X

Aprobat TACIT de Senat. Cei care refuză LEGITIMAREA vor fi supuși AMPRENTĂRII, inclusiv FOTOGRAFIERII fără a li se cere CONSIMȚĂMÂNTUL

Amenzi mai mari pentru cei care refuză să se legitimeze sau să meargă la sediul poliției, precum și pedepse cu închisoarea pentru cei care împiedică luarea unor măsuri de către organele de ordine publică sunt prevăzute într-un proiect de lege care a trecut tacit de Senat, pentru că a trecut termenul în care trebuia dezbătut și supus votului. Proiectul va clarifica, de asemenea, și care sunt situațiile în care se va cere legitimarea persoanei sau să se deplaseze la sediul poliției, precum și situațiile în care polițistul va avea dreptul să folosească forța fizică contra unei persoane.

Numeroase schimbări în relația cetățeanului cu organele de poliție vor putea avea loc în viitorul apropiat. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, document ce conține multe modificări în această materie, a trecut tacit de Senat exact în forma pe care Guvernul a dat undă verde. De deputați nu va mai trece însă tot în mod tacit, ci va trebui supus votului în plen.  Dacă va fi adoptat de deputați, proiectul se va aplica doar după ce e aprobat de șeful statului prin decret și publicat în Monitorul Oficial.

Prima chestiune vizată de acest proiect e legată de legitimarea persoanelor. În primul rând, cei care vor refuza să se legitimeze vor primi amenzi între 500 și 1.500 de lei (acum se pot da amenzi între 100 și 500 de lei).

Dacă la acest moment nu se specifică foarte clar când se poate cere legitimarea unei persoane, proiectul cuprinde o listă care enumeră astfel de situații: de pildă, dacă există suspiciunea că pregătește o faptă ilegală, cu ocazia unor controale/razii sau încearcă să pătrundă într-un loc cu acces restricționat.

Cei care nu vor avea acte de identitate pentru a se legitima vor putea fi supuși amprentării, inclusiv fotografierii, urmând ca polițistul să facă publică fotografia/înregistrarea/schița persoanei a cărei identitate nu poate fi stabilită altfel, tocmai pentru a se încerca stabilirea identității. Aceste măsuri se vor realiza, potrivit documentului, chiar și în lipsa consimțământului acelei persoane.

Apoi, se va face o enumerare clară a situațiilor în care persoana poate fi obligată să meargă la secție (de exemplu, atunci când nu i se poate stabili identitatea, când există suspiciunea că pregătește săvârșirea unei fapte ilegale etc.).

Practic, dacă persoana nu poate fi legitimată, se va cere acesteia să meargă la secție, iar refuzul de a merge la secție va fi pedepsit mai aspru, adică cu o amendă între 500 și 1.500 de lei, față de maximum 500 de lei, cât este acum amenda. Cei care vor fi conduși la secție vor fi supuși, în toate situațiile, controlului corporal, al bagajelor și vehiculului.

Apoi, cei care, deși au fost avertizați, vor împiedica organul de ordine publică să-și îndeplinească obligațiile de serviciu privind legitimarea, controlul corporal, al bagajului sau al vehiculelor ori vor împiedica conducerea cuiva la sediul poliției vor risca un dosar penal.

Aici, proiectul prevede o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau o amendă penală, dar care nu se va aplica tocmai persoanei care va fi vizată de respectivele măsuri, ci altor persoane, care încearcă împiedicarea acestora.

Organele de poliție vor avea dreptul de a cere oricărei persoane care face obiectul unei măsuri polițienești să renunțe temporar la anumite obiecte pe care le-ar putea folosi pentru un atac armat; iar aici proiectul nu se referă doar la arme, ci și la diverse alte obiecte ce pot pune viața polițistului/altei persoane în pericol, dar și la animale.

În fine, polițiștii vor avea dreptul de a folosi forța fizică pentru a se opune rezistenței persoanei care, spre exemplu, refuză să meargă la sediul poliției, refuză percheziția ori aplicarea cătușelor. La acest capitol, proiectul va aduce, de asemenea, o detaliere a situațiilor în care se poate folosi constrângerea, cum anume se va face asta ș.a.m.d.

Ceea ce va face, în realitate, acest proiect de lege, pe lângă modificarea/introducerea unor sancțiuni, va fi să pună în mai multe cuvinte și în exprimări mai clare lucruri care, în mare parte, pot fi făcute și la acest moment de către organele de poliție, dar care sunt adesea contestate de către cei vizați de măsuri.

Așa cum se arată în nota de fundamentare a proiectului, cei care au contestat aceste măsuri de-a lungul timpului s-au folosit tocmai de faptul că legile nu sunt suficient de explicite și de detaliate.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie să obțină votul favorabil în Camera Deputaților, să fie aprobat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Categorii
Abuzurile poliției
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

  1. Comunistii o numeau cenzura, „democratia” vestica o numeste lupta cu fake news sub pretextul ca nu suntem indeajuns de inteligenti sa deosebim adevarul de fals.

    Comunistii ascultau cu microfoane si aveau informatori, sri si stapanul ei cia inregistreaza sunetul ambiental prin microfonul telefonului si convorbirile telefonice care sunt transformate in text prin software si indexate de un motor de cautare intern (vezi documentele publicate de Snowden) la fel si tot traficul internet este monitorizat

    Securistii te saltau si te bateau pe ascuns, „democratii” o fac legal inventand tot felul de pretexte pentru a justifica apararea politistului sau jandarmului fata de cetateanul „agresiv”.

    Comunistii doreau natalitate crescuta si produceau vaccinuri monovalente sigure fara adjuvanti metale grele precum mercur si aluminiu, „democratii” vor tratamente medicale obligatorii cu vaccinuri pline de metale grele care sunt injectate cu zecile in copii unele din prima zi de viata pentru boli care sunt imposibil de luat de un bebelus precum hepatita b care se ia prin contact sexual, totul pentru ca „democratii” considera ca suntem prea multi pe pamant si cu ocazia asta mai fac un ban si corporatile pharma.

    Difera forma, dar intre cei vechi si cei noi e aceeasi mizerie in spate, ne vor supusi docili si prosti si sa le dam bani, cat mai multi bani.

  2. untold ar fi nespus. Mai bine „mut”, de la duh mut si surd care pune stapanire pe oameni, ca sa stim cum sta treaba ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.