Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat joi că i-a cerut șefului ANAF, Ionuț Mișa, care este situația recuperării banilor încasați de președintele Klaus Iohannis din închirierea casei pe care a pierdut-o în instanță. Anunțul ministrului a fost făcut la câteva minute după ce Liviu Dragnea lansat public întrebarea dacă ANAF și Ministerul Finanțelor ”au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la dl. preşedinte Iohannis”.
În acest moment nu este clar dacă Fiscul a făcut o acțiune în instanță împotriva președintelui Klaus Iohannis și nici câți bani trebuie să înapoieze șeful statului: toți cei 600 de mii de euro încasați din inchirierea imobilului sau doar sumele pentru care nu a intervenit încă prescripția fiscală.
“Îl întreb şi acum pe dl Mişa, care este preşedintele ANAF, dacă această instituţie, precum şi onor Ministerul Finanţelor, condus de dl Teodorovici, au de gând să recupereze sutele de mii de euro de la dl preşedinte Iohannis. Îi întreb acum dacă au de gând, dacă au atât de mulţi bani la buget şi nu au nevoie de ei, poate dăm drumul la o amnistie fiscală dacă au atât de mulţi bani şi nu mai au loc în cuferele de la Trezorerie. Îi întreb şi eu, nu vreau să îi întreb la telefon, îi întreb public pentru că este o întrebare pusă de multe ori în studiourile de televiziune, o întrebare legitimă, la care văd că nu răspunde nimeni. E făcută şi plângerea penală împotriva dlui Ioahnnis şi nu numai, bineînţeles o minge de ping-pong între DNA, Parchetul de la Sibiu, adusă înapoi la DNA, pentru că le e frică. Acolo discutam de nişte case obţinute prin fals şi sute de mii de euro care nu se dau înapoi la statul român. Ca să vorbim de chestiuni penale, unde nu mai sunt interpretări, sunt fapte dovedite de documente”, a declarat Dragnea, joi, la Parlament.
Răspunsul ministrului Teodorovici a venit după numai câteva minute, într-o intervenție telefonică, în direct, la Antena 3.
„Chiar acum două zile i-am cerut (lui Ionuț Mișa, șeful ANAF – n. red.) să-mi prezinte o astfel de situație. Este obligația domnului Mișa Ionuț de a face imediat orice demers legal pentru a recupera aceste sume, că este de la Iohannis, că este de la o persoană fizică sau juridică. Este obligat să o facă. Eu sper să fi făcut ceea ce era conform legii. Sunt convins, pentru că vorbim despre un fost ministru de Finanțe. Deci este obligat. Știe legea foarte bine. Mai ales că am cerut, ca ministru al Finanțelor, să facă acest lucru. O să vă prezint aceste date, imediat ce le primesc de la Fisc”, a spus Eugen Teodorovici.
El a spus că ideea strecurată de Liviu Dragnea – posibila amnistie – ”este o idee foarte bună pe care să o luăm în calcul (…) Un astfel de procedeu s-a mai aplicat în economie cu efecte foarte bune pentru economie și bugetul de stat”.
Subiectul recuperării banilor de la președintele Klaus Iohannis are însă două mari necunoscute: câți bani trebuie să returneze șeful statului (suma totală încasată din închirierea imobilulului pierdut în instanță este de aproximativ 600 de mii de euro) și ce acțiuni a întreprins (dacă a întreprins) Fiscul în acest sens.
Părerile juriștilor sunt împărțite: unii susțin că toți banii trebuie recuperați, alții argumentează că președintele trebuie să dea înapoi doar o parte din această sumă. Aceștia spun că este important de calculat cum operează prescripția în cazul concret al președintelui și cât din suma totală mai este exigibilă.
Acțiunea la care este obligat statul se numește ”repunere în situația anterioară”, adică proprietarul își recuperează nu doar imobilul (ceea ce s-a întâmplat), dar și banii de care a fost lipsit în tot acest interval (ceea ce nu s-a întâmplat).
Președintele Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu doi ani, după rămânerea definitivă a deciziei Curții de Apel Brașov prin care a pierdut una dintre casele din Sibiu, că va returna o mică parte din banii încasați din închirierea respectivei case, mai exact acele sume virate începând cu data comunicării deciziei. El a spus că va face acest gest după radierea dreptului de proprietate din Cartea Funciară.