Cum poți CULTIVA ceapă în casă, în cofraje de ouă

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ceapă cultivată în casă, fără mari bătăi de cap, folosind inteligent un spațiu foarte restrâns cu ajutorul cofrajelor de ouă ca și suport pentru cultură. Este o soluție pe care merită să o încercați dacă vă doriți să aveți ceapă verde proaspătă în această primăvară.

Tehnica obținerii unei mini-culturi de ceapă în cofraje de ouă este simplă. Trebuie să vă procurați arpagicul – îl găsiți ușor în piețe, și să vă puneți deoparte unul sau două cofraje de ouă. Fie că alegeți cofraje mari – de 30 de ouă, fie ambalajele mai mici, pentru 10 ouă, cu contează, important este să puneți în fiecare spațiu puțină apă. Așezați arpagicul cu grijă în cofraje, punând de fiecare dată ”mustățile” în partea de jos, unde este umezeala.

Udați periodic cofrajele pentru a vă asigura că arpagicul are mereu umiditatea necesară pentru a dezvolta o ceapă verde frumoasă.

Dacă vreți să recoltați și ceapă crescută în casă, în cofraje se pune puțin pământ fertil, din magazinele de specialitate, care să asigure cepei necesarul nutritiv de care are nevoie.

Avantajele culturii de ceapă în cofraje de ouă este că vă cultivați singuri acest aliment, economisind spațiu și putând avea o mini-cultură de ceapă chiar pe balcon sau, de ce nu, în apartament.

Pentru zero costuri de cultură a cepei, în loc de arpagic puteți folosi capetele de la ceapa verde pe care ați cumpărat-o din piață și pe care o puteți așeza în apă.

Renunță și la usturoiul chinezesc din supermarketuri! Uite cum poți să cultivi chiar la tine acasă în ghivece! Este cel mai sănătos! Sigur nu știai că e posibil!

 

Stiai ca atat usturoiul intreg, cat si cel sub forma de mujdei au efecte cardioprotective datorita hidrogenului sulfurat care relaxeaza vasele de sange?

Cercetatorii de la Universitatea din Connecticut au tras urmatoarea concluzie: cu cat usturoiul se afla intr-o stare mai naturala, cu atat este mai eficient pentru sanatate. De multe ori agricultorii asiatici sau europeni care cultiva usturoi pentru lanturile de supermarketuri folosesc substante nocive pentru a stimula productia, asa ca cel mai sigur este sa-ti cultivi usor acasa in ghiveci propriul usturoi.

Este chiar foarte simplu, si sanatatea familiei tale va avea de castigat. Poti obtine cantitati insemnate de usturoi folosind un spatiu restrans.

Usturoiul este bogat în substanţe azotice, sodiu, potasiu, seleniu, calciu, magneziu, siliciu, acid sulfuric şi fosforic, vitaminele C, D, B, fitosteroli şi uleiuri esenţiale. Conţine fitocide, cum ar fi alicina, care se formează în timpul distrugerii mecanice a plantelor, adică pentru efect maxim asupra sănătăţii usturoiul trebuie fărâmiţat. Cercetătorii cred că alicina are efect bacteriostatic puternic, vindecând mai repede bolile infecţioase. De asemenea usturoiul are proprietăţi antifungice, fiind mai puternic decât multe antibiotice folosite în ziua de azi.

Poti sa cultivi usturoi si in ghivece , intre lunile noembrie si decembrie si mai ales intre ianuarie si martie. Iata cum:

1. Ia cativa catei de usturoi mai sanatosi si indeparteaza-le frunzele mari de la suprafata care ii invelesc.
Nu indeparta si cojile cu care este invelit fiecare catel in parte.

2. Pregateste un ghiveci sau un vas adanc pe care sa-l umpli cu pamant obisnuit, de gradina, eventual in care au crescut si ale plante pentru ca usturoiul se dezvolta bine in pamantul unor culturi precedente.

Este bine sa eviti furnizarea de ingrasamant cu balegar sau cu alte preparate organice, care pot provoca putrezirea usturoiului.

3. Fa cateva gauri de 6-8 cm adancime si aseaza in ele cateii de usturoi la o distant de circa 10 cm.
Acopera-le cu pamant si uda din abundenta.

4. Atentie, pe parcursul dezvoltarii, usturoiul nu are nevoie de o cantitate mare de apa motiv pentru care planta are nevoie de un ghiveci cu un drenaj foarte bun.

5. Usturoiul poate fi recoltat atunci cand frunzele sale sunt verzi, pentru a-l consuma imediat ca atare.

6. Totodata, poti recolta usturoiul toamna, dupa ce frunzele plantei sunt complet uscate.
Bulbii se lasa sa se usuce la soare inainte de a fi depozitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X