X

ROMANIA, prima ţară din Europa care-şi mută AMBASADA din Israel la IERUSALIM

de null

Liviu Dragnea s-a intalnit in Israel cu premierul Benjamin Netanyahu

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim, a anunţat joi seară preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a anunţat joi seară că Guvernul a adoptat „un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”. Dragnea a vorbit şi despre relaţia specială între România şi Israel şi a spus că mutarea ar putea “aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România”.

Potrivit liderului PSD, România ar fi a doua ţară care face acest anunţ. Înaintea noastră, afară de SUA, mai este şi Guatemala, care încă din decembrie a luat o decizie în acest sens, la nici 2 săptămâni după ce Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, declara joi că „că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim”. El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. “Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”, a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.

Radioul public israelian anunţa la începutul anului că România, Honduras, Filipine şi Sudanul de Sud se află printre ţările care vor să-şi mute ambasadele din Israel la Ierusalim.

Pe 6 decembrie 2017, preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA. Palestinienii au considerat acest act drept o provocare ce a descalificat administraţia Trump din rolul de mediator onest al procesului de pace palestiniano-israelian. De atunci, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, şi alţi oficiali ai ANP au refuzat să se întâlnească cu echipa americană de negociere.

Ulterior, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care solicită Statelor Unite să-şi retragă decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israel. Rezoluţia a fost adoptată cu votul favorabil a 128 de ţări membre, nouă voturi contra şi 35 de abţineri.

Poziţia preşedintelui Iohannis

Chiar şi preşedintele Iohannis a fost rezervat pe subiectul mutării ambasadei, preşedinţia precizând în ianuarie că „Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între părți. [… ]Poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.

„O eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menționați, cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului”, afirma atunci Administraţia Prezidenţială.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

11 comentarii

  1. Nu stiu daca e bine sau rau, noi nu avem nimic comun nici cu evreii care-L resping pe Hristos, nici cu arabii necrestini. Las la latitudinea altora sa aprecieze daca aceasta mutare e una pozitiva sau negativa. Insa ceea ce-mi doresc este sa se termine odata cu legile pentru combaterea “antisemitismului”, cu legile antilegionare si cu acuzatiile de holocaust. Sper ca Israelul sa faca macar acest gest de respect si sa recunoasca faptul ca in Romania nu a fost holocaust.

    1. a cazut umpic ca musca-n lapte, pt el. PSD a facut deliberat acest gest mai devreme, pt ca stia ca Iohannis, cel putin pe parte de procedura fata de decizii de diplomatie, se simte ignorat si sarit din schema obisnuita. Si ca va reactiona deci. Tot PSD a gandit ca prin aceasta miscare, legitima cel putin procedural, a lui Iohannis el tocmai se pozitioneaza in acest fel in “oponenta” cu dorinta evreilor, a lui Trump etc. Astfel reiese, artificial, ca noua administratie Trump, care da ora exacta – cel putin la noi ne da voie sa si “respiram” aerul, e de partea PSD si nu a lui iohannis, si ca urmeaza decizii si pe partea cu “statul paralel” cu care de altfel are de furca si Trump la el acolo etc (ceea ce n-ar fi chiar rau pt noi) si ca se vor opera schimbari si repozitionari, dar astea artificial create de PSD..

    1. Tara a fost vândută de mult… A rămas s o împartă pe bucăți însă MAICA DOMNULUI nu i va lăsa ca ii va trânti pe naimiti, pe jidovi și pe omul rosu de n or mai mișca pe acest pământ .Si lupta începe din Tara Scitiei ca prea multa spurcaciune s a așezat acolo pe unde a fost Sfântul Apostol Andrei.
      HRISTOS A ÎNVIAT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button