X

CĂSĂTORIA înlocuită cu PARTENERIATUL CIVIL? O altă iniţiativă pentru LEGALIZAREA parteneriatelor civile cuprinde cuplurile gay și cele HETEROSEXUALE. Proiect CNCD

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cuplurile heterosexuale sau homosexule care nu vor sau nu pot să se căsătorească vor putea opta pentru oficializarea unei uniuni consensuale, înregistrate la ofiţerul de stare civilă, potrivit unui proiect de lege propus de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării(CNCD) şi transmis către partidele parlamentare şi Guvern. 

Potrivit iniţiativei consultate de Gândul, „uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie”.

Partenerii sunt asimilaţi soţilor, în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvârşite asupra unui membru de familie, se arată în documentul transmis de CNCD. De asemenea, partenerii sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte prezumţia de paternitate şi drepturile şi obligaţiile ce decurg din autoritatea părintească pentru copiii născuţi în timpul uniunii consensuale dintre două persoane de sex diferit.

 Potrivit proiectului, partenerii civili de acelaşi sex nu au dreptul la adopţie. 

În cazul căsătoriile între persoanele de acelaşi sex legal încheiate pe teritoriul altor state, partenerii beneficiază de totalitatea drepturilor şi obligaţiilor pe care le au cuplurile de acelaşi sex care au încheiat o uniune consensuală în România.

Uniunea consensuală se încheie de către ofiţerul de stare civilă la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, al primăriei în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa unul dintre viitorii parteneri sau, după caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective, se arată în proiect.

Încetarea uniunii consensuale are loc prin decesul sau declararea judecătorească a morţii unuia dintre parteneri, prin acordul comun, prin comunicarea deciziei unilaterale a unuia dintre parteneri, la data încheierii căsătoriei între cei doi parteneri. La încetarea uniunii consensuale, situaţia bunurilor comune se stabileşte de comun acord între parteneri, în caz de dezacord, se pooate sesiza instanţa. Acelaşi lucru este valabil şi când cei doi parteneri nu se înţeleg în privinţa situaţiei copiilor născuţi pe durata uniunii consensuale.

Asztalos Csaba: „România este stat de drept şi are obligaţia să ofere o formă de recunoaştere şi protecţie juridică pentru cuplurile de acelaşi sex”

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat, pentru Gândul, că proiectul a fist discutat cu organizaţiile non-guvernamentale de profil, în special ACCEPT şi, de asemenea, au avut loc discuţii informale cu reprezentanţii partidelor parlamentare.

„Eu apreciez că acest proiect de lege este unul competitiv. Eu sunt conştient că la nivelul societăţii există un grad ridicat de prejudecată faţă de minorităţile sexuale, însă România este stat de drept şi are obligaţia să ofere o formă de recunoaştere şi protecţie juridică pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi o formă de recunoaştere juridică a acelor cupluri de sex diferit care nu au apelat ca instituţia căsătoriei”, a mai spus Asztalos Csaba, întrebat despre cum crede că va fi primită iniţiativa de vreme ce altele similare au fost respinse atât în Parlament, cât şi la nivelul societăţii.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat, luni, că vrea, ca în perioada următoare, modificările la Legea Referendumului să ajungă la promulgare, astfel încât să se poată stabili data referendumului pentru familie, în acelaşi timp liderul PSD dorind o dezbatere pe necesitatea parteneriatului civil.

“Nu putem să nu analizăm şi situaţia unei minorităţi, să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil şi aici l-am rugat pe Victor Negrescu să discute cu ONG-urile din domeniu pentru a merge către o formă legislativă pentru această situaţie”, a mai spus Dragnea.

Întrebat dacă se teme de proteste din partea comunităţii gay, după modificarea Constituţiei, liderul PSD a răspuns: “motivul meu nu e teama de proteste, ci despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau că nu există. Ca orice minoritate, trebuie tratată aşa cum trebuie şi să încercăm să găsim ca măcar o parte din solicitările lor să fie rezolvate”.

Cum sunt reglementările legale în domeniu în Europa

AUSTRIA

Parteneriatul înregistrat se bazează pe Legea parteneriatelor înregistrate  şi este rezervat cuplurilor homosexuale.

BELGIA

În legislaţia belgiană există coabitare legală- sintagmă introdusă prin Legea din 23 noiembrie 1998 (Legea privind coabitarea legală, Moniteur Belge, 12 ianuarie 1999), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2000, după adoptarea Decretului Regal din 14 decembrie 1999.  Acest parteneriat este deschis atât cuplurilor de acelaşi sex, cât şi cuplurilor de sexe diferite.

CROATIA

În anul 2003, în Croaţia a intrat în vigoare o lege care reglementa uniunea persoanelor de acelaşi sex.

DANEMARCA

În 1989, Danemarca a fost reglementat pentru prima dată în lume parteneriatul înregistrat. În conformitate cu Legea nr.372/1989 privind parteneriatele înregistrate, două persoane de acelaşi sex pot încheia un parteneriat înregistrat.

ESTONIA

Estonia a adoptat în 2016 o lege privind parteneriatul civil. Legea se aplică atât cuplurilor heterosexuale (ca o alternativă la căsătorie), cât şi cuplurilor cu persoane de acelaşi sex.

FINLANDA

În Finlanda, parteneriatele înregistrate se încheie în baza Legii nr.950/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Conform Capitolului 1 – Secţiunea 1, două persoane de acelaşi sex, cu vârsta de peste 18 ani îşi pot înregistra parteneriatul în cadrul birourilor locale sau districtuale de înregistrare organizate pe teritoriul Finlandei sau în cadrul birourilor notariale.

FRANŢA

În Codul civil (Cartea I, Titlul XIII – Despre pactul civil de solidaritate şi despre concubinaj ) sunt reglementate parteneriatul neînregistrat (concubinajul), dar şi parteneriatul înregistrat (PACS – pactul civil de solidaritate).

GERMANIA

Parteneriatul de viaţă prevăzut de Legea privind parteneriatul de viaţă (Eingetragene Lebenspartnerschaftsgesetz ), din 16 februarie 2001, este rezervat cuplurilor de acelaşi sex.

GRECIA

În anul 2008, Grecia a adoptat legea prin care se reglementa parteneriatul civil pentru persoane de sex opus. Din decembrie 2015, Grecia a extins dreptul de a intra într-un parteneriat civil şi pentru persoanele de acelaşi sex.

ITALIA

În anul 2016, Italia a adoptat o lege privind parteneriatul civil pentru persoane de acelaşi sex.

LUXEMBURG

O lege din 2004 defineşte parteneriatul ca o comuniune de viaţă între două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex, denumite parteneri, care trăiesc în cuplu.

MAREA BRITANIE

În Marea Britanie, Legea parteneriatului civil  a fost adoptată în anul 2004, intrând în vigoare începând cu 2005. Legea se adresează exclusiv partenerilor de acelaşi sex, care au vârsta minimă de 16 ani şi care doresc să-şi înregistreze parteneriatul, urmând să beneficieze de toate drepturile şi obligaţiile similare unei căsătorii.

OLANDA

Olanda este una dintre primele ţări din Uniunea Europeana care a recunoscut dreptul persoanelor de acelaşi sex de a se căsători.  Codul civil olandez recunoaşte, de asemenea, parteneriatele civile, atât pentru cupluri de acelaşi sex, cat şi pentru cele de sex diferit.

PORTUGALIA

Căsătoria între persoane de acelaşi sex este permisă în Portugalia din 2010.

SLOVENIA

Legea reglementează înregistrarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex, cu vârsta peste 18 ani, care nu sunt căsătoriţi sau parte a altui parteneriat.

SUEDIA

Legea privind parteneriatele înregistrate  datând din anul 1994 a fost abrogată la sfârşitul lunii aprilie 2009. La aceeaşi dată cuplurile de acelaşi sex au dobândit dreptul de a se căsători. Legea abrogată a parteneriatelor continuă să producă efecte legale în ceea ce priveşte cuplurile care au încheiat un parteneriat înainte de sfârşitul lunii aprilie 2009 şi care nu au convertit parteneriatul în căsătorie de la acea dată.

UNGARIA

O lege din 2009 privind parteneriatele înregistrate vizează cuplurile de acelaşi sex. Parteneriatele înregistrate au, în cea mai mare parte, acelaşi regim juridic cu căsătoria, principalele diferenţe fiind: vârsta minimă pentru a încheia un parteneriat este de 18 ani, partenerii înregistraţi nu pot adopta copii şi nu au acces la procedurile de reproducere asistată.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

10 comentarii

  1. Aici e o mare capcana.
    De ce trebuie schimbata actuala lege din Romania vis a vis de casatorire, in care se spune ca aceasta se face intre soti. Stie cineva in aceasta tara ca doi bulangii sa beneficieze cumva de recunoastere legala, fie ea si ca parteneriat civil, ori astia de la guvernare ne arunca noua o mare capcana?
    Adica vin si specifica in lege ca o casatorie nu poate fi facuta decit intre un barbat si o femeie, dar in acelasi timp, in contrapartida, va fi adoptat parteneriatul civil intre gay. Aici e smecheria, iei cu o mina si dai cu alta.
    Eu cred ca si actuala lege este destul de clara si protejeaza casatoria normala foarte bine, dar se doreste ca publicul sa creada ca va obtine ceva prin referendum. Fals!
    Drumul spre iad e pavat cu intentii bune!

    1. Bun comentariul. La acelasi lucru ma gandeam si eu de cand am auzit prima data ca se strang semnaturi pt modificarea constitutiei.

  2. In Constitutie se vorbeste de casatoria intre soti. Pentru ca nu se precizeaza, oricine poate solicita ca statul sa recunoasca o casatorie intre persoane de acelasi sex argumentand ca de vreme ce Constitutia e legea de baza si aceasta nu interzice in mod explicit articolul din Codul familiei care spune ca numai persoanele de sex opus se pot casatori este neconstitutional. Capcana este ca ei pretind ca reglementeaza situatia cuplurilor necasatorite dar vor sa asimileze si cuplurile in care partenerii au acelasi sex.Pentru ca in momentul in care un cuplu de persoane de acelasi sex nu au aceleasi drepturi ca un cuplu in care partenerii sunt de sex diferit avem discriminare. O solutie ar fi ca legea parteneriatelor civile sa reglementeze doar aspectele patrimoniale si partea care tine de reprezentarea in fata autoritatilor a partenerilor. Partea referitoare la copii ar trebui sa fie reglementata distinct si sa primeze drepturile pe care le are copilul si care ar trebui sa prevaleze asupra drepturilor persoanei de a adopta.

  3. …” am avea discriminare ”
    Vorbesti asa din cauza demonocratiei data in dar de la Brussels .
    Vedeti aici este capcana intinsa de omul faradelegii adica antihrist pentru care va veni Urgia lui DUMNEZEU …intinsa popoarele si neamurilor slujitoare la uraciunea pustiirii .
    Ce a facut Rusia i a luat la bastoane si redus la tacere , BRAVO RUSIEI !
    La noi cu toata gloata numita europa condusa din Brussels se inchina la sodoma si gomora .
    Pentru aceasta uraciune a pustiirii va ingadui DUMNEZEU al treilea razboi spre nimicire a tot ce inseamna spurcaciune si inspre curatirea pamantului.
    Oare nu este mai lesne sa ramanem in legea lui HRISTOS DUMNEZEU cea ORTHODOXA iar familia sa fie prin lege aparata si nu prin parteneriate ale sodomei …
    Cuvantul are putere multa dar consimtamantul slugilor fiarei este ca o povara aruncata asupra noastra a boului numit Romania care isi cara corvoada spurcaciunii asezata samavolnic in spinare.

  4. Toate propunerile astea (nu stiam ca CNCD are drept de initiativa legislativa) incalca spiritul referendumului care se doreste a fi organizat pentru apararea institutiei casatoriei. Ar fi trebuit ca textul modificat al articolului sa cuprinda si interdictia legalizarii altor forme de coabitare.
    IESIREA DIN UE este o optiune perfect valabila.

  5. Variantele astea submineaza casatoria ca institutie de baza a societatii, asa cum e cunoscuta de mii de ani. Orice legiferare de acest fel reprezinta un precedent periculos. De ce nu si o legiferare a poligamiei homosexuale sau a altor perversiuni? Nu trebuie sa cedam nici un pas. Daca politicienilor nostri le e frica sa se lupte cu fiara suprastatala, lucrul asta va trebui sa-l facem noi, cetatenii de rand.

  6. Mesajul unei eventuale strangeri de semnaturi pentru organizarea unui referendum de iesire din UE va trebui sa cuprinda referiri la toate cedarile si compromisurile facute pana in prezent.

  7. Dumnezeu ne va pedepsi cu foc pentru că nu știm sa trăim creștinește. Nici nu meritam altceva. Chiar dacă homosexualii vor câștiga niște drepturi, nu se vor bucura prea mult de ele. Având puterea, politicienii au și responsabilitatea de a conduce după voia lui Dumnezeu, așa ca și împărații creștini. Dumnezeu nu Se va lăsa prea mult timp batjocorit. Cine vrea sa se spurce se poate spurca, iar cine vrea sa se mântuiască trebuie sa se întoarcă la scrierile Sfintilor Părinți. Au de dat un mare răspuns în fața lui Dumnezeu toți cei care Îi încalcă poruncile. Pedeapsa data cetatilor Sodoma și Gomora ar trebui sa ne înspăimânte. Toate păcatele mari apasă asupra întregului neam.

  8. Degeneratii astia nu sint o minoritate decat statistic si trebuia sa fie protejata informatia de medicii psihiatri si de Administratia penitenciarelor.
    Imbarligarea lor este clar altceva decat “echivalentul” sau “similitudinea” cu FAMILIA.
    Sa se inscrie la “culturale”, la “cultul fecalei”, practici sataniste de “clasa europeana”.
    Daca o faci din obligatie (Asztalos) – cara-te, da-ti demisia ca nu tine nimeni cu forta sa ne murdaresti viata!
    Daca “nu putem” (Dragnea), pleaca, lasa pe altul care POATE sa se opuna contaminarii cu fecale prin lege!
    Nu mai sint prioritati decat sa ne umple din cap in picioare cu mizeriile lor “europene”!?!
    Cine ii impinge, ce castiga, de ce tin cu tot dinadinsul sa fie uneltele distrugatoare ale bunului simt, sanatatii mentale si morale???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button