La data de 29 ianuarie 2018, în Monitorul Oficial al României – Partea I, nr. 83 şi 83 bis a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, precum şi Anexa la hotărâre, act ce a intrat în vigoare la data de 28 februarie 2018.
Astfel, au fost aduse unele modificări legislaţiei, dar şi unele aspecte de noutate. Potrivit IPJ Dâmboviţa, persoanele fizice sau juridice nu au voie să deţină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniţie dezvoltă o energie cinetică la gura ţevii ce depăşeşte 10.000 Jouli.
Sunt interzise deţinerea, portul şi folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu ţeavă lungă, în activităţi de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor, cu excepţia societăţilor specializate de pază.
„Dacă aţi împrumutat arma de vânătoare unei persoane autorizate, aveţi obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informaţi poliţia. În caz contrar, riscaţi o amendă între 501-1.000 lei. Depunerea permisului de vânătoare, în original şi în copie, este obligatorie, în vederea autorizării pentru procurarea armelor letale de vânătoare, în cazul în care se solicită acordarea dreptului de deţinere, precum şi a carnetului de membru vânător, în original şi în copie, în cazul se solicită acordarea dreptului de port şi folosire a acestor arme. Armele letale şi muniţiile acestora trebuie să le păstraţi, la domiciliul sau la reşedinţa menţionată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate şi asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Armele letale, cu excepţia celor cu destinaţia apărare şi pază, se păstrează neîncărcate cu muniţie”, precizează IPJ Dâmboviţa într-un comunicat de presă.
Alte modificări:
Colecţionarii de arme pot fi autorizaţi, la cerere, să transporte şi să folosească armele deţinute în colecţie în vederea participării la manifestări culturale, artistice sau istorice, organizate de instituţii sau organizaţii cu atribuţii în domeniu.
Durata pregătirii teoretice şi practice, în cadrul cursului de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor este de 80 de ore. Durata pregătirii teoretice şi practice, în cadrul cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore.
Certificatul de absolvire îşi pierde valabilitatea dacă se constată că persoanei i-a fost anulat dreptul de deţinere sau port şi folosire a armelor, cu anumite excepţii.
În situaţia în care la data expirării valabilităţii permiselor de armă, titularul care are suspendat dreptul de deţinere, respectiv de port şi folosire al armelor, este obligat ca, în termen de 3 luni de la data încetării acestei măsuri, să depună la organul de poliţie competent documentele necesare prelungirii valabilităţii permiselor de armă.
De asemenea, noua normă mai prevede unele schimbări în ceea ce priveşte atestatul de instructor sau călătoria cu arme în străinătate sau introducerea armelor în ţară.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
chiar simteau nevoia „guvernantii” sa promulge legea asta comica avand in vedere ca romanii (ca persoane civile) sunt printre cele mai dezarmate natiuni din lume, undeva in top 3sintem probabil…
În colonie numai colonizatorii și slugile lor au dreptul la arme, la auto-apărare.
La toți tiranii, Hitler, Stalin, etc le e frică de popor și le-au confiscat armele. Atunci poporul devine o turmă de oi, mânate de cei cu arme.
Probabil se va petrece ceva in viitorul mediu sau apropiat, incat isi iau masuri de precautie.
Va dati seama, daca au introdus inca demult, necesitate de permis portarma si pentru arcuri si arbalete…
Urmeaza probabil interdictie si la prastie si la bolovanii de pe drum. Daca o sa treci mergand pe strada pe langa o piatra, vei putea fi incriminat de tentativa de port arma fara autorizatie, sau poate mai grav, vei putea fi suspectat de tentativa de activitati teroriste.
Radem noi radem, dar le e frica tare de popor si au toate motivele sa le fie. Probabil mai vor sa dea nastere mai multor motive.
Oricum, la fel ca si masina, si o arma poate fi utilizata fara sa ai nu stiu ce permis in buzunar. La asta nu s-au gandit iubitii nostrii conducatori.
Am observat ca pe parcursul istoriei, in conflictele armate, cei care au cel mai mult de suferit sunt civilii si in general populatia neinarmata, in randul careia sunt cele mai multe victime.
Soldatii, exceptand situatiile de conflict direct efectiv, beneficiaza de adapost in diverse forme, hrana, imbracaminte, logistica, asistenta medicala si tot tacamul.