X

Americanii forțează adoptarea legislației pentru a-și asigura un monopol în exploatarea gazelor din Marea Neagră

Americanii forţează adoptarea legislaţiei pentru a-şi asigura un monopol în exploatarea gazelor noastre, plătind un preţ ridicol de mic.Este avertismentul lansat de economistul Dan Diaconu care aminteste ca  in istoria recentă avem un exemplu similar la privatizarea Petrom: OMV-ului i s-au făcut atunci cadou toate resursele subterane ale României(aflate în portofoliul companiei privatizate) pentru un preţ de 11 $/baril, blocat prin lege timp de 10 ani. Când preţurile au sărit la 150$/baril, redevenţa fixă şi-a făcut din plin datoria umplând visteria statului austriac.

„Klemm, imbecilul de serviciu, a mai făcut o nefăcută: s-a pus capu’ la(sic!) lista ambasadelor „tovarăşe şi pretene” pentru a forţa adoptarea legislaţiei privitoare la exploatările offshore. Aşa cum e creionat acum, proiectul nu face altceva decât să legalizeze jaful instituţionalizat al ţării, având ca bonus daune iremediabile pentru mediu.

În mod normal, România nu are niciun interes să înceapă exploatarea perimetrelor din Marea Neagră. Gazul nu fuge de-acolo, el este o resursă strategică pe care trebuie s-o păstrăm pentru vremurile în care preţurile vor creşte. În prezent, preţul hidrocarburilor e jos, forţat fiind de o falsă supraproducţie indusă de interese politice dubioase. În realitate, combustibilii fosili reprezintă o resursă limitată, iar într-un viitor destul de apropiat preţurile vor exploda. Posibil chiar de anul viitor.

Americanii forţează adoptarea legislaţiei pentru a-şi asigura un monopol în exploatarea gazelor noastre, plătind un preţ ridicol de mic. În istoria recentă avem un exemplu similar la privatizarea Petrom: OMV-ului i s-au făcut atunci cadou toate resursele subterane ale României(aflate în portofoliul companiei privatizate) pentru un preţ de 11 $/baril, blocat prin lege timp de 10 ani. Când preţurile au sărit la 150$/baril, redevenţa fixă şi-a făcut din plin datoria umplând visteria statului austriac.

Acum se procedează la fel. Se forţează adoptarea pe repede înainte a unei legislaţii laxe pentru ca mafioţii americani să-şi umple buzunarele din resursele noastre. Mai ţineţi minte când i-a scutit Udrea pe tovarăşii americani de plata autorizaţiilor pentru explorările efectuate în Marea Neagră? S-a făcut pe şest, între Crăciun şi Anul Nou. Cam tot aşa vor şi-acum: să nu plătească nimic şi să vândă gazul unde-i taie capul. Că doar gazul nostru e al lor, nu-i aşa?

N-ar fi totuşi corect să se înceapă discuţia la talpa ţării? Părerea mea ar fi că se impune organizarea unui referendum pentru ca poporul să decidă dacă este oportună exploatarea gazelor acum, când preţurile sunt infime, sau mai târziu, când preţurile vor fi insuportabil de mari. De asemenea, ar trebui să vedem dacă-i oportun ca acele gaze să fie vândute sau să fie folosite exclusiv în interiorul ţării, ca o resursă ieftină de care să se bucure populaţia şi economia ţării.

Ce ziceţi, micuţilor? Aşa e bine? Eu cred că da, că doar e vorba de justiţie şi democraţie: ce e-al meu e-al meu şi doar eu decid ce să fac cu el„, a explicat economistul.

Categorii
Anti-românism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

  1. sau despre alte afaceri…, ale altor state. „Afaceri” cu ghilimelele de rigoare. A se citi sclavie.

    gura pacatosului …

    https://www.dcnews.ro/romania-spa-iul-schengen-remus-borza-nu-vom-intra-niciodata-nu-vom-avea-curaj-cu-olanda_575719.html

    adica de ce Olanda pune atatea „talpi” de una singura impotriva intrarii in schengen. Intre timl insa, fiindca votul negativ nu poate tine o vesnicie, caci macar ca bate la ochi, Olanda ar fi avut nevoie perfecta de acest rastimp si tergiversare, ca umbla stirea ca a cam cumparat buna parte din portul Constanta, vami si alte alea. Asa ca acum nu prea le mai pasa de Rotterdam asa mult. Deci se si explica ca votul candva are sa fie ridicat… . Dar, cine da explicatii la noi pt asa ceva?? Asta inalta tradare! dupa manual. Si asta inalta hotie, perversa olanda, dupa manual!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!