X

Marea Britanie EXPULZEAZĂ 23 de diplomaţi RUȘI

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Premierul britanic Theresa May a anunţat, în cadrul măsurilor de răspuns faţă de otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal şi a fiicei sale pe teritoriul Marii Britanii, că Londra suspendă toate contactele bilaterale la nivel înalt cu Rusia. În plus, 23 de diplomaţi ruşi vor fi expulzaţi.

Theresa May a anunţat o serie de măsuri de represalii împotriva Rusiei, după ce Moscova a refuzat să explice cum un agent neurotoxic rusesc a fost folosit împotriva unui fost dublu agent rus, fostul colonel GRU Serghei Skripal, la Salisbury şi a fiicei sale Iulia pe teritorul Marii Britanii. Printre acestea, expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi, prezentaţi ca ”ofiţeri de informaţii nedeclaraţi” şi îngheţarea oricăror contacte bilaterale cu Rusia. Premierul britanic nu a exclus expulzarea şi altor diplomaţi în viitor.

Diplomaţii ruşi au la dispoziţie o săptămână pentru a părăsi teritoriul Regatului Unit.

Numărul diplomaţilor ruşi acreditaţi în Marea Britanie era până acum de 59.

Ca parte a măsurilor impuse de Londra împotriva Rusiei, Marea Britanie va căută alte ţări pentru aprovizionarea cu gaze, a mai spus premierul britanic Theresa May, în Parlamentul britanic, transmite Reuters.

„Ne vom baza în aprovizionarea cu gaze pe alte ţări”, a spus May.

După cum ştiţi, Marea Britanie a cumparat gaz natural lichefiat din Rusia în acest an, iar în Europa în ansamblul său o treime din tot gazul consumat este din Rusia.

„Vom continua să discutăm cu Uniunea Europeană nu numai securitatea noastră energetică, ci şi chestiunea mai largă a securităţii energetice europene”, a spus May, răspunzând întrebărilor deputaţilor britanici.

Ambasada Rusiei la Londra a condamnat, miercuri, decizia Marii Britanii de a expulza 23 de diplomaţi ruşi pe motiv că Moscova este „vinovată“ de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury , estimând că măsura părţii britanice constituie un „act ostil“ care este „total inacceptabil, nejustificat şi obtuz“.

„Întreaga responsabilitate pentru deteriorarea relaţiilor dintre Rusia şi Regatul Unit îi revine actualei conduceri politice britanice“, a menţionat ambasada rusă la Londra într-o declaraţie.

Ministerul de Externe britanic l-a convocat pe ambasadorul rus Aleksandr Iakoveno pentru a-l informa că 23 de diplomaţi ruşi sunt declaraţi personae non gratae, menţionează declaraţia citată.

Rusia a avertizat că nu va ezita să răspundă dacă Londra va expulza diplomaţii ruşi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie.

Londra îşi avertizează cetăţenii care vor să se ducă în Rusia cu privire la riscul unor reacţii ostile ”antibritanice”

Ministerul britanic de Externe i-a avertizat miercuri pe britanici care vor să se ducă în Rusia cu privire la riscul unor reacţii ostile, în urma unei intensificări a tensiunilor între cele două ţări, după otrăvirea unui fost agent dublu rus în Anglia, relatează AFP.

”Din cauza tensiunilor politice sporite între Regatul Unit şi Rusia, trebuie să fiţi conştienţi de posibilitatea unor sentimente antibritanice şi hărţuire în acest moment”, scrie ministerul, care şi-a schimbat miercuri sfaturile de călătorie pe site.

”Sunteţi sfătuiţi să rămâneţi vigilenţi, să evitaţi orice manifestaţie şi să evitaţi să comentaţi în mod public ultimele evoluţii politice”, recomandă Foreign Office.

ONU şi NATO, sesizate

La cererea Regatului Unit, organul executiv al ONU va fi “informat” de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, pe 4 martie, în oraşul Salisbury.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie va avea loc la, astăzi, la ora 20.00, a declarat preşedinţia olandeză în exerciţiu a celui mai înalt organism al ONU.

Guvernul britanic a informat, miercuri, şi Consiliul Nord-Atlantic în privinţa otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul englez Salisbury, potrivit unui comunicat al NATO.

“Marea Britanie a confirmat folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celui dezvoltat de Rusia, şi a informat aliaţii că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă. Marea Britanie a mai confirmat că a fost un atac nesăbuit asupra Marii Britanii, care a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi.

Aliaţii şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de prima folosire a unui agent neurotoxic pe teritoriul Alianţei de la întemeierea NATO. Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, şi-au oferit sprijinul pentru desfăşurarea investigaţiei şi au cerut Rusiei să răspundă la întrebările Marii Britanii, inclusiv să ofere informaţii complete despre programul Novichok, privind dezvoltarea unor agenţi neurotoxici, către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Aliaţii au convenit că atacul a reprezentat o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale”, se arată în comunicatul Alianţei Nord-Atlantice.

NATO a reiterat faptul că este nepermisă dezvoltarea, folosirea şi transferarea armelor chimice, în baza Convenţiei privind Armele Chimice, semnată în 1997.

Liderii Uniunii Europene vor discuta săptămâna viitoare despre otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat într-o vizită oficială în Finlanda, relatează Reuters.

„Îmi exprim solidaritatea deplină cu premierul britanic Theresa May în faţa acestui atac brutal, inspirat, cel mai probabil, de Moscova“, a declarat Donald Tusk într-o conferinţă de presă la Helsinki, precum şi într-o postare pe contul său de Twitter. „Sunt gata să includ această problemă pe agenda summitului Consiliului European de săptămâna viitoare“, a adăugat el.

 

 

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Londonstanul lui Itzic și Strul încearcă să țină în șah pe Putin… Partida continuă, fără război, sper.

  2. O prestatie englezeasca de toata jena. De fapt ce zic…. demna de urmasii criminalului Churchill. Se vede cum ii maninca tabla doar doar provoaca un razboi. Pe de alta parte ma gindesc daca nu cumva sceneta este jucata ca sa anuleze brexit. Au nevoie de un motiv urias ca sa spuna ca pastreaza aliantele. Oricum penibili

    1. Asa e, si este greu de crezut ca acest brexit sa se finalizeze, de fapt nici nu stim daca chiar s-a vrut sa se duca pana la capat de la inceput… Mai e putin pana cand ne vom lamuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button