecta și scorurile.

“Dacă cel mai bun prieten sau tatăl tău spune ceva negativ despre guvern, vei pierde și tu puncte” , raportează ABC.

În 2014, guvernul chinez a publicat un anunț privind toate regiunile provinciale, autonome și orașe în ceea ce privește construirea sistemului de credite sociale. Schema a fost văzută ca o încercare de a consolida ideea că “păstrarea încrederii este glorioasă, iar scăderea de încredere este rușinoasă”, în conformitate cu Avizul Consiliului de Stat privind emiterea planului pentru construirea unui sistem de credite sociale (2014-2020) document guvernamental.

“Un sistem de credite sociale este o componentă importantă a sistemului socialist de economie de piață și a sistemului de guvernanță socială. Acesta este fondat pe legi, reglementări, standarde și grafice, se bazează pe o rețea completă care acoperă înregistrările de credit ale membrilor societății și infrastructura de credit, este susținută de aplicarea legală a informațiilor de credit și a unui sistem de servicii de credit, cerințele sale inerente stabilesc ideea unei culturi de sinceritate și continuă sinceritatea și virtuțile tradiționale, folosește încurajarea păstrării încrederii și constrângerilor împotriva încălcării încrederii ca mecanisme de stimulare, iar obiectivul său este acela de a ridica mentalitatea onestă și nivelurile de credit ale întregii societăți “, a spus documentul guvernamental.

ABC a declarat că sistemele de credit sunt acum în cel puțin o duzină de orașe din China. Mai multe companii colaborează cu guvernul pentru a configura infrastructura vastă, a configura tehnologia și a finaliza algoritmii care determină scorul. Acesta este cel mai mare proiect de inginerie socială încercat vreodată în istoria modernă și o cale pentru elitele chineze de a controla mai mult de un miliard de oameni.

Dacă schema are succes, va fi prima dictatură digitală din lume.

În cadrul sistemului, chinezii buni sunt recompensați cu puncte bonus. Beneficiile obținerii unui scor bun includ renunțarea la depozite la hoteluri și mașini de închiriat, tratarea VIP la aeroporturi, împrumuturi cu dobânzi reduse, acces la transportul de mare viteză, aplicații de locuri de muncă cu prioritate și rapiditate către universitățile de elită.

Dandan, de 36 de ani, știe că creditul social nu este un sistem perfect, dar consideră că este o modalitate bună ca guvernul să gestioneze eficient populația cea mai mare din lume. “Chinei îi place să experimenteze în acest mod creativ … Cred că oamenii din fiecare țară doresc o societate stabilă și sigură”, a spus ea. “Avem nevoie de un sistem de credite sociale. Sperăm că ne putem ajuta reciproc, ne putem iubi unul pe celălalt și îi vom ajuta pe toți să devină prosperi”.

Într-unul din testele pilot numit Sesame Credit, Dandan are un scor mare de 770 din 800; ea este considerată un bun cetățean.

Grație evaluării sale, Dandan are privilegii speciale cum ar fi închirierea unei mașini, a unei camere de hotel sau a unei case fără depozit.

Dar, pe partea opusă a spectrului, schema de credit social este iad. Există aproximativ 10 milioane de persoane cu credit social rău.

Vorbind despre guvern, traversarea ilegală, plăți întârziate la facturi sau taxe, și chiar cumpărarea de alcool, va costa puncte cetățenilor. Pedepsele pentru a fi un cetățean rău variază de la pierderea dreptului de a călători cu avionul sau trenul, suspendarea contului social media și interzicerea accesului la locurilor de muncă guvernamentale.

Jurnalistul chinez Liu Hu, în vârstă de 43 de ani, este unul dintre milioane care a obținut un scor social scăzut. Hu a fost arestat, închis și amendat după ce a vorbit împotriva corupției guvernamentale.

“Există o mulțime de oameni care sunt pe lista neagră în mod greșit, dar ei nu pot scăpa de ea”, a spus Hu.

ABC a declarat că sistemul de credit i-a distrus cariera și l-au izolat, deoarece acum se îngrijorează pentru viitorul familiei sale. Sistemul a oprit toate opțiunile de călătorie pentru el și l-a pus sub arest la domiciliu în orașul său natal Chongqing. Conturile sociale ale lui Hu, unde a postat jurnalismul său de investigație, au fost de asemenea șterse de către guvern. Hu susține că conturile lui Wechat și Weibo au avut două milioane persoane care urmăreau postările.

“Acest tip de control social este împotriva trendului din restul lumii. Ochii poporului chinez sunt orbi și urechile lor sunt blocate, știu puține despre lume și trăiesc într-o iluzie”. Liu Hu a spus.

Nu ne-ar surprinde dacă, în viitorul apropiat, Beijingul va deduce puncte de la cetățenii care folosesc produse americane (Apple iPhone), deoarece războiul comercial dintre SUA și China se adâncește.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button