X

STIRI pe scurt (12.05.2018)

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Artistul Gabriel Jugaru a spus, vineri noaptea, pentru MEDIAFAX, că a aflat de existenţa unor “amănunte” care ar demonstra o excludere premeditată a României din finala Eurovision. 

http://www.mediafax.ro/life-inedit/artistul-gabriel-jugaru-am-aflat-amanunte-care-ne-fac-sa-gandim-la-o-excludere-premeditata-de-la-eurovison-17212842

România a blocat o declarație a UE care ar fi trebuit dată publicității luni împotriva mutării Ambasadei americane în Ierusalim, a anunțat canalul 10 al televiziunii israeliene. 

Declarația a fost inițiată de Franța, iar România a fost susținută de Ungaria și Cehia.

Informația a fost confirmată din surse diplomatice de jurnalistul israelian Attila Somfalvi, care a transmis-o FLUX 24.

Somfalvi a obținut și o declarație de la liderul PSD, Liviu Dragnea: Nu suntem colonie UE. 

Vroiau să adopte o decizie de interzicere a mutării ambasadelor pentru toate țările UE. Ce naiba,suntem colonii? De asemene s-au făcut presiuni să nu vina nimeni de la ambasadele UE la evenimentul de inaugurare!!! Bineinteles că noi vom trimite reprezentant! Să se mai supere o dată Iohannis, a declarat Liviu Dragnea pentru Somfalvi de la Ynet, cel mai mare site israelian.

Andor Nagy, ambasadorul ungar la Tel Aviv, a declarat că Cehia și noi mergem sigur la inaugurarea Ambasadei americane din Ierusalim.

http://www.flux24.ro/exclusiv-romania-a-blocat-o-declaratie-ue-impotriva-mutarii-ambasadei-sua-in-ierusalim-dragnea-declaratie-pentru-un-jurnalist-israelian-nu-suntem-colonie-ue/

Inspectorul-şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Tero Varjoranta, a demisionat vineri, a anunţat un purtător de cuvânt al agenţiei, citat de AFP. Agenţia nu a explicat motivul demisiei.

http://www.flux24.ro/scandalul-iran-inspectorul-sef-al-aiea-a-demisionat/

Paine din făină de greier, în supermarket

https://m.dcnews.ro/paine-din-faina-de-greier-in-supermarket_591726.html

Negocierile cu privire la livrarea sistemului de apărare antiaeriană S-300 către Siria sunt suspendate, susține ziarul rus “Izvestiya” într-un reportaj din 11 mai. Publicația rusă citează declarația consilierului președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, în materie de cooperare și tehnică militară, Vladimir Kozhin.

http://evz.ro/s-300-rusia-siria

Sistemul cardului de sănătate nu funcționează. Medic: Există riscul să moară oameni din cauza acestui sistem. Este haos în medicina de familie din România. Sistemul informatic a picat, cardurile de sănătate nu pot fi folosite, iar Casa de Asigurări ridică din umeri, iar, între timp, medicii au ajuns la capătul puterilor. Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat că sistemul informatic nu mai are capacitatea să funcționeze normal și că există riscul ca, la un moment dat, să moară oameni din cauza acestor defecțiuni.

https://b1.ro/stiri/eveniment/sistemul-cardului-de-sanatate-nu-functioneaza-medic-exista-riscul-sa-moara-oameni-din-cauza-acestui-sistem-video-223057.html

Medicii de familie din Galaţi anunţă că ar putea suspenda serviciile oferite pacienţilor începând de săptămâna viitoare din cauza problemelor pe care le au cu sistemul cardurilor de sănătate.

http://www.mediafax.ro/social/sabotati-de-cardurile-de-sanatate-medicii-de-familie-din-galati-ameninta-cu-suspendarea-serviciilor-oferite-pacientilor-17212326

Decizie fără precedent. Femeia excomunicată din Biserica Ortodoxă Română, pusă să plătească daune morale Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Nela Panaite a fost găsită vinovată de către magistraţii Judecătoriei Focşani, pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă. În urmă cu trei ani, comunitatea credincioşilor ortodocşi din Vrancea a fost cutremurată de un caz fără precedent.

http://adevarul.ro/locale/focsani/decizie-precedent-femeia-excomunicata-biserica-ortodoxa-romana-pusa-plateasca-daune-morale-arhiepiscopiei-buzaului-vrancea-1_5af53b3edf52022f75d6f95c/index.html

Două călugărițe din Columbia au fost arestate, după ce au torturat aproximativ 60 de copii aflați în grija lor, într-o locuință pe care vecinii au numit-o „casa iadului”. Sor Ines Perez și Rosa Elivra Trochez Joagui conduceau un orfelinat în orașul Popayan. Potrivit autorităților, copiii erau arși pe mâini și erau băgați cu capul în vasele de toaletă, ca o formă de pedeapsă. Oamenii legii au fost chemați, în repetate rânduri, de vecinii care auzeau țipetele minorilor, potrivit Newsweek.

https://stirileprotv.ro/stiri/socant/doua-calugarite-au-fost-arestate-pentru-torturarea-a-peste-60-de-copii.html

CNCD a dat amenzi pentru discriminarea unui elev, la doi ani de la incident. Amenzi şi avertismente după scandalul izbucnit în 2016 la Şcoala I.L.Caragiale – Piteşti, acolo unde elevii au organizat proteste şi au refuzat să mai intre la cursuri din cauza unui coleg pe care l-au acuzat că îi aleargă prin clasă cu un compas în mână, îi amenință că-i spintecă şi-i aruncă pe geam. Şcoala şi Inspectoratul Judeţean Şcolar Argeş au fost amendate cu 2.000 de lei fiecare, iar directorul unităţii de învăţământ, cu 1.000 de lei.

http://adevarul.ro/locale/pitesti/decizie-istorica-amenzi-discriminarea-elevului-si-a-amenintat-colegii-ca-i-spinteca-un-moment-important-jurisprudenta-materie-1_5af549d3df52022f75d7848a/index.html

ANALIZĂ CNBC: Economia Iranului, spre o spirală a morţii după retragerea SUA din acordul nuclear. Economia Iranului s-ar putea îndrepta spre o spirală a morţii, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acordul nuclear cu această ţară, potrivit unei analize publicate de CNBC.

http://adevarul.ro/international/in-lume/analizAcnbc-economia-iranului-spirala-mortii-duparetragerea-sua-acordul-nuclear-1_5af54c78df52022f75d7a1cd/index.html

FP: Adevăratul motiv pentru care SUA s-au retras din acordul nuclear cu Iranul. Siria nu este doar un tărâm al morții, ci și un incubator de statut politic la masa marilor negocieri. Folosind războiul sirian, Iranul vrea să își sporească importanța strategică în Orientul Mijlociu. La rândul lui, Israelul are nevoie ca de aer de factorul Siria tot din aceleași motive. Iar pentru ca asta să se întâmple, Teheranul trebuie să iasă complet din cărți. Acestea fiind datele problemei, se impune o întrebare: Retrăgându-se din acordul nuclear cu Iranul, Donald Trump tocmai ce a oferit o ofrandă guvernului israelian? Se pare că da, răspunde Stephen M. Walt, profesor de relații internaționale al Universității Harvard, într-o analiză din Foreign Policy.

https://www.digi24.ro/stiri/externe/fp-adevaratul-motiv-pentru-care-sua-s-au-retras-din-acordul-nuclear-cu-iranul-927602

Iranul a respins vineri acuzaţiile conform cărora ar fi lansat rachete către poziţii ale Israelului în Înălţimile Golan, pe care le-a numit „inventate şi fără nicio bază” cu scopul de a justifica atacurile israeliene din Siria, scrie Deutsche Welle.

https://www.news.ro/externe/iranul-neaga-ca-ar-fi-atacat-pozitii-ale-israelului-1922402911232018051118106610

Iranul şi-a exprimat vineri sprijinul pentru dreptul Siriei de a se apăra împotriva “agresiunii” Israelului, a relatat televiziunea iraniană de stat, care a acuzat celelalte state că păstrează tăcerea în legătură cu atacurile asupra acestui aliat regional cheie al Teheranului, informează Reuters.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/11/iranul-sustine-ca-siria-are-tot-dreptul-sa-se-apere-impotriva-israelului–106519

Liderul Iranului a dezvăluit miercuri o scrisoare privată trimisă recent de președintele Donald Trump unor state din Orientul Mijlociu, ridicând semne de întrebare legate de modul în care Ayatolahul Ali Khamenei a ajuns în posesia datelor din corespondența privată dintre Casa Albă și statele respective, scrie Washington Post.

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22442381-washington-post-liderul-iranului-dezvaluit-scrisoare-privata-trimisa-trump-aliatilor-sua-din-orientul-mijlociu.htm?nomobile=

Putin este acum crucial pentru reţinerea Iranului în Siria. Spre deosebire de Trump, care nu are nici un fel de relaţii cu Iranul şi are relaţii dificile cu Turcia, Putin este acum crucial pentru Siria, scrie Jerusalem Post.

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22442120-jerusalem-post-putin-este-acum-crucial-pentru-retinerea-iranului-siria.htm

Rusia nu se află în discuţii cu guvernul sirian privind furnizarea de sisteme de rachete sol-aer S-300 şi nu crede că acestea sunt necesare, a declarat Vladimir Kozhin, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat vineri de cotidianul Izvestia, sugerând o schimbare a poziţiei Rusiei, relatează Reuters.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/11/dupa-vizita-lui-netanyahu-rusia-nu-considera-necesara-furnizarea-de-rachete-s-300-armatei-siriene–106641

Președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Angela Merkel s-au pronunțat vineri, într-o convorbire telefonică, pentru menținerea acordului nuclear iranian, după retragerea Statelor Unite, a anunțat Kremlinul, citat de AFP. 

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22442967-ofensiva-diplomatica-internationala-pentru-salvarea-acordului-nuclear-iranul-discutie-telefonica-merkel-putin-ministrul-iranian-externe-vizite-beijing-moscova-bruxelles.htm

Uniunea Economică Eurasiatică, o structură coordonată de Rusia, va semna un acord comercial cu Iranul, în contextul în care Administraţia Donald Trump impune, după retragerea din Acordul nuclear, noi sancţiuni contra regimului de la Teheran, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

http://www.mediafax.ro/externe/breaking-uniunea-economica-eurasiatica-dominata-de-rusia-va-semna-un-acord-comercial-cu-iranul-in-timp-ce-statele-unite-impun-sanctiuni-teheranului-17212724

Aproximativ 200 de clerici evrei s-au adunat vineri, la apelul rabinilor, la Zidul Plângerii, la Ierusalim. la o rugăciune ”contra inamicului” iranian, la o zi după escaladarea militară fără precedent între Israel şi Iran în Siria, relatează AFP.

https://www.news.ro/externe/rabini-se-roaga-la-zidul-plangerii-la-ierusalim-contra-inamicului-siinainte-de-inaugurarea-ambasadei-sua-1922405711482018051718107233

https://observator.tv/extern/rugaciuni-zidul-plangerii-inamic-iranian-ambasada-sua-ierusalim-252776.html

Câteva mii de musulmani indonezieni au manifestat vineri, la Jakarta, împotriva deciziei controversate a Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi de a-şi muta ambasada în acest oraş, relatează AFP.

https://www.news.ro/externe/manifestatie-in-indonezia-impotriva-transferului-ambasadei-sua-la-ierusalim-1922402611002018051718107192

Un protestatar palestinian a fost împuşcat mortal, iar alţi 170 au fost răniţi în urma confruntărilor cu armata israeliană produse vineri la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, afirmă surse medicale citate de site-ul Ynetnews.com.

http://www.mediafax.ro/externe/protestele-de-la-frontiera-fasiei-gaza-cu-israelul-un-palestinian-a-fost-impuscat-mortal-iar-alti-170-au-fost-raniti-17212663

Forțele militare din Arabia Saudită a interceptat rachetele balistice lansate de miliţia Houthi din Yemen care au ţintit Jazan.

http://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2018/05/11/Saudi-forces-intercept-Houthi-ballistic-missile-targeting-Jazan.html

“Nu contează, oricum moare” – a reacţionat o membră a echipei de comunicare de la Casa Albă la opoziţia manifestată de senatorul John McCain, care are 81 de ani şi suferă de cancer, faţă de nominalizarea la conducerea CIA a Ginei Haspel din cauza controversatului ei rol în programul american de torturare a suspecţilor de terorism, relatează vineri AFP şi Reuters.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/11/nu-conteaza-oricum-moare-un-comentariu-nepotrivit-despre-mccain-pune-in-incurcatura-casa-alba–106981

Cel puţin o persoană a fost rănită într-un liceu din California unde poliţia a intervenit după ce a fost anunţată că s-au înregistrat tiruri de armă, a relatat postul american de televiziune CBS citând autorităţile locale, transmite AFP.

http://www.romania-actualitati.ro/tiruri-de-arma-intr-un-liceu-din-california-cel-putin-o-persoana-ranita-115450

Un video, care a stârnit furie şi acuzaţii de brutalitate a poliţiei, arată cum un ofițer de poliție alb sufocă un tânăr afro-american îmbrăcat în tuxedo, împingându-l într-o vitrină și apoi trântind-ul la pământ pe un trotuar din Waffle, Carolina de Nord. A fost făcut pe 5 mai și postat pe Facebook pe 8 mai de Anthony Wall, 22 ani, care spune că el este afro-americanul din videoclip şi că se afla în faţa restaurantului după ce a fost cu sora sa de 16 ani la un bal.

https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2018/05/11/610308587/video-of-white-police-officer-choking-black-man-in-prom-tux-goes-viral

Un activist american de culoare , a fost închis pentru ce a postat pe Facebook criticând brutalitatea poliţiei şi vorbește despre o supraveghere secretă a FBI. Rakem Balogun a vorbit împotriva brutalității poliției şi acum se crede că el este primul care a fost judecat după un efort secret din SUA de a urmări așa-numitele “identităţi ale extremiştilor de culoare”. Balogun a vorbit în această săptămână cu Guardian în primul său interviu de când a fost eliberat din închisoare după cinci luni, el a fost închis sub acuzaţia că este o amenințare la adresa legii și un proprietar ilegal de arme. Balogun a spus că trebuie, de asemenea, să accepte faptul că guvernul va continua probabil să-l monitorizeze și să caute noi modalităţi de a-l elimina dar asta nu-l va împiedica să vorbească, apoi a adăugat: “Atâta timp cât comunitatea mea are nevoie de mine să o slujesc, voi fi acolo”.

https://www.theguardian.com/world/2018/may/11/rakem-balogun-interview-black-identity-extremists-fbi-surveillance

Departamentul de Poliție din Los Angeles a fost forțat recent să elibereze documente despre algoritmii lor predictivi de poliție și de supraveghere, mulțumită unui proces al Coaliției ‘Stop LAPD Spying’ (Stop Spionajului Poliţiei  din Los angeles). Documentele dovedesc că altgoritmi predictivi, care necesită ca ofițeri de poliţie să păstreze o listă de verificare și supraveghere a 12 persoane considerate cel mai probabil să comită infracţiuni, a dus la arestări disproporţionat de mari în rândul celor din ‘Black Angelinos’ (populaţia de culoare din Los Angeles) precum şi a celor din alte minorităţi rasiale.

https://futurism.com/lapd-documents-show-their-policing-algorithms-continue-to-target-minorities-and-past-offenders/

Himanshu Roy, în vârstă de 55 de ani, care era șeful echipei anti-teroriste din statul Maharashtra, s-a sinucis prin împușcare în locuinţa sa. Roy  suferea de cancer. Himanshu Roy era cunoscut pentru rezolvarea unora dintre cele mai senzaționale cazuri din India, printre care cazul asasinării unui jurnalist senior de către un șef mafiot.

http://www.bbc.com/news/world-asia-india-44080592

O adolescentă a fost violată şi arsă de vie. Este al treilea caz de acest fel, în decurs de numai o săptămână în India. În vârstă de 16 ani, tânăra a murit în urma arsurilor care i-au fost provocate de un bărbat de 26 de ani pe care ea ameninţa că-l va denunţa propriei sale familii după ce acesta o violase în casa ei, unde se afla singură, în districtul Sagar din statul Madhya Pradesh (centru), a anunţat vineri poliţia indiană. „Am arestat doi suspecţi. Unul dintre ei este vărul tinerei care l-a informat pe principalul suspect că aceasta se afla singură în casă”, a declarat pentru AFP şeful poliţiei din districtul Sagar, Satyendra Kumar Shukla.

https://huff.ro/news/extern/adolescenta-violata-si-arsa-de-vie-in-india-este-al-treilea-caz-in-numai-o-saptamana-154917/

Comisia Electorală britanică a amendat cu 70.000 de lire sterline Leave.EU, una din principalele campanii care au susţinut la referendumul din 2016 ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmit vineri Reuters şi BBC News.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/11/marea-britanie-comisia-electorala-a-amendat-campania-leave-eu-pentru-incalcarea-legii-la-referendumul-pentru-brexit–106518

Washingtonul intenţionează să ridice scutirea de viză de care beneficiază cetăţenii Ungariei după descoperirea unei fraude ce a permis titularilor de paşapoarte ungare sa intre în Statele Unite sub identităţi false, au informat joi mass-media ungare şi americane. Un “defect” în sistemul de atribuire de paşapoarte în Ungaria a condus la “încălcări ale securităţii”, au declarat responsabili americani citaţi într-un articol scris în comun de Washington Post şi Direkt 36, un site ungar de jurnalism de investigaţie, notează AFP.

https://www.agerpres.ro/politica-externa/2018/05/11/frauda-cu-pasapoarte-in-ungaria-washingtonul-intentioneaza-sa-ridice-scutirea-de-viza-presa–106484

Cercetătorii din Statele Unite și China au efectuat teste pentru a demonstra că există anumite comenzi “ascunse”, nedetectabile urechilor umane, care pot ajunge la asistenți cu inteligenţă artificială ca ‘Siri’ sau ‘Alexa’ care vor efectua acțiuni pe care proprietarii lor nu le-au intenționat niciodată. Acest lucru a fost relatat de The New York Times, sugerând că aceste comenzi subliminale pot fi folosite de răufăcători care pot forţa asistenții cu inteligenţă artificială să formeze numere de telefon, să deschidă site-uri sau să efectueze multe alte acțiuni cu potențial dăunător.

https://www.macrumors.com/2018/05/10/subliminal-smart-commands/

Roboţii bancari, viitorul din banking. Serviciul de chatbot, dezvoltat de specialiştii Libra Internet Bank, a reputat un adevarat succes la competiţiile industriei bancare din acest an. Aplicaţia a adus băncii titlul de “Cea mai inovatoare bancă din România” la nu mai puţin de trei dintre cele mai prestigioase evenimente – MasterCard Bank of the Year, Gala Online Banking şi Gala NoCash.

https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-22443313-robotii-bancari-viitorul-din-banking.htm

Directorul general al trustului News Corporation a îndemnat guvernele statelor să creeze un “consiliu pentru monitorizarea algoritmilor web”, un mecanism de verificare a companiilor online, în cel mai recent atac al grupului media deţinut de Rupert Murdoch asupra platformelor active pe Internet.

http://www.mediafax.ro/externe/financial-times-directorul-news-corporation-cere-verificarea-companiilor-online-pe-fondul-scandalurilor-datelor-private-17212048

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a alertat cele nouă ţări care se învecinează cu Republica Democrată Congo, în urma unui focar de Ebola în această ţară. OMS a afirmat că există, în prezent, un risc moderat ca virusul să se răspândească în regiune şi că se pregăteşte pentru cel mai grav scenariu posibil. Cel puţin 11 presupuse cazuri de Ebola au fost depistate în provincia Equateur.

http://www.romania-actualitati.ro/risc-de-epidemie-de-ebola-in-regiunea-republicii-democrate-congo-115443

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button