Ziare com: Ne intoarcem in timp? Radio Europa Libera revine in Romania pentru a sustine valorile democratice
La aproape trei decenii de la prabusirea regimurilor comuniste si incheierea Razboiului Rece, postul american Radio Europa Libera revine in Romania si Bulgaria, pentru a ajuta la dezvoltarea unei prese libere si la promovarea valorilor si institutiilor democratice.
Anuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat oficial transmis la Washington de conducerea companiei Radio Europa Libera/Radio Libertatea (RFE/RL).
Decizia a fost salutata joi dimineata si de Ambasada SUA la Bucuresti, printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.
Finantat de Congresul Statelor Unite si ramas in memoria colectiva ca fiind cea mai solida legatura informationala cu lumea libera in perioada regimului Ceausescu, Radio Europa Libera a jucat un rol crucial si in timpul Revolutiei din 1989, cand a relatat despre evenimentele de la Timisoara si din Bucuresti, contracarand propaganda de stat.
Postul de radio s-a retras din Romania in 2008, dupa aderarea noastra la Uniunea Europeana, si din Bulgaria in 2004.
„Speram in mod special ca relatarile noastre, realizate de jurnalisti locali, sa ajute la dezvoltarea unei prese libere si la promovarea valorilor si institutiilor democratice, sa constribuie la informarea publicului in legatura cu locul ocupat de ambele tari in NATO, UE si in celelalte organizatii occidentale. Asteptam sa colaboram cu organizatiile de media independente si cu societatea civila”, a declarat presedintele companiei REL/RL, Thomas Kent.
Decizia companiei americane vine in contextul in care oficiali guvernamentali, reprezentanti si societatii civile si jurnalisti din Romania si Bulgaria si-au exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca dezinformarile, coruptia si scindarile produse in societate submineaza sistemele politice din cele doua tari, arata comunicatul citat.
De asemenea, se precizeaza ca, incepand din decembrie 2018, RFE/RL va furniza reportaje si analize multi-media in Bulgaria si Romania, in colaborare cu presa locala, cu scopul de a „amplifica rezultatele proiectelor existente care promoveaza responsabilitatea publica si de a contracara stirile false”.
RFE/RL activeaza si in Republica Moldova, avand birouri si in alte tari din Balcani, precum Bosnia-Herzegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.
Compania furnizeaza informatii in 25 de limbi pentru circa 26 de milioane de persoane din 20 de tari in care presa libera este restrictionata sau unde media profesionista este insuficient dezvoltata, se mai arata in comunicatul citat.
Iata insa ce putem citi chiar pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Radio_Europa_Liber%C4%83:
Organizația a fost ajutată financiar de Congresul Statelor Unite, iar până în 1972 fondurile pentru finanțarea RFE au fost alocate în cadrul bugetului destinat Agenției Centrale de Informații (CIA) a Statelor Unite. CIA a stabilit îndrumări generale și se implica zilnic în activitatea redacțională a secției centrale de știri. Fondurile alocate prin intermediul CIA au fost aduse la cunoștința opiniei publice abia în 1971, când organizația a fost mutată în statul Delaware, sub forma unei instituții non-profit, subordonată Oficiului pentru Radiodifuziunea peste Hotare (Bureau for International Broadcasting, abreviat BIB), for tutelar similar instituției USIA, căreia îi era subordonat postul de radio Vocea Americii (VoA).
Iar la https://en.wikipedia.org/wiki/Radio_Free_Europe/Radio_Liberty:
Radio Free Europe was created and grew in its early years through the efforts of the National Committee for a Free Europe (NCFE), an anti-communist CIA front organization that was formed by Allen Dulles in New York City in 1949.
Asadar, vorbim despre CIA si Allen Dulles, omul familiei Rockefeller. Pentru cei ce nu stiu, dupa al doilea razboi mondial este creata vestita si influenta Central Intelligence Agency (CIA), Allen Dulles devenindu-i sef, ajutat fiind de evreul Henry Kissinger, ce lucrase pentru Army Intelligence.
În decursul anilor, CIA a obținut cu succes influență în media de știri, precum și media populară ca filmele și televiziunea. Influența asupra știrilor a început aproape imediat după formarea agenției. Directorul CIA, Allen Dulles, a stabilit legături ferme cu ziarele. A păstrat o legătură stânsă cu deținătorii New York Times, The Washington Post și săptămânalele de frunte a țarii. Putea ridica telefonul și edita o știre, să se asigure că un corespondent străin iritant era rechemat, sau să angajeze serviciile persoanelor precum șeful filialei din Berlin al Times sau omul din Tokyo al Newsweek.
Era cea de-a doua natură pentru Dulles să sădească subiecte în presă. Redacțiile americane erau dominate de veterani ai ramurei de propagandă de război a guvernului, Oficiul de Informații de Război… Cei care au răspuns la apelul CIA îi includeau pe Henrly Lice și redactorii de la Time, Life și Fortune; reviste populare precum Parade, the Saturday Review și Reader’s Digest, și cei mai puternici directori de la CBD News. Dulles a construit o mașină de propagandă și relații publice ce a ajuns să includă peste 50 de organizații de știri, o duzină de edituri, și angajamente personale de sprijn de la persoane precum Axel Springer, cel mai puternic baron al presei din Germania de Vest.
Influența CIA nu se diminuase în 1977 când jurnalistul Carl Bernstein a relatat asupra publicațiilor ce au agenți CIA în slujba lor, precum și “peste 400 de jurnaliști americani ce în ultimii 25 de ani au îndeplinit sarcini secrete pentru CIA.”
CIA a fost de asemenea consultată și a influențat numeroase seriale de televiziune, precum Homeland și 24, și filme precum Zero Dark Thirty și Argo, ce stimulează narațiuni ce favorizează agenția. Conform Tricia Jenkins, autoare a “CIA în Hollywood: Cum agenția modelează filmele & televiziunea”, un efort concentrat al agenției a început în anii 1990 pentru a contracara percepția negativă publică asupra CIA, dar influența lor persistă de decenii. În anii 1950, producătorii de film au realizat filme pentru CIA, inclusiv adaptarea cinematografică din 1954 a cărții lui George Orwell “Ferma Animalelor”.
Cercetătorii Tom Secker și Matthew Alford, a căror lucrare a fost publicată în Jurnalul American de Economie și Sociologie, susțin că cererile sub Actul de Libertate a Informației au revelat că CIA – alături de armată – au influențat peste 1.800 de filme și seriale de televiziune, multe dintre ele fără nici o legătură cu CIA sau teme militare.
Cititi va rugam mai multe la:
7 lucruri cu adevărat TERIBILE înfăptuite de CIA în ultimii 70 de ani
Ca tot suntem la capitolul „tatal minciunii” – cine are holywood departe ajunge, chiar pe luna.
se împlinesc azi, 20 iulie, 49 de ani de când a fost rostită celebra frază. În aproape o jumătate de secol au existat și există numeroase controverse legate de prima misiune în care omul a pășit pe Lună, dar și în legătură cu celebra frază rostită de Armstrong.
http://evz.ro/se-impliesc-49-de-ani-de-la-cel-mai-controversat-succes.html
Vestea nu este buna insa pe de alta parte cred ca asta este cel mai mare semn de recunoastere a importantei luptei duse de media alternativa.
Asadar FELICITARI tuturor celor care s-au jertfit pentru o informare in Adevar si in primul rand celor care lucreaza / sprijina acest site!
Un articol care merita atentia: https://gandeste.org/adevaruri/faceti-copii-mesajul-pro-viata-care-ofenseaza-corectitudinea-politica-un-cunoscut-brand-pentru-copii-acuzat-de-homofobie-si-fascism-pentru-ca-a-incurajat-natalitatea/88639