X

SONDAJ: Europa nu mai vrea schimbarea orei în funcție de anotimp

de null

ceas-ceasurile, ora

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, vrea ca țările UE să rămână la ora de vară.  Declarația lui vine ca urmare a realizării celui mai mare sondaj în care au fost intervievați 5 milioane de oameni. Aceștia, locuitori ai 28 de state europene, au fost întrebați dacă mai vor să se schimbe ora în funcție de anotimp. Și românii s-au aflat printre cei chestionaonați.

O decizie va fi luată în Parlamentul European, după ce fiecare stat membru îşi va spune punctul de vedere. În timp ce ţările din centru Europei ar prefera să păstreze ora de vară, cele din nord, precum Finlanda, şi-ar dori să rămână permanent la cea de iarnă.

Cum au votat românii

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, şi-a spus părerea despre păstrarea orei de vară în cadrul unui interviu acordat televiziunii germane ZDF. El a declarat că milioane de oameni nu mai vor să treacă prin schimbarea orei de două ori pe an. “Oamenii doresc acest lucru şi o vom face”, a precizat el.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este de acord cu el: Majoritatea covârşitoare a spus că dorim să menţinem ceea ce denumim “ora de vară” , adică ora de acum. M-aş bucura dacă Comisia Europeană ar lua în serios acest vot”.

Ca această propunere să devină lege şi să se aplice în toată Uniunea Europeană, ea trebuie dezbătută de guvernele celor 28 de state, apoi votata în Parlamentul European. Comisia Europeană a făcut cel mai mare sondaj la care aproape 5 milioane de oameni şi-au spus părerea. În final,potrivit lui Alexander Winterstein, purtător de cuvânt al Coisiei Europene, 84% din cei care au participat la studiu vor să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an. Și românii vor să se renunțe la schimbarea orei, 78% din cei chestionați votând pentru.

Ora de vară sau cea de iarnă?

Dar cei mai hotărâţi sunt locuitorii din Finlanda, Ungaria, Croaţia, Lituania, Polonia sau Spania, care au fost de acord în număr şi mai mare pentru păstrarea unei singure ore. Însă în timp ce peste 90% din populaţia acestor tari, în mare parte nordice, nu mai vor schimbările orelor în funcţie de anotimp, în Grecia, Malta, Cipru şi Italia scorul a fost strâns.

De asemenea, rezultatele studiului arata că peste 75% dintre europeni considera că schimbarea orei de două ori pe an le afectează direct sănătatea prin tulburări de somn, nervozitate sau lipsa concentrării, în timp ce economia energiei electrice este nesemnificativă.

Principalul argument pentru menţinerea permanentă a orei de vară este prezenţa luminii când oamenii sunt activi, spun participanţii la studiu. Comisia Europeană precizează că fiecare stat va opta pentru ora la care vrea să rămână. De exemplu, România ar putea păstra ora de vară, în timp ce Finalnda pe cea de iarnă.

România a trecut oficial la ora de vară în 1979. Până acum mai multe ţări din afara Uniunii Europene precum Rusia, Turcia, Belarus sau Islanda au renunţat la modificarea orei.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Personal cred ca ideea asta cu renuntarea la schimbarea orei de iarna/vara TOT DE LA EI a inceput! Apoi, au preluat-o “formatorii de opinie” (papusarii) de pe fakebook, iar oamenii de rand au inceput sa o raspandeasca drept ceva inedit.

    Imi aduc aminte ca si pe blogul Saccsiv a fost candva o postare despre renuntarea la ora de vara/iarna. Scria cam asa: “sa facem galagie (pe tema asta), poate ne aude cineva”.

    Deci, gandul ca noi schimbam ceva este, CA DE OBICEI, o iluzie! Nu schimbam noi… Doar am fost antrenati intr-o miscare initiata de cei din umbra.

    Personal mi-ar place sa nu se mai schimbe ora. Chiar ma numar printre votantii din Romania despre care se mentioneaza in articol! Mi se pare o idee buna, chiar stiind ca a pornit …de la papusarii de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button