X

DOVADA că inteligenta artificială devine tot mai AGRESIVĂ (Video)

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Scenarii ca in seria filmelor “Terminator” par sa fie din ce in ce mai aproape de realitate.  Inteligenta artificiala devine tot mai… inteligenta, insa vine la pachet cu tot felul de surprize, nu toate placute. Devine, totodata, si mai independenta si ceea ce pune pe ganduri comunitatea stiintifica, tot mai agresiva.

Vizata de avertisment este forma de inteligenta atrificiala DeepMind, de la Google. Anul trecut, DeepMind a inceput sa invete singur, sa imite vocea umana si a castigat in fata campionului mondial la jocul Go.

Teste recente au aratat insa ca a mai dezvoltat o latura care pana acum nu a fost intuita. DeepMind a invatat sa adopte strategii foarte agresive cand “simte” ca va pierde.

Doua astfel de forme de inteligenta, puse sa joace un joc care presupunea sa culeaga mere, au renuntat sa mai coopereze cand trofeele (merele) au devenit mai putine. Cata vreme fructele au fost multe in joc, cele doua forme de inteligenta artificiala s-au comportat “civilizat”. Cand acestea s-au imputinat, au ajuns sa se lupte intre ele, tragand cu lasere, pentru a se elimina reciproc, arata Science Alert.

Inde mai jos, formele de AI sunt reprezentate cu albastru si rosu, merele virtuale sunt colorate in verde, iar laserele in galben.

De mentionat e faptul ca, atunci cand o forma de AI nimereste cu laserul rivalul, nu sunt acordate puncte drept bonus. In schimb, rivalul este scos din joc pentru o perioada de timp, ceea ce ii permite celuilalt sa “culeaga” mai multe mere.

Forme mai putin inteligente create de Google au ales alta strategie. Nu au folosit armele din dotare. La final, au avut un numar egal de fructe, insa nimeni nu a castigat.

Potrivit unuia dintre oamenii de stiinta implicati in experiment, Joel Z. Leibo, “acest model arata ca anumite aspecte ale comportamentului care il imita pe cel uman apar in stransa legatura cu mediul inconjurator, imprejurarile, pe masura ce AI invata”.

“Strategii mai putin agresive apar atunci cand AI invata intr-un mediu relativ abundent (…), insa lucrurile se schimba atunci cand resursele sunt mai putine, mediul mai putin abundent”, mai explica omul de stiinta.

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button