X

Autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina – o problemă de politică geo-strategică a SUA

Fostul vicepreședinte Joe Biden a avut o întrevedere cu patriarhul schismatic “Filaret” al așa-numitei “Patriarhii de la Kiev”, în cadrul căreia și-a exprimat sprijinul pentru crearea unei biserici autocefale în Ucraina.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Filaret a fost în America pe 14 septembrie. Interesant este că vizita sa în SUA coincide cu sosirea în Kiev a celor doi exarhi din Constantinopol, care au fost trimiși să negocieze cu reprezentanții Patriahului din Kiev, Filaret. Nu a existat niciun anunț în urma întâlnirii dintre exarhi și Filaret, care insistă că va fi patriarhul noii biserici ucrainene.

Biden, un romano-catolic, a vorbit în cadrul reuniunii despre importanța unei Biserici ucrainene autocefale unificate pentru confirmarea statalității ucrainene și a exprimat recunoștința față de Filaret pentru lucrarea sa “în răspândirea spiritualității în societatea ucraineană, sprijinirea armatei ucrainene, lupta împotriva corupției, și așa mai departe, “raportează serviciul de presă al “Patriarhiei de la Kiev“.

La rândul său, patriarhul schismatic, unul dintre liderii mișcării naționaliste ucrainene care sfâșie țara din punct de vedere politic și spiritual, i-a mulțumit lui Biden pentru sprijinul său pe termen lung acordat Ucrainei și i-a înmânat Ordinul Sfântului Print Vladimir cel Mare, în gradul II.

Filaret a acordat senatorului John McCain același ordin, în gradul I în 2015, pentru sprijinul său față de Ucraina în timpul evenimentelor din Euromaidan și al “ocupației rusești din Donbass și Crimeea”.

Biden este, de asemenea, cunoscut pentru prietenia sa cu Patriarhul Bartolomeu, pe care l-a vizitat de două ori la Istanbul. În schimb, Patriarhia Ecumenică i-a acordat Premiul Athenagoras pentru Drepturile Omului. Având în vedere poziția puternică a lui Biden pro avort, mulți clerici ortodocși și credincioși au fost extrem de nemulțumiți.

Ambasadorul SUA la nivel înalt pentru libertatea religioasă la nivel internațional, Samuel D. Brownback, s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean Petro Poroșenko pe 11 septembrie, exprimând același sprijin pentru lupta Ucrainei împotriva Patriarhiei Moscovei.

Între timp, într-un interviu recent , Filaret a afirmat că SUA nu se amestecă în afacerile Bisericii din Ucraina sau din orice altă țară.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button