Ceasurile cu radio conectate la priză şi cele cu care sunt echipate produsele electrocasnice din Europa indică din nou ora exactă.
Reprezentanţii furnizorului sârb de energie Elektromreza Srbije (EMC) au anunţat joi că generatoarele electrice din Kosovo, despre care au spus că erau vinovate pentru apariţia acelui deficit, şi-au reluat producţia normală în data de 3 martie.
În ultimele săptămâni, deficitul de energie din Balcani a provocat mici erori de funcţionare şi afişare pentru ceasurile cu care sunt echipate numeroase dispozitive electrocasnice europene, precum cuptoarele cu microunde şi aparatele radio cu alarmă.
Ţările din Europa continentală sunt conectate la o reţea unică de alimentare cu energie. Fiecare stat participant furnizează reţelei o cantitate de energie care devine imediat disponibilă pentru a fi consumată. Funcţionarea reţelei se bazează pe un acord semnat de statele participante, iar cantitatea de energie care trece prin reţea este măsurată constant, pentru ca întregul sistem să funcţioneze la un nivel energetic prestabilit.
În termeni tehnici, sistemul energetic din Europa dar şi din cea mai mare parte a Asiei şi Africii funcţionează pe curent alternativ de 50 de hertzi, ceea ce înseamnă că într-o secundă polaritatea tensiunii trece de la plus la minus şi înapoi de 50 de ori. Din cauza deficitului din Balcani, reţeaua în cea mai mare parte a Europei a funcţionat din luna ianuarie la o frecvenţă de 49,996 hertzi. Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Suedia şi fostele state membre ale URSS, care nu sunt atât de strâns integrate reţelei continentale europene, nu au fost afectate.
Majoritatea ceasurilor indică timpul pe baza unor mecanisme interne sau, în cazul calculatoarelor şi al telefoanelor mobile inteligente, se setează la ora exactă după ce primesc un semnal radio. Toate aceste ceasuri cu continuat să funcţioneze fără probleme. Ceasurile care însă măsoară timpul prin intermediul curentului alternativ au rămas în urmă după ce frecvenţa curentului din reţeaua europeană a scăzut sub 50 Hz.
Reprezentanţii companiei sârbe EMC au recunoscut existenţa unei probleme de alimentare cu energie şi au spus că vina aparţine în exclusivitate furnizorului de electricitate din Kosovo (Kosovar Electricity Transmission – KOSTT).
Serbia nu recunoaşte independenţa pe care Kosovo, fosta sa provincie meridională, şi-a proclamat-o în 2008. Cu sprijinul Rusiei, autorităţile de la Belgrad s-au opus cu succes aderării statului Kosovo la ONU şi în mai multe organizaţii internaţionale.
Producţia de energie şi în special desemnarea entităţii care va trebui să plătească pentru problema de subalimentare cu energie apărută în Kosovo rămân subiecte aprig disputate între cele două părţi.
Ne putem întreba dacă măsurarea timpului este cu adevărat cea reală, caând știm că foarte mulți oameni resimt o scurtare a timpului, însă „ceasul” ne arată că o zi are tot 24 de ore.
Citiți vă rugam și:
REZONANTA SCHUMANN – timpul trece mai repede?
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Atenţie,săptămâna viitoare,cum vă protejaţi în din 15-18 martie!Se anunţă o furtună electromagnetică puternică ca urmare a erupţiei solare.
https://www.facebook.com/catracho.castro/videos/1605322322879114/
In legatura cu scurtarea timpului, si eu am resimtit-o ca si multi altii. Insa vreau sa subliniez un lucru, aceasta scurtare nu se va resimti la modul de functionare al ceasului, altfel spus nu v-a aparea nici o diferenta. Numim timp acele intervale in care se desfasoara o actiune in raport cu noi s-au cu alt obiect. Deci este un mod de reprezentare cronologica a unor evenimente sau actiuni pe care le percepem prin simturile noastre. Aceasta reprezentare are o succesivitate dar si o viteza, daca putem sa o numim asa prin care intelegem actiunea care se deruleaza si cauzele ei. Astfel spus e ca si cum te-ai uita la un film cu viteza de derulare de 2 ori mai mare decat normal, cate detalii si actiuni mai poti pricepe si analiza? Dar daca dai viteza pe normal, nu-i asa ca intelegi mai multe, si prinzi mai multe detalii? Cam asa e si cu perceptia timpului, cu cat sunt mai multe actiuni si evenimente care se desfasoara intr-o succesivitate foarte alerta, ti se pare ca timpul zboara, deoarece mintea nu mai poate tine pasul cu toate aceste actiuni si evenimente, si se blocheza, ajungi la un blocaj si atunci cauti un refugiu, un loc in care sa nu se mai petreaca atatea schimbari si amestecari. Perceptia timpului are legatura si cu metabolismul, astfel ca unui copil i se pare ca timpul trece mai greu decat unui adult trecut de prima tinerete. Deci ce vreau sa spun aici ca pentru a produce o perceptie de scurtare a timpului nu este nevoie de accelera procesele naturale astfel incat ziua sa nu mai fie de 24h pe ceasurile cele vechi, ci este suficient accelerarea schimbarilor si a rutinei zilnice a fiecarei persoane. Cum vi se pare faptul ca cineva care are masina tot se plange ca nu are timp, ca aceste schimbari casa-masina-lucru, lucru-masina-scoala, si toate aceste schimbari de mediu, si acestea pe langa toate indatoririle de la servici, suprasolicita mintea si trupul, astfel incat omul ajunge de face lucrurile acestea mecanic, timpul fuge pentru el, deoarece nu mai are timp sa mai cugete despre ceea ce face. Sa mai faca altceva, afara de acestea deja necesita un efort supra-omenesc.