X

De la 1 septembrie 2018 sunt INTERZISE in Romania BECURILE cu halogen. Vom putea folosi insa periculoasele becuri economice

de null
Foto: https://www. libertatea.ro/stiri/economie-bani/fara-becurile-cu-halogen-romania-de-la-1-septembrie-2382932

Razboiul impotriva becurilor incandescente a inceput acum 10 ani:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Spotlight and downlighter bulbs next to be banned by EU

Si de la 1 septembrie 2018 se aplica si in Romania. Conform Becurile cu halogen, interzise de la 1 septembrie. Ce se va întâmpla cu cele din stoc de pe Pro tv:

 

Lumina becurilor cu halogen, popularele spoturi folosite şi la noi în amenajări, se va stinge treptat în Europa. La 1 septembrie întră în vigoare o lege care interzice comercializarea lor.

Companiile care produc becuri cu halogen vor avea totuşi răgaz să-şi vândă stocurile existente.

Pe de altă parte, legea europeană nu include şi becurile de halogen cu voltaj mic. Uniunea Europeană susţine folosirea becurilor cu LED, mai scumpe, dar mai economice şi cu o durată mult mai mare de viaţă decât cele cu halogen.

Potrivit unor estimări, dacă europenii vor folosi numai becuri economice, electricitatea economisită va fi egală cu consumul Portugaliei timp de un an.

 

Dar iata ce putem citi la Pericole toxice nebanuite, ascunse de becurile economice de pe Ziarecom din 12 mai 2012:

 

Atunci cand UE a impus introducerea becurilor economice in fiecare casa a cetatenilor europeni, toti am crezut ca este o miscare buna pentru mediul inconjurator si, mai ales, pentru buzunarele noastre. Nu cumva am invitat in casele noastre un “musafir” periculos si otravitor?
In Germania, ca in mai toata Europa, fiecare gospodarie are in dotare becuri economice. Specialistii atrag atentia ca, in momentul in care se sparg, becurile economice elibereaza mercur in atmosfera, putand intoxica o casa pentru foarte multi ani. Un documentar recent difuzat, al televiziunii germane ARD, arata partile negative si efectele necunoscute si nespuse ale becurilor economice asupra sanatatii umane, noteaza Deutsche Welle.
“Vaporii de mercur sunt foarte periculosi”, atrage atentia expertul in medicina mediului, Joachim Mutter. Printre alte efecte nocive pe care le are asupra organismului uman, inhalarea vaporilor de mercur cauzeaza caderea masiva a parului precum si efecte adverse agresive asupra sistemului nervos central. Totodata este recunoscut faptul ca mercurul ataca si distruge celulele sanatoase ale corpului.
Pericolul, ascuns de utilizatori
Documentarul difuzat de ARD urmareste soarta angajatilor dintr-o fosta fabrica de reciclare a becurilor economice. Toti lucratorii de aici prezinta simptomele otravirii cu mercur, arata filmul. “Tot mai des, am pierderi de memorie. Nu pot sa-mi aduc aminte multe lucruri”, spune, in fata camerelor, unul dintre fostii angajati, care a lucrat in fabrica ca stagiar. Intre timp, fabrica s-a inchis, insa nu se prea cunosc adevaratele motive ale acestei masuri.
Filmul critica si un studiu efectuat in UE cu privire la impactul mercurului asupra oraganismului uman. Pentru studiul respectiv a fost realizata o singura demonstratie, cu 5 becuri economice si de-abia dupa ce mercurul s-a evaporat, spun realizatorii documentarului. “Acest test contrazice toate abordarile stiintifice”, se arata iritat un renumit fizician vienez. In ciuda lipsei studiilor de impact, UE a decis inlocuirea totala a becurilor incandescente cu cele economice.
Interese financiare suspecte?
Sa intelegem ca introducerea obligatorie a becurilor economice a fost dictata de anumite interese financiare ale grupuriloe economico-politice? Nu se stie, dar este cert ca, dupa ce un om vede filmul difuzat de ARD, acesta simte nevoia de a arunca toate becurile economice din casa. De fapt, tema nu este noua. Inca din 2010, Oficiul German pentru Protectia Mediului a avertizat cu privire la pericolele care decurg din utilizarea pe scara larga a becurilor economice.
Organizatiile pentru apararea drepturilor consumatorilor au cerut, inca de pe atunci, suspendarea directivei europene care viza inlocuirea becurilor incandescente cu cele economice. “Nu se poate ca un produs sigur sa fie inlocuit cu unul care s-a dovedit a fi periculos”, spune si presedintele Asociatiei Germane pentru Protectia Consumatorilor. Mercurul reprezinta “calcaiul lui Ahile” in becurile economice, este parerea unanima.
Mercurul este peste normele admise
Cantitatea admisa de mercur in becurile economice este de 5 miligrame, insa majoritatea dintre ele contin trei grame. Acest lucru are si o explicatie: dozarea cantitatii de mercur din becuri este o treaba extrem de delicata. Daca cantitatea necesara este mai mica, atunci becul nu se aprinde.
De aceea, in China, unde se produc in masa astfel de produse, tendinta este de a pune mai mult mercur in becuri pentru a garanta functionarea produsului. Serviciul Federal German pentru Protectia Mediului ii sfatuieste pe parinti sa puna, macar in camerele copiilor, becuri economice acoperite de materiale plastifiate. Acestea nu se pot sparge atat de usor.

 

Cititi va rugam si:

Becurile ecologice, extrem de periculoase daca se sparg: emana vapori de mercur

BECURILE eco: conțin MERCUR și pot cauza CANCER

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Frate redactor, după părerea mea ați încurcat un pic borcanele! Au fost două momente cruciale în istoria recentă a iluminatului: primul (nedorit, de mine cel puțin) a avut loc mai acum vreo 10-15 ani în legătură cu înlocuirea becurilor cu incandescență cu foarte periculoasele (datorită toxicității mercurului din componență) becuri cu halogen, iar al doilea ar fi reprezentat de înlocuirea preconizată în prezent a becurilor cu halogen cu becurile cu LED, înlocuire care, cred eu, poate fi socotită o binecuvântare, fiindcă ne scapă de toxicitatea becurilor cu halogen. Personal, având în vedere că becuri cu incandescență nu se mai fabrică, chiar recomand trecerea la becurile cu LED. Amănunte mai multe despre cele trei tehnologii la: https://en.wikipedia.org/wiki/LED_lamp

  2. Frate redactor, link-ul furnizat de tine se referă la becurile cu halogen folosite în aparatura de
    proiecție de filme și diapozitive, care trebuie să aibă o putere de iluminare mult mai mare și care
    funcționează pe un alt principiu decât becurile obișnuite de apartament, dar conțin și ele halogeni
    elementari (iod sau brom) cu toxicitate letală în caz de spargere a becului (vezi articolul despre
    halogeni https://en.wikipedia.org/wiki/Halogen ).
    Articolul preluat de tine de la PRO-TV se referă, însă, la înlocuirea becurilor pentru iluminatul
    obișnuit de apartament sau săli de birouri numite pe scurt “cu halogen” în loc de “cu săruri de
    halogen” și însemnând, de fapt, noile tipuri de becuri fluorescente care le-au înlocuit pe cele cu
    incandescență și care conțin, pe lângă vapori de mercur, și vapori de săruri metalice ale halogenilor
    (ale bromului și iodului). În timpul descărcării electrice prin gazul conținând vaporii de mercur și de
    săruri ale halogenilor, sărurile halogenilor se disociază în metalul și halogenul de bază, așa încât
    spargerea unui astfel de bec în timpul funcționării este dublu toxică, atât datorită vaporilor de
    mercur, cât și datorită vaporilor de halogen elementar eliberați în atmosferă (amănunte la
    https://en.wikipedia.org/wiki/Metal-halide_lamp ).
    Iluminatul produs de becurile cu LED se bazează pe emisia unui foton de către un atom de
    semiconductor care primește energie de la câmpul electric ce I se aplică (electronii injectați în masa
    de semiconductor se recombină cu golurile atomilor de semiconductor, generându-se energia
    luminoasă), așadar becurile cu LED nu conțin vapori de gaze toxice! Becurile cu LED conțin, cel mult,
    un înveliș de fosfor pe partea interioară a balonului de sticlă, înveliș menit să schimbe frecvența
    monocromatică a luminii emise de atomii de semiconductor în lumină albă. Sunt anumite becuri cu
    LED care obțin lumina albă folosind amestecul celor trei culori R-G-B (roșu-verde-albastru) sau chiar
    al mai multor culori, fiecare din culori fiind produsă, desigur, de o altă bară de semiconductor, dar
    eficiența acestui tip de becuri este mai slabă decât a celor cu înveliș de fosfor.
    Puse una peste alta, orice alt fel de bec decât cele cu incandescență și cele cu LED conține vapori
    toxici, drept pentru care rămân la recomandarea de a se folosi becurile cu LED în locul celor
    fluorescente și a celor cu săruri de halogen pentru iluminatul obișnuit în spații închise.

    1. Problema cu becurile nu este daca sau nu contin substante toxice ci despre spectrul de lumina emis. Fiindca luand anumite precautii se poate evita spargerea accidentala a acestora. Becurile moderne, fie ca sunt cu vapori de mercur sau LED, sunt nocive din cauza spectrului luminos deplasat mult spre albastru. Aceasta lumina albastra care a devenit omniprezenta din cauza ecranelor de computer si telefon si existenta radiatiilor electromagnetice adiacente produse de sistemul electronic de aprindere al becului vor duce la mai multe boli decat va puteti inchipui in cele mai negre cosmaruri. Vedeţi mai bine şi studiile doctorului german Alexander Wűnsch expert de clasă internaţională în fotobiologie, iar pentru cei cu mai putine cunoştinte stiintifice vedeti interviul şi explicatiile care pot fi usor întelese de toti de la adresa:
      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/23/near-infrared-led-lighting.aspx
      Deci un NU hotarat becurilor cu LED si cu vapori de mercur. Cele mai bune sunt becurile cu filament incandescent. Pretul platit suplimentar la consumul de energie electrica este infinit mai mic decat cel care va fi platit la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button