X

Lupta ÎMPOTRIVA românilor. Institutul „Elie Wiesel” cere ELIMINAREA primului PATRIARH al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, de pe o marcă poştală care comemorează Marea Unire

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” îşi exprimă dezacordul faţă de editarea unui timbru în care este ilustrat Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Alexandru Florian, directorul general al Institutului „Elie Wiesel”

Directorul general al Institutului, Alexandru Florian, solicită Romfilatelia să revizuiască emisiunea de mărci poştale ‘Făuritori ai Marii Uniri (I)’, „în conformitate cu valorile civice ale societăţii democrate”, protestând astfel faţă de includerea în emisiunea de mărci poştale a unui timbru cu primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

„Patriarhul Miron Cristea, un personaj sub vremi. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” îşi exprimă dezacordul faţă de editarea unui timbru în care este ilustrat Miron Cristea, primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, se arată în comunicatul Institulului.

În acelaşi document se notează că „Centenarul României Mari trebuie să fie anul promovării valorilor de înţelegere, dialog şi colaborare între majoritatea românească şi minorităţile etnice”, apreciând că în acest context, nu poate exista o explicaţie pentru faptul că Romfilatelia a recurs la editarea acestui timbru.

Oficialii Institutului „Elie Wiesel” punctează „două momente grave în activitatea publică a lui Miron Cristea, ce au adus atingere atât României cât şi populaţiei evreieşti”.

Aceştia menţionează:

„Circulara nr. 2602/21.09.1916 împotriva României, „Noul duşman care râvneşte în chip atât de păcătos la ştirbirea şi stricarea hotarelor patriei noastre (Ungaria, n.n.)”. Menţionăm că în această perioadă a Primului Război Mondial, Miron Cristea era Episcopul Caransebeşului. În 1938, Guvernul prezidat de patriarhul Miron Cristea a elaborat metodologia de aplicare a Decretului-Lege nr. 169/21.01.1938 privind revizuirea cetăţeniei. În urma aplicării acestui Decret-Lege, 225.222 de evrei şi-au pierdut cetăţenia română, respectiv 36% din totalul populaţiei evreieşti”.

„În urma aplicării acestui Decret-Lege, 225.222 de evrei şi-au pierdut cetăţenia română, respectiv 36 % din totalul populaţiei evreieşti”, precizează sursa citată.

De asemenea, directorul Institutului menţionează că un alt timbru îl reprezintă pe Vaida Voievod, „cel care în 1935 a militat să impună principiul „numerus valachicus” (numerus clausus) în administraţie”. „Acest demers a atras excluderea sa din PNŢ, iar în martie 1935 înfiinţează alături de alte grupuri de extremă dreapta „Frontul românesc”.

„Având în vedere cele de mai sus solicităm Romfilatelia să revizuiască emisiunea de mărci poştale „Făuritori ai Marii Uniri (l)”, în conformitate cu valorile civice ale societăţii democrate”, se încheie comunicatul semnat de Alexandru Florian, directorul Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

 

 

 

 

 

Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

5 comentarii

 1. Este dreptul lor sa isi exprime dezacordul, la fel cum este dreptul Nostru, al Neamului nostru sa ii ignoram in astfel de cazuri…

 2. Orice student la drept in anul 1, poate demonta cererea Institutului Wiesel! Daca cei 225. 222 evrei care si-au pierdut cetatenia nu au putut face dovada actelor cerute de lege conform Art. 22. –

  ‘ Persoanele înscrise în registrele privitoare la evreii cărora li s-au acordat drepturi cetăţeneşti sunt obligate ca în termen de 20 zile de la publicarea în Monitorul oficial al acestei legi, să depună instanţei judecătoreşti, în registrele căreia declaraţia de cetăţenie este înscrisă, următoarele acte:

  1. Actul de naştere.

  2. Actul doveditor că părinţii celui ce au făcut declaraţie au locuit în ţară, în cazul când naşterea acestuia a avut loc în străinătate.

  3. Actul doveditor că nu a fost supus unui alt stat străin.

  4. Actul doveditor al satisfacerii legii recrutării sau cel al mobilizării la una din campaniile după 1913.

  5. Alte acte doveditoare a uneia din situaţiile care, potrivit art. 1 din decretul-lege nr. 2.085 din 1919 au îndrituit acordarea drepturilor cetăţeneşti.’

  Dacă cel înscris în registre este mort, obligaţia depunerii o are moştenitorul său, căruia înscrierea în registre îi foloseşte inseamna ca nu indeplineau conditiile prevazute de lege pentru acordarea cetateniei.. Deci nu aveau cum sa devina cetateni romani!!! Ce facem acum? Denigram oameni care au aplicat LEGEA care este simpla ci clara: Art. 6. – În termen de 20 zile de la afişare, toţi cei trecuţi în tablou sau moştenitorii lor, care prin faptul înscrierii autorului beneficiază de cetăţenia română, vor depune judecătoriei actele doveditoare a întrunirii condiţiilor prevăzute. […]

  ‘Art. 8. – Judecătorul examinând actele depuse, va putea ordona cercetări pentru stabilirea temeiniciei arătărilor din actele depuse.

  Cercetarea se va face prin organele administrative şi cele ale polţiei judiciare.

  Autorităţile sunt îndatorate să dea cât mai neîntârziat lămuririle ce li se vor cere.

  Art. 9. – După expirarea termenelor pentru depunerea actelor, eventual după ce s-au făcut cercetările prevăzute de art. 8, judecătoria va cerceta fără citarea părţilor, dacă cel înscris întruneşte condiţiile pentru dobândirea deplin drept a naţionalităţii române.

  Art. 10. – Dacă din actele aflate la dosar, se constată că sunt întrunite condiţiile cerute de art. 6 judecătoria va ordona închiderea procedurii. […]

  Art. 12. – Dacă în sprijinul înscrierii făcute nu s-a depus nici un act, sau dacă, din actele aflate la dosar, se constată că cel înscris nu întrunea condiţiile cerute de lege, pentru dobândirea deplin drept a naţionalităţii române, judecătoria va ordona ştergerea din registre, înscrierea socotindu-se a fi fost făcută prin fraudă.

  Încheierea judecătoriei este executorie. Ea se va comunica celui interesat la domiciliu arătat la art. 6, Ministerului de Interne şi primăriei comunei unde înscrierea a fost făcută. Primăria va opera ştergerea din registru, făcând menţiune de numărul şi data hotărârii care a ordonat-o. […]

  Art. 14. – Împotriva hotărârii ordonând ştergerea din registru, cel interesat va putea face contestaţie, în termen de 5 zile de la comunicare. […]’

  NU inteleg care este problema Institutului Weisel? Condamna memoria unui roman pentru ca nu a incalcat legea si care retrage cetatenia evreilor care nu indeplinesc conditiile minime de aobtinere a ei? Hai sa fim seriosi..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!