Crusta pământului este în tumult – un număr record de 500 de cutremure au lovit insula mare în timp ce râuri de lavă se rostogolesc din vulcani, în Hawaii și Guatemala
Din ce cauză planeta noastră se agită dintr-o dată atât de violent? Râuri de lavă s-au revărsat din vulcanul Kilauea în Hawaii timp de câteva săptămâni, o erupție masivă a Muntelui Merapi, cu doar câteva zile în urmă, a împrățiat cenușă vulcanică la 38.000 de picioare în atmosferă și acum râuri de lavă curg din vulcanul Fuego din Guatemala. În ansamblu, Volcano Discovery declară că un total de 34 de vulcani din întreaga lume erup chiar acum. Ce cauzează o activitate seismică atât de intensă, dintr-o dată? Este aceasta o nouă tendință, care va continua? Dacă ați urmărit munca mea pentru o perioadă lungă de timp, știți deja că tind să urmăresc aceste lucruri foarte atent. Schimbări majore par să se întâmple cu lumea noastră, dar majoritatea oamenilor nu le-au acordat prea multă atenție până acum.
Pentru majoritatea americanilor, ceea ce se întâmplă pe restul globului prezintă puțin interes, dar tot ceea ce se agită în Hawaii începe să primească o mare atenție din partea mass-media. Duminică, insula mare (a arhipelagului) a fost lovită de un cutremur uriaș cu magnitudinea de 5,5 grade …
Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade a afectat duminică după-amiaza insula mare, au declarat oficialii US Geological Survey.
Nu se așteaptă niciun tsunami de pe urma cutremurului, care se numără printre cele mai puternice cutremure recente din jurul insulei mari. Huruitul cutremurului s-a auzit în zona de lângă vulcanul Kilauea chiar înainte de ora 16:00.
Acesta a fost cu siguranta un cutremur foarte mare, dar mai multă îngrijorare au produs toate micile cutremure care au avut loc duminică. Cel puțin 500 de cutremure au lovit insula într-un interval de 24 de ore, și acesta a fost un nou record din toate timpurile …
Începând cu ora 11 dimineața, oficialitățile declară că 500 de cutremure mai mici au fost înregistrate în apropierea vârfului în ultima zi – sunt cele mai multe cutremure înregistrate într-o perioadă de 24 de ore, în insula Hawaii.
Mulți oameni care trăiesc în Hawaii nu au crezut că se va întâmpla așa ceva. Râurile de lavă ajung în zone despre care se credea că nu vor fi atinse, iar Kilauea continuă să se reverse mai mult.
Potrivit unui articol, unul dintre râurile de lavă este ”la fel de larg ca trei terenuri de fotbal” …
Garda națională, poliția și pompierii au însoțit sâmbătă ultimul grup de evacuați din casele de pe vârful estic al insulei mari a arhipelagului Hawaii, cu câteva ore înainte ca lava din vulcanul Kilauea să taie accesul în zonă, au spus oficialitățile.
Un râu de lavă, la fel de mare ca trei terenuri de fotbal, curgea pe o autostradă, aproape de o intersecție, la Kapoho, o comunitate de litoral reconstruită după o erupție distructivă a lui Kilauea în anul 1960.
Și când unul dintre râurile de lavă a întâlnit un lac cu apă proaspătă, a făcut să fiarbă până la evaporare toată apa din el.
De asemenea, lava a distrus un lac de apă dulce, făcând să se evapore toată apa din el, a anunțat Observatorul Vulcanic din Hawaii sâmbăta târziu, ora locală.
”Lava a intrat în Lacul Verde în interiorul craterului Kapoho, producând o coloană mare de aburi … Un zbor de recunoaștere al Departamentului Regional Hawaian de Pompieri a anunțat că lava a umplut lacul și a evaporat aparent toată apa”, se precizează în raport.
Ar fi dificil să exagerez puterea distructivă imensă a lui Kilauea. Chiar și cu toată tehnologia noastră avansată, nu putem face nimic pentru a controla râurile de lavă. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să încercăm să evacuăm pe toată lumea și apoi să fugim din calea lor.
Din fericire, majoritatea șuvoaielor de lavă se mișcă suficient de încet încât oamenii să poată lua o decizie de evacuare. Dar jos în Guatemala, această nouă erupție a vulcanului Fuego a aruncat lava cu atâta violență încât a prins cel puțin câțiva oameni înainte de a putea scăpa …
Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte 20 au fost rănite duminică, când vulcanul Fuego din Guatemala a erupt violent, scuipând un șuvoi de lavă roșu fierbinte și scoțând un nor gros de fum negru și cenușă care a plouat în capitală și în alte regiuni.
”Este un râu de lavă care s-a revărsat peste malurile lui și a afectat satul Rodeo. Există răniți, arși și morți”, a declarat la radio Sergio Cabanas, secretarul general al agenției pentru gestionarea dezastrelor din Conred, Guatemala.
Un sat din apropierea bazei vulcanului poate fi complet distrus de șuvoiul de lavă. Pe masura ce lava a început să curgă, echipajele de salvare mergeau din ușă în ușă, încercând să salveze locuitorii …
Lava fumegând curgea pe străzile satului, în timp ce echipajele de urgență au intrat în locuințe în căutarea unor locuitori blocați, a arătat un videoclip pe o altă publicație media locală.
Erupția a forțat aeroportul internațional La Aurora din Guatemala să–și închidă singura pistă, din cauza prezenței cenușii vulcanice, și astfel să garanteze siguranța pasagerilor și a avioanelor, a declarat autoritatea aviației civile din Guatemala într-un mesaj Tweet.
În ultimii opt ani am scris despre schimbările prin care trece planeta noastră și se pare că aceste schimbări se accelerează acum. Numărul cutremurelor din întreaga lume continuă să crească, iar vulcanii încep să se comporte în moduri neobișnuite.
Atât de multe orașe mari din America de Nord, America de Sud și Asia stau chiar de-a lungul ”Inelului de Foc”, iar dacă scuturarea crustei planetei noastre continuă să se intensifice, este doar o chestiune de timp înainte ca dezastrele naturale majore să loveasca unele dintre aceste orașe. Dacă Mt. Fuji ar șterge de pe hartă Tokyo sau dacă Mt. Rainier ar urma să pulverizeze Seattle sau dacă ”cutremurul cel mare” ar lovi în cele din urmă coasta de vest a Statelor Unite, sistemul financiar global s-ar dezintegra imediat.
Suntem mult mai vulnerabili la dezastre naturale decât înțeleg majoritatea oamenilor și se pare că tremurul planetei noastre doar se va intensifica în lunile și în următorii ani.