X

Foreign Policy: GRECIA și TURCIA sunt la un pas de RĂZBOI

de null

Relațiile diplomatice dintre Grecia și Turcia nu au fost niciodată simple. În secolul 20, cele două state s-au aflat de mai multe ori în război sau au fost la un pas de conflicte militare în disputa pentru insula grecească Imia, în 1996, înainte ca Statele Unite să intervină pentru calmarea tensiunilor. Însă acum, Grecia și Turcia par a fi mai aproape de un război în toată regula, scrie Foreign Policy.

https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA3dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMTgl/MkYwNCUyRjE5JTJGOTA0NDQ4XzkwNDQ0/OF9zaHV0dGVyc3RvY2tfMTczNjgxNDEu/anBnJnc9NTgwJmhhc2g9ZDVlZDA3ZTdiNjNlYWJlODdkYTU5ZjNlZThlYjNkNzI=.thumb.jpg

Luni, confruntarea greco-turcă a reaprins amintiri vechi. Prim-ministrul turc Binali Yildirim a afirmat, în timpul unui eveniment de la Ankara, că garda de coastă din Turcia a eliminat un steag grec de pe un teritoriu aflat în apropierea insulei Fournoi, după ce steagul fusese amplasat acolo de trei cetățeni greci. Statul Major General al Apărării Naționale a răspuns că nici o navă turcă nu a fost văzută în zonă în ultimele 48 de ore; primarul orașului Fournoi a vizitat apoi insula și a raportat că steagul grecesc era încă acolo.

Însă Grecia s-a văzut nevoită să răspundă cu cea mai mare seriozitate la afirmațiile lui Yildirim. Incidentul de luni a avut loc la scurt timp după un accident tragic petrecut săptămâna trecută, în care un pilot grec a fost ucis, după ce avionul său s-a prăbușit, în timp ce se întorcea la bază dintr-o misiune de interceptare a unor avioane de luptă turcești, la aproximativ 10 mile nautice nord de insula Skyros.

Nu a fost un incident izolat: avioanele turcești au încălcat spațiul aerian grec de peste 30 de ori, iar asta numai în luna aprilie. Yildirim și președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-au trimis condoleanțe premierului grec Alexis Tsipras, dar opinia publică greacă dă vina pe Turcia, pe care o consideră direct responsabilă pentru moartea pilotului în vârstă de 34 de ani. Pe de altă parte, arestarea a doi ofițeri de armată greci, luna trecută, în Turcia, unde ar putea fi acuzați de spionaj, alimentează furia grecilor.

Între timp, insulele implicate în disputa din această săptămână fac parte din ceea ce Turcia numește „zonele gri”, zone cu jurisdicție contestată, aflate în Marea Egee. Grecia, pe de altă parte, nu recunoaște astfel de „zone gri”, în conformitate cu Tratatul de la Lausanne și cu dreptul internațional.

Poziția Turciei a fost reiterată de Erdogan în timpul vizitei sale la Atena, anul trecut. El a susținut că Tratatul de la Lausanne trebuie reconsiderat, evocând minoritatea turcă din Tracia, o regiune din nordul Greciei, ca justificare. Ca să sublinieze intențiile lui Erdogan, navele de război turcești au oprit recent o barcă de cercetare italiană de la destinația sa în apele cipriote grecești.

Chiar și în mijlocul acestui climat periculos, ambele părți se complac într-o retorică beligerantă. În Turcia, Erdogan și partidul său au declarații și discursuri tot mai agresive la adresa Greciei, iar cel mai mare partid de opoziție este acum condus de Kemal Kilicdaroglu, un bărbat care susține că Turcia are nevoie să recupereze 18 insule turcești ocupate în prezent de Grecia, ceea ce ar putea duce la escaladarea unui conflict fără precedent în Europa secolului 21.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Al III-lea război mondialExterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

6 comentarii

  1. Da de aici va începe cu adevărat și războiul mondial lll conform profețiilor ortodoxe ; și tot de aici se va strica și prietenia existenta acum între ruși și turci ; Constantinopolul va fi eliberat de ruși și in biserica sf Sofia se va oficia din nou liturghia ortodoxa ; vin vremuri de grele încercări peste lume in curând ; asta e toate sunt îngăduite de Dumnezeu

  2. Pana cand Dumnezeu nu va intuneca mintile americanilor, si acestia nu vor da lega cu apartenenta insulelor din interiorul apelor teritoriale maritome, cu nr de mile pana la APELE INTERNATIONALE NU EXISTA MOTIV DE INGRIJORARE.
    „Vremea spanacului” in Grecia este acum, deci mai trece un an.
    Doamne ajuta !

    1. Conform dreptului marii, in urma Conventiei de la Montengo Bay din ’82 a fost recunoscut dreptul statelor de a instala cabluri submarine, instalatii inclusiv insule artificiale ( apropo de actiunile Chinei privind insulele artificiale din Marea Chinei de Sud) pe o suprafata de 200 de mile care cuprinde atat platoul continental cat si apele de deasupra. De asemenea aceeasi Conventie prevede dreptul acestora de a securiza aceste insule pe o suprafata de 500 de mile marine… asa ca ce fac americanii sau nu conteaza mai putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.