X

Rusia blochează aplicația de mesagerie criptată Telegram și face primul pas pentru blocarea Facebook, după ce în 2016 a blocat LinkedIn

de null

Rusia blochează aplicația de mesagerie Telegram

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Un tribunal din Rusia a cerut blocarea imediată a aplicației de mesagerie Telegram, după luni de contre juridice între companie și Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în comunicații de la Moscova, potrivit The Verge. 

Blocarea va avea loc imediat dacă Telegram nu va furniza către FSB, serviciul rus de securitate, descendent al fostului KGB, cheile de securitate criptografică. Aplicația este criptată, iar serviciile de securitate nu pot ”trage cu ochiul”.

FSB a acuzat anterior Telegram că a fost folosită de o serie de jihadiști în complotarea atentatului din metroul din Sankt Petersburg, din aprilie 2017.

Telegram are și o istorie legată direct de Rusia. Compania a fost fondată de către Pavel Durov, cofondator al rețelei socile VKontakte, supranumită ”Facebook-ul Rusiei”. Durov a părăsit Rusia acum câțiva ani, acuzând că VKontakte a ajuns pe mâinile prietenilor lui Vladimir Putin, președintele Rusiei.

 

Rusia face primul pas pentru a bloca Facebook

Rusia face primul pas pentru a bloca Facebook. Autoritățile de la Moscova au cerut Facebook explicații în privința modului în care compania respectă legea privind localizarea datelor, scrie Reuters, care citează agenția rusă Interfax.

Auditul este realizat de către Roskomnadzor, autoritatea rusă din domeniul comunicațiilor.

Acesta este, de fapt, un prim pas înainte de blocarea Facebook în Rusia. Legislația rusă cere companiilor care operează cu date personale să mențină în Rusia serverele pe care se află datele utilizatorilor din această țară.

LinkedIn a fost deja blocată

Rusia a blocat deja accesul la rețeaua profesională LinkedIn la sfârșitul lui 2016, pe aceleași considerente, după cum scria la acel moment TechCrunch. LinkedIn este deținută de către Microsoft.

Reamintim, rețeaua socială VKontakte, supranumită ”Facebook-ul Rusiei” a ajuns în mâinile lui Yuri Milner. Fondatorul acesteia, Pavel Durov, a părăsit de câțiva ani Rusia și a acuzat că rețeaua socială că a ajuns în mâinile prietenilor lui Vladimir Putin.

Mai multe proteste au izbucnit de-a lungul timpului în Rusia împotriva președintelui rus Vladimir Putin, în special ca urmare a mobilizării activiștilor, precum Alexei Navalnîi.

Accesul la date, principala miză

Pe lângă acuzațiile că SUA interferează cu politica internă a Rusiei, Kremlinul mai are o motivație suplimentară: menținerea serverelor în Rusia poate ușura accesul FSB, GRU și a celorlalte servicii secrete la datele oamenilor.

Facebook este angrenată în acest moment în scandalul privind sifonarea de informații private de către firma Cambridge Analytica, care a strâns date despre 87 de milioane de oameni, dintre care peste 112.000 de români.

Christopher Wylie, programatorul care a devoalat afacerea Cambridge Analytica, a declarat că este posibil ca datele celor afectați să fie stocate în Rusia, scrie CNBC.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button